Milenko Zablaćanski, veliki glumac koji, na žalost, više nije sa nama

0

Milenko Zablaćanski bio je poznati srpski glumac, scenarista i reditelj, koji je tragično nastradao u saobraćajnoj nesreći 2008. godine.

Rođen je 8. decembra 1955. godine u Bogatiću, nadomak Šapca. Po preklu je Rusin. Nakon srednje škole odlazi u Beograd gde upisuje ,,Fakultet dramskih umetnosti”, u klasi Ognjenke Milićević.

Njegova karijera počinje u pozorištu ,,Boško Buha”, da bi pet godina kasnije prešao u ,,Pozorište na Terazijama” gde je ostao do svoje tragične smrti. Kada je reč o filmu, na početku svoje bogate karijere, igrao je pretežno sporedne uloge, da bi devedesetih krenuo sa nekim zapaženijim rolama, među kojima je i uloga modnog kreatora Đorđa Đorđevića Đurđina u kultnoj seriji ,,Srećni ljudi”.

Tumačio je pretežno komične, pomalo smotane likove. Radio je i sa amaterima, pomagao u izvođenju amaterskih predstava. Na taj način je podsticao ljude da se bave glumom i pozoištem. Njegov kolega, Dejan Lutkić je svojevremeno izjavio da ga je Zablaćanski lično inspirisao da počne da se bavi glumom dok su radili jednu amatersku pozorišnu predstavu.

Milenko Zablaćanski - biografija

Milenko Zablaćanski – biografija

Foto: opušteno

Porodica: supruga Snežana i deca Ivan i Nikola

Pokojni glumac bio je oženjen Snežanom Vesković – Zablaćanski, po zanimanju balerinom i koreografom. Bili su u braku više od dve decenije i zajedno su radili u ,,Pozorištu na Terazijama”. Ovde su se i upoznali, kada je Milenko došao na audiciju za prijem novih članova. Po jednoj zanimljivoj priči, glumac je bio zaljubljen u Snežanu još pre nego što su se lično upoznali, jer je pratio njen rad.

Zajedno imaju dva sina, Ivana i Nikolu. Po rečima starijeg sina Ivana, dečaci su praktično odrasli u pozorištu i često su pratili očeve predstave.

Ivan je danas takođe glumac, imali smo priliku da ga gledamo u ostvarenjima: Branio sam Mladu Bosnu, Ravna Gora, Bićemo prvaci sveta, Samac u braku, a videćemo ga i u nastavku priče o Zoni Zamfirovoj. Njegov mlađi brat Nikola je budući dizajner.

Saobraćajna nesreća u kojoj je preminuo Milenko Zablaćanski

Početkom januara 2008. godine, Zablaćanski je boravio sa porodicom na Zlatiboru. Kada su, 5. januara trebali da krenu natrag za Beograd, vremenski uslovi su bili nepogodni za vožnju i glumac je suprugu i sinove poslao kući autobusom.

Zablaćanski je krenuo sam ka Beogradu svojom ,,Opel Vektrom”. Kako je padala ledena kiša, planirao je da svrati kod prijatelja u Požegu i ostane dok se vremenski uslovi ne poboljšaju. Međutim, negde u okolini Čajetine, na putu Užice – Zlatibor, u njegov auto je, svojim ,,Mercedesom” udario Petar Šišović, stomatolog iz Užica. Zablaćanski je zadobio teške povrede glave i pao u komu.

Odvežen je u užičku bolnicu, ali se nekoliko dana nije budio iz kome. Helikopterom je prebačen na ,,Vojnomedicinsku akademiju” u Beograd radi daljeg lečenja, ali je izgubio borbu za život i preminuo 22. januara.

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju. U ,,Pozorištu na Terazijama” održana je komemeoracija u negovu čast, kojoj je prisustvovao veliki broj Milenkovih kolega, prijatelja i članova porodice. Na komemoraciji su govorili Ivana Žigon ( svojevremeno je sa Milenkom snimila reklamu za ,,Takovo” sok od šargarepe ), Sinića Pavić, Jovan Ćirilov …

Zablaćanski u seriji ,,Stižu dolari"

Zablaćanski u seriji ,,Stižu dolari”

Foto: seecinema

Uloge, filmovi, predstave …

Milenko Zablaćanski je režirao nekoliko manjih televizijskih ostvarenja: Zeka Crvenkapa i Lotar Mateus, Groznica subotnje večeri, Mala škola života …  Za pomenuta ostvarenja je potpisao i scenario.

Izdvojićemo i nekoliko njegovih televizijskih i filmskih uloga:

  • Narodni poslanik ( kao Ivković )
  • Srećni ljudi ( kao Đorđino ) – ova uloga ga je na neki način i proslavila. Zablaćanski u seriji ,,Srećni ljudi” tumači simpatičnog modnog kreatora koji umesto slova ,,đ”, govori ,,dž”.
  • Porodično blago ( kao Mikser )
  • Stižu dolari ( kao Nenad Ljutić – Neša )
  • Gde cveta limun žut ( kao Džon Rid )
  • Bela lađa ( kao Marinko Pantić )
  • Ono naše što nekad bejaše ( kao Marjan )

Od pozorišnih predstava u kojima je glumio, izdvojićemo: Kabare, Trajkovići, Heroji, Lutka sa naslovne strane, Svadba u kupatilu  … Nekoliko pozorišnih uloga odigrao je u inostranstvu.

Poslednji intervju

Samo par dana pre pogibije, Zablaćanski je dao i svoj poslenju intervju za list ,,Kurir”. Intervju nije objavljen, ali je pomenuti list objavio Milenkove izjave nakon njegove smrti.

Zablaćanski je, između ostalog rekao i sledeće: ,,Kada postoji izvor u brdu, trava na brdu je stalno zelena i nikad neće da uvene. U tome je tajna glumačkog zanata. Ako imate želju da se bavite glumom i ako, pre svega, volite taj posao, ali ne na nivou odgovornosti koju je on imao prema porodici, u toj sprezi rađa se neuništiva energija.”

Share.

Comments are closed.