Haris Burina, biografija jednog od najtalentovanijih glumaca iz BiH

0

Haris Burina je bosanskohercegovački glumac, zvezda mnogih filmova u Bosni i regionu. Mlađa publika ga zna iz serije ,,Lud, zbunjen, normalan” i ,,Vojna akademija”, ali i iz filma ,,Nebo iznad krajolika”.

Rođen je u Zenici, 2. februara 1963. godine.

Kao prvo glumačko iskustvo navodi recitaciju, koju je izvodio sa osam godina za Dan škole. Ubrzo postaje jedan od dece – glumaca u ,,Narodnom pozorištu” u rodnoj Zenici.

1982. upisuje ,,Akademiju scenskih umetnosti ” u Sarajevu. Već na studijama, njegov talenat dolazi do izražaja i Haris, postaje jedan od najtraženijih glumaca u staroj Jugoslaviji. Zaigrao je u kultnim delima, među kojima je i film ,,Otac na službenom putu”. Studirao je u klasi, koju je predvodio profesor, glumac i reditelj Emir Kusturica. Haris pripada drugoj generaciji glumaca sa sarajevske ,,Akademije”.

Kada je reč o glumačkoj karijeri Harisa Burine, ne možemo a da ne pomenemo čuvenu ,,Audiciju”, predstavu koja je svoju premijeru imala krajem 1984. godine i koja danas ima status kultnog. Osim Harisa, u predstavi su glumili i drugi, tada mladi glumci, danas Harisovi prijatelji: Senad Bašić, Emir Hadžihafisbegović, Mladen Nelević, Branko Đurić …

Glumac Haris Burina

Foto: nezavisne

Kada je počeo raspad Jugoslavije, Haris odlučuje da se preseli u Francusku. Ipak nije odustao od glume, u Francuskoj je osnovao pozoriše ,,La Fenetre”. Ostaće upamćena njegova predstava ,,Ptice Sarajeva” koja je izvedena u ovom teatru. Predstava je učestvovala i na prestižnim, evropskim, pozorišnim festivalima, a na ,,Edinburgh Festival Fringe” je čak i odnela prvu nagradu.

Ipak, dvehiljaditih se vraća u Bosnu i u svojoj rodnoj zemlji nastavlja uspešnu karijeru.

Lud, zbunjen, noramalan; Vojna akademija …

Početak novog milenijuma doneo je Harisu još uloga u sjajnim filmskim ostvarenjima. Među njima su Nafaka, Nebo iznad krajolika, Go west, Falsifikator …

Kao vrsni komičar, Haris se lako uklopio u ekipu serije ,,Lud, zbunjen, normalan”, gde igra uz vrhunske bosanske glumce, kao što su Emir Hadžihafisbegović, Mustafa Nadarević, Senad Bašić, Moamer Kasumvić, Tatjana Šojić …

Haris u monodrami ..Ćorkan”, koju je sam napisao.

Foto: Fakor

S obzirom da je i u regionu popularan, kao i u Bosni, Haris Burina bio je deo glumačke ekipe serije ,,Vojna akademija”. Tumači lik Klisurinog oca, Maradone, pa je njegov talenat kao komičara ponovo došao do izražaja. Osim Harisa, u seriji se pojavljuje još nekoliko glumaca sa prostora Federacije BiH i Republike Srpske, kao što su: Anja Stanić, Mirsad Tuka, Branko Janković.

Prijatelj je sa članovima grupe ,,Zabranjeno pušenje”, sa kojima je i poslovno sarađivao. Plod njihove saradnje je film ,,Balada o Pišonji i Žugi”, snimljen po motivima istoimene pesme ove popularne muzičke grupe. Haris u filmu glumi Lepog, a njegov lik poznat je svima koji su slušali ,,Baladu o Pišonji i Žugi” ( stihovi ove pesme kažu: ,, Pisonja i Žuga su pamtili dobro, šta im je te večeri govorio Lepi, more je provod, more su koke … “)

Ćorkan i stand up komedija

Napisao je monodramu ,,Ćorkan”, inspirisan romanom Ive Andrića ,,Ćorkan i Švabica”. Monodramu je posvetio svom ocu i interesantna je priča vezana za nastanak ovog pozorišnog komada.

Naime, Haris je tokom ratnih godina u Bosni, slao svojim roditeljima pakete sa namirnicama i novcem. Znao je da su mu roditelji još uvek živi po tome što mu se paketi nisu vraćali. Jednog dana paket mu se vratio i glumac je pomislio na najgore. Međutim, u paketu je našao pismo od oca, koji nije imao drugi način na koji bi stupio u kontakt sa svojim sinom, a pored pisma poslao je i jednu od Harisovih knjiga. U pitanju je bila pripovetka ,,Ćorkan i Švabica”.

Bavi se i stend ap komedijom

Foto: avaz

Za monodramu ,,Ćorkan”, Haris je sam osmislio i kostime i scenografiju. Predstava je premijerno izvedena 2011. u Zenici. Burina je ovu monodramu u šali nazvao ,,ne stend ap komedija”. Predstava se igrala širom Bosne, ali i regiona, sa velikim uspehom.

U maju 2014. godine, Haris je premijerno izveo svoju prvu stend – ap komediju, koju je nazvao ,,I ovo .. i ono… i sve”. Time je pratio primer svog kolege i prijatelja Branka Đurića, koji se već neko vreme uspešno bavi ovom vrstom komedije.

Porodica i supruga

Haris Burina se 2010. godine oženio glumicom Uranelom Agić. O njihovom venčanju se pisalo i u medijima. Svadbeno veselje je održano u restoranu ,,Miris dunja” u Sarajevu, a pored prijatelja i rodbine, među svatovima su bili i Harisovi prijatelji, članovi ,,Zabranjenog pušenja”.

Za svoju suprugu je izjavio da mu je prvenstveno dobar prijatelj i da žali što je nije sreo ranije.

Iza sebe ima još jedan brak. U Francuskoj danas živi i Harisova ćerka Ema, koja je po zanimanju pravnik.

U ,,Vojnoj akademiji” je Maradona Klisura.

Foto: Nira

Uloge u filmovima i serijama

Haris Burina se pojavljuje u sledećim ostvarenjima:

Otac na službenom putu – kao Ostojin šofer
Audicija – kao Ahmet
Vreme prošlo, vreme sadašnje – kao Metko
Ranjenik – kao Alija
Poltron – kao magacioner
Kuduz – kao Anđin muž
Poslednji valcer u Sarajevu – kao Pijanista
Bulevar revolucije – kao šef bande
Crna hronika – kao Tarik
Viza za budućnost – kao Travar
Klopka – kao Tarik
Nafaka – kao Crveno Oko
Tata i zetovi – kao Caruga
Pečat – kao Dino
Zauvijek mlad – kao Portir
Ostavljeni – kao Mehmed
Sevdah za Karima – kao Edo
Dva smo svijeta različita – kao Nurko
Kad bude, biće – kao Opozicija
Foliranti – kao Žika
Vojna akademija – kao Maradona Klisura
Falsifikator – kao Smajo
Lud, zbunjen, normalan – kao Jakov
Dobrodošli u Orijent ekspres – kao Imšir
Dnevnik mašinovođe – kao Ljuba Manijak
Balada o Pišonji i Žugi – kao Lepi
Nebo iznad krajolika – kao Dževad

Intervjui

Radi se o predstavi “Umišljeni bolesnik”. Tad sam umro na sceni. Meni je ta predstava posebno draga, najprije jer je moja ideja da glumac umre na sceni kao što je u stvari Molier umro. Tako sam to snažno odigrao da su tri osobe, među kojima su i dvije doktorice, koje su se odrekle pozorišta i rekle da više nikada neće doći na moju predstavu, zaista pomislile da sam umro. To ustvari samo govori da je ta linija između stvarnog života i umjetnosti toliko tanka.

( Hamdočamo )

U svom privatnom životu jedino za čim žalim je što nisam mnogo prije sreo svoju suprugu Uranelu. Tako da je moj život ispunjen radošću, a svaki muškarac bi trebao u svom bračnom partneru imati najboljeg prijatelja, a ja čak imam sreću da s Uranelom mogu te iste emocije dijeliti i na sceni – kaže Burina.

( Otisak )

Share.

Comments are closed.