Irfan Mensur, Sarajlija koga je ljubav prema glumi dovela u Beograd

0

Irfan Mensur, glumac i reditelj, rođen je u Sarajevu 19. januara 1952. godine, kao Irfan Kurić.

Rođen je u verski mešovitom braku, otac je bio musliman a majka hrišćanka. Njegovi roditelji su se kasnije razveli i Irfan odlučuje da uzme ime svog oca kao svoje novo prezime. Od tada je Irfan Mensur.

Nakon razvoda, Irfanova majka se seli u Švedsku a otac će se ponvo oženiti Miroslavom, koja se bavila glumom. Upravo će Miroslava uticati na Irfana i njegov izbor budućeg zanimanja.

Mladi Irfan u Sarajevu završava tri razreda Gimnazije, a potom se seli u Niš gde završava  srednje školovanje.  Sa Sarajevom i malobrojnom rodbinom koja tamo živi, danas nema puno kontakta.

Nakon Gimnazije, upisuje ,,Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju” u Beogradu, u klasi profesora Minje Dedića. Uz kolegu Danila Lazovića, bio je najbolji student glume.

Uprkos činjenici da je bio jedan od najboljih i da je imao visoke ocene, poslednji je počeo da radi. Jednostavno,  niko u tom trenutku nije bio zainteresovan za njega. A onda se desilo da su ga u veoma kratkom periodu angažovali da igra Gavrila Principa u ,,Sarajevskom atentatu” i Dragana u filmu ,,Čuvar plaže u zimskom periodu”. Odmah potom su ga zvali za anganžman u čak tri beogradska pozorišta.

Irfan Mensur - biografija

Irfan Mensur – biografija

Foto: stranac

Početak devedesetih za Irfana je bio veoma težak. Osim što je zbog svog prezimena morao da napusti Beograd na par meseci, jer mu je bezbednost bila ugrožena, umire i njegov otac koji je tokom rata bio u Sarajevu. U ratu mu gine i najbolji drug iz Gimnazije.

Glumac Irfan Mensur je danas prvak ,,Jugoslovenskog dramskog pozorišta”, osim što se oprobao u raznim televizijskim, pozorišnim i filmskim ulogama, radio je i kao voditelj kviza ,,Ruski rulet”. Bavi se i režijom, neko vreme je radio kao profesor glume. Sebe ne smatra zvezdom, već kulturnim radnikom.

Porodica, žena, razvod…

Irfan Mensur bio je oženjen manekenkom Ljiljanom Perović sa kojom ima sina Filipa.

Devedesetih godina upoznaje Srnu Lango, tokom rada na jednoj predstavi. Iako ga je u početku nervirala zbog kašnjenja na probu, par se ubrzo zbližio, shvativši da imaju puno toga zajednočkog. Srna je takođe iimala sina iz prvog braka – Aleksu. Nakon što su se malo bolje upoznali, Srna i Irfan počinju da se zabavljaju, 1998. godine su se venčali i dobili sina Pavlla. I jedno i drugo su uvek govorili kako imaju tri sina, bez obzira što nisu biološki roditelji svoj trojici momaka.

Dugo su bili jedan od najpoznatijih parova na javnoj sceni. Učestvovali su u prvoj sezoni rijaliti programa ,,Parovi”. Često su radili na istim projektima, uključujući i prvu srpsku sapunicu ,,Jelena”. Irfan se nije libio da u javnosti izrazi ljubav i divljenje prema Srni, bilo je očigledno da je jako zaljubljen u nju.

Njihova bajka se, na žalost, nije završila srećno. Razveli su se 2014. godine. Iako su novinari žute štampe naslutili raspad braka, i Irfan i Srna nisu želeli da prave cirkus oko svog razlaza. Irfan je o razvodu pričao otovreno tek nešto kasnije, ističući da su se on i Srna razišli bez velikih razmirica i da su i dalje u dobrim odnosima.

Irfan Mensur i njegova bivša supruga Srna Lango u rijaliti programu ,,Parovi". Par se kasnije razveo.

Irfan Mensur i njegova bivša supruga Srna Lango u rijaliti programu ,,Parovi”. Par se kasnije razveo.

Foto: Puls online

Doživeo je infarkt 2013.-e

2013. godine Irfan Mensur je doživeo infarkt u Zaječaru. Prebačen je za Beograd, gde mu je ugrađen trostruki bajpas, brzo se oporavio i vrati svom poslu. Već par dana kasnije primio je nagradu na manifestaciji ,,Dani Zorana Radmilovića”.

Veliku podršku u tim trenucima pružila mu je i Srna Lango.

Filmovi, uloge, serije…

Od poznatih uloga Irfana Mesura izdvojićemo:

 • Dole s oružjem ( kao Franc )
 • Sarajevski atentat ( kao Gavrilo Princip )
 • Čuvar plaže u zimskom periodu ( kao Dragan )
 • Pas koji je voleo vozove ( kao Mladić )
 • Tamo i natrag ( kao Srba )
 • Povratak otpisanih ( kao Vili )
 • Nacionalna klasa ( kao Simke )
 • Laf u srcu ( kao Vladimir )
 • Tesna koža ( kao Japanac )
 • Miris dunja ( kao Ibrahim )
 • Nedeljni ručak ( kao doktor Petar )
 • Boj na Kosovu ( kao Makarije )
 • Gore dole ( doktor Stamatović )
 • Devojka sa lampom ( kao Boža )
 • Nebeska udica ( kao Zuka )
 • Ona voli Zvezdu ( kao Mirjanin očuh )
 • Lisice ( kao doktor Popović )
 • Jelena ( kao Ratko )
 • Neki novi klinci ( kao direktor škole )
 • Pogled sa Ajfelovog tornja ( kao doktor Vukan )
 • Selo gori a baba se češlja ( kao arhitekta )
 • Ravna gora ( kao Vlatko Maček )

irfan mensur filmovi uloge
Foto: opušteno

Intervjui

Ja sam u tom filmu očajan, grozan, nikakav, nepotreban…. I da nisam iste godine snimio „Čuvara plaže u zimskom periodu“, moje karijere ne bi ni bilo.
Kurir ( govori o svojoj ulozi Gavrila Principa u filmu ,,Sarajevski atentat” )

Ja ne živim sa Srnom, već s njom trajem. Od prvog momenta kada smo se upoznali, mi smo počeli da trajemo, ona toga nije bila svesna, ali ja jesam. Vrlo brzo smo počeli da funkcionišemo kao dve osobe koje se nadopunjuju da bi se ostvarili. Moj život se nije promenio, već je čekao Srnu.
Story

Nakon toliko godina ovom monodramom nisam želeo, niti imam razloga da se dokazujem kao glumac, već da zajedno sa publikom razmislimo šta nam se danas u pozorištu događa. Zašto je došlo do estradizacije pozorišta, u kome preovlađuje puki smeh, a ne duhovitost koja priliči pozorištu i komediji.
Zamedia

Share.

Comments are closed.