Klint Istvud (Clint Eastwood) – biografija

0

Jedna od najvećih holivudskih legendi Klint Istuvd (engl. Clint Eastwood) ponovo je u žiži interesovanja, nakog što je njegov film „Američki snajperista (engl. American Sniper)“ postigao ogroman uspeh i doneo rekordnu zaradu, a Klintu i nominaciju za „Oskara“. Iako je ovaj sjajan američki glumac i režiser osvojio četiri „Oskara“ kao režiser, javnosti je ipak najpoznatiji po svojim ulogama žestokih momaka i antijunaka još iz šezdesetih i sedamdesetih godina.

Rođenje i rani period života

Istvud je rođen u San Francisku, Kalifornija, SAD,  31-og maja 1930. godine. Majka mu je bila radnica u fabrici – Margareta Rut (engl. Margaret Ruth), a otac Klinton Istvud stariji (engl. Clinton Eastwood Sr. ) metalski radnik, koji je se zbog potreba posla često selio. Istvud u sebi ima engleske, škotske, irske i nizozemske krvi. Vaspitavan je i odgajan kao protestant, a kao mali dosta se selio i često menjao škole, da bi se u periodu njegovih tinejdžerskih godina, njegova porodica preselila u Piedmont, gde je on upisao i završio srednju tehničku školu, nakon čega je odmah dobio posao kao vatrogasac na benzinskoj pumpi. Sa dvadeset godina, odnosno 1950-e godine, primljen je u Univerzitet u Sijetlu, međutim njega regrutuju u vojsku, tako da ne odlazi na nastavu na Univerzitet.

Klint Istvud (6)

U vojsci je dobio brojna odlikovanja i priznanja međukojima je i „Fort Ord“, a dok je se vraćao sa vikenda koji je proveo kući na zadatak, avion kojim je putovao srušio se u Tihi okean (Pacifik), severno od San Franciska. Uspevši da izađe iz aviona koji tone, on  je plivao pet kilometara dok nije došao na sigurno, a sam je prošao bez ozbiljnih povreda i zdravstvenih posledica. 1954. godine on dolazi u Holivud, gde potpisuje višegodišnji ugovor sa američkim filmskim studijom „Juniverzal (engl. Universal studio), gde počinje glumeći male uloge, od samo nekoliko minuta pojavljivanja na ekranu ili čak i manje i to u filmovima B produkcije. Nakon par filmova, njega otpuštaju, a kao razlog se navodi njegov izgled, odnosno prevelika adamova jabučica.

Klint Istvud (7)

Nakon toga, 1959. godine, igrom slučaja Istvud se zatiče kod prijatelja u Los Anđeles, u studijo „CBS“, gde ga je uočio jedan od producenta i ponudio mu ulogu kauboja Raudija, u popularnoj seriji „Sirova koža (engl. The Rawhide Years)“, koja je imala čak sedam sezona .

Glumačka karijera

Nakon svoje debitanske serije koja je u Americi postigla veliki uspeh, Klint ostvaruje i svoj prve velike filmske uloge, odnosnu ulogu kauboja u filmovima snimanim jedan za drugim, koji su postali poznati kao „dolarska trilogija“: „Za šaku dolara (engl. A fistful of dollars)“, „Za dolar više (engl. For a few dollars more)“ i „Dobar, loš, zao (engl. The good, the bad and the ugly)“. Sva tri filma su odlično prošla postavši veliki hitovi, a najveći proboj je imao „Dobar, loš, zao“ koji je Klinta proslavio kao međunarodnu glumačku filmsku zvezdu.

Klint Istvud (5)

Baš u to vreme, on zapostavlja glumačku karijeru da bi se oprobao kao režiser, a početkom osamdesetih u četvrtom nastavku filma o prljavom Hariju, dobija glavnu ulogu i postaje jedna od vodećih filmskih zvezda osamdesetih godina. Dalji razvoj njegove glumačke karijere ide naizmenično sa njegovom rediteljskom karijerom.

Lista najpoznatijih i najboljih filmova u kojima je glumio Klint:

 • 1956. god. – „Nikada ne reci zbogom (engl. Never say goodbye)“ kao Vil,
 • 1964. god. – „Za šaku dolara (engl. A fistful of dollars)“ kao Džo,
 • 1965. god. – „Za dolar više (engl. For a few dollars more)“ kao Monko,
 • 1966. god. – „Dobar, loš, zao (engl. The good, the bad and the ugly)“ kao Blondi,
 • 1969. god. – „U orlovskom gnezdu (engl. Where eagles dare)“ kao poručnik Moris,
 • 1970. god. – „Ratnici (engl. Kelly’s heroes)“ kao Keli,
 • 1971. god. – „Prljavi Hari (engl. Dirty Harry)“ kao inspekor Hari Kalahan,
 • 1972. god. – „Klopka za inpektora Kalahana (engl. Magnum Force)“ kao Hari Kalahan,
 • 1976. god. – „Odmetnik Džozi Vels (engl. The outlaw Josey Wales) kao Džozi Vels,
 • 1979. god. – „Bekstvo iz Alkatraza (engl. Escape from Alcatraz)“ kao Frenk Moris,
 • 1980. god. – „Bronko Bili (engl. Broonco Billy)“ kao Bronko Bili Makoj,
 • 1988. god. – „Smrtonosna igra (engl. The dead pool)“ kao inspektor Hari Kalahan,
 • 1989. god. – „Ružičasti kadilak (engl. Pink Cadillac)“ kao Tomi Novak,
 • 1993. god. – „Savršen svet (engl. A perfecet world)“ kao Red Garnet,
 • 1993. god. – „Na liniji vatre (engl. In the line of fire)“, kao Frenk Horigran,
 • 1997. god. – „Apsolutna moć (engl. Absolute power)“ kao Luter Vinti,
 • 2000. god. – „Svemirski kauboji (engl. Space cowboys)“ kao Frenk Korvin,
 • 2002. god. – „Krvavi posao (engl. Blood work)“ kao Teri Makejleb,
 • 2004. god. – „Devojka od milion dolara (engl. Million dollar baby)“ kao Frenk Dan;

Režiserska karijera

Nakon što je proveo nešto više od deset godina kao glumac, Istvud je želeo da se oproba i kao režiser, a zanimljvio je da je tokom svog života više priznanja dobio za režiju nego za glumu. Baveći se glumom, on je polako učio režiserski zanat, posebno obraćajući pažnju na akcione i kaubojske filmove.

THE ROOKIE, director Clint Eastwood on set, 1990, © Warner Brothers

Istvud kao reditelj, 1990. godina

Zanimljivo je da su mnogi glumci pokušali da režiraju neke projekte, ali je činjenica da se jedino za Istvuda može reći da je prevazišao sam sebe i da je bolji u ovom poslu čak od nekih uglednijih režiserskih imena holivuda. Poznat je po svom veštom režiranju, gde ima sposobnost da smanji vreme trajanja filma i da zadrži budžet filma pod kontrolom. Prvi film koji je režirao, bio je film Jeza u noći „(engl. Play misty for me)“, 1971- godine. U svojoj karijeri Istvud je režirao više od trideset filmova, uključujući akcione filmove, kaubojske filmove, drame i ratne filmove.  Mi smo vam izdvojili neke od najboljih filmova koje je on režirao:

 • 1976. god. – „Odmetnik Džozi Vels (engl. The outlaw Josey Wales)“,
 • 1982. god. – „Vatrena lisica (engl. Firefox)“,
 • 1989. god. – „Ružičasti kadilak (engl. Pink cadillact)“,
 • 1990. god. – „Beli lovac, crno srce (engl. White hunter, Black heart)“,
 • 1992. god. – „Neoprostivo (engl. Unforgiven)“,
 • 1993. god. – „Savršen svet (engl. A perfect world)“,
 • 1995. god. – „Mostovi okruga Medison (engl. The bridges of Madison country)“,
 • 1997. god. – „Apsolutna moć (engl. Absolute power)“,
 • 2000. god. – „Kosmički kauboji (engl. Space cowboys)“,
 • 2003. god. – „Mistična reka (engl. Mystic river)“,
 • 2004. god. – „Devojka od milion dolara (engl. Milion dollar baby)“,
 • 2006. god. – „Pisma Ivo Džime (engl. Letters from Iwo Jima)“,
 • 2008. god. – „Gran Torino (engl. Gran Torino)“,
 • 2014. god. –  “Američki snajperista (American sniper)”;

Četvorostruki oskarovac i dobitnik „Legije časti“

Klint Istvud je čak osam puta bio nominovan za prestižnu nagradu „Oskar“ kao režiser i producent. Nominaciju su dobili njegovi filmovi „Mistična reka“ i „Pisma Ivo Džime“, a „Oskara“ je dobio za filmove „Devojka od milion dolara“ i „Neoprostivo“. U poslednja dva filma za koja je i osvojio „Oskara“ kao režiser, bio je nominovan i u kategoriji kao glumac, mada istog nije osvojio. Sa 74 godine, on je poneo titulu najstarijeg živog reditelja koji je dobio dva „Oskara“ za režiju nekih filmova.

Klint Istvud (9)

On je dobitnih i brojnik drugih nagrada, uključujući i nagradu „America now TV“ i “Kenedijevu nagradu “, a dobio je i počasnu titulu na sveučilištu Južne Kalifornije. 1994. godine dobio je i nagradu za životno delo, a 2006. godine guverner Kalifornije Arnold Švajceneger (engl. Arnold Schwarzenegger) i prva dama Marija Šriver (engl. Maria Shriver) uveli su Klinta u Kalifornijsku kuću slavnih, smeštenu u Kalifornijskom muzeju. Ovaj vanvremenski režiser dobio je i najviše francusko civilno odlikovanje, odnosno „Legiju časti“ koju mu je dodelo francuski predsednik „Džak Širak (engl. Jacques Chirac)“ 2007. godine, izavivši da je Istvud “najbolje od Holivuda”, i nazivajući ga “izvandrednim ambasadorom američke kulture u svetu”.

Privatni život holivudskog ženskaroša

Klint Istvud važi za jednog od najvećih ženskaroša u Holivudu, pa se tako ne zna tačan broj lepotica koje su prošle kroz njegov život. Prvi put on staje na ludi kamen sa svoje dvadeset i tri godine, a izabranica mu je bila Megi Džonson (engl. Maggie Johnson). Zanimljivo je da su se venčali nakon samo šest meseci veze, a inače par je se upoznao “na slepo“. Nakon deset godina par se razvodi, a Klint dobija svoje prvo dete, devojčicu Kimber (rođena 1964) iz jedne afere sa igračicom. Jako je interesantno da je postojanje prve kćerke Istvuda držano u tajnosti sve do 1989. godine kad je obelodanjeno javnosti.

Nakon kratkog predaha u braku, on se miri sa Megi sa kojom dobija dvoje dece: Kajla (rođenog 1968) i Alison (rođenu 1972), a 1978 godine Megi podnosi zahtev za razvod, da bi se tek šest godina kasnjie par pravno i zvanično razveo.

Klint Istvud (3)

Istvud sa porodicom

Njegova veza sa glumicom Sondrom Lok (engl. Sondra Locke) počela je još 1975. godine, dok su snimali zajednički film, a interesantno je da je i Sondra tada bila u braku sa Gordonom Andersonom (engl. Gordon Anderson) koji je bio gej. Veza Sondre i Klinta je dugi niz godina provlačena kroz medije, jer su obadvoje bili u braku, a Sondrin muž i Klint su se dugo sudili zbog imovinskih prava.

Dok je bio u vezi sa Sondrom, Istvud je dobi dvoje dece sa stujardesom Džeklin Rivers (engl. Jacelyn Reeves): sina Skota (rođenog 1986) i ćerku Ketrin (rođenu 1988). 1990. godine počinje da živi sa glumicom Frančeskom Fišer (engl. Frances Fisher), koju je upoznao na snimanju filma „Ružičasti kadilak“, i sa kojom u avgustu 1993. godine dobija kćerku Francesku. Ovo je prva veza koju Isvud završava na lep i prijateljski način 1995. godine.

Klint Istvud (2)

Sa bivšom ženom Dinom Rouz

Nije mu dugo vremena trebalo da ponovo stane na ludi kamen, pa tako 1996. godine venčava se sa tridesetpet godna mlađom glumicom Dinom Ruiz (engl. Dina Ruiz), sa kojom je dobio jednu kćerku Morgan (rođena 1996), a par je se razveo 2013-e godine. Dina je bila ta koja je podnela zahtev za razvod braka navodeći kao glavni razlog „nepremostive razlike“ i tražeći poptuno starateljstvo nad njihovom šesnaetogodišnjom ćerkom.

Deset činjenica koje niste znali o Klint Istvudu

 1. Klint je audofil, poznat po svojoj velikoj ljubavi prema muzici, posebno prema džezu.
 2. Zanimljivo je da je on fitnes fanatik i da nikada nije zapalio cigaru, osim kao glumac za potrebe snimanja filma.
 3. Vlasnik je lanca hotela i restorana .
 4. Strastveni je igrač golfa i poseduje svoj golf glub „Tehama“.
 5. On je položio za pilota i ima svoj helihopter, pa kada je velika gužva u saobraćaju, on na svoje odredište ide helihopterom.
 6. Klint Istvud (8)Osim toga što glumi i režira, on je i kompozitor muzike za filmove.
 7. Bio je gradonačelnik grada Karmela 1986. godine, gde je dobio dvogodišnji mandat.
 8. Odbio je da glumi Džejms Bonda, a takođe je odbio i ulogu Supermena.
 9. Uspeo je čak da spasi jednoj osobi život, kada je na zabavi povodom golf turnira jedna osoba počela da se guši komadom sira, Klint je reagovao i spasio čoveku život.
 10. Kanal „E!“ u sarandji sa njegovom ženom Dinom je 2012-ge godine snimio rijaliti šou o Klintovom privatnom životu koji je imao deset epizoda, a zanimljivo je da je sam Istvud pojavio samo u tri epizode, a rijaliti šou je uglavnom pratio živote njegove žene i dece.
Share.

Comments are closed.