Mladen Nelević, poznati crnogorski glumac

0

Mladen Nelević je glumac, crnogorskog porekla, koji je rođen u Zenici, a školovao se u Sarajevu.

Njegov datum rođenja je 13. januar 1957.

Glumu je zavoleo u osnovnoj školi, gde je povremeno recitovao i glumio u dramskim sekcijama. Često je dobijao pohvale, pa je tada pomislio kako bi mogao da se profesionalno bavi glumom jednog dana. Aktivno se bavio i sportom, što mu je u kasnijim godinama dosta koristilo, s obzirom da je uvek u dobroj kondiciji, a to je za jednog glumca jako bitno.

Sa sedamnaest godina se preselio u Podgoricu, gde nije bilo puno glumaca. Ipak, upoznao se sa nekoliko ljudi sličnih interesovanja, među kojima je bio i Žarko Lauševiuć. Grupa je bila aktivna u ,,Crnogorskom narodnom pozorištu”, a tadašnji podgoričani su rado prativi njihove predstave.

Pokušao je da upiše ,,Fakultet dramskih umetnosti” u Beogradu nekoliko puta, ali nije bio primljen. Sa dvadeset četiri godine oslazi u Sarajevo, na tek osnovanu ,,Akademiju” i upada u prvu generaciju studenata, koju je predvodio profesor Boro Stjepanović. Period sturiranja u Sarajevu opisuje kao jedan od najsrećnijih u svom životu.

Biografija Mladena Nelevića

Foto: YouTube

Na studijama se dobro pokazao, pa je dobio glavnu ulogu u filmu ,,Pismo – glava” iz 1983. godine. To je bila njegova prva zapažena uloga, a partnerka mu je bila Mira Furlan.

Mladen je bio i deo legendarne ,,Audicije”, zajedno sa nekoliko svojih kolega sa Akademije, kao što su: Haris Burina, Senad Bašić, Emir Hadžihafizbegović, Branko Đurić … Ako izuzmemo ,,Audiciju”. Mladen je najveći broj uloga u to vreme ostvario u dramama, što na filmu, što u predstavama.

Tokom ratnih godina, vratio se u Crnu Goru. Kao što je sam priznao u nekim intervjuima, nije se osećao kao u svojoj domovini, mučila ga je nostalgija za Sarajevom. I dalje gaji veliku ljubav prema Bosni i bosanskom humoru, premda se vremenom navikao na Crnu Goru, gde danas i živi…

Mladena znamo pretežno po komičnim ulogama. Glumio je u kultnim serijama, kao što su: Naša mala klinika, Vojna akademija, Mješoviti brak, Budva na pjenu od mora … a gledaćemo ga i u novom ostvarenju ,,Nemanjići, rađanje kraljevine”.

Ovaj poznati glumac nije ostvario zapažene uloge samo na malim i velikim ekranima, već i u pozorištu. Izdvajamo predstave: Slasti slave, Bokeški de mol, Audicija, Mediterano, Providenca, Siroti mali hrčki, Urnebesna tragedija i tako dalje. Ovo je samo mali deo pozorišnih komada u kojima smo imali prilike da ga gledamo.

Mladen sa suprugom Slavkom

Foto: Gloria

Supruga

Mladen je 1984. godine upoznao svoju, pet godina mlađu, suprugu, sa kojom je preko tri decenije u srećnom braku. Slavka Vukičević, danas Nelević je balerina, a par se upoznao u Sarajevu, gde se Slavka doselila nakon studija. Ubrzo su počeli da žive zajedno, nešto kasnije su se i venčali.

Početkom devedesetih su se zbog ratnog stanja preselili u Crnu Goru, što je Slavki jako teško palo, jer u Podgorici nije bilo baletskog ansambla, pa samim tim ni posla za nju.

Vremenom su se stvari promenile, Slavka danas radi kao uspešan plesni koreograf u ,,Gradskom pozorištu”.

Bračni par Nelević dosta vremena provodi u selu Ubli, nadomak Podgorice, gde imau vinograd, pa proizvode i svoje domaće vino i rakiju.

Uloge u filmovima i serijama

Spisak filmskih i televizijskih uloga Mladena Nelevića je veoma dugačak:

Pismo glava – kao Baja
Audicija – kao Srboljub
Ada – kao Ćiro
Brisan prostor – kao Fil
Šest dana juna – kao Zdravko
Lepota poroka – kao Nosač
Vrenje – kao Rodoljub Čolaković Rozenko
Ovo malo duše – kao Lekar
Špadijer jedan život – kao Časlav Špadijer
Na putu za Katangu – kao Visoki
Portret Ilije Pevca – kao Joviša
Azra – kao Hamo
Vanbračna putovanja – kao Đetić
Vuk Karadžić – kao Petar Petrović – Njegoš
Hajde da se volimo 2 – kao komandir vatrogasaca
Poslednji valcer u Sarajevu – kao Vlado
Magareće godine – kao Zorin otac
U ime oca i sina – kao Milorad
Mješoviti brak – kao Milun
Sedam i po – kao Bure
Guča – kao Sačmo
Ljubav, navika, panika – kao Katić
Klopka – kao Marko
Naša mala klinika – kao Pejo
Agencija za SIS, Kafanica blizu SIS-a – kao Bonjo
Čitulja za Eskobara – kao inspektor Savić
Ljubav i mržnja – kao Aleksa
To toplo ljeto – kao Milivoje
Selo gori a baba se češlja, Selo gori … i tako – kao Krle
Motel Nana – kao direktor škole
Pare ili život – kao Rajko
Parada – kao Boro
Budva na pjenu odmora – kao Jovo
Vojna akademija 1, 2 i 3 – kao Desimir, Džakovićev otac
Atomski zdesna – kao Enver
Dnevnik mašinovođe – kao Dragan Dizel
Nemanjići, rađanje kraljevine – kao Stefan Nemanja
Biser Bojane – kao Rajko

Mladen je jedan od najpoznatijih crnogorskih glumaca.

Foro: Gradsko pozorište

Intervjui

Kada sam došao ovdje, počeli su da me osvješćuju jesam li Srbin ili Crnogorac. To su prve neke stvari na koje nailazim u životu, a gdje ne mogu da se snađem. Ja sam naučio da ljude dijelim na ljude i neljude, sve ostale su podjele lažne. Imao sam to u glavi da se ne ostrastim, pogotovo oko nekih gluposti, nacionalnosti, vjera, jer to su gluposti u kojima robuje svijet danas.

( ,,Aldžazira Balkan” )

Čovek ne treba da dozvoli da ga ponese bilo kakva popularnost ili da, ne daj Bože, pomisli kako je po nečemu poseban i drugačiji od ostalih. Svi smo mi zamenljivi i zbog toga je najvažnije da ostanemo prizemni i usmereni na stvari koje nas čine srećnima.

( ,,Glosy” )

To je bilo presrećno vreme za gomilu ludaka koji su se okupili, zaigrali se i fino našalili. Mislim da niko nije uspeo da nadmaši taj humor, niti da prešiša cifru predstava koje smo odigrali širom zemlje.

( Mladen o ,,Audiciji”, ,,Novosti” )

Share.

Comments are closed.