Glumica Žana Marjanović – biografija

0

Žana Marjanović je bosanskohercegovačka filmska, televizijska i pozorišna glumica. Stalni je član ˝Kamernog teatra 55˝ iz Sarajeva, a takođe je osnivač i predsednik Magacin Kabarea, sarajevske neprofitne profesionalne organizacije, u kojoj grupa poznatih umetnika kroz stand – up komedije, pozorišne i kabaretske predstave, performance, TV i web serijale, muzičke spotove i dokumentarno – igrane filmove na provokativan način predstavlja aktuelna društvena pitanja.

Datum rođenja, odrastanje i obrazovanje

Rođena je 31. maja 1983. godine u Sarajevu. Otac Goran, danas poznati ugostitelj u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, i majka Alisa donose odluku da se 1987. presele u Njujork. Tamo je Žanin izuzetni talenat uočila profesorka engleskog jezika i, na njen nagovor, sada poznata glumica, upisuje srednju školu ˝Fiorello la Guardia High School of Music, Art and Performing Arts˝. O ovoj instituciji snimljen je i film ˝Fame˝, a pohađao ju je i čuveni glumac Al Paćino.

zana Marjanovic

Nakon četiri godine, Žana Marjanović je odlučila da se vrati u rodno Sarajevo. To je ovako objasnila: ˝Tu Novu 2001. slavili smo u porodičnom krugu i ja sam tokom proslave shvatila da se upravo u Sarajevu osjećam dobro, lijepo i toplo. Shvatila sam da tu želim i ostati, a roditelji, koji mi nikad ništa nisu branili i uvijek su mi bili velika podrška, pitali su me samo jesam li sigurna u to. Poslije su se i oni vratili u Sarajevo, a naša odluka o povratku mnoge je začudila. No, ja se nikada nisam pokajala.˝

Nakon toga je upisala glumu na Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu, gde je i diplomirala. Još dok je studirala, njen rad i talenat zapazio je bosanskohercegovački reditelj Srđan Vuletić i poverio joj prvu ulogu na velikom platnu u filmu ˝Ljeto u zlatnoj dolini˝ 2003. godine.

Glumica Žana Marjanović govori engleski, nemački, španski i slovenački jezik, peva, svira klavir i voli tenis i skijanje.

Filmovi i značajne uloge

Žana Marjanović igrala je u sledećim filmovima:

˝Ljeto u zlatnoj dolini˝ 2003. godine u kome tumači lik Sare
˝Prva plata˝, kratki film iz 2005. godine
˝Teško je biti fin˝ 2007., gde glumi trudnicu
˝Dub˝ iz 2007. godine, gde igra Sanu
˝Snijeg˝ 2008. u kome ima ulogu Alme
˝Snovi˝, kratki film iz 2010. godine, gde igra Magdalenu
˝Transfer˝ 2010. godine u kome tumači lik Menzelove asistentkinje
˝U zemlji krvi i meda˝ 2011., gde glumi Ajlu
˝Broken˝ 2012. godine u kome ima ulogu Kasie
˝New Year´s Eve with Magacin Kabare˝, TV film iz 2012. godine, gde tumači lik muze

Imala je zapažene role i u poznatim TV serijama:

˝Lud, zbunjen, normalan˝ od 2007. do 2010. godine, gde igra Selmu
˝Crna hronika˝ iz 2004. godine u kojoj tumači lik Vedrane
˝Priče iza diskrecione linije˝, mini serija iz 2012., gde glumi Sunny Su
˝Patriot˝, mini serija iz 2013., gde, takođe, ima ulogu Sunny Su
˝Kriza˝ 2014. u kojoj igra Biljanu
˝Magacin Kabare Show˝ 2014., gde tumači lik šefice
˝The Game˝, mini serija iz 2014. godine, gde glumi Yuliu

U svom matičnom ˝Kamernom teatru 55˝ igrala je u nekoliko predstava:

˝Hamlet˝ 2005., gde ima ulogu Ofelije
˝Četvrta sestra˝ 2005. godine, gde glumi Tanju
˝Antigona˝ 2008. u kojoj tumači naslovnu ulogu
˝Kamen˝, gde igra Hanah
˝Klasni neprijatelj˝
Autorka je projekta ˝8372…˝, otvorenog performansa sećanja na srebreničke žrtve na sceni ˝Kamernog teatra 55˝ u Sarajevu.

Visina i težina

Glumica Žana Marjanović visoka je 165 cm, a teška 56 kilograma.

Dečko iz iste profesije

Žana Marjanović još uvek nije udata, ali je u dugogodišnjoj harmoničnoj vezi sa sarajevskim rediteljem Emirom Kapetanovićem. Upoznali su se u dvorištu Akademije scenskih umetnosti, a glumica je o tome ispričala: ˝Razgovarala sam s redateljem i Srđanom Vuletićem, koji mi je predstavio Emira. To je bila ljubav na prvi pogled. Iako je prošlo dvije godine do našeg sljedećeg susreta, znala sam da ćemo se ponovno sresti.˝

Zajedno su osnovali Magacin Kabare i smatraju da je prožimanje privatnog i poslovnog života nešto što samo može da unapredi jednu vezu, a ne da je ugrozi. ˝Naravno da nesuglasice uvijek postoje, ali vjerujem da to nije nikakvo iznenađenje kad uzmemo u obzir da je riječ o dvoje umjetnika koji su vrlo strastveni kad je o poslu riječ. Obično radimo prekovremeno, tako da za poslovne nesuglasice kod kuće i obratno često nema ni mjesta ni vremena. Zato smo se i dogovorili da sam ja uvijek u pravu, kako bismo što brže riješili probleme ˝, iskreno je objasnila glumica.

Intervju – zanimljivi odgovori

S obzirom na to da ju je film Anđeline Džoli ˝U zemlji krvi i meda˝ doveo u društvo svetski poznatih glumaca, u jednom intervjuu je na pitanje kako se nosi sa tom iznenadnom slavom odgovorila: ˝Toliko se toga i tako brzo događa da nemam vremena razmišljati o situaciji u kojoj se nalazim. Puno intervjua, snimanja, promocija… Po prirodi sam borac, do kraja se predajem zadatku i jako se trudim stvari napraviti najbolje što mogu. Zato mi je stalo da to što radim i uspije. Naravno da me šokiralo kad je sve počelo. Kad sada gledam fotografije s njujorške premijere i uspoređujem ih s onima u Los Angelesu, gdje smo bili pet dana kasnije, primjećujem veliku razliku – u Los Angelesu sam bila opuštenija i prirodnija. Prije mi crveni tepih nije bio osobito drag dio posla, a sad počinjem sve više uživati u toj sjajnoj pozitivnoj energiji i blicevima fotoaparata.˝

A o poznatoj glumici Anđelini Džoli je rekla: ˝Ona je snažna i inspirativna osoba, puna ljubavi prema ljudima. Velika mi je podrška u mojim projektima. Primjerice, hrabrila me kad sam joj pričala o ideji da napravim Magacin Kabare, kao i performans “8372…” u povodu obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. Sprijateljile smo se i Angelina je postala moj uzor, tako da razmišljam uokviriti jednu njezinu fotografiju i staviti je na svoj radni stol. Ona je pravi, kako se kaže, građanin svijeta.˝

Share.

Comments are closed.