Glumica Tatjana Šojić – biografija

0

Datum rođenja, nacionalnost, porodica, da li je udata…?

Tatjana Šojić je bosanskohercegovačka glumica, publici poznata kao Marija iz serije ,,Lud, zbunjen, normalan”.

Rođena je u Sarajevu 9. aprila 1964. godine. Nakon završene ,,Prve gimnazije” upisala je Veterinarski fakultet jer je bila ubeđena da će joj za glumu trebati dobra veza. Ipak, 1984. godine uspela je da upiše ,,Akademiju za scensku umjetnost” u Sarajevu. Nakon što je diplomirala, zaposlila se na ,,Akademiji” kao asistent profesora Nenada Dizdarevića, u čijoj klasi je i završila glumu. Da pomenemo da je sa njom u klasi bilo nekoliko dobrih glumaca među kojima je ,,nadrealista” Branko Đurić Đuro.

Tokom rata u Bosni, Tatjana se sklonila u Prag, a vratila 1996. se po završetku sukoba. Tada je počela da radi u ,,Kamernom teatru 55″.

Tatjana Šojić bila je udata za svog kolegu, Žana Marolta, koji je preminuo 2009. Žan je, takođe, važio za jednog od najboljih glumaca na prostoru Bosne i Hercegovine, bio je Tatjanin vršnjak i takođe član ,,Kamernog teatra 55″. Marlot se razboleo od raka i preminuo u četrdeset petoj godini života od posledica ove opake bolesti. Žan i Tatjana glumili su zajedno u nekoliko ostvarenja, uključujući i seriju ,,Lud, zbunjen, normalan”, i predstave ,,Umri muški” i ,,Buba u uhu”.

Poznate uloge i nagrade

Poznati filmovi: Nema problema, Remake, Tea, Doro uštimovani mrtvaci…

Poznate serije: Kriza srednjih godina, Lud zbunjen normalan, Dva smo svijeta različita, Kućni ljubimci, Tata i zetovi, Crna hronika, Pečat, Naša mala klinika, Metla bez drške…

Predstave: Na tri kralja, Brutov nož, Žak ili pokornost, Antigona, Mušica, Let iznad kukavičijeg gnezda, Buba u uhu, Romeo i Julija, Spašeni za dlaku, Sve o ženama, Četvrta sestra, Smrt i djevojka, Džo i ovo je mogla biti Amerika, Umri muški …

Tatjana Šojić u ulozi Marije ( serija ,, Lud, zbunjan, normalan" )

Tatjana Šojić u ulozi Marije ( serija ,, Lud, zbunjan, normalan” )

Foto: rts.rs

Igrala je i u pozorišnim predstavama u Francuskoj, Egiptu i Engleskoj.

Od nagrada izdvojićemo nagrade na ,,Bosanskohercegovačkom festivalu drame” , ,,Susretima pozorišta”, ,,Pozorišnim igrama BiH”, kao i nekoliko nagrada na ,,Festivalu komedije”. Dobila je zahvalnicu od Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Od svih ostvarenja u kojima je Tatjana glumila, svakako je najinteresantnija predstava ,,Umri muški”. Predstava je nastala kao Tatjanin diplomski rad. Ova niskobudžetna komedija brzo je osvojila srca publike, i evo, već dvadeset pet godina se uspešno izvodi u okviru ,,Kamernog teatra 55″. Tatjana je jednom prilikom izjavila da je to bio prvi put da se neki diplomski rad izvodio van ,,Akademije”, pa je komisija došla u ,,Kamerni teatar 55″. Uprava pozorišta odlučila je da zadrži predstavu kao deo svog repertoara, po čemu je Tatjanin diplomski ispit ostao jedinstven. Upravo je za predstavu ,,Umri muški” Tatjana dobila zahvalnicu Ministarstva kulture i sporta.

Intervjui

Gluma nije naporan posao.Uživam u tome…Ako i postoji fizički umor, onda on pripada probama, periodu stvaranja predstave.
Priče

,,Nema neke posebne tajne. U pitanju je dobar tekst, tri odlična glumca, bez lažne skromnosti. Mi se volimo, volimo svoj posao, a uvažavamo i našeg četvrtog partnera – publiku, i onda nema greške. Skoro dvadeset tri godine smo zaigrani, još nam se igra, jer volimo da igramo.”
( o predstavi ,,Umjri muški ) Sarajevo.co.ba

Kažu da je kao u životu, mnogo lakše nekog rasplakato nego nasmejati.
( odgovor na pitanje kako izgleda glumeti u komedijama ) NTV Arena

Share.

Comments are closed.