Melani Grifit (Melanie Griffith) – biografija

0

Melani Grifit (engl. Melanie Griffith) je jedna od najkontroveznijih američkih glumica, koja ne samo da je se izdvojila svojom glumom, glumeći pretežno u ljubavnim „limunadama“,  već i svojim burnim životom koji je vodila, kao i problemima sa raznim vrstama narkotika.

Rođenje i prvi početci

Melani je rođena 6-og avgusta 1957. godine. u Njujorku, SAD. Majka ove holivudske glumice je Tipi Heder (engl. Tippi Heder) , a otac bivši pozorišni glumac Petra Grifita (engl. Peter Griffith). Kada je Melani imala samo četiri godine, roditelji su joj je razveli, nakog čega joj se majka preudala za producetna Noa Maršala (engl. Noel Marshall) sa kojim je imala tri sina, koji su odgajani zajedno sa njom. U tinejdžerskim godinama, živela je malo sa ocem u Njujorku, a malo sa majkom u Kaliforniji. Preskočila je razred i diplomirala je sa šenaest godina, završivši „Hollywood“ stručnu školu.

Melanie Griffith leaves a Medical Clinic in Beverly Hills Featuring: Melanie Griffith Where: Los Angeles, CA, United States When: 29 Oct 2013 Credit: WENN.com

Prvo pojavljivanje pred kamerama imala je sa 12 godina u filmu  u filmu „Smit(engl. Smith)“, nakon čega je usledila pauza od četiri godine pa Melani glumi manje uloge u tri filma američke produkcije.

Glumila u šesnaest filmova  i to manje – sporedne uloge, da bi na kraju 1985-te godine konačno zaigrala u nekom filmu kao glavna glumica. U filmu je glumila porno glumicu, a film nije imao veliki uspeh, a ni gledanost pa je tako brzo otišao u zaborav. Godinu dana kasnije Melani dobija glavu ulogu u filmu „Nešto divlje (Something wild)“ , koji je doživeo veliki kormercijalni upeh i tada javnost prvi put piše o Grifitovoj kao o ozbiljnoj glumici.

Nominacija za „Oskar“ i najznačajniji filmovi Grifitove

Melani je tokom svoje karijere osvojila pored drugih mnogobrojnih nagrada i dve prestižne nagrade „Zlatni globus“ za najbolju glumicu, a 1989. godine bila je čak nominova za „Oskara“ za film „Devojka koja radi (engl. Working girl)“, mada isti nije osvojila. Ova šarmantna holivudska glumica je tokom svoje karijere glumila u pedeset filmova, a mi vam predstavljamo neke od najznačajnijih njenih filmova:

 • 1981. god.-„Urlik (engl. Roar)“, kao Melani,
 • 1984. god.- „Striptiz smrti (engl. Body Double)“, kao Holi-Bodi,
 • 1985. god. – „Grad straha (engl. Fear City)“, kao Loreta,
 • 1986. god.- „Nešto divlje (engl. Something Wild)“, kao Odri Lulu Hakel,
 • 1988. god. –„Radna devojka (engl. Working girl)“, kao Tes MekGil,
 • 1990. god. – „U duhu (engl. In the spirit)“, kao Luren,
 • 1991. god. – „Raj (engl. Paradice)“, kao Lili Red,
 • 1992. god. –„Blistav (engl. Shining through)“, kao Linda Vos,
 • 1992. god.-„Stranac između nas (engl. A stranger among us)“, kao Emili Eden,
 • 1993. god. –„Juče rođena (engl. Born Yesterday)“, kao Bili,
 • 1995. god. –„Sada i onda (engl. Now and than)“, kao Tina Tercel,
 • 1997. god. –„Još jedan dan u raju (engl. Another day in paradise)“, kao Sid,
 • 1998. god. –„Poznata (engl. Celebrity)“, kao Nikol Oliver,
 • 2000. god. – „Zauvek Lulu (engl. Forever Lulu)“, kao Lulu MekAfe,
 • 2003. god. – „Noć koji je postao dan (engl. The night we cald a day)“ ,kao Barbara Marks,
 • 2003. god. „Nijansa (engl. Shade)“, kao Eva;

Četiri propala braka i borba protiv zavisnosti

Ova holivudska diva poznata je po burnom ljubavnom životu, pa tako sa 18 godina počela je da se zabavlja sa Donom Džonsonom (engl. Don Johson). Novopečeni zaljubljeni par 1976. godine stao je na ludi kamen, međutim brak nije dugo trajao, pa su se posle samo šest meseci braka razveli.

Melani griffit (3)

Slika sa venčanja sa Don Džonsonom

Ovaj propali brak nije obeshrabio ovu sjajnu glumicu, pa tako u maju 1982. godine, glumica se udaje po drugi put, a ovaj put za Stivena Bajera (engl. Steven Bauer), sa kojim nakon tri godine braka, preciznije 22. avgusta 1985. godine dobija sina Aleksandra (engl. Alexander). Par se razvodi 1987. godine nakon čega Melani upada u depresiju, a samo nekoliko meseci nakon razvoda ona pored alkohola kreće da ima probleme i sa kokainom. Melani je dugo trebalo da prizna sebi da je u depresiji i da je zavisnica, ali nakon mukotrpne borbe i pomoći porodice i prijatelja odlazi na rehabilitaciju. Nakon završetka rehabiliticije 1988. godine ona obnavlja vezu sa svojim prvim suprugom i ponovo se udaje za njega u junu 1989. godine, a nakon četiri meseca dobija i ćerku Dakotu (engl. Dakota). Par je se razveo 1994. godine, da bi se krajem te godine opet pomirio, nakon čega je usledio konačan raskid 1995. godine.

Melani nije dugo tugovala, pa je samo nekoliko meseci nakog definitivnog razvoda sa Džonsonom,  upoznala španskog glumca, reditelja i pevača Antonija Banderas (engl. Antonio Banderas) koji je tada bio oženjen. Njih dvoje su se veoma brzo zavoleli i nakon samo nekoliko dana od upoznavanja otpočeli i vezu, zbog čega je Antonijio i ostavio svoju ženu, a odmah nakon poništenja braka, Melani po četvrti put staje na ludi kamen i udaje se za Antonija 14-og maja 1996. godine. Par je u septembru iste godine dobio kćerku Stelu (engl. Stella).

Melani grifit

Melani sa bivšim mužem Antonijom Banderas

Grifitova je nakon nekog vremena ponovo se vratila svojim porocima, izazivajući skandale u javnosti, pa je tako 2000-te godine ponovo se vratila na rehabilitaciju kako bi se izborila sa problemom zavisnosti.

Brak dvoje sjajnih glumaca je funkcionisano neko vreme, a nakon par godina braka u javnosti Banderasa počinju da povezuju za raznim lepoticama. Nakon 2010. godine, Banderasova karijera kreće uzlaznom putanjom, dok nakon brojnih problema sa alholom, lekovima i drogama Melanina karijera skoro da je završena. Konačno, 2014-te godine, par objavio da se razvodi u ljubavi i na prijateljski način, mada nije tajna da je upravo glumica podnela zahtev za razvod braka, jer nije više mogla da podnese Antonijeve afere. Ovo je jedan od najskupljih holivudskih razvoda, koji je koštao više od pedeset miliona dolara.

Da li ste znali da…

…da je Melani aktivna članica demokratske stranke?

… da je glumica 2009. godine saznala da boluje od raka kože, nakog čega je usledila uspešna uspešna operacija?

…da je Melani u horoskopu lav?

… da na desnoj ruci ima istetovirano ime svog sada već bivšeg supruga Antonija?

…da je tu tetovažu nakon tri pokušaja, konačno uspela da skine?

Melani griffit (2)

…da je 2003. godina glumila u predstavi na Brodveju? Kritičari su hvalili perfomans ove holivudske glumice, ocenivsi ga najvišim ocenama i navodivši da je njena gluma bila senzacionalna.

…da je njena kćerka Dakota Džonson krenula glumačkim stopama poput majke?

…da je Melani nakon propalog braka sa Banderasom postala zavisna od plastičnih operacija?

Share.

Comments are closed.