Jelena Đokić, glumačka diva

0

Jelena Đokić je jedna od naših najtalentovanijih glumica. Iza sebe ima veliki broj uloga u pozorištu i filmovima. Osim toga ona je ostvarena porodična žena, supruga i majka.

Ali krenimo iz početka…

Biografija Jelene Đokić

Rođena je u Splitu 24. maja 1977. godine. Tokom čitavog života će se dosta seliti, da bi se nakon studija napokon nastanila u Beogradu.

Jednom prilikom je izjavila da joj selidbe nisu teško pale, šta više, zahvaljujući njima je stekla samopouzdanje.

Zbog rata koji je zahvatio Balkan, pa i Jelenin rodni Split, bila je prinuđena da se početkom devedesetih preseli u Mladenovac. Tu se zadržala tri godine, da bi se kasnije sa porodicom nastanila u Herceg Novom.

Ni u Herceg Novom se nije previše zadržala, jer je rešila da upise glumu na Cetinju. Upala je u klasu profesora Bore Stjepanovića. On je Jelenu naučio da pre nego što zaigra, prvo izanalizira svoj lik i prikupi činjenice o osobi koju će glumiti. Diplomirala je predstavom „Bokeški D mol“, koja je bila veoma zapažena.

Biografija glumice Jelene Đokić

Foto: novosti

Zahvaljujući diplomskoj predstavi, njen talenat uočili su mnogi bitni ljudi iz sveta glume, a Jelena je osvojila nekoliko priznanja za svoj rad. Dakle još tada se znalo da će glumica izgraditi impozantnu karijeru.

Nakon studija Jelena odlazi u Beograd, a ovde živi i dan danas. Njeno matično pozorište je ,,Atelje 212″. Glumila je i u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Zvezdara teatru…

Iako su je mnogi smatrali pozorišnom glumicom, Jelena početkom dvehiljaditih započinje svoju filmsku i televizijsku kariejru. Mnoga ostvarenja u kojima se pojavila, bila su izuzetno gledana, a među njima su: Turneja, Ustanička ulica, Kako su me ukrali Nemci, Čekaj me ja sigurno neću doći, Dok su oni leteli na Mesec …

Možda je film ,,Smrdljiva bajka” medijski najzapaženije ostvarenje u kojem je glumila Jelena, jer uz nju glumi i Žarko Laušević. Film je izašao 2015. godine i bila je to prva Lauševićeva uloga u Srbiji nakon više godina. Ni Jelena nije ostala nežapana, a svoj lik je opisala kao jako zanimljiv i najveći glumački izazov u svojoj dosadašnjoj karijeri.

2016. godina donela joj je uloge u televizijskim serijama ,,Sumnjiva lica” i ,,Slepi pitnik na brodu ludaka”, koje su se prikazivale na ,,RTS-u”.

Spisak njenih prestava je poprilično dugačak. Glumila je u preko pedeset predstava, a neke od njih su: Gospoda Glembajevi, Metamorfoze, Pseći valcer, Kazimir i Karolina, Bog masakra, Amerika drugi deo, Samoudica, Šine, Hazarski rečnik, Bokeški d mol, Tramvaj zvani želja, itd.

Iza nje je preko pedeset uloga u predstavama.

Foto: elle

Nosilac je brojnih nagrada i priznanja, što dokazuje da nikako nije pogrešila u izboru zanimanja. Spomenućemo: Nagrada Zoran Radmilović, Gran Pri na Kotorskom festivalu, Nagrada Miloš Žutić, Sterijina nagrada ( najmlađi je dobitnik ovog priznanja ), Nagrada Avdo Nujčinović, Nagrada FRIPRESCI, Zlatna Arena, Zlatna Mimoza, Zlatni lešnik, Nagrada kritike na filmskim susretima u Nišu …

Suprug Svetozar Cvetković i deca

Jelenin suprug je takođe naš proslavljeni glumac Svetozar Cvetković. Uprkos velikoj razlici u godinama, par danas ima skladan brak. Svetozar je u jednom intervjuu izjavio da je u Jeleni pronašao interesantnog sagovornika, dok glumica smatra da je upravo dobar razgovor recept za uspešan brak.

Upoznali su se 2000. godine u Budvi, kada su zajedno radili na predstavi. Od tada su sarađivali poslovno u više navrata, a Svetozar je svojevremeno bio i upravnik ,,Ateljea 212″, u kojem je Jelena stalni član.

Imaju dvoje dece, stariju ćerku Klaru i šest gdina mlađeg sina Luku. Svoju decu rado vodi u pozorište na dečije predstave, ali ne i na predstave u kojima igraju ona i Svetozar, jer su još uvek mali za tako ozbiljne pozorišne komade.

Svetozar iz prethodnog braka ima ćerku Deu.

U braku je sa glumcem Svetozarem Cvetkovićem i zajedno imaju dvoje dece.

Foto: Story

Trude se da svoj privatni život drže daleko od očiju javnosti. Ipak javno je priznala da uživa u ulozi majke i da su je deca promenila na bolje.

Osim što provodi vreme sa porodicom, Jelenin život ispunajva i druženje sa prijateljima, naročito sa kolegama u bifeu ,,Ateljea 212″, posle predstave.

Uloge u filmovima i serijama

Glumicu Jelenu Đokić, možete gledati u sledećim ostvarenjima:

Sjaj u očima – kao Vida
Opet pakujemo majmune – kao Jelena
Diši duboko – kao Lana
Zvezde ljubavi – kao Milena
Turneja – kao Jadranka
Čekaj me, ja sigurno neću doći – kao Dejana
Kako su me ukrali Nemaci – kao Jelena
Ustanička ulica – kao Irena
Smrdljiva bajka – kao Ema
Sumnjiva lica – kao Lepa
Slepi putnik na brodu ludaka – kao Slavka

Intervjui

Postoji izreka kako je glumcu teško sve, ali mu je najteže kad ne radi …

( ,,Art” )

Potrebno je da supružnici razgovaraju. Mislim da je to kamen temeljac svakog kvalitetnog braka.

( Jelena odgovara na pitanje šta je potrebno da bi se sačuvao brak. ,,Story” )

Lepo je dobiti nagrade, ali one nisu od presudnog značaja. …

( ,,Hello! magazin” )

Prelomila sam u startu da će takav ambijent i okolnosti biti, deponija, smetlište, šah, prljava fabrika i sve to što vidite u filmu. Odlukom da budem deo te priče progutala sam sve to što nosi uloga i kad je počelo snimanje nije bilo ni kukanja ni plakanja, jednostavno sam rekla sebi „grizi metak bejbe, tu si gde jesi i napravi najbolje što možeš”. To je meni izazov, što teže, to bolje, samo da nije banalno kao što je naša stvarnost.

( Jelena o ulozi u filmu ,,Smrdljiva bajka” i snimanju na deponiji. ,,Blic” )

Ne slažem se s tim da je gluma zanat. Jeste posao kojim sam odlučila da se bavim. Još uvek verujem da ću moći samo od tog posla i da živim, mada. Ali ja svoj posao volim zato što me leči i razboljeva, zato što me oplemenjuje i kvari, zato što mi život obogaćuje predivnim ljudima i odnosi ih ostavljajući me zauvek osakaćenom, zato što je neponovljiv i neuhvatljiv, što nema formule niti recepta, i što to ne može svako.

( ludus-online )

Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!