Metju Mekonahi (Matthew McConaughey)

0

Metju Mekonahi (engl. Matthew McConaughey) je američki glumac, koji je imao dugačak put da od nestašnog momka postane pravi porodični čovek sa karijerom koja je čak nagrađena “Oskarom”.

Poreklo i obrazovanje

Metju je rođen 4-og novebra 1969. godine u Juvaldiju opština Teksas. Njegova majka – Meri Ketlin bila je pisac i vaspitačica, dok njegov otac – Džejms Donald Mekonahi (eng. James Donald McConaughey) bio je vlasnik benzinske pumpe, a igrao je američki fudbal u NLF za Grin Bej ekipu (eng. Green Bay Packers). Metju ima dva brata, a zanimljivo je da su odgajani i vaspitani u metodističkom duhu, prilično rigorozno i konzervativno.

metju mekonahi (3)

Metju ima škotskog, engleskog, irskog, švedskog i nemačkog porekla. Završio je osnovnu školu u Juvaldiju, nakog čega se seli u Longvuj, opština Teksas gde je završio njihovu lokalnu srednju školu (engl. Longwiev High School). 1988. godine odbija da se bavi očevim poslom i seli se u Australiju, preciznije u Vornervejl u sklopu međunarodne razmene studenata, a sledeće godine upisuje Ostinski koledž za komunikacije u sklopu Teksaškog univerziteta (engl. University of Texas at Austin College of Communication). Mekonahi je diplomirao 1993. godine na odseku za radioteleviziju i film.

Karijera i prvi početci

Metju je 1991. godine počeo svoje pronalaženje u umetničkom smislu. Pa tako, prvo se oprobao u nekim studentskim projektima i reklamama, a da bi stekao kvalifikacije univerziteta 1992. godine režirao je film Chicano Chariots”. Ubrzo nakon završetka studija, počeo je da traži posao u svojoj struci. Iako nije imao prevelika očekivanja, kasting na kome je upoznao agenta Dona Filipsa, promenio je pravac njegovog života. Filips je odmah uočio talenat mladog Metjua, i odlučio je da ga upozna sa režiserom Ričardom Linklejterom koji je u to vreme radio na filmu “Sluđeni i zbunjeni (engl. Dazed and Confused)”. Međutim, teksaški režiser oklevao je da da ulogu Mekonahiju, a kao razlog naveo je da izgleda previše dobro za lik koji je trebalo da tumači. Ali to nije sprečilo glumca punog strasti da igra u tom filmu. Pa tako Metju menja pomalo promenio lični opis i pušta bradu i brkove, što za rezultat ima dobijanje uloge. Linklejter je bio toliko oduševljen njegovim stavom, da je na kraju odlučio mu proširi ulogu.

DAZED AND CONFUSED, Matthew McConaughey, 1993, (c) Gramercy Pictures/courtesy Everett Collection

Metju Mehonaki u filmu “Sluđeni i zbunjeni” (1993)

Novostečena reputacija donela mu je zapaženu ulogu u horor ostvarenju Povratku teksaškog masakra motornom testerom(engl. The return of the Texas Chainsaw Massacre)” 1994. godine, gde je igrao kanibalističkog ubicu Vilmera. Film nije naišao na oduševljenje publike, ali ga to nije sprečilo da nastavi svoj put ka uspehu. Posle nekoliko manjih uloga, harizmatični glumac zablisatao je u ostvarenju “Usamljena zvezda (engl. Lone Star)” 1996. godine, nakon čega je počeo da dobija zanimljivije ponude.

Najpoznatiji filmovi Metju Mehonahija

Mehonahi je za jako kratko vreme stekao ogromnu popularnost i to sa razlogom jer njegove glumačke perfomanse su zadivile svakog ko je odgledao neki njegov film. U Holivudu, poredili su ga sa legendarnim Polom Njumanom, kako po fizičkim karakteristikama, tako i po glumačkim sposobnostima. Metju je radio punom parom, snimio je veliki broj filmova, a oprobao je se i kao režiser. Zanimljivo je da je Metju dugo važio za glumca koji glumi pretežno u “ljubićima” odnosno romantičnim komedijama, da bi glumeći u filmu “Sahara” dobio status akcione zvezde. Spomenućemo samo neke njegove zapaženije uloge:

 • “Vreme za ubijanje (1996)” kao Džek Tajler Brigans,
 • “Amistad (1997)” kao Boldvin,
 • “Kontakt (1997)” kao Palmer Džos,
 • “Podmornica U-571 (2000)” kao poručnik Endru Tajler,
 • “Neplanirano venčanje (2001)” kao Stiv Edison,
 • “Vladavina vatre (2002)” kao Denton Van Zan,
 • “13 razgovora na istu temu (2002)” kao Troj,
 • “Kako izgubiti dečka za deset dana (2003)” kao Bendžamin Bari,
 • “Sve za lovu (2005)” kao Brandon Lang,
 • “Sahara (2005)” kao Dirk Pit,
 • “Nameštaljka(2006)”kao Trip,
 • “Lovac na blago (2008)” kao Ben Fingan,
 • “Sve moje bivše(2009)” kao Konor Mid,
 • “Advokat na točkovima (2011)”kao Miki Holer,
 • “Ubica Džo (2012)” kao ubica Džo Kuper,
 • “Piskaralo (2012)” kao Vard Džejms,
 • “Poslovni klub Dalas(2013)” kao Ron Vudruf,
 • “Vuk sa Vol strita (2013)” kao Mark Hana,
 • “Međuzvezdani (2014)” kao Kuper;

Dobitnik “Oskara” i druge nagrade

Tokom svoje dvadesetgodišnje karijere Metju je dobio više prestižnih nagrada, a sam je bio nominovan za pregršt istih. Prvu značajniju nagradu, ovaj neprikosoveni glumac dobio je 1997. godine. Naime, “MTV” mu je dodelio nagradu za najbolji performans, a te godine dobija i nagradu za najbolji profesionalni angažman.

metju mekonahi (6)

Na dodeli “Oskara” 2014. godine, gde je osvojio istog u kategoriji najbolja muška glavna uloga

Svakako je najveće priznaje to što je, Mekonahi 2014. godine osvojio “Oskara” za najboljeg glavnog glumca za ulogu Rona, kauboja obolelog od side u filmu “Poslovni klub Dalas (engl. The Dallas Buyers Club) ” iz 2013. godine. Za ulogu u tom filmu dobio je i nagradu „Zlatni globus” za najboljeg glumca u drami. 2014-ta godina je se pokazala kao sjajna godina za Metjua, jer je nastavljena još jednom vrednom nagradom, pa tako na gala večeri u “The Beverly Hilton Hotel” on dobija priznanje Američke kinoteke koje se jednom godišnje dodeljuje “izuzetnim umetnicima koji su posvećeni značajnom doprinosu filmu”. Iste godine, ovaj holivudski srcelomac dobija nagradu za najboljeg glavnog muškog glumca za ulogu u seriji “Pravi detektiv”. Zanimljivo je da par dana kasnije on dobija i svoju zvezdu na “Holivudskom bulevaru slavnih”.

Zdravstveni problem usled transformacije za ulogu

Poznato je da su glumci za dobru ulogu spremni da urade sve, pa i da promene lični opis. Mekonahi je pokazao da je pravi profesionalac kada je smršao skoro dvadeset kilograma za potrebe snimanja filma”Poslovni klub Dalas” u kojem glumi muškarca obolelog od AIDS-a. Mršavljenje za ovog neverovatnog glumca nije bilo toliko teško, međutim sa naglim gubitkom od čak 22 kg glumac je počeo da oseća posledice i vidu smanjenja energije. To nije jedina posledica koju je osetio. Naime, na setu snimanja serije “Pravi detektiv” Metju nije mogao da stoji na nogama, padao je u nesvest i borio se da drži oči otvorene. Jako teško mu je bilo da istraje i da u sebi pronađe energiju potrebnu za snimanje serije.

Matthew cConaughey, shoeless and with his pants undone on the set of 'The Dallas Buyers Club' in New Orleans, Louisiana. In the scene, McConaughey's character stops traffic, delirious before getting escorted away by police. Pictured: Matthew McConaughey Ref: SPL469309 121212  Picture by: Deano / Splash News Splash News and Pictures Los Angeles:310-821-2666 New York:212-619-2666 London:870-934-2666 photodesk@splashnews.com

U filmu “Poslovni klub Dalas” gde je za potrebe snimanja smršao neverovatnih 22 kg

Činjenica je da Metju nije izgubio samo kilograme djetom, u jednom trenutku on je čak izgubio i vid! Na svu sreću gubitak vida nije bio trajan, a nakon nekog vremena stvari su se vratile u normalu. Metju je izavio da bolest koja je došla sa gubitnom kilograma se isplatila sa obzirom da je baš zbog te uloge dobio “Oskara”.

Metju je uspeo da naglo smrša za kratak vremenski period zahvaljujući kardio vežbama i djeti, po kojoj je unios 1500 kalorija dnevno, što je za posledicu imalo smanjenje želudca glumca, kao i smanjenje apetita.

Metju je inače visok 182 cm, a nakon gubitka kilograma njegova težina je iznosila 61 kg.

Sve ljubavi ovog holivudskog srcelomca

Prva javnosti poznatija veza Metjua bila je koleginica Ešli Džad, koju je upoznao za vreme snimanja filma, gde mu je Ešlijeva glumila suprugu. Njihova veza bila je kratkog daha, jer je Metju interesovanje pronašao kod druge koleginice iz filma – Sandre Bulok, čija je veza ubrzo otpočela, a bila je prava misterija za javnost. Par je više puta raskidao i mirio se da bi krajem 1998. godine i zvanično potvrdio da nisu zajedno i da živote dalje nastavljao kao prijatelji.

Sandra Bullock and Matthew McConaughey (Photo by Magma Agency/WireImage)

Metju sa koleginicom i bivšom devojkom Sandrom Bulok

Nakon Sandre, devojke su mu bile i Sali Ričardson Vajtfild, ali i slavna muzička diva Dženet Džekson, sa kojom je bio u burnoj romansi koja je privlačila veliku pažnju javnosti pa je veoma brzo i okončana.

Na snimanju filma “Sahara”, on upoznaje koleginicu prelepu Penelope Kruz, koja ga potpuno opčinjava i sa kojom započinje ljubavnu vezu. Kako su u to vreme oboje imali blistave karijere, što je zahtevalo dosta putovanja po celom svetu i veliku odsutnost, par je saopštio kako se rastaje usled previše obaveza, ali da će ostati u prijateljskim odnosima. 2006. godine ovaj holivudski srcelomac upoznaje brazilsku manekenku Kamilu Alvares prema kojoj od samog starta oseća snažne emocije. Nakon godinu dana veze, on izjavljuje kako je upravo Kamila ljubav njegovog života, a par 2008. godine objavljuje da čeka prvu bebu i 7-og jula na svet dočekuju sina Levija Alvaresa Mekonahija. Dve godine kasnije na svet dolazi i ćerka Vida Alves Mekonahi.

metju mekonahi (2)

Mekonahi sa ženom Kamilom, sinovima Levijem i Lingvistonom i ćerkom Vidom Alvares

Par je 2011. godine na Božić svoju ljubav ozvnačio veridbom, a kroz nekoliko meseci, tačnije 9-og juna 2012-te godine, staju na ludi kamen i svoju ljubav krunišu brakom. Pred kraj te godine dobijaju još jednog sina – Livingstona Mekonahija, a ove godine par je objavio da čeka svoje četvrto dete.

Da li ste znali da …

…da je Mekohani u svojoj karijerii ostavio jednu veliku mrlju. Naime, on je upao u skandalioznu medijsku aferu 1999. godine kada ga je komšija zbog ogromne buke prijavio policiji. Incident je se završio Metjuovim hapšenjem, zbog remećenja javnog reda i mira, posedovanja kanabisa i opiranja pri hapšenju.

…glumac Tom Henks, koji je prošao kroz pakao da bi snimio film “Izganik”, pomogao je Metju da smša 22 kg, davajući mu savete, ali vodivši ga kod svog nutricioniste.

…u čuvenoj seriji “Seks i grad (engl. Sex and The city)” u epizodi “Beg iz Njurojrka (engl. Espace  from New York)” Mekonahi tumači epizodnu ulogu glumeći samog sebe, a ta uloga je prvobitno bila napisana za Aleka Bolvina.

metju mekonahi (5)

…je proglašen za najseksipilnijeg čoveka na svetu 2005. godine od strane magazine “People”.

…da bi se što bolje uživeo u lik begunca sa juga u filmu “Blato” Metju je sam otišao na napušteno ostrvu u Arkanazu, gde je sam proveo nekoliko dana živeći u daljini.

…u aprilu 2014. godine, magazin “Tajm (engl. Time) ” ga je uvrstio na svoju godišnju listu kao jednog od 100 najuticajnijih ljudi na svetu.

… da je Metju osnivač fondacie “Samo nastavi da živiš (engl. Just keep living foundation)”, koja pomaže tinejdžerima da žive aktivno i biraju pravi put da bi postali produktivni članovi društva.

Share.

Comments are closed.