Milan Štrljić, biografija

0

Milan Štrljić rodjen je 22. marta 1952. godine u Tordincima, u bivšoj Jugoslaviiji. Milan Štrljić je hrvatski i srpski glumac.

Milan Štrljić radio je sa najvećim imenima u Hrvatskoj i u tadašnjoj Jugoslaviji. Glumio je u više od osamdeset filmova, odigrao je stotinak uloga u pozorišnim predstavama i tv serijama, a tokom osmogodišnjeg mandata na čelu Hrvatskog narodnog pozorišta u Splitu ostvario je veliki uspeh kao kulturni menadžer.

Uspešna filmska karijera glumca za kojim su uzdisale mnoge žene

Godine 1962. seli se u Split gde upisuje klasičnu gimnaziju. Nakon završene gimnazije upisuje glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Posle nekoliko sporednih uloga, 1978. dobija glavnu ulogu u filmu Okupacija u 26 slika. Popularnost je stekao ulogom u TV seriji Velo misto i ulogom Laufera u TV seriji Nepokoreni grad. Velo misto je jugoslovenska televizijska serija iz 1980. godine. Scenario je napisao Miljenko Smoje a režirao je Joakim Marušić. Milan Štrljić je u toj seriji igrao Tončija.  Početkom 1991. dobija ulogu u TV seriji Bolji život. Pred kraj snimanja dolazi do rata u Hrvatskoj, tako da se vraća u Hrvatsku. Od 1996. počinje glumiti u hrvatskim filmovima, a 2002. postaje direktor Splitskog narodnog pozorišta.

Milan strljic 1

Poznatiji filmovi – Poznajete li Pavla Pleša?, Drugovi mornari, zdravo!, Ljubav i bes, Okupacija u 26 slika, Boško Buha, Vučari Gornje i Donje Polače, Vreme vode, Ono moje ponoćno sunce, Visoki napon, Savamala, Zalazak sunca, Hoću živjeti, Sablazan, Mrtvi se ne vraćaju, Igmanski marš, Groznica ljubavi, Opasni tragovi, Pazi šta radiš, Balkanski špijun, U zatvoru, Crveni i crni, Jedna polovina dana, Bal na vodi, Špijun na štiklama, Suncokreti, Lovac protiv topa, Hajde da se volimo, Balkan ekspres, Sulude godine, Sumnjivo lice, Nedeljom od devet do pet, Kraljeva završnica, Ispočetka, Kolubarska bitka, Čudna noć, Pokvarenjak, Jozef.

Serije u kojima je glumio- Pucanj u šljiviku pored reke, Osma ofanziva, Velo misto, Svetozar Marković, Nepokoreni grad, Bolji život, Vuk Karadžić, Ne dao Bog većeg zla, Larin izbor, Kud puklo da pukne.

Skromnost kao najveća vrlina

U svojim šezdesetim godina, Milan Štrljić se iznenadi kada se pojave novinari na njegovim vratima, da ga intervjuišu. Kaže da njegov život nije posebno zanimljiva tema. Ta skromnost, koja nije svojstvena našim glumačkim zvezdama krasi ovog čoveka i njegov uspeh i karijeru čini još snažnijom i bogatijom. Za njega slava ne postoji, i jedino svojim delima govori, svojim pozorišnim, filmskim i ulogama u tv serijama.

O svom početku karijere, Milan Štrljić govori:

„Prijemni ispit bio mi je najprije u Beogradu, a tek onda u Zagrebu, pa sam prvo otišao u Srbiju. E, tamo sam potrošio sve pare pa nisam imao za otići na prijemni u Zagreb i dogodilo se da sam ostao.“, priseća se Štrljić. Odlazak u Beograd obeležio ga je više nego što je mogao očekivati. Ponele su ga brojne prilike koje je dobijao, uloge koje su mu se nudile, pa je u Srbiji ostao čak dvadeset godina. Tada su nastale neke od njegovih najznačajnijih uloga. Glumio je u kultnom delu Lordana Zafranovića “Okupacija u 26 slika” pa zbog tog rada krajem sedamdesetih dobio je i nagradu za najboljeg mladog jugoslavenskog glumca. Usledile su uloge u najznačajnijim filmskim projektima bivše države, poput Igmanskog marša, Balkanskog špijuna, Boška Buhe, Balkan ekspresa i mnogih drugih.

„Radio sam i po tri, četiri filma godišnje. Bio je to tempo u kojem nije bilo mnogo vremena za odmor, no kada čovjek glumu doživljava kao igru i radost, onda ništa nije teško. Vidim da su takvi danas i moji studenti, neumorni, umjetnici koji stalno istražuju nove mogućnosti i rade dok ne padnu s nogu „ govori Štrljić za jedan intervju.

Kao i u Srbiji, i u Hrvatskoj je kulturna scena zasnovana na politici, a ne na kvalitetu. Novcem u kulturi ne postupa se racionalno, i ne daje se dovoljno prilika mladim glumcima, mladim, školovanim i sposobnim ljudima koji su željni da posle fakulteta pokažu šta umeju i znaju. Milan Štrljić predaje studentima. Kako kaže, iako im on službeno predaje, i oni predaju i uče njega, podsećaju ga na mnoge stvari koje je ostavio u prošlosti. „Krade“ im mladost i veoma se raduje kada neko od njih dobije ulogu ili osvoji nagradu. To ga ispunjava i seća na početke kroz koje je prolazio.

Srpska publika najviše ga pamti po seriji „Bolji život“, a iako je proveo u Srbiji skoro 20 godina, ne očekuje da ovde nešto ponovo snima.

„ Nikad me niko nije zvao iz Beograda. Teško da ćete me videti. Zvao me je jednom davno samo Ljubiša Samardžić, ali tada sam bio upravnik pozorišta. Često vidim na Klasik TV neki svoj stari film. Mnogo sam stvari napravio, pogledajte samo „Bolji život“ koliko se reprizira „ kroz osmeh će Milan Štrljić.

Porodični život Milana Štrljića

Iva Štrljić, srpska glumica i spisateljica ćerka je Milana Štrljića. Od kada se vratio u Hrvatsku, njih dele kilometri i razvod izmedju Ivine majke balerine Slavice i velikog glumca.

milan strljic 2

„Odrasla sam, nas dvoje odavno ne živimo u istoj zemlji, čovek sazreva i samim tim mora da nauči da sve preraste. Nisam razmažena, nisam naviknuta na to da se oslanjam na bilo koga. Okolnosti u kojima sam rasla i svaki bol kroz koji sam prošla naučili su me da budem borac i ponekad je ta osobina sve što imam.“ Komentariše Iva Štrljić.

Milan Štrljić živi sada sa suprugom Dašom Štrljić, sa kojom ima sina.

Za kraj, možemo jedino očekivati da ovaj glumac nikada neće prestati da iznenadjuje publiku, jer mu se kako kaže još uvek ne ide u penziju.

Share.

Comments are closed.