Glumica Mira Furlan – biografija

0

Datum rođenja, porodica, nacionalnost

Mira Furlan, jedna od najlepših glumica iz bivše Jugoslavije, rođena je u Zagrebu, 7. septembra 1955. godine. Na ,,Akademiji za kazalište i film” u Zagrebu je diplomirala 1978. godine. Odmah nakon završenog fakulteta ostvarila je nekoliko poznatih pozorišnih uloga, za koje je i nagrađena.

Za svoju porodicu je rekla da je bila liberalna i da joj roditelji nisu bili strogi. Mirina majka je na žalost preminula od kancera, a sa ovom bolešću se borila još dok je slavna glumica bila devojčica.

U SFRJ je važila za poznatu glumicu, koju je publika upoznala kroz brojne uloge u domaćim filmovima, a ujedno je bila i članica ,,Hrvatskog narodnog kazališta”.

Početkom devedesetih, u vreme kada je mržnja između Srba i Hrvata bila sve veća, Mira Furlan je bila meta predrasuda i pretežno negativnih komentara, zbog veze sa Goranom Gajićem, danas njenim suprugom. Usledio je otkaz u ,,Kazalištu”, oduzet joj je stan koji je nasledila od bake, a koji je tek nedavno uspela da vrati u svoj posed. Kako bi izbegli neke veće probleme, Mira i Goran su emigrirali u Ameriku, gde žive i dan danas. Glumica je u početku bila prinuđena da radi kao konobarica, ali je veoma brzo uspela da nastavi sa glumom.

Svoju domovinu, Hrvatsku je tek uspela da poseti početkom dvehiljaditih, na poziv Rada Šerbedžije.

Da li je udata i ima li dece?

Mira Furlan je udata za srpskog reditelja Gorana Gajića. Uprkos tome što je Gajić sedam godina mlađi, par već dugo godina živi u skladnom braku. Goran je sa Mirom otišao u Ameriku 1991. i poput svoje supruge nastavio je sa radom u novoj domovini.

Goran Gajić i Mira Furlan imaju sina Marka Lava, koji danas ima sedamnaest godina. Za Marka Lava Mira kaže da je tipični Amerikanac i maternji jezik svojih roditelja govori sa određenim poteškoćama.

Porodica živi u Los Anđelesu.

Sve o Miri Furlan: datum rođenja, nacionalnost, suprug, deca ...

Sve o Miri Furlan: datum rođenja, nacionalnost, suprug, deca …

Foto: mirafurlan.net

Filmovi, serije i uloge

Glumica nikada nije sanjala holivudsku karijeru, ali je sticajem okolnosti morala da se odseli u Ameriku. Tamo joj se na neki način i posrećilo, pa je dobila nekoliko interesantnih uloga, i to u ostvarenjima koja su danas rado gledana širom sveta.

Karijeru je započela u pozorištu, a prva filmska uloga bila je 1982. godine u filmu ,,Kiklop”. Za ulogu Enke u ovom filmu dobila je ,Zlatnu arenu” na filmskom festivalu u Puli. Često je i na filmovima i serijama sarađivala sa svjim suprugom, čak i tokom boravka u Americi.

Poznati filmovi: U raljama života, Ćao inspektore, Otac na službenom putu, Za sreću je potrebno troje, Lepota poroka, Braća po materi, Špijun na štiklama, Turneja, Poltron … Od starnih filmova izdvojićemo, na primer, Twice born, gde je glumila sa Penelope Kruz.

Poznate serije: Vratiće se rode, Bolji život, itd, a od stranih Babylon, Lost…

Interesantni odlomci iz intervjua

Naravno, mladost se ne može vratiti, ali je dobro podsjetiti se, barem s vremena na vrijeme, tko smo nekada bili i što smo htjeli.

B92

Često mislim kako se, da sam kojim slučajem odrastala u Americi, najvjerojatnije nikada ne bih poželjela baviti ovom profesijom u kojoj je sve bespoštedna utakmica i gdje su ljudi spremni na apsolutno sve da dođu do cilja. Kako starim, tako sve više prema cijelom tom cirkusu osjećam blago gađenje. Korporativni aspekt ove profesije sam najintenzivnije osjetila snimajući ultra popularnu seriju „Lost“ u kojoj je tretman glumaca bio u potpunosti određen lovom koju su dotični zarađivali. Naravno, budući da se radi o kapitalizmu, oni koji su zarađivali najviše bili su i najbolje tretirani. I obratno. Mi, djeca socijalizma, očekivali bismo da će tretman biti bolji što je lova manja, da se, kao, nadoknadi financijski manjak. To, naravno, nije tako. Opći stav ovdje je da ako ne zarađuješ veliki novac, onda valjda i ne vrijediš.

Peščanik

Rastuži me ljudska površnost i zloba.

Politika

U Los Angelesu živim na lijepom i plemenitom mjestu usred prirode, na mjestu koje me liječi i smiruje. Volim biti okružena drvećem, gledati kolibriće koji lete naokolo i hodati po holivudskim brdima. Volim Kaliforniju. Volim veliko plavo nebo nad sobom. I divlji ocean.

Jutarnji list

Share.

Comments are closed.