Glumica Natali Vud – biografija

0

Natali Vud je američka glumica koja od kako se pojavila na filmskom platnu važila je za glumicu koja puno obećava. Snimila je preko sedamdeset filmova tokom svoje karijere koja je nažalost kratko trajala, jer je Natali doživela preranu smrt u svojoj 43-oj godini života.

Detinjstvo velike holivudske zvezde

Natali Vud (engl. Natalie Wood) rođena je 20-og jula 1938-e godine u San Francisku. Njena porodica je pripadala grupi ruskih pravoslavnih imigranata koji su početkom tridesetih godina prošlog veka doselili u SAD -e. Majka joj je bila Marija Zakarenko, a otac Nikolaj i kada su došli u Sjedinjenje Američke Države jedva su govorili američki jezik.

Natali Vud (5)

Natali u jednom od prvih filmova u kojima je glumila

Oni su 1942-ge godine promenili njihovo prezime u Gurdin, tako da je od svoje četvrte godine ova glumica nosila ime Nataša Gurdin. Njena majka je bila ta koja je želela da joj ćerka postane glumica i koja je gurala njenu karijeru. Pa tako prvu ulogu Natali dobija 1947-e godine u filmu “Čudo na 34-oj ulici”. Zanimljivo je da njena majka nije samo uticala na njen život već i na život njene sestre, koja je takođe bila glumica, ali i na njenog oca koji je dugi niz godina bio pasivan alkoholičar koji je radio sve što mu supruga kaže.

Blistava filmska karijera prelepe Natali

Kako ju je majka od malena gurala da se bavi glumačkim pozivom, tako nas ne čudi što je u doba od sedamnaest godina, Natali imala već snimljenih 18 filmova. 1954-te godine Natali rešava da je vreme da dobije neku odraslu ulogu, za razliku od dečijih koje je imala u filmovima do sada. To joj polazi za rukom i 1955-te godine ona dobija ulogu koju želi u drami “Buntovnih bez razloga”. Upravo ova uloga joj je donela prvu nominaciju za veliku nagradu -“Oskara”. Pored nominacije za “Oskara” ova uloga joj donosi i planetarnu popularnost, jer su Vudovu tada povezivali sa režiserom filma Nikolasonom Rejom i glumcem Denisom Hoperom. U medijima je plasirana priča kako je Natali zavela i imala odnose i sa Rejom i sa Hoperom samo kako bi napredovala u karijeri.

Natali Vud (1)

Kada je postala poznata i javnosti dobijanje uloga je išlo mnogo lakše nego do sada. Ubrzo slede uloge u vanvremenskim filmovima poput filma “Tragači”, “Sjaj u travi” i “Priča sa zapadne strane”. 1966-te godine ona pravi pauzu od tri godine kada je u pitanju njena glumačka karijera kako bi se posvetila svojoj porodici. Ona je zbog toga čak i odbila ulogu u kultnom filmu “Boni i Klajd”. Njen povratak počinje sa filmom “Bob i Karlol i Ted i Alisa” iz 1969-te godine, gde Natali ponovo briljira. Međutim tokom sedamdesetih godina ona sve ređe glumi u filmovima, a početkom osamdesetih snima samo tri filma. Razlog tome bili su i problemi na emotivnom planu, depresija sa kojom se dugo mučila kao i konstantno i neprestano mešanje njene majke u njen živto. Vudova je tokom svoje karijere osvojila tri “Zlatna globusa” od kojih su dva za zvezdu koja najviše obećava i jedan za ulogu u TV seriji “Odavde do večnosti”. Ova sjajna holivudska glumica glumila je u preko sedamdeset filmova, a mi za izdvajamo deset u kojima je briljirala:

  1. “Čudo na 34 – oj ulici” iz 1947-e godine kao Suzan Voker,
  2. “Džekpot” iz 1950-te godine kao Filis,
  3. “Samo za tebe” iz 1952-ge godine kao Barbara Blejk,
  4. “Buntovnik bez razloga” iz 1955-te godine kao Džudi,
  5. “Tragači” iz 1956-e godine kao Debi Edvars,
  6. “Priča sa zapadne strane” iz 1961-e godine kao Marija,
  7. “Sjaj u travi” iz 1961-e godine kao VIlma Den Luis,
  8. “Unutar Dejzi Klover” iz 1965-te godine kao Dejzi Klover,
  9. “Penelopa” iz 1966-te godine kao Penelopa Eliot,
  10. “Odavde do večnosti” iz 1979-e godine kao Karen Holms;

Natali Vud (6)

Ljubavni život zanosne Natali

Može se slobodno reći da je Vudova glumica čiji je ljubavni život veoma interesantan za javnost. Od kako je stupila na filmsko platno, nju su povezivali sa raznim poznatim ličnostima. Glumica čija je visina iznosila samo 152 cm, uspela je da zavede svakog muškarca kojeg je želela, pa čak i one koji su bili oženjeni, ali da krenemo redom.

Kao tinejdžerka, Vudova je bila u vezi sa ikonom rokenrola Elvisem Prislijem. Već tada postala je jako popularna u medijima. Iako su mnogi bili ljubomorni kako je baš ona uspela da zavede najveću legendu rokenrola, Natali je nakon raskida sa Prislijem izjavila da ni malo ne žali što više nisu zajedno jer jedino što on ume da radi jeste da peva.

Natali Vud (4)

Natali sa svojom najvećom ljubavi – Robertom Vagnerom

Nakon razlaza sa Prislijem ostavario joj se devojački san. Naime još dok je bila devojčica dok je gledala filmove zaljubila se u glumca Roberta Vagnera koji je u to vreme važio za jednog od najpoželjnijih glumaca u Holivudu. Pošto je ona bila veoma mlada odustala je od osvajanja Vagnera, sve dok nije pročitala izjavu legendarnog glumca koji je pohvalio izgled mlađe koleginice. Ubrzo ona upoznaje Vagnera i polako njih dvoje započinju vezu. Njih dvoje stupaju u brak 1957-e godine. Nopečenim supružnicima u Holivudu nisu baš cvetale ruže na poslovnom planu, ali i privatno. Zbog nedaća na poslu, njih dvoje su se sve više svađali i privatno, što je za posledicu imalo raspad braka. Jedan od razloga za raskid svakako je bilo i konstantno uplitanje Nataline majke u njihov brak, kao i to što je ona i dalje vodila računa o novčanim prilivima glumice, ali i to što ju je suprug često varao. Par se razveo 1962-ge godine. Nakon razvoda Natali je imala kratotrajnu aferu sa Vorenom Bitlijem, nakon čega upada u ozbiljnu depresiju i počinje konstantno da menja partnere. Taj period u životu talentovane glumice traje sve do perioda kada ona upoznaje Ričarda Gregusona, sa kojim stupa u brak 30-og maja 1969-te godine. Nakon godinu dana braka, njih dvoje dobijaju devojčicu kojoj daju ime – Nataša. Ali da život nije bajka, glumica je otkrila sledeće godine kada hvata muža u prevari nakon čega momentalno podnosi papire za razvod braka, koji je finalizovan 12-og aprila 1972-ge godine.

Nije prošlo puno vremena, a ona slučajno sreće Roberta, svog prvog muža i strast među njima se ponovo budi. Natali shvata da je on ljubav njenog života i rešava da se ponovo venča sa njim. Njih dvoje su obnovili svoje zavete 16-og jula 1972-ge godine. Kasnije ona rađa drugu ćerku, kojoj daje ime Kortni. Sa Robertom je ostala u braku sve do svoje smrti.

Natali Vud

Smrt pod velom misterije

Iako je prošlo više od trideset godina od smrti legendarne Vudove i dalje se ne zna šta se zaista dogodilo. Naime, dugi niz godina u zvaničnoj dokumentaciji stajalo je da je uzrok smrti “nesreća”, da bi 2012-te godine na istoj dokumentaciji pisalo da je uzrok smrti “neutvrđen”.

Natali je umrla 29-og novembra 1981-ve godine. U vreme smrti ona se nalazila na jahti njenog supruga koja je bila na Katalina Ajlandu. Prema zvaničnoj istrazi koju su sproveli policajci i inspektori iz Los Anđelesa, Natali je želela da napusti jahtu ali se slučajno okliznula i pala u vodu i utopila. Dokazano je da je u krvi imala veliku količinu alkohola kada je preminula.Ono što je javnost začudilo, a to je činjenica da je tokom celog svog života Vudova imala paničnu fobiju od duboke vode, pa sama činjenica da je uopšte sama ostajala na jahti je veoma čudna.

Natali Vud (3)

Postoji verzija priče po kojoj je Robert kriv za smrt svoje supruge. Naime, na jahti se nalazio i Kristofer Voker sa kojim je Natali sarađivala. Već neko vreme u medijima se pisalo da je slavni glumac zaveo Natal ii da su njih dvoje u tajnoj vezi. Postoje svedoci koji su videli da se njih dvojica svađaju oko Natali, neki tvrde da su ih čak videli i kako se tuku. Kapetan broda u svojoj izjavi navodi da je video glumicu kako se žestoko svađa sa svojim mužem, i da je nakon toga nestala. Takođe tvrdi da je Vagner dugo odlagao potragu za svojom suprugom. Međtuim, Robert nikada nije želeo javno da govori o smrti svoje supruge, dok je Kristofer javnosti izjavio da je to bila nesreća. Godine 2011-te ponovo je otvorena istraga o smrti ove sjajne glumice, međutim i tada kao i ranije nije pronađeno dovoljno dokaza kako bi se ova smrt smatrala ubistvom, a ne nesrećom.

Kako je Natali umrla i šta je prava istina ostaće zauvek misterija.

Share.

Comments are closed.