“Imate li znanje za drugo stanje” – romantična komedija bazirana na bestseleru Njujork tajmsa

0

„Imate li znanje za drugo stanje (engl. What to expect when you’re expecting)“ je američka romantična komedija  iz 2012 -e godine.  Radnja filma bazirana je na bestseleru Njujork tajmsa “Šta da očekujete dok očekujete bebu“.

Produkcija i realizacija projekta

Knjiga na kojoj je baziran scenario filma objavljena je 1984-e godine i smatra se jednom od najuticajnijih knjiga u poslednjih 25 godina. Prodata je u preko 20 miliona primeraka širom sveta. Dugo je se razmišljalo o ekranizaciji ove knjige, da bi u januaru 2010-e godine najavljano da je izdavačka kuća “Lionsgate” stekla pravo na distribuciju ove knjige. Za režisera projekta odabran je Kirk Džons. U vreme kada je dobio zadatak da režira film on nije pročitao niti išta čuo u knjizi dok nije dobio gotov scenario. Tada je otrkio da je scenario pisan po knjizi koja je jedna vrsta vodiča za trudnoću. Iako je na početku bio zbunjen, kasnije je shvatio da je to nešto originlano od čega može napraviti dobar film.

Imate li znanje za drugo stanje (5)

Bužet filma iznosio je 40 miliona, a četiri produkijske kuće su angažovane za njega: „Alcon Entertaiment“, „Phoenix Pictures“, „What to expect productions“ i „Georgia Public“.

Snimanje filma počelo je u Antlanti 19-og jula 2011-e godine. Kako sama radnja filma obuhvata više priča i dosta glumaca nije bilo lako ispratiti sve. Pa tako režiser je odlučio da snima priču po priču. To mu je ubrzalo rad i sa snimanjem je završeno za 48 dana.

Raspodela uloga

Kako sama radnja filma prati pet različitih priča kojima je posvećenja jednaka pažnja, tako i broj glumaca koji se pojavljuju u glavnim ulogama je jako veliki. Najpre imamo sjajnu Kameron Dijaz, koja je dobila ulogu Džuls Bejker takmičarku koja učestvuje u jednom rijaliti šou, a takođe je i domaćin jednog fitnes programa namenjenog onima koji žele da izgube kilograme. Ona kasnije ostaje trudna sa svojim plesnim partnerom.

Imate li znanje za drugo stanje (3)

Sledeći član ovog glumačkog asambla je Dženifer Lopez koja tumači Holi, ženu koja usvaja dete iz inostranstva nakon duge i naporne borbe da ubedi svog muža da pristane na to.

Elizabet Benk dobila je ulogu Vendi Kuper, Garijeve žena koja postaje trudna nakon što je to pokušavala bezuspešno dve godine. Ona je vlasnica butika. Zatim imamo fenomenalnog Česi Kraforda koji tumači ulogu Marka, čoveka koji oživljava stari plamen sa Rosi. Tu je i Broklin Deker kao Skiler Kuper – žena mnogo starijeg čoveka po imenu Remzi, koja ostaje trudna noseći blizance. Ana Kendrik tumači ulogu Rozi Brenan koja se neočekivno spetljava sa Markom nakon čega ostaje trudna ali ubrzo i gubi bebu. Metju Morison u ovom filmu jeste Evan Veber koji je plesni partner Džuls u rijaliti šou, a ubrzo postaje i otac njenog deteta. Denis Kvejd dobio je ulogu Ramsa – muža od Skajler, dok odlični Kris Rok tumači lik Vika Maka osnivača “dude grupe” i oca od četvoro dece.

WTE_07407_CROP.CR2

Izdvojićemo i Rodriga Santora koj itumači lik Aleksa – Holinog muža koji je u muzičkom biznisu i nije spreman za dete, kao i Bena Falkona koji glumi lik Garija Kupera – Vinedinog muža i sina od Remzija.

Pet različitih priča spojenih u jedan film

Radnja filma prati pet parova i njihov ljubavni život, odnosno njihovu spremnosti ili nespremnost i pokušaje da dobiju dete. Film počinje sa izvanrednim plesačima Džuls Beksterom i njenom plesnom pratnjom Evanpm Veberom, koji se takmiče u TV šou pod nazivom „Celebrity Dance Factor“. Na kraju predstave oni bivaju krunisani za pobednike, ali Džuls povraća u svoj trofej i u tom trenutku otkriva da je trudna. Džuls se tada bori da uravnoteži svoju trudnoću sa normalnim aktivnostima života.Ona ima stalne argumente sa Evanom oko bebinog pola. Ona na kraju rađa devojčicu koju nazivaju Emerson, i tada oni zaboravljaju na svoju raspravu. Nakon bebinog rođenja, Evan će veriti Džuls i tada njihova priča počinje… Ali to je samo jedna od pet priča koje ćete imati priliku da vidite u ovoj romantičnoj komediji.

Imate li znanje za drugo stanje (1)

Uglavnom negativne kritike za “Imate li znanje za drugo stanje”

„Imate li znanje za drugo stanje“ je uglavnom dobijao pomešane ili negativne kritike. Skoro se nije pojavio film na čiji račun su se kritičari toliko šalili, ismejavajući svaku stavu u njemu. Na sajtu „Rotten Tomatoes“, film ima rejting od 22%, na osnovu 132 kritike, a na konsenzusu sajta se navodi: “glumački ansambl je snabdevan sa simpatičnim izvođačima, ali „Imate li znanje za drugo stanje“ je previše nepovezano.“ Na sajtu „Metacritic“, film ima skor od 41 prema 100, na osnovu 30 kritika sa naznakom „pomešane kritike, ali prosečna mišljenja.“

Imate li znanje za drugo stanje (1)

Kara Neš iz Australijskog film magazina „Filmink“ je dala filmu pomešanu kritiku, kritikujući to da priča nema „kompleksnost“ ili „istinski sukob“, ali je pohvalila Lopez i Banka koji su „uspeli da pronađu čovečanstvo u svojim ulogama.“ Kritičar Petar Travors koji piše za „Rolling Stone“ u svojoj recenziji filma, dao mu je negativno mišljenje, navodeći da je „sam film pokrenuo povraćanje, ali cenjena Rokova, Kendrikova i Čejzova gluma drastično spušta vaša očekivanja.“ Sajmon Miraudo koji piše za „Quickflix“ je nazvao ovaj film „loše koncipiranim“ i dao je filmu razne mešovite kritike,u kojima navodi „uprkos izuzetno privlačnim glumcima i nekoliko smešnih trenutaka, ja bih samo preporučio „Da li imate znanje za guranje“. Jaja su tamo,ali mislim da je neko zaboravio da ih oplodi.“

Na bioskopskim blagajnama film je imao osrednji rezultat, ali je uspeo da premaši svoje proizvodne troškove ustvareći ukupnu zaradu od 84,4 miliona dolara.

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.