Miodrag Petrović Čkalja – najbolji domaći komičar ikada

0

Miodrag Petrović Čkalja je ime koje može da vas asocira samo na najvećeg komičara sa ovih prostora koji je ikada postojao. Iako je bio amater, velikom Čkalji mnogi školovani glumci nikada nisu mogli da priđu sa glumačkim veštinama, koje mame smeh kod publike. Da li zbog njegove neodoljive harizme ili zbog specifične mimike, Čkalji su se smejali čak i kada je igrao neke ozbiljnije uloge. Jednostavno, sam po sebi je bio smešan.

Interesantno je da se Čkalja rodio na Dan šale, 1. aprila 1924. godine u Kruševcu. Mnogočlanu porodicu predvodili su roditelji Hristina i Čedomir. Pored Miodraga, koji je bio najmlađi, imali su još dve ćerke i sina. U detinjstvu je dobio nadimak Čkalja po kojem će ostati upamćen.

U Gimnaziji počinju njegovi prvi glumački koraci, i to u dramskoj sekciji. Učestvovao je u Narodno oslobodilačkoj borbi, tokom Drugog svetskog rata, kao član Kulturno – prosvetne ekipe 47. srpske divizije NOVJ. Tada se rat već uveliko završavao.

Nakon oslobođenja Jugoslavije, Čkalja sa prijateljima odlazi na studije u Beograd. Odlučio se da upiše veterinu. Do ovog izbora došao je na krajnje neobičan način: sa prijateljima je ispisao razna zanimanja na nekoliko ceduljica, a onda su izvlačili ko će šta da upiše, pa se tako Miodragu podesi da upiše veterinu, što je i učinio. Na žalost, zbog nemaštine, nikada nije završio fakultet.

Ovo nije bio kraj njegove glumačke karijere. Čkalja nastavlja aktivno sa glumom, kao član kulturno umetničkog društva ,,Ivo Lola Ribar”, a postaće član dramskog studija na ,,Radio Beogradu”.Učestvovao je aktivno na snimanju emisije ,,Veselo veče”.

Miodrag Petrović Čkalja - biografija

Miodrag Petrović Čkalja – biografija

Foto: blacksheep

Od 1951 do 1977. bio je član ,,Humorističkog pozorišta” ( danas ,,Pozorište na Terazijama” ). Sedamdesetih se proslavlja raznim ulogama u televizijskim i filmskim ostvarenjima, tako da napušta pozorište i uzima status slobodnog umetnika.

Ispostavilo se da je Čkalji rad na filmu i televiziji itekako ,,legao”, jer su usledile neke od njegovih najvećih uloga u karijeri. U njegovom obimnom glumačkom opusu svakako treba izdvojiti seriju ,,Kamiondžije”, gde Čkalja i Pavle Vujisić glume nesvakidašnje vozače kamiona, koji se zovu Paja i Jare. Ova dva simpatična šofera i dan danas su jedan od omiljenih televizijskih tandema u srpskoj kinematografiji. Veliku popularnost stekao je zahvaljujući serijama ,,Ljubav na seoski način” i ,,Vruć vetar”, ali i kao poljar Lijan u filmskoj adaptaciji romana ,,Orlovi rano lete”.

Devedesetih se već povlači iz javnog života i glume. Kratko je imao i politički angažman, u predizbornoj kampanji Demokratkse opozicije Srbije. Osim ovog anganžmana nikada se nije javno bavio politikom.

O Čkalji danas kruži mnogo urbanih legendi, a jedna od njih je da nije govorio sa kolegom iz ,,Kamiondžija”, Pavlom Vujisićem. Ove glasine su demantovali svojevremeno članovi Čkaljine porodice, rekavši da su glumci privatno bili dva potpuno različita karaktera i da se nisu družili, ali da je priča o njihovom rivalstvu daleko od istine. Sedam dana je bio počasni predsednik Jagodine. Družio se sa Mijom Aleksićem, koji danas poput Čkalje važi za jednog od najboljih komičara sa ovih prostora. Navijao je za ,,Crvenu zvezdu”.

Čkaljina supruga i deca

Čkalja je bio oženjen Dragicom Petrović. Dragica je u mladosti bila spiker na radiju, a kasnije je ostavila posao da bi se posvetila svojoj porodici. Ne možemo reći da joj je život bio dosadan, s obzirom da je često pratila svog supruga na putovanjima u zemlji i inostranstvu. Čkalju je veoma dobro poznavala. Isticala je da mu je velika mana to što je preosetljiv i što često brine više o drugima nego o sebi.

Sa ženom Dragicom i unukama

Sa ženom Dragicom i unukama

Foto: Tamo i ovde

Njihov sin, Čedomir Petrović takođe je glumac. Jedna od njegovih većih uloga bila je u prvom serijalu ,,Otpisanih”, gde je glumio ilegalca Zrikija. Pojavio se i u ostvarenjima poput: Pozorište u kući, Kamiondžije, Vruć vetar, Bolji život, itd. Ima dve ćerke, Jovanu i Milenu.

Starija ćerka Jovana krenula je očevim i dedinim stopama. Njena baka Dragica isticala je da su Jovana i Čkalja najbolji drugari, i da su veoma slični. Jovana je još kao devojčica govorila da želi da bude filmska glumica. Danas je udata za kolegu Igora Pervića. Njena mlađa sestra Milena je po struci muzičar.

Kada je umro i gde je sahranjen?

O poslednjim Čkaljinim danima se malo zna. Devedesetih se povukao iz javnosti. Iako su mu na ulici i dalje prilazili i uvažavali ga, sa finansijske strane, Čkalja je prošao mnogo gore. I dan danas njegove kolege govore o tome koliko je bio siromašan i da je velika sramota to što je primao jako malu penziju. Za repriziranje serija na domaćim televizijama, nije dobijao potreban honorar, već samo uredna obaveštenja.

Legenda domaće komedije preminuo je 20. oktobra 2003. godine u Beogradu. Pre smrti insistirao je da se ne sahranjuje u Aleji velikana, već među običnim svetom, a nije želeo ni zvanični pomen. Podignut mu je spomenik ispred rodne kuće u Kruševcu a ulice sa njegovim imenom danas se nalaze u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Banjaluci.

Uloge, filmovi, serije, komedije, nagrade …

Miodrag Petrović Čkalja nagrađen je mnogim priznanjima: Zlatni ćuran, Sterijina nagrada, Sedmojulska nagrada, Nušićeva nagrada … Za Oktobarsku nagradu grada Beograda bio je nominovan devet puta, ali je nijednom nije osvojio.

Čkalja uloge fimovi serije
Foto: Wikipedia

Pojavio se u sledećim ostvarenjima:

 • Ljubav i moda ( kao direktor )
 • Zajednički stan ( kao Pepi )
 • Put oko sveta ( kao Jovanča )
 • Na slovo, na slovo ( kao Čkalja )
 • Narodni poslanik ( kao Sreta )
 • Orlovi rano lete ( kao Lijan )
 • Višnja na Tašmajdanu ( kao profesor francuskog )
 • Bog je umro uzalud ( kao Predrag i kao Nenad ) – u ovom ostvarenju glumi braću blizance.
 • Ljubav na seoski način ( kao Gvozden )
 • Kamiondžije, Paja i Jare, Kamiondžije opet voze ( kao Jare )
 • Obraz uz obraz ( kao Čkalja )
 • Vruć vetar, Avanture Borivoja Šurdilovića ( kao Firga )
 • Bolji život ( kao Ljubiša )

Intervjui

Ja, inače, mrzim politiku. Kada sam pošao iz Kruševca u svet, u Beograd, otac mi je rekao: “Sine, nemam ništa da ti dam osim jednog saveta: možeš svačim da se baviš, budi pijanac, budi švaler, budi šta god hoćeš, ali nemoj da se baviš politikom. To je najveća ***** koja će te prodati onda kada misliš da te najviše voli.”

U ovoj tamnici nema pozorišta. Ako neko u ovoj zemlji misli da pozorište postoji, taj se ljuto vara. To što se danas naziva Narodnim pozorištem, Ateljeom 212, Beogradskim dramskim, to su sve koještarije. Tamo je beda i jad. Gola improvizacija u stilu daj da preživimo. Uzimaju neku crkavicu kao prosjaci. A ćute, niko nema smelosti da se glasno usprotivi.

Poznati Čkaljini citati iz serija

,,Kamiondžije”

– Koliko imaš od škole ?
– Pa imao bi više ali baba potegne pa se udavi a ona me vodila u školu. Posle više nije imao ko da me vodi, a škola nam bila čak u drugom selu.

-Predaću samo dok…
-Dok šta?
-Dok se zaukćem…

-Pa uđite zaboga!

-Ako je ovo stabilizacija ja sam Sofija Loren.

– Fo … Fo …. FOČO! Starac Fočo od stotinu ljeta.

-Celog života ga Tuta Bugarin klao u petak, noćas u inat meni u utorak.

-Sa kim se graniči Albanija?
-Sa Zelenim vencem i Terazijama.

,,Vruć vetar”

-Što im ne otvaraš?
-Unamćorisao sam se.

-Maro, ti znaš da te ja…
-Šta!?
-Maro, meni samo da padne mrak na oči. A kad mi padne mrak, ima te razbucam ko buldožer straćaru.

-Ona me tera da skidam cipele, da joj ne uprljam tepih, da hodam na dupetu, a ovamo joj kupujem ,,emulzun slou mosn”….

-Držali smo se zajedno a znaš zašto, zato što smo imali jednu jedinu želju, da se što pre raziđemo. Da više niko nikoga ne vidi. E zato smo se držali.

,,Ljubav na seoski način “

-Idemo mi da isprosimo devojku. Još kad budemo kazali da nam ne treba miraz nego da devojku uzimamo onako klot frket. …. Pa ko danas uzima devojku bez miraza. Pa to nema nigde, ni u ludnicu to nema.

-Milicija, ošuri me žena.

-Doktorka sad ću sve da ti ispričam od Kulina bana
-Nemoj molim te
-Onda od car Lazara. Nećeš ni od njega. Onda od Milorada.

-Ovako me glava nije bolela otkako sam platio porez.

Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!