Ivan Bekjarev, glumac makedonskog porekla

0

Datum rođenja, poreklo, prezime, visina…

Ivan Bekjarev, je naš poznati glumac, poreklom iz Makedonije. Rođen je u Beogradu, 6. aprila 1946. godine.

Istorija njegove porodice je veoma interesantna. Zanimljivo je da je Ivanov otac Georgi čak tri puta menjao prezime. On se preselio u Beograd pred sam početak Drugog svetskog rata. Kako Kraljevina Jugoslavija nije priznavala Makedonce, Georgi je svom prezimenu Bećarev dodao nastavak ,,ić” i postao Bećarević. Ovako se prezivao negde do 1945 godine. Nakon rata imao je mnogo problema sa komunističkim vlastima i to ni manje ni više nego zbog svog prezimena, pošto se Bećarević prezivao šef Gestapoa u Beogradu. Da ga ne bi zvali svake nedelje na ispitovanje, Georgi je promenio svoje prezime u Bekjarev. Negde u tom periodu se rodio i mali Ivan. Ivanova majka Radmila, doselila se u Beograd 1945. a rodom je bila iz Đevđelije.

Kada je Ivan imao osam godina, porodica Bekjarev se seli u Kraljevo, jer je Georgi dobio službu u ovom gradu. Tu su krenuli Ivanovi prvi glumački koraci, glumio je u nekoliko dečijih predstava u ,,Kraljevačkom pozorištu”. Pre nego što će završiti osnovnu školu vraća se ponovo u Beograd. Ovde će nakon osmog razreda upisati ,,Šestu beogradsku Gimnaziju”. Po njegovim rečima bio je član svih mogućih sekcija, jer je imao višak energije. Najviše je voleo hor, čak je i posle završene srednje škole dolazio je na probe hora. Često su ga birali za voditelja raznih školskih priredbi, što se pokazalo kao veoma korisno, s obzirom da će Ivan nešto kasnije postati voditelj. Zavoleo je i sport, družio se sa nekim poznatim sportistima poput Ranka Žeravice i Zage Simić. Vatreni je navijač Crvene Zvezde.

Biografija Ivana Bekjareva

Biografija Ivana Bekjareva

Foto: opušteno

Maturirao je 1964. godine, nakon čega odlazi na ,,Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju”. Za prijemni ispit su ga spremali Mića Tomić, kao i Olivera i Rade Marković, pošto su ga sreli u jednom od amaterskih pozorišta gde je bio aktivan. Sa Ivanom u klasi studirali su Milan Lane Gutović i Josif Tatić. Kroz prvu godinu, klasu je sproveo Minja Dedić, na drugoj i trećoj vodio ih je Milenko Maričić a u četvrtoj Mata Milošević.

Ivanova bogata karijera počinje još na studijama, kada će zaigrati u kultnom domaćem filmu ,,Bokseri idu u raj” iz 1967. godine. U isto vreme ga angažuju u ,,Jugoslovenskom dramskom pozorištu”. Do sedamdesetih godina imaće nekoliko manjih uloga, a 1970. počinje njegova karijera radio voditelja. Ivan je izgovorio prve reči, na novootvorenom ,,Studiju B”. Nekoliko godina ostaće zaštitno lice ovog radija. Vodiće noćni program, a njegov zavodljivi glas doneo mu je brojne obožavaoce. Kasnije je prešao na ,,Radio 202″. Ovde je radio tri godine i vodio emisiju ,,Mislim na vas, mislite na mene”.

Prva ozbiljnija uloga bila mu je u seriji ,,Banjica” gde je glumio negativca. Ovo je bio svojevrstan test u kojem je Bekjarev dokazao svoje glumačke sposobnosti.

Bavio se i pedagoškim radom. Predavao je na ,,BK univerzitetu” i ,,Megatrendu”. Vodio je ,,Studio glume” u Domu omladine za decu i mlade. Neki njegovi učenici su Milan Kalinić, Saša Joksimović, i drugi.

Ni žuta štampa i tračevi ga nisu zaobilazili, iako nikada nije privlačio pažnju na sebe skandalima. U jednom restoranu je uslikan kako ispija velike količine viskija, a u javnost je dospela i vest o tuči sa Tasom Uzunović tokom jednog koktela u ,,Beogradskom narodnom pozorištu”.

Njegova visina je 1.78m.

ivan bekjarev filmovi uloge serije (2)
Foto: kafenisanje

Porodica i žena

Ivan Bekjarev je oženjen Milkom Bekjarev, koju odmila zovu Mikica. Par se upoznao još dok je Ivan radio na ,,Dvestadvojci”.

Njih dvoje imaju jednog sina, Vanju Bekjareva, koji je po zanimanju menadžer.

Uloge, filmovi, serije …

Kada govorimo o Bekjarevim poznatim ulogama, serijama i filmovima, izdvojićemo:

 • Bokseri idu u raj ( kao Toma )
 • I Bog stvori kafansku pevačicu ( kao Živko )
 • Otpisani, Povratak otpisanih ( kao Cane Kurbla )
 • Banjica ( kao Svetozar Vujković )
 • U zatvoru ( kao Velja Stanić )
 • Crveni i crni ( kao Zanini )
 • Bolji život ( kao Stevica Kurćubić )
 • Četrdeset osma zavera i izdaja ( kao Sodorović )
 • Boj na Kosovu ( kao Paramurac )
 • Kolubarska bitka ( kao Ljubomir Milić )
 • Noć u kući moje majke ( kao Bata Dobrica )
 • Volim i ja nerandže no trpim ( kao Spaso )
 • Srećni ljudi ( kao Boško Despotović )
 • Kraj dinastije Obrenović ( kao Boža Maršićanin )
 • Porodično blago ( kao Valjarević )
 • Zvezde ljubavi ( kao Rista )
 • Optimisti ( kao šef kazina )
 • Gorki plodovi ( kao Mucula )
 • Zauvek mlad ( kao Kodrnja )
 • Lud zbunjen normalan ( kao Milutin )
Ivan Bekjarev sa suprugom

Ivan Bekjarev sa suprugom

Foto: puls online

Intervjui

Glumac često nije u stanju i situaciji da odbija, jer je to ima posledice. Onaj kome odbijete ulogu više vas ne zove. Tako da glumac mora dobro da razmisli prije nego što se odluči na taj korak. Ali naravno odbijao sam, rizikujući posledice, a i bilo ih je…
Dnevni avaz

Zaista ne znam šta se dešava, stalno slušam priče o nekim crnim listama, verovatno sam i ja na nekoj od njih. Nemam ništa protiv da sam na toj listi, samo bih voleo da znam – zašto? Neću da se opterećujem time, jer i pored toga imam posla preko glave i smatram da je veća šteta za te na čijoj sam crnoj listi, nego za mene.
Press

Da mi je neko ponudio ovakvu karijeru na početku, prihvatio bih je oberučke. Danas, što bi rekao jedan pametan čovek, samo budala može biti zadovoljna. Moglo je bolje. Uvek mi je bila želja da trajem kao glumac. Najvažnije je trajanje, a da li smo manje ili više popularni, nije toliko bitno. Kvalitet je ipak najvažniji.
Kurir

Share.

Comments are closed.