Glumica Nikol Kidman (Nicol Kidman) – biografija

0

Nikol Kidman (engl. Nicol Kidman) je jedna od najtalentovanijih glumica kojima se holivudska filmska industrija može pohvaliti. Sa dugom listom nagrada, priznanja i dostignuća u svojoj karijeri uključujući i jednog “Oskara”, NIkol je bez sumnje jedna od vladajućih glumica kojom se Holivud ponosi.  Ako želite da saznate više o njenom životu i radu pročitajte biografiju koja sledi.

Datum rođenja, visina, težina, detinjstvo…

Nikol je rođena 20-og juna 1967-e godine u Honolu, Havajima, a njeni roditelji poreklom iz Australije privremeno su živeli u SAD-u. Njen otac je bio Entoni Dejvid Kidman, biohemičar, klinički psiholog i pisac koji je umro od srčanog napada u Singapuru 2014-te godine. Njena majka Janalin En je starački instruktor, a bila je član Ženskog izbornog lobija. Nikolino poreklo obuhvata Irske, Škotslke i engleske krvi. U vreme kada je ova prelepa glumica rođena, njen otac je bio student na Havajiama. Ubrzo je postao gostujući saradnik na Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje SAD-a. Za razliku od rata u Vijetnamu, koji je izazvao socijalne nemire i u Australiji i u SAD-u, roditelji male Kidmanove učestvovali su u anti – ratnim protestima kod su živeli u Vašingtonu. Porodica se vratila u Australiju kada je Nikol bilo četiri godine. Nikol ima mlađu sestru Antoniu Kidman, koja je novinar i TV voditelj. Nikol je išla u državnu osnovnu školu, nakon koje upusuje “North Sydney” srednju školu za devojke. Ona je odmah upisala balet i pokazala svoj prirodni talenat za glumu. Kada je gledala pervormans Margaret Hamilton koja je glumila zlu vešticu Zapada u projektu “Čarobnjak iz Oza”, Nikol je prvi put bila inspirisana idejom da postane glumica. Kao dete bila je veoma stidljiva i dugo vremena joj je trebalo da to prevaziđe.

Nikol Kidman (4)

Studirala je umetnost na “Victorian” koledžu u Melburnu, ali i na “Phillip street theatre” u Sidneju gde joj je glumica i prijateljica Naomi Vats bila koleginica. Nakon toga ona prisustvuje australijskom pozorištu namenjenom talentovanim mladim ljudima. Ovde ona uzima dramu i mimiku kako bi se što bolje pripremila za glumačku karijeru koju je želela. Zahvaljujući njenoj boji kože i prirodnoj crevenoj kosi sunce je primoralo mladu Nikol da vežba probe u dvorištu pozorišta. Tada je ova glumica dobila ohrabranje i pohvale da radi puno radno vreme u pozorištu, a njen talenat prvi put dobija pažnju koju zaslužuje. Ova australijska glumica izrasla je u prelepu devojku visoku 180 cm i tešku 58 kg.

Početak velike filmske karijere i najpoznatije uloge Nikol Kidman

Nikol je prvi put stala pred kamere 1983-e godine kada je imala samo petnaest godina, a u pitanju je bio spot za pesmu „Bop girl“. Nakon toga ona dobija malu ulogu u TV seriji, a ubrzo stižu i prve uloge u filmovima „BMX Bandits“ i „Bush Christmas“. Nikol možda na samom početku nije dobijala neke značajnije uloge, ali je konstantno bila angažovana na različitim filmskim projektima. Prva uloga koja joj donosi veću primećenost od strane kritičara ali i publike bila je 1989-te godine u filmu „Opasno more“ gde je glumila zajedno sa Bilijem Zejnom i Semom Nilom. Kritičari Nikolinom glumačkom performansu daju pozitivne kritike, a ona već sledeće godine biva angažovana zajedno sa sjajnim Tomom Kruzom u drami „Days of thunder“.

Nikol Kidman (6)

Godine 1991-ve ona glumi u gangsterskom filmu „Bili Betgejt“ za koji dobija i svoju prvu nominaciju za veliku nagradu „Zlatni glubus“. Početkom devedeseth glumila je u još par projekata, ali tek sredinom devedesetih se pojavljuje u filmovima koji joj donose međunarodna priznanja. Godine 1995-te glumi u filmu „To die for“, koji joj donosi veliki broj značajnih filmskh nagrada, između ostalih i „Zlatnog glubusa“. Do kraja devedesetih ona glumi sa nekim od zanačajnih holivudskih imena poput Sandre Bulok, Džordž Klunija i Tom Kruza, međutim  njena gluma ostaje u senci poznatijih glumaca. Početkom novog milenijuma kreću još bolje uloge za australijsku glumicu koje u potpunosti pokazuju njen talenat. Njen performans u filmu „Mulan ruž“ donosi joj nekoliko međunardonih nagrada, među kojima je bio i drugi „Zlatni globus“, ali i prvu nominaciju za jednu od najvećih filmskih nagrada – „Oskara“.

HOLLYWOOD - MARCH 23: Winner for Best Actress for 'The Hours,' Nicole Kidman poses backstage during the 75th Annual Academy Awards at the Kodak Theater on March 23, 2003 in Hollywood, California. (Photo by Robert Mora/Getty Images)

U filmskom projetku „Sati“ ona glumi sa legendarnom glumicom Merli Strip, a kritičari ocenjuju baš ovu ulogu kao njenu životnu ulogu. Njena interpretacija Virdžinije Vulf joj donosi trećeg „Zlatnog glubosa“ i brojne druge nagrade među kojima je najvažniji „Oskar“ u kategorji najbolja glavna glumica. Dobijanjem ovog „Oskara“ Nikol Kidman postaje prva osoba iz Australija koja je dobila ovu nagradu od Američke filmske akademije. Sledećih par filmova takođe joj donose brojna priznanja, da bi 2005-te godine snimala dva filma koji su bili totalni promašaji. U pitanju su filmovi „Prevoditeljica“ i „Bewitched“, koji u doživeli blage neuspehe, a zanimljivo je da je veću pažnju javnosti privukla njena reklama za parfem Šanel 5. Nikol je zahvaljujući ovoj reklami oborila rekord kao najplaćenija glumica za reklamu po minutu, jer u ta tri minuta u kojima se pojavljuje u reklami, dobila je neverovatnih dvanaest miliona dolara. Ova reklama joj donosi još jedno priznanje, a to je pojavljivanje na Forbsovoj listi „100 najmoćnijih javnih ličnosti“, na kojoj Kidmanova zauzima 45-o mesto. U 2005-oj godini ona se nalazi na još jednoj Forbsovoj listi. U pitanju je lista „100 najplaćenijih glumica“ na kojoj se ova australijska glumica našla na drugom mestu sa sedamnaest miliona američkih doalra po jednom filmu, odmah iza Džulije Roberts. Iako je neosporan bio njen talenat narednih par godina ona glumi u komercijalno neuspešnim filmovima koji nisu privukli veću pažnju javnosti.

Nikol Kidman (2)

Istorijska drama“Australija“ u kojoj Kidmanova igra sa sjajnim Hju Džekmanom doživljava ogroman uspeh širom sveta. Ovo je drugi najskuplji film australijske produkcije čije je snimanje koštalo 211 miliona dolara.

Brak sa Tomom Kruzom

Kidmanova je svog prvog muža Toma Kruza upoznala 1989-te godine kada je započeto snimanje filma „Dani groma“. Njih dvoje su se zaljubili na prvi pogled, i nije im trebalo dugo vremena da krunišu to svoju ljubav, pa se tako par odlučuje na brak već sledeće godine. Venčalisu se 24-og decembra 1990-te godine u Telurid. Njih dvoje su usvojili dvoje dece, sina Konorada Entonija i ćerku Izabelu Džejn. Dugo su u Holivudu važili za savršen ljubavni par, pa je javnost ostala šokirana kada je Tom Kruz najavio razvod braka februara 2001-ve godine i podneo zvaničnu papirologiju.

Nicole Kidman & Tom Cruise (Photo by Jeff Kravitz/FilmMagic)

Kao razlog za razvod braka Tom je naveo nepomirljive razlike, a razlozi zbog koga je sudija tako brzo poništio brak nikada nisu bili dostupni javnosti. Kidmanova je za vreme trajanja brakorazvodne parnice bila tri meseca trudna i imala je sponatani pobačaj, jer je u pitanju bila vanmaterična trudnoća.  Kako je Kruz član i pristalica Sajentološke crkve mnogi su govorili da su upravo pripadnici ove vere krivi za njihov razvod. Naime, pripadnici ove crkve koristili su različite metode kako bi rastavili poznati par jer su Sajentolozi želeli da se Kruz sa više entuzijama posveti širenju i plasiranju ove vere u medije, a njihov razvod je jedino njma išao u prilog. Mark Ratburn jedan od bivih članova crkve tvrdi da je glavešina Djevid Miskevidž od početka smatrao Nikol  kao potencijalni i veliki izvor problema jer je ona bila katoličke veroispovesti. Nakon razvoda i ćerka i sin istakli su da žele da žive sa ocem, čemu se Nikol nije protivila.

Nikol Kidman (1)

Kit Urban i dvoje biološke dece

Početkom 2005-te godine ona upoznaje kanti autora Kit Urbana sa kojim i započinje vezu. Nakon godinu dana veze, njih dvoje stupaju u brak i to 25-og juna 2006-te godine u Sidneju. Ceremonija povodom venčanja je bila veoma mala, samo najbliži prijatelji i rodbina, a medijima je ulaz bio zabranjen. Par je potpisao i predbračni ugovor u kome se navodi da Nikol može raskinuti brak u svakom trenutku ako se Kit vrati drogi i alhoholu od čega je dugi niz godina bio zavistan. Par ima dvoje dece Sandej Rouz i Fejt, koju je rodila surogat majka. Kidmanova je izjavila da je presrećna što nakon duge borbe sa neplodnošću i nakn više spontanih pobačaja konačno ima svoju biološku decu, ali i da ih voli podjednako kao i dvoje usvojene dece. Takođe, ona je izjavila da bi njena sreća bila potpuna da postoji mogućnost da sva njena deca žive zajedno sa njom.

Nikol Kidman (8)

Zanimljivosti o Nikol Kidman:

  • Kidmanova je bila u kraćim vezama sa Robi Vilijamsom, Adrijanom Brodijem i Lenijem Kravicom
  • Dok je bila u braku sa Kruzom povremeno se bavila sajentologijom, iako je katoličke veroispovesti.
  • Na izborima u SAD-u 2004-te godine podržala je Demokratsku stranku i Džona Kenedija.
  • Glumica Sandra Bulok joj je jedna od najboljih prijateljica.
  • Godine 1994-te postaje UNICEF-ov ambasador dobre volje. Novčano je pomagala ugroženoj deci, učestvovala je u kampanji protiv borbe raka dojke, a od 2010-te godine je aktivan borac za zaštitu prava žene i dece.
  • U filmu “Soba panike” dodeljena joj je bila glavna uloga, ali zbog povrede noge morala je da odustane.
  • Nikolin performans u “Mulan ružu” oduševio je sve, pogotovo jer glumica nije imala prethodnog pevačkog iskustva.
  • U filmu “Čitač” Kidmanova je trebala da tumači glavnu ulogu, ali zbog trudnoće prepušta ulogu Kejt Vinslet koja dobija “Oskara” za svoj performans.
  • Zbog brojnih humanitarnih akcija koje je sprovodila širom sveta proglašena je za “Građanina sveta”.
  • U Kanberi 2007-te godine ona osvaja jednu od najprestižnijih svetskih nagrada. U pitanju je “Orden Australije”, nagrada koju dodetljuje kraljica Elizabeta II, a ovu nagradu Kidmanovoj je uručio Guverner Australije.
Share.

Comments are closed.