Glumica Sandra Bulok (Sandra Bullock) – biografija

0

Sandra Bulok jedna je on najtalentovanijih i najuspešnijih glumica današnjice. Pored glume Sandra je se oprobala i u producentskim vodama, a zvanično je postala najplaćenija glumica Holivuda. Ona je jedna od najpoznatijih, najbogatijih i najmoćnijih javnih ličnost u svetu, zarada od njenih filmova iznosi više od četiri milijarde dolara. U SAD-u krasi je reputacija devojke iz komšiluka, a godinama je najomiljenija glumica u toj državi. Koji su to filmovi koji su uticali na to da baš Sandru prograle najvećom filmskom zvezdom američkog juga možete pročitati  njenoj biografiji.

Datum rođenja, roditelji, visina, detinjstvo…

Sandra Anet Bulok (engl Sandra Annette Bullock) je rođena 26-og jula 1964-te godine u Arlingtonu, Virdžinija. Otac joj je bio Džon Bulok koji je radio u kopnenoj vojsci Sjedinjenih Američkih Država, a majka Helga D. Majer po zanimanju je bila operska pevačica. Njeni roditelji s se upoznali i venčali u Nirbertu gde su živeli sve do 1976-te godine. Bulokova je kao mala dosta putovala pretežno po Evropi jer njena majka koja je imala nemačko poreklo  išla na turneje uglavnom po zemljama u Evropi.Sandra Bulok (2)

Još kao veoma malu devojčicu Sandru su upisali na balet i pevanje, pa je tako ponekad nastupala zajedno sa svojom majkom u operama. Srednju školu završila je  Vašingtonu, gde je glumila u predstavama koje je orgnizovala škola, a bila je i navijačica. Idealne visine od 171 cm, ova lepotica krupnih smeđih očiju upisuje dramu na univerzitetu „Istočna Karlonia“. Studiranje joj je išlo od ruke, ali ipak njena želja da postane glumica što pre je prevagnula, i Sandra napšta koledž iako joj je ostalo tri ispita do kraja. Ona odlazi u Njujork kako bi napravila glumačku karijeru, a u početku se izdržava radeći kao konobarica. Nakon nekog vremena ona se vratila na koledž i uspešno ga završila.

Prve uloge u filmovima

Kada je se preselila u Njojork odmah nakon nalaženja posla, Sandra je upisala časove glume u školi „Nejborhud plejhaus“. Nije joj bilo teško da radi dva posla i vežba glumu jer je imala jasan cilj u životu. Nako što je savladala osnove glume seli se u Los Anđeles gde dobija manje uloge u studenskim filmovima nezavisne produkcije. Početkom devedesitm kreću i prve u uloge u holivudskim filmovima, doduše niskobudžetnim. U filmu „Požar na Amazonu“ prelepa je glumica je čak pristala da je snimaju u malo slobodnijem izdanju ali pod uslovom da bude snimano sa uskusom, odnosno da se ne otrkrije previše. Prvi njen medijski propraćen nastup bio je u filmu „Razbijač“ gde je glumila zajedno sa akcionom legendom Silvesterom Staloneom. Iako kritičari nisu hvalili njenu glumu, a dobila je nominaciju i za „Zlatnu malinu“ za najgoru glumicu, ona je privukla pažnju javnosti, kritičara ali i producenata. Sve to joj je omogućilo da dobije glavnu ulogu u akcionom trileru „Brzina“ gde joj je partner bio sjajni Kijano Rivs. Njihov zajednički film doživeo je veliki i komercijalni i krtički uspeh, film je postao pravi blokbaster, a Bulokova je dobija i prve nagrade. U pitanju su bile „MTV nagrada“ i „Saturn“ nagrada u kategoriji najbolja glumica.

Sandra Bulok (5)

Sandra Bulok u komedijama i romantičnim dramama

Nakon što je se pokazala kao odlična glumica u akcionim trilerima usledile su i uloge u komedijama i romantčnim dramama. Prva veća uloga u nekoj drami bila je u romantičnom filmu „Dok si ti spavao“ iz 1995-te godine. Te godine je Bulokova privukla veliku pažnju jer je uspela da „otme“ ulogu koja je bila namenjena Demi Mur. Uloga u ovom filmu donela je prelepoj glumici prvu nominaciju za „Zlatnog globusa“. Krajem devedesetih ona glumi u nastavku filma Brzina, kao i u trilerima „Mreža“ i „Vreme za ubijanje“. Nakon toga ponovo kreće njeno angažovanje u romantičnim drama: „Ukradena srca“, „U ljubavi i ratu“, „Ljubavne čarolije“ i „Uvek postoji nada“. Sjajni perofrmansi u ovim dramama kao i u ljubavnom filmu „Sile prirodne“ gde je glumila zajedno sa Benom Aflekom pomogle su Sandri da je 1997-e godine časopis „Empajer“ stavi na 58-mo mesto na svojoj listi „100 najvećih filmskih zvezda ikada“. Početkom novog milenijuma Sandra pretežno kreće da glumi u romantičnim komedijama, a njena popularstno dostiže vrhunac. To joj omogućava da dobija sve veću zaradu u filmoivma ali joj daje i laskavu titulu najveće filmske zvezde devedeseth zajedno sa Džulom Roberts. Ipak najuspešniji film do 2002-ge godine bio je “Mis tajni agent“ u kome je Bulokova pokazala sjajne komičarske soposobnosti. Film je autorima doneo zaradu od preko 213 miliona dolara, a Bulokovoj drugu nominaciju za „Zlatni globus“ u kategoriji najbolja glavna glumica.

Sandra Bulok (7)

Sledeća uspešna komedija koju je snimala bila je sa sjanim engleskim glumcem „Hjuom Grantom“, koja je doživela ogroman uspeh kod publike. Tokom 2005-te i 2006-te godine ona ponovo dobija uloge u velikim blokbasterima. Jedan od njih je bio nastavak filma Mis tajni agent, a drugi film je „Kuća na jezeru“ gde je Sandra ponovo briljirala zajedno sa Kijanu Rivsom. Nakon ovog ostvarenja ona dobija manje uloge u par filmova, da bi se ponovo vratila u glavnoj ulozi u psihološkom trileru „Predosećaj“ gde joj je partner bio sjajni Džulijan Makman.

U istoj godini i „Oskar“ i „Zlatna malina“ za Sandru Bulok

Nakon uspeha psihološkog trilera „Predosećaj“ ona se ponovo vraća snimanju romantičnih komedija. U komediji „Sve o Stivu“ ona dobija dve „Zlatne maline“ kojom dobija titulu najgore glumice na svetu. Međutim ni ta neslavna titiula nije sprečila Bulokovu da nastavi da dobije sjajne uloge u filmovima koje su dobro plaćene, a već sldeći film „Verdiba“ u kojoj glumi sa fantastičnim Rajanom Rejnoldsom donosi joj nominaciju za „Zlatni globus“. Američka sportaska drama iz 2009-te godine u kojoj Bulokova tumači glavnu žensku ulogu donosi joj prestižne nagrade koje je dugo čekala. Za svoju interpretaciju u sportskoj drami ona dobija nagadu od Udruženja filmskih glumaca, „Zlatni globus“ za najbolju glavnu glumicu, „Nagradu filmske kritike“ , kao i najprestižniju filmu nagradu koju jedna glumica može da dobije, a to je „Oskar“ za najbolju glumicu u glavnoj ulozi. Pored tih priznanja, film je doneo zaradu od preko 300 miliona dolara, što ga čini komercijalno najupešnijim filmom ikada u grupi filmova gde glavnu ulogu tumači ženski lik, a zanosna glumica postaje prva glumica u istoriji čiji je film u Americi zaradio preko 200 miliona dolara.

Sandra Bulok (3)

Nakon pauze od dve godine ona kreće sa velikim projektima. Jedan od njih bio je film „Jako glasno i neverovatno blizu“ gde joj je partner bio Tom Henks, a drugi „Gravitacija“ gde je glumila zajedno sa Džordž Klunijem. Iako nije dobila „Oskara“ za svoj performans u naučnofantastičnom filmu „Gravitacija“ ona je dobila odlične kritike za svoju glumu i mnogi smatraju da je glumeći u njemu dostigla svoj vrhunac, te da joj je ovo životna uloga.

 Ljubavni život i dete koje je usvojila

Pošto Bulokova važi za jednu od najlepših i najharizmatičnijih glumica na svetu ne treba da nas čudi što je veliki broj poznatih neženja koji su bili sa njom. Prvu ozbiljnu vezu imala je sa glumcem Tejtom Donovanom sa kojim se upoznala za vreme snimanja zajedničkog filma. Njih dvoje su bili u vezi četiri godine, nakon čega je usledio miran raskid. Pored njega zabavljala je se i sa fudbalerom Trojom Ejkmanom, Bobom Šnajderom, glumcem Metrju Mekohanijem i kolegom Rajanom Gozlingom.

Sandra Bulok (4)

2003-će godine ona upoznaje motociklistu Džesija Džejmsa koji je veoma brzo očarava i njih dvoje započinju vezu. Svoju ljubav su krunisali 16-og jula 2005-te godine, a par se razveo nakon pet godina braka. Razlog za raspad braka bilo je Džesijevo neverstvo koje Sandra nije želela da oprosti već je odmah podnela papire za razvod braka. Zanimljivo je da ju je on dugo varao sa porno glumicom Mišel Makgi, a Sandra je teško podnela to saznanje. Toliko joj je teško palo muževo neverstvo da je čak otkazala dolazak na premijeru filma “Mrtav ugao”. Zvanično par se razveo 28-og juna 2010-te godine, a Džesi dobija titulu najomraženijeg čoveka u Americi. Bulokova je nakog razvoda odsustvovala neko vreme iz javnosti da bi se uprzo pojavila na naslovnim stranama časopisa zahvaljujući ekskluzivnoj vesti koju je imala da podeli sa svetom. U pitanju je bilo usvajanje dečaka iz “Nju Orleansa”. Kako Bulokova nije ima svoje dete, još u braku rešila je da usvoji dečaka, a proces usvajanja trajao je pune tri godine. Svom sinu dala je ime Luj po njenom omiljenom muzičaru.

Zanimljivosti o Sandri Bulok:

 • 2006-te godine Sandra Bulok dobija svoju zvezdu na bulevaru slavnih u Holivudu.
 • 2010-te godine ona dobija nekoliko titula. U pitanju su: modna ikona godine, najtraženija i najisplativija holivudska zvezda, najplaćenija glumica na svetu (sa 55 miliona dolara po jedoj uzlozi) i najmoćnija javna ličnost. Naime, magazin Forbs je iste godine Sandru stavio na prvo mesto čime je ona zvanično postala najmoćnija ličnost iz filmskog sveta.
 • Bulikova je jednina glumica ikada u svetskoj kinematografiji koja je iste godine osvojila i „Oskara“ za najbolju interpretaciju i „Zlatnu malinu“ za najgoru interprataciju.DF-05582_R2 - Another night chasing the bad guys for ill-matched partners, FBI Special Agent Sarah Ashburn (Sandra Bullock) and Boston Detective Shannon Mullins (Melissa McCarthy).
 • 1012-te godine Sandri je pripalo šesto mesto na listi najvećih bioskopskih zvezda u SAD-u.
 • Tečno govori nemački jezik.
 • U januaru 2012-te godine Sandra je upisana u Ginisovu knjigu rekorda kao najplaćenija glumica svih vremena. Njena zarada po jednom filmu iznosila je 56 miliona dolara.
 • 2011-te godine proglašavaju je za jednu od pet najpopularnijih i najvoljenijih ličnosti u Americi.
 • Vlasnica je producentske kuće “Fortist Films”.
 • Poseduje svoje sopstveno ostrvo na Tajbi.

Top 5 citata jedne od najboljih glumica današnjice:

 1. “Sloboda je najbolja. Sve što je slobodno, to je dobro”
 2. „Početci su obično strašni, završetci tužni, ali bintno je ono između. Uvek se setite ovog na početku.“
 3. “Ja pravim greške, ali ja znam zašto ih pravim, to su moje greške i moj izbor. Niko nikada ne bira za mene.”

  LONDON, UNITED KINGDOM - OCTOBER 10: (EMBARGOED FOR PUBLICATION IN UK NEWSPAPERS UNTIL 48 HOURS AFTER CREATE DATE AND TIME) Sandra Bullock attends a screening of 'Gravity' during the 57th BFI London Film Festival at Odeon Leicester Square on October 10, 2013 in London, England. (Photo by Max Mumby/Indigo/Getty Images)

 4. “Jedini čovek koji je ukrao moje srce je moj sin.”
 5. “Najbolje je kada nakon nekog vremena shvatite da nemate pojma koliko imate godina, jer ste za godine slagali toliko puta.”
Share.

Comments are closed.