Igor Damnjanović, glumac, scenarista i reditelj

1

Igor Damnjanović je srpski glumac, reditelj i scenarista.

Rođen je u Prištini 1973. godine.

Odrastao je bez oca. Njegova majka Ankica Milenković je takođe glumica, danas u penziji. Svojevremeno je bila prvakinja pozorišta u Prištini. Igor se ugledao na svoju majku i završio je glumu.

Nakon fakulteta, Igor takođe počinje da radi u ,,Prištinskom pozorištu”, gde ostaje do 1999. Iste godine na Kosovo dolazi KFOR, pa Igor napušta Prištinu. Prvo je otišao na more gde je radio kao konobar, a potom se nastanjuje u Beogradu , jer je jedino u glavnom gradu mogao da se bavi glumom. Tamo je imao i nekoliko prijatelja, koji su mu pomogli. Sa njim se u prestonicu doseljava i njegova tadašnja devojka, a danas supruga.

Od predstava u kojima je igrao izdvojićemo: Rijaliti obračun, Ujedinjenje ili smrt, Pazi s kime spavaš, Hot lajn, Građanin plemić, Konstantin: znamenje anđela, Kosovska, Perverzije u Čikagu, Rodeo …

Osim što glumi u predstavama Hot lajn i Pazi s kime spavaš, Igor je ova dva komada potpisao i kao reditelj. I u jednoj i u drugoj predstavi glumi sa Mirkom Vasiljević i Nemanjom Janičićem. Pojedini novinari su ih nazvali savršenim glumačkim triom, što umnogome govori o uspehu pomenutih predstava.

Biografija Igora Damnjanovića, glumca scenariste i producenta

Foto: adria daily magazin

Što se tiče filmova, neka poznatija ostvarenja u kojima glumi Igor Damjanović su Igra u tami i Enklava. Igru u tami je režirao Damjanovićev kum, Jug Radivojević. U oba filma, koja obrađuju specifične i teške teme, Igor je dobio ulogu Albanca. Potrudio se da ne iskarikira svoje uloge, a nije imao ni jezičke barijere, s obzirom da je odrastao uz Albance. Pojavljuje se i u filmu ,,Krugovi”, koji je takođe imao zapaženog uspeha kod publike.

Za ulogu Fadilja u filmu ,,Igra u tami”, Igor je nagrađen na ,,Filmskim susretima u Nišu”, kao najbolji glumac u sporednoj ulozi.

Pojavljuje se i kao Feđa u popularnoj seriji ,,Andrija i Anđelka”, koja se emituje na ,,Prvoj” televiziji.

Redovno nastupa na Kosovu i Metohiji. I dalje je jedan od zaposlenih u ,,Prištinskom pozorištu”. S obzirom na otežani položaj Srba na Kosovu, ponekad nema gde da nastupa sa svojim kolegama, pa se predstave igraju u dvorištima, portama manastira, livadama i slično.

Imao je zapažene uloge u ostvarenjima: Miris kiše na Balkanu, Igra u tami, Enklava …

Foto: youtube

Porodica

Nakon što se doselio u Beograd, 1999. godine, Peđa se oženio svojom dugogodišnjom devojkom.

Imaju dva sina, Mateju i Uroša. S obzirom da ga je u Beogradu dočekala neizvesna sudbina, Igor se na neki način uplašio roditeljstva, jer nije imao siguran posao. Kockice su se ipak poklopile, u početku bio je zbunjen roditeljstvom, ali se, kako sam kaže, odlično snašao u ulozi oca.

Uloge u filmovima i serijama

Igor Damnjanović se pojavljuje u sledećim filmovima i serijama:

  • Jesen stiže dunjo moja – kao Fridrih Veliki
  • Krugovi – kao Mali
  • Igra u tami – kao Fadilj
  • Enklava – kao Bekimov brat
  • Andrija i Anđelka – kao Feđa
  • Miris kiše na Balkanu – kao Miloš

Sa Mirkom Vasiljević i Nemanjom Janičić igra u predstavama Pazi s kime spavaš i Hotlajn

Foto: adria daily

Intervjui

Za naš posao jako je bitno da se ekipa sa kojom radimo međusobno razume, a to stvara odličnu atmosferu u kojoj je mnogo lakše raditi.

( ,,Adria daily magazin” )

Šta znam, ja sam odrastao u toj kulturi i imam određeni fond reči na albanskom. Meni je žao što smo pred rat bili sistematski “učeni” od države da ne volimo te ljude i njihov jezik. Bez obzira na to koliko smo mi tada imali muke sa tamošnjim separatistima, mislim da je taj sistem bio pogrešan. To nam se posle i obilo o glavu. Pošto znam, i dan-danas, mnoge Albance i u kontaktu sam sa njima, želeo sam da moje tumačenje Albanca na filmu ne deluje kao puka karikatura. Verujem da sam u tome i uspeo.

( ,,Informer” )

I savetujem parovima koji, iz nekog razloga, a to je danas vrlo često ekonomski, nemaju smelosti da se odluče za bebu da ipak skupe hrabrost! Kockice će se, onda, same slagati, sve će doći na svoje mesto. Kao što rekoh – neko ipak odozgo gleda…

( ,,Still” )

Share.

1 Comment