Glumica Sara Džesika Parker (engl. Sara Jessica Parker) – biografija

0

Sara Džesika Parker koja se proslavila ulogom Keri Bredšo u američkoj TV seriji “Se** i grad“, poznata je po neobičnim modnim kreacijama, ležernoj frizuri i uvek glamuroznom izgledu. Čime se ova holivudska glumica pored glume bavi još, možete pročitati u njenoj biografiji koja sledi.

Datum rođenja, detinjstvo, obrazovanje…

Sara Džesika Parker (engl. Sara Jessica Parker) rođena je 25-og marta 1965-e godine u Nelsonvilu, država Ohajo. Njena porodica je jevrejskog porekla, a čine je majka Barbara i otac Stiven. Još dok je Sara bila majka se razvela i ponovo udala za Pola Frosta, koji je po zanimanju vozač kamiona. Ona prelazi da živi sa majkom i njenim novim mužem i dobija sedmoro braće i sestara.

Sara Dzesika Parker (8)

Kao mala zanimala se za umetnost, prvenstrveno za balet i ples. Majka ju je upisala na kurseve orijentisane ka baletu i pevanju. Kada je imala trinaest godina nastupila je u čuvenoj brodvejskoj prestavi „Grad“. Ubrzo ona se zajedno sa svojom porodicom seli na Ruzvelovo ostrvo gde su živeli par godina, a kasnije se sele na Menhetn. Nakon završene „Američke baletske škole“ ona upiuje gimnaziju „Dvajt Morou“. Sve vreme školovanja, ona je nastavila da pohađa kurseve vezena za balet, pa tako dobija ulogu u brodvejskom mjuziklu „Moje pesme, moji snovi“, gde je nastupala zajedno sa svojih četvoro braće i sestara. Nakon ovog mjuzikla, Sari se otvaraju pozorišna vrata, pa tako dobija uloge u nekim od najpoznatjih američkih brodvejskih prestava.

Filmska karijera

Prvi put na malim ekranima Parkervoa se pojavila glumeći u niskobudžetnom filmu „The little Match Girl“ 1974-e godine. Nakon toga sledi pauza kada su filmovi u pitanju i potpuno posvećivanje pozorišnim predstavama, da bi osam godina kasnije krenula sa sporednim ulogama u filmovima lošije produkcije. Javnost i režiseri prvi put primetili su Parkerovu 1982 -ge godine u seriji „Square Pegs“. Serija je emitovana samo jednu sezonu i nije imala veliku gledanost, a Sara je imala sporednu ulogu ali to je bilo dovoljno da njeno glumačko umeće ostane primećeno.Sara Dzesika Parker (5)

Sledeće godine dobija uloge u čak četiri filma američke produkcije, a ubrzo kreću da se nižu i manje zapažene uloge. Njena karijera kreće da napreduje 1991-e godine kada dobija ulogu u filmu „Medeni mesec u Las Vegasu“ glumeći rame uz rame sa vremešnim Nikolasom Kejdžom, a kasnije glumi u filmu „En Vud“ sa sjanim Džonijem Depom. Međutim njena glumačka karijera dostže svoj vrhunac kada ova holivudska diva prihvata da glumi u TV stikomu „Se** i grad“ dobijajući glavnu ulogu – ulogu njuroške novinarke Keri Bredšo, i baš ta uloga donosi joj prvi od četiri „Zlatna globusa“ koja je osvojila.

Tokom svoje glumačke karijere koja još uvek traje glumila u oko šezdeset projekata, a mi vam izdvajamo najznačajnije filmove i serije u kojima se Sara pojavljuje:

 • TV serija: „Square Pegs“ iz 1982-ge kao Peti Grim,
 • Film: „Negde, sutra“ iz 1983-e kao Lori Anderson,
 • Film: „Prvorođena“ iz 1984-e kao Lisa,
 • Film: „Devojke samo žele da se zabave“ iz 1985-e kao Džemi Glen,
 • TV serija: „Jedna godina u životu“ iz 1987-e kao Kej Erikson,
 • Film: „Medeni mesec u Las Vegasu“ iz 1992-ge kao Betsi,
 • Film: „Ako Lusi padne“ iz 1996-e kao Lusi Akedman,
 • Film: „Ekstremne mere“ iz 1996-e kao Džodi Tramel,
 • Film: „Mars napada“ iz 1996-e kao Natali Lejk,
 • Film: „Na raskršću“ iz 2000-te kao Kler Vesli,
 • TV serija: „Seks i grad“ iz 1998-e kao Keri Bredšo, Sara Dzesika Parker (7)
 • Film: „Nameštajka“ iz 2006-e kao Paula,
 • Film: „Seks i grad“ iz 2008-e kao Keri Bredšo,
 • Film: „Da li ste čuli za Morganove?“ iz 2009-e kao Merli Morgan,
 • Film: „Begstvo sa planete Zemlje“ iz 2013-e pozajmila glas Kiri Supernovoj,
 • TV serija: „Glee“ iz 2012-e kao Isabel Vrajt,
 • TV serija: „Razvod“ iz 2015-te kao Francis;

Sara Džesika u svetu mode

Još od malena Sara je pokazala veliku želju za modnom industrijom ali je njena ljubav prema glumi ipak prevagnula. Međutim početkom dvadesetog veka polako ona posta veoma uticajna ličnost kada je svet mode u pitanju. Modni kreatori su hvalili njen stil oblačenja, a najveći svetski časopisi su je uvrstili deset najboljih obučenih ličnosti iz šou-biznisa. Polako glumica kreće da se angažuje i u svetu mode, i jedno vreme čak je bila predsednica i kreatvini direktor poznate modne kuće „Halston Heritage“.  Sara Dzesika Parker (4)Inače „H.H.“ je modna kuća najpoznatija po tome što uglavnom oblači veliki broj poznatih holivudskih zvezda. Parkerova je 2013-e godine potpisala ugovor sa čuvenim dizajnerskom kućom „Manolo Blahnik“ obavezujući se da dizajnira nekoliko različitih vrsta cipela za ovu kuću. Zanimljivo je da je upravo ta marka cipela omiljena liku iz serije koji ona tumači, kao i to da sama Džesika ima preko sto pari cipela ove dizajnerske marke.

Da li se Sarin ljubavni život razlikuje od života Keri Bredšo?

Ljubavni život poznate holivudske modne ikone često porede sa Keri Bredšo – ulogom koju je tumačila i koja je u hit seriji pisala o svom ljubavnom životu. Međutim ako se u mnogim stvarima poistovećuje sa Keri, Sara je izjavila da ipak za razliku od Keri ona je odvuek očajnički želela dom, porodicu, decu...

Iako sada živi mirnim porodičnim životom u mladosti ljubavni život Parkerove je bio podjenako zanimljiv kao i od Keri Bredšo.

Pa tako prvi javnosti poznat dečko od Sare jeste glumac Majkl Džej Foks sa kojim se tačno ne zna koliko dugo je bila, pošto je par krio vezu od javnosti. Prva ozbiljnija veza bila je sa Robertom Dauni Mlađim, sa kojim se pevačica dugo zabavljala pored njegovih problama sa zavisnošću od droga. Veza je trajala sedam godina, a Parkerova je raskinula videvši da ne može da mu pomogne da se izbori sa problemom zavisnosti. Glumica je bila još i sa sa novinarom Džonom Kenedijem Mlađim i Džošuom Kadisom. Sara Dzesika Parker (2)

Konačno 1992 -ge godine ona upoznaje svoju najveću ljubav glumca Metjua Broderika. Svoju ljubav ovaj par kruniše u maju 1997 -e godine. 2002 -ge godine dobijaju svoje prvo dete – sina Džejmsa Viktora, a sedam godina kasnije uz pomoć surogat majke dobija i dvoje blizanaca: Loretu i Tabitu. Metju i Sara Džesika nose laskavu titulu jednim od najusklađenijih parova Holivuda, redak par čiji brak čak i decenijama opstaje što je u današnje vreme u svetu šou – biznisa pravo čudo.

Osam činjenica koje niste znali o Sari Džesiki Parker:

 1. Visoka je samo 160 cm, a teška 56 kg.
 2. Sara Džesika Parker se nije udala u beloj venčanici. Njena haljina na venčanju bila je skroz crne boje, a povodom toga glumica i modna dizajnerka kasnije je izjavila da ju je “bio stid da se uda u beloj venčanici”.
 3. Čuveni dizajner Manolo Blank nazvao je jedan model cipela po njoj – SJP (inicijali njenog punog imena).
 4. Odbila je ulogu u kultnoj ljubavnoj komediji „Zgodna žena“, koja je proslavila Džuliju Roberts.
 5. Magazin „Maxim“ 2007-e godine dodeljuje Sari laskavu titulu najseksipilnije žene na svetu.Sara Dzesika Parker (3)
 6. U seriji „Se** i grad“ Sara jedina od četiri glavne protagonistkinje nema nijednu golišavu scenu. Kada je potpisivala ugovor zahtevala je od autora da stave klauzulu kojom se obavezuju i garantuju joj da neće morati da se skida pred kamerama.
 7. Učestvovala je u emsiji “Who Do You Think You Are” koja se emituje na kanalu “Histori”, kada je otkrivajući genealoško stablo svoje porodice saznala da je nena čukun – čukun baba Ester bila jedna od žena kojoj je suđeno za veštičarenje u Salemu. Glumici je laknulo kada je na kraju otkrila da je Ester osolobođena optužbi.
 8. Članica je Holivudskog ženskog političkog komiteta. Pored toga ona je Unicefov predstavnik za glumu, a 2006-e godineputovala je u Liberiju  kao Unicefov ambasador.
Share.

Comments are closed.