Hristina Popović, biografija

2

Hristina Popović rodjena je 26. marta 1982. u Beogradu.

Hristina Popović ćerka je balerine, koreografkinje i glumice Sonje Vukićević. Sonja Vukićević je više od tri decenije na srpskoj sceni. Mada je zvanično u penziji , njena kreativna energija i nemirni duh, ne daju joj mira, te još radi, radujući se kao dete svakoj novoj koreografiji, adapciji, igri. Životu pristupa realno i sa mnogo optimizma, a brojne teške povrede nisu je omele da stvori uspešnu baletsku karijeru, kojoj je i dalje posvećena.

Ljubav prema umetnosti prenela je na ćerku, glumicu Hristinu Popović. Hristina je studirala glumu na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu u klasi profesorke Gordane Marić i Mirjane Karanović na Univerzitetu Braća Karić. Po završetku studija, pet godina je bila u trupi Tomaža Pandura, koji ju je pozvao da igra u Hazarskom rečniku. Jedan od najznačajnijih komada u kome se našla Hristina, bio je njegov Tesla Electric Company, u kome je tumačila sve ženske uloge.

Hristina Popovic 1

Ova simpatična glumica pleni svojom pojavom, kako na pozornici, tako na filmskom platnu. Njena harizma prepoznaje se u svakoj ulozi koju je odigrala, a pravo je umeće znati odigrati i nadgraditi lik i dati mu svoj lični pečat. Vrlo ubedljivo iznosila je uloge kao tragičar, a i kao komičar, ostavljajući jednako snažne uloge igrajući u oba žanra. Zbog toga je s razlog, poslednjih godina, jedna od najvidjenijih srpskih glumica, što potvrdjuju brojni filmovi i predstave.

„Predstave, serije i filmovi harizmatične Hristine“

Već sa sedam godina Hristina Popović ostvarila je svoju prvu ulogu u predstavi Čekajući Godoa, u kojoj je igrala zajedno sa Predragom Mikijem Manojlovićem, Žarkom Lauševićem, Slavkom Štimcem i Krivokapićem.1991. godine debitovala je na filmu Noć u kući moje majke, i od tada je glumila u filmovima Dezerter, Tango je tužna misao koja se pleše, Kordon, Skoro sasvim obična priča, Jug jugoistok, Beli lavovi, Oktobar, Parada, i Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem. Serije koje je obeležila bile su Vratiće se rode, gde je glumila Barbaru i čuvena serija Ulica lipa, gde je imala lik Dine.

Film Parada Srdjana Dragojevića, koji je prikazan i u okviru sekcije manjinskih produkcija, nagradjen je Zlatnom arenom za scenario na 59. Festivalu igranog filma u Puli. Hristina Popović ponela je nagradu Zlatne arene za ulogu Biserke u ovom filmu. U Paradi, Hristina Popović je osvojila srca publike. Neodoljiv šarm i sposobnost da nasmeje ljude čak i u teškim scenama, pored nagrade u Puli, donele su joj i nagrade na festivalima u Sopotu i Nišu.

Usledila je uloga u filmu Krugovi, Srdana Golubovića, kojom je pokazala da se lagodno snalazi u svakom žanru. U najnovijem filmu Stevana Filipovića, Pored mene, glumi profesorku istorije Olju.

„Zanimljivost je to što je moja baka po mami profesorka istorije, ali mi ona ipak nije poslužila kao inspiracija. Lik Olje proistekao je najviše iz Stevanovog i mog razgovora. Kao režiser, on je želeo da to bude žena koja nije odustala od života i uticaja na svet oko sebe, ali ne kao neprilagodjena osoba kojoj je jedino stalo do svojih ideja, već da bude potpuno normalna, urbana i savremena. „ kaže Hristina za jedan intervju.

„Gluma kao način života“

Hristina Popović vredno radi, mnogo snima, prihvata dobre ideje i projekte, a u medjuvremenu kaže kako se trudi da se što više smeje.

Hristina Popovic 2

„Gluma je način života. U našem poslu vreme se računa na drugačiji način. Taj kalendar još uvek nije izmišljen. Nadam se da će mi titula mlade glumice ostati do nekih šezdesetih godina, a da ću posle, uz pomoć dobrih veza biti svrstana u generaciju zrelih glumaca. Sa odlaskom u penziju nadam se i ponudi angažmana u nekom pozorištu. Još od sedme godine sam u pozorištu i vrlo rano shvatila sam da iza velikih imena stoji ozbiljna predanost, jako puno rada, odricanja, ali najviše od svega, vodi te ljubav prema glumi. Neophodno je voleti taj život. Stalno se uči i nikada ne može biti dosadno. Glumačka profesija nema limit, ne postoje nikakvi okovi. S druge strane, jako je naporno, ponekad ti se čini da je neisplativo, ali ljubav prema glumi brzo sanira sva tvoja kolebanja.“

Glumica Hristina Popović mama je trogodišnje devojčice Luče i kaže kako je vodi svuda sa sobom i kako se ne odvaja od nje. Vodi je čak i na festivale, snimanja i premijere.

„Zahvaljujući svom ocu, stomatologu i bivšem muzičaru, imam ogromnu porodicu sa raznih krajeva sveta. Ima nas petoro iz tatina tri braka. Obožavamo se. Zajedničke su nam plave oči i ogromna ljubav i ambicija prema životu.“

Roditelji su Hristini omogućila mnoga putovanja, još od malih nogu. Naučila je da priča tri jezika, zavolela je ronjenje, ekstremne sportove i avanture. Jedno vreme živela je u Južnoj Africi i Nemačkoj. Južne Afrike se rado seća i kaže kako bi volela da je opet poseti, samo bi ovog puta povela Luču i njihovog psa. Mala Luča je ćerka iz ljubavi s hrvatskim glumcem Bojanom Navojcem.

Hristina ima dogovor sa svojim suprugom, sa kojim je započela vezu 2010. godine u Dubrovniku, da se o njihovom privatnom životu ne priča mnogo. Kaže kako funkcionišu na daljinu i da uz dobru organizaciju, to funkcioniše.

Hristina najavljuje vest da će uskoro početi sa novim projektima predstava i filmova. Jedva čekamo da je opet gledamo, jer ona prosto, ulepša dan.

Share.

2 Comments