Milioner iz blata (Slumdog Milionaire)

0

“Milioner iz blata”, odnosno “Milioner sa ulice” kako još prevode ovaj film (engl. Slumdog Milionaire) je britanski film iz 2008. godine koji je sniman u Indiji. Reditelj ovog filma je sjajni Deni Bojl,  a scenario filma je rađen po romanu “Pitanja i odgovori” od indijskog pisca i diplomate Vikasa Svarupa. Scenario je filmu prilagodio Simon Beafoj. Film je sniman u Indiji, gde ga je ko – režirao Lovelen Tandan. Žanr ovog filma je drama- romansa, a traje 120 minuta. Bužet filma je bio 15 miliona dolara, a zaradio je preko 377 miliona dolara širom sveta. Ova drama je osvojila četiri nagrade “Zlatni globus”, a nominovana je u deset kategorija za prestižnu nagradu “Oskar”. Film je osvojio čak osam “Oskara” uključujući i “Oskara”za najbolji film.

Svetsku premijeru film je imao na “Telluride” filmskom festivalu i kasnije proekcije na “Međunarodnom filmskom festivalu” u Torontu i “Londonskom filmskom festivalu”. U Velikoj Britaniji premijera filma je bila tek 9. januara 2009. godine, dok su stanovnici Amerike prvi put u bioskopima mogli pogledati ovaj film 12. novembra. 2008. godine.

milioner sa ulice

Glumci i uloge

Uloge u ovom dramskom filmskom ostvarenju su dobili uglavnom nepoznati glumci iz Indije. Glavna uloga pripala je indijskom glumcu Dev Patelu, koji tumači osamnaestogodišnje siroče Džamala Mailika. Nakon ovog filma Patel je postao jedan od najpoznatijih indijskih glumaca. Pored njega izdvaja se i sjajna Frida Pinto, koja u ovom projetku tumači Latiku, devojku u koju je Džamal zaljubljen. Posebno ćemo izdvojiti i Šauraba Šuklu koji tumači lik narednika Shrivasa.

Ostale uloge su pripale: Anil Kaput, Azudin Muhamed, Madur Mital, Infran Kan, Tanaj Čeda, Ajuš Maheš Kedekar, Tanivi Ganeš Lonkar i drugima.

Radnja filma

Milioner iz blata je hiperaktivna priča od krpa do bogatstva koja se odigrava na ulicama Mumbajija.

milioner sa ulicee

Radnja filma prati osamnaestogodišnjeg  Džamala Mailika. On je siroče iz sirotinjske četvrti Mumbaija. On učestvuje u indijskoj veriziji kviza “Želite li da postanete Milioner” i stiže do samog kraja. Voditelj kviza Prem nema nikakvih simpatija prema ovom takmičaru. Pred celom nacijom koja ga gleda, njega samo jedno pitanje deli od osvajanja dvadeset milona ruplja, i baš tu nastaje pauza u kvizu, odnosno to jedno pitanje se odlaže za sledeći dan. Tokom te pauze, policija ga hapsi pod sumnjom da vara, jer nije im logično kako jedno siroče, obična skitnica sa ulice može da ima toliko znanje. Očajan u želji da dokaže svoju nevinost Džamal polako počinje da priča priču o svom životu i svemu što ga je zadesilo u istom. Tako nam se otvaraju brojne priče o četvrti gde je rastao sa bratom, o njihovim zajedničkim avanturama, o lokalnim bandama, o devojci koju je voleo i izgubio i slično.

Svaka njegova priča otrkiva ključ za odgovor na svako od pitanja koja su bila u kvizu, odnosno objašnjava nam gde je i kako naučio odgovore na pitanja iz kviza koja su naizgled jako teška, a odgovor na njih je prosto nemoguće dati. Kada dan sviće, Džamala puštaju iz zatvora i konačno ima priliku da odgovori na poslednje pitanje.

Zanimljivosti

Na 81-oj dodeli “Oskara”, najprestižnijeg i najglamuroznijeg priznanja u svetu filma koje je održano u Kodak tetaru u Los Anđelesu, “Miloner iz blata” osvojio je osam priznanja “Oskar”, i to u kategorijama: najbolji film u 2008. godini, najbolja režija, najbolja originalna muzika za film, najbolje adaptirani scenario iz knjige, najbolja kamera, najbolja muzička numra,  najbolja montaža i ekipa filma je osvojila nagradu za miks zvuka.

Ovo je bio prvi strani film koji je osvojio “Oskara” za najbolji film još od “Poslednjeg kineskog cara”(engl. The Last Emperor) iz 1988. godine. Nijedan od ovih fimova nije proizveden niti podržan od strane velikih američkih filmski studija.

Firma Mercedes (engl. Mercedes-Benz) je tražio da njegovi logotipi budu uklonjeni u scenama koje se odvijaju u siromašnim četvrtima. Kako je režiser Bojl izjavio ova firma nije želela biti povezana sa siromašnim područjem, jer su se bojali da će im to pokvariti imidž.

Režiser je ostavio novac na bankovnom računu za trojicu dečaka glumaca iz filma i obećao da će im biti isplaćeno nakon završetka osnovne škole, odnosno kada oni napune 16 godina. Producentska firma je platila vozača koji će voziti decu u školu svakodnevno sve do njihove šesnaeste godine.

Kompozitor A. R. Rahman je za samo dvadeset dana komponovao celu muziku za film.

Koreograf Longies Fernandes je smislio sve korake za plesnu scenu pesme “Jai Ho”, koju su gledaoci mogli čuti na završetku filma, ali njegovo ime je greško izostavljeno u kreditima filma. Fernandes je bio jako nezadovljan zbog toga, pa je čak i propustio premijeru filma. Bojl je takoše bio nezadovoljan i uzrujan zbog ove greške i obećao je koreografu da će greška biti ispravljena. Tako dok je preuzimao “Oskara” za najboljeg režisera, on je priznao svoju grešku pred publikom i zahvalio se Fernandesu, a interesantna je činjenica da je pesma “Jai Ho” osvojila “Oskara” za najbolju pesmu.

milioner sa uliceeee

Devojčica Rubina Ali koja je bila u glumačkoj ekipi filma, napisala je autobiografiju. Izdavačka kuća “Transvold ” će objaviti biografiju ove devojčice, koja je u njoj ispričala priču o svoj životu u sirotinjskom naselju u kojem je odrasla.

Filmu je isprva bio namenjen PG-13 rejtin. Na kraju dobi je R rejting zbog svog intezivnog tona. Zbog nedostatka vremena ili novca za žalbe, film je pušten sa dodeljenim rejtingom.

Kritike filma

“Milioner iz blata” je prosto oduševio filmske kritičare, al i publiku. Kritičari su Bojla posebno pohvalilli kao izuzetnog režisera, prepunog entuzijazma koji je fantastično režirao ovu sveobuhvatnu priču. Po kritičarima “Milioner iz blata” zaslužuje sve pohvale, čak im nije ni smetao ekspličitan sadržaj filma, koji obiluje scenama za odrasle, uključujući scene mučenja i unakaženja. Naime, kritičari su pohvalili te scene govoreći da stvarnost nije uvek lepa, ali da u rukama lukavog posmatrača kakav je režiser filma, to može biti čudesno posmatranje. Jedina zamerka kritičara je bila na izbor glumaca, čija je glupa po njihovom mišljenju mogla biti dosta uverljivija. Neku su filmu zamerili zavreštak, odnosno kraj filma je za ovakvu tematiku i radnju filma bio previše sladunjav i romantičarski nastrojen.

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.