Milorad Mandić – Manda, glumac kojeg podjednako vole i deca i odrasli

0

Milorad Mandić Manda je srpski voditelj i glumac. Osim što je ostvario veliki broj uloga u kultnim domaćim filmovima, Manda je jedan od omiljenih dečijih glumaca zahvaljujući emisiji ,,S one strane duge”, koju je vodio devedesetih godina.

Rođen je 3. maja 1961. godine u Beogradu, gde je i odrastao sa roditeljima, mlađim bratom i mlađom sestrom. Tačnije Manda je rođen na Dušanovcu, a kasnije se porodica preselila na Novi Beograd. Poput svakog deteta imao je nekoliko želja kada je njegovo buduće zanimanje bilo u pitanju. Sanjao je da bude pilot, pa lekar, a kada je stiglo vreme za srednju školu upisao je ,,Elektrotehničku” poslušaši savet svog oca, inače vojnog lica, koji je rekao da je ,,zanat zlata vredan”. Docnije je upisao i ,,Elektrotehnički fakultet” uporedo je radio pa nije imao vremena za izlaske. Potom odlazi u vojsku i usledile su nove obaveze. Zato je po odsluženju vojnog roka rešio da se malo opusti i posveti izlascima.

Biografija Milorada Mandića, domaćeg glumca i voditelja

Biografija Milorada Mandića, domaćeg glumca i voditelja

Foto: Kurir

Za razliku od mnogih svojih kolega, Manda počinje da se bavi glumom tek nakon dvadesete godine. Postaje član ,,Eksperimentalnog dramskog studija”, i to na jedan veoma interesantan način. Dok je bio u večernjem izlasku prolazio je pored ,,Eksperimentalnog studija” i čuo muziku. Ušao je unutra i glumci koji su pravili zabavu, su ga rado primili na svoju žurku. Ostali su do zore, a Manda je od narednog dana postao jedan od njih.

Nakon šest godina odlučuje da napokon upiše ,,Fakultet dramskih umetnosti”. Upao je u prvu klasu koju je vodio profesor Vlada Jevtović, a koju će kasnije prozvati ,,dvanaest veličanstvenih”. Osim Mande u ovoj gupi su se našli: Vesna Trivalić, Branka Pujić, Dragan Bjelogrlić, Dragan Petrović Pele, Slobodan Boba Ninković, Srđan Todorović, Mirjana Joković, itd.

Pošto je diplomirao, postao je član pozorišta ,,Boško Buha”. Ovo je možda odredilo njegovu dalju karijeru, pošto je ,,Boško Buha” dečije pozorište, pa počinje da vodi i emisiju za mlade ,,S one strane duge”. Ujedno, snimao je i emisije ,, Priče za laku noć” koje su se emitovale na RTS-u. Tako postaje jedan od omiljenih dečijih glumaca, pored Branka Kockice. ,,S one strane duge” je vodio do 1995. kada prelazi na TV ,,Pink” gde takođe vodi program za decu, odnosno emisiju ,,Više od igre”, koja je bila takmičarskog karaktera. Manda je izdao i kasetu sa dečijim pesmama, od kojih mnogi i danas pamte numere poput: Trla baba lan ili Đuskaju … Snimio je i spotove za neke pesme.

Manda u ulozi Milašina iz serije ,,Selo gori a baba se češlja"

Manda u ulozi Milašina iz serije ,,Selo gori a baba se češlja”

Foto: Story

Manda je vodio i emisije za nešto stariju publiku, kao što su kviz ,,Uzmi ili ostavi” ili ,,Ja volim Srbiju”.

2010. godine, postaje direktor pozorišta ,,Boško Buha”. Zahvaljujući donacijama ,,Hemofarma”, ,,Đoković fondacije” i drugih ljubitelja pozorišta, uspeo je da preuredi ovu ustanovu i zaposlenima omogući lepše uslove za rad.

Što se tiče Mandinog angažmana na filmu, devedesetih ga je obeležila uloga srpskog nacionaliste u filmu Srđana Dragojevića ,,Lepa sela lepo gore”. I dan danas se prepričava njegova replika ,,Srbi viljuškom boc, a Švaba rukama…”. Po replikama su ga upamtili i zahvaljujući filmu ,,Mrtav ladan” iz 2002. godine. Poslednjih godina, ostvario je možda najpopularniju ulogu u svojoj karijeri oživevši čuvenog Milašina u seriji Radoša Bajića ,,Selo gori a baba se češlja”. Njegovi likovi su pretežno komičnog karaktera, pa Manda danas važi za jednog od najboljih domaćih komičara.

Supruga, deca, razvod …

Popularni Manda se dva puta ostvaio kao suprug. Od prve supruge Sonje se razveo, a sa njom ima troje dece Marka, Mariju i Filipa.

Drugi put se oženio sa Anastazijom Anjom Mandić, sa kojom ima sina Andriju. Anja je takođe glumica, pa je bračni par često sarađivao na raznim projektima.

Manda sa ponosom ističe da su njegova deca veoma složna, bez obzira na razliku u godinama. Razlika između najstarijeg i najmlađeg sina je sedamnaest godina. U odličnim je odnosima sa bivšom suprugom. Njegov i Anjin sin Andrija, često odlazi kod Sonje, prvenstveno zbog druženja sa braćom i sestrama, a Sonja ga tretira kao svoje dete. Čitava porodica može da posluži kao svojevrstan primer, da ljudi i nakon razvoda mogu živeti u slozi i harmoniji.

Sinovi Marko i Filip, takođe imaju nadimak Manda.

Manda sa drugom suprugom Anjom i sinom.

Manda sa drugom suprugom Anjom i sinom.

Foto: Story

Uloge, filmovi, serije …

Mandu pamtimo po sledećim ostvarenjima:

 • Već viđeno ( kao Zoran )
 • Bolji život ( kao Mile )
 • Braća po materi ( kao advokat )
 • Slatko od snova ( kao duh Elvisa Prislija, donosno Veselina Prislića )
 • Lepa sela lepo gore ( kao Viljuška )
 • Laža i paralaža ( kao Batić )
 • Kupi mi Eliota ( kao Mon Blan )
 • Tri palme za dve bitange i ribicu ( kao Treza )
 • Točkovi ( kao Mileta )
 • Rat uživo ( kao Aca )
 • Apsolutnih sto ( kao Runda )
 • Ringeraja ( kao pop Pera )
 • Mrtav ladan ( kao Radovan )
 • Mali svet ( kao policajac )
 • Pljačka Trećeg rajha ( kao Podbadač )
 • Sivi kamion crvene boje ( kao šef paravojne jedinice )
 • Ivkova slava ( kao Kurjak )
 • Mi nismo anđeli 3 ( kao Dorijanov menadžer )
 • Promeni me ( kao Andrija )
 • Pozorište u kući ( kao Radin )
 • Premijer ( kao premijer Jovan )
 • Ulica lipa ( kao Gagi )
 • Selo gori a baba se češlja ( kao Milašin )
 • Budva na pjenu od mora ( kao Mile )
 • Jagodići ( kao Kunc )
 • Ravna gora ( kao Uzelac )
 • Gorčilo – jesi li to došao da me vidiš ( kao Prele Obad )
 • Komšije ( kao Dirigent )

U 2016. očekuje se premijera igranog filma ,,Braća po babine linije”, kao nastavak hit serije ,,Selo gori a baba se češlja”, gde Manda ponovo glumi Milašina.

milorad mandic manda intervju
Foto: kck

Intervjui

Odrastao sam u skromnoj porodici i vaspitavan sam tako da nisam imao mnogo želja. Bio sam svestan da su mnoge stvari za mene bile nemoguće, iako su se moji roditelji trudili da sestri, bratu i meni obezbede što više. Kada sam dobio svoju decu, pokušavao sam da svaku njihovu želju ostvarim istog trenutka. Zbog takvog stava oni su bili izgubili interesovanje za iznenađenja, a ja sam shvatio kako sam svojim postupcima postigao kontraefekat.
Story

Ne smeta mi, čak sam vrlo srećan što sam uspeo da ovladam, da dosegnem neka znanja iz komedije. Ni iz daleka ne mislim da sam merilo kako se to radi, ali to je vrlo teško raditi, najteže je raditi s decom i nasmejati publiku.
Puls

Svaki lik mora da mi bude blizak, bez obzira na to kakav je, i bez obzira na to da li bih baš takvog čoveka voleo da sretnem u privatnom životu.
Novosti

Veoma vodim računa o porodici. Kako pomažem svojoj supruzi Anji, majci Radmili, bratu Nenadu, sestri Svetlani i sestriću Luki, tako pomažem i bivšoj ženi i njenim roditeljima, ali i svojoj sadašnjoj tašti i ženinom bratu Đorđu. Trudim se koliko mogu, ali naravno, ne mogu da rešim sve probleme.
Press

Share.

Comments are closed.