“Mostovi okruga Medison” – ekranizacija popularnog američkog bestselera

0

„Mostovi okruga Medison (engl. The Bridges of Madison Country)“ je američka romantična drama iz 1995-e godine, koja je bazirana na istoimenom bestseleru Roberta Džejmsa Volera.

Produkcija, režija, scenario…

Američka filmska i televizijska produkcijska kompanija “Amblin Entertainment”, preduzeće koji je osvnovao čunevi Stiven Spilberg, kupila je filmska prava na roman “Mostovi okruga Medison” još krajem 1991-e godine za 25 hiljada dolara, i to pre njenog objavljivanja. Spilberg je najpre imao zamisao da Sidnej Polak usmeri film, a Kurt Ludeke izradi prvu verziju ove adaptacije, ali je ipak odustao od ove ideje. Kako je pisanje scenarija bilo dosta kompilkovano najpre su doveli Katlena Kenedija da radi na scenariju, međutim nisu bili zadovoljni rezultatima, pa su angažovali Rikarda LaGavenesa koji ih je oduševio svojom verzijom scenarija. Mostovi okruga Medison (4)

Kako je Spilberg odustao od toga da bude režiser ovog projekta jer je i sam već radio na par filmskih ostvarenja, od scenariste koji je privatno jako dobar sa Klint Istvudom dobio je prepuruku da baš Istvuda angažuje, što je Spilberg i uradio. Pored režije Istuvd je bio angažovan i za produckiju zajedno sa Ketlenom Kenedijom. Muziku za film uradio je Leni Nihaus. Budžet koji su imali na raspolaganju iznosio je 22 miliona dolara, a studio „Warner Bros“ je bio zadužen za distribuciju filma. Snimanje filma trajalo je 42 dana, a završeno je 1-og novembra 1994-e godine. Istuvd je sve scene snimao hronološki jer je smatrao da je tako lakše da akteri “upoznaju bolje sebe i uloge koje glume”. Lokacija snimanja filma bio je američki grad Medison.

U glavnim ulogama Klint Istvud i Merli Strip

Uloga glavnog protagoniste Roberta Kinkejda pripala je vremešnom Klint Istvudu, koji je ujedno i režiser i producent filma, dok je uloga glavne protagonistkinje Frančese Džonson pripala višestruko nagrađivanoj  američkoj glumici Merli Strip. Na kastingu ulogu Kerolajn dobila je Ana Korlej, dok je ulogu njenog brata Majkla dobio Viktor Slezak. U filmu se posebno ističe i lik Ričarda Džonsona koga tumači Džim Hajne, a izdvojićemo i fenomenalnu američku glumicu, spisateljicu i pevačicu Debru Monk, koja je briljirala u ulozi Madže. Mostovi okruga Medison (2)

Sporedne uloge tumače: Sara Ketrin Šhmit, Kristofer Kron, Ričard Ledž, Alison Vigert, Brendon Bobst,  Majkl Benes i mnogi drugi.

Opis radnje filma

Radnja filma prati brata i sestru, tj. Majkla i Karolin koji stižu na lovačku farmu od Frančese Džonson, njihove davno preminule majke kako bi izmirili sve obaveze oko imanja. Dok proveravaju sadržaje sefa, oni bivaju zbunjeni kada saznaju da im je mama ostavilo vrlo konkretna upustva kako da njeno telo bude kremirano i da se njen pepeo baci sa „Rosman Covered Bridge“, što nije u skladu sa planiranom sahranom.Mostovi okruga Medison (7)Majkl na početku to odbija, dok Karolin otkriva niz fotografija njene majke i neka pisma. Ona uspeva da ubedi Majkla da promeni mišljenje, tako da mogu čitati dokumenta koja je ona otkrila. Dok tako prolaze kroz dokumenta i pisma,nalaze niz pisama od nekoga pod nazivom Robert Kinkejd koja su bila namenjena njihovoj majci. Takođe pronalaze način da dođu do kovčega, gde je njihova majka sakrivala pisma i dnevnike…

Kritike, nagrade i zarada “Mostova okruga Medison”

U SAD-u,film je zaradio 10.5 miliona dolara tokom prvog vikenda u bioskopima, a ukupno je zaradio više od 70 miliona. Ukupna zarada filma nakon bioskopskog prikazivanja širom sveta iznosila je nešto više od 182 miliona dolara, što ovaj film stavlja na sam vrh liste filmova koji su najviše zaradili. Što se tiče kritika “Mostova okruga Medison”, na sajtu koji se bavi prikupljanjem filmskih kritika „Rotten Tomatoes“, ovaj projekat ima skor od 89%.Mostovi okruga Medison (1)

Prema Dženet Meslin,“Klint Istvud, režiser i alhemičar,je transformisao „Mostove okruga Medison” u nešto podnošljivije, nešto još bolje. Film ima ograničenu važnost materijala, dok seče ispade sa potrebnom mačetom,a gospodin Istvud je locira u pokretu.“ Ona je takođe pohvalila sjajnu glumu Merlin Strip koja je po njoj briljirala u glavnoj ženskoj ulozi. Ričard Korlis je rekao da je Istvud „većinom uzdržan direktora – gde je uspeo u potpunosti da emocije iz knjige prenese na ekran… Kao i senario Ričarda LaGravense, koji filmu daje nešto više „Riper“ temu nego što ustvari i jeste knjiga.”

Sjajna Klint Istvudova romantična drama osvojila je više nagrada, među kojima su i:

  • Nagrada ASCAP: Film sa najvećom zaradom,
  • Nagrada Plava vrpca(dodeljuje se u Japanu): Najbolji film na stranom jeziku,
  • Nagrada BMI: Najbolja filmska muzika
  • Nagrada “Kinema Junpo” (dodeljuje se u Japanu): Najbolji reditelj na stranom jeziku,
  • Nagrada “Maincichi film Concours”: Najbolji film na stranom jeziku;

Najlepši citati iz filma

“Mostovi okruga Medison” su film sa sjajnim scenarijom i prelepim dijalozima. U filmu zaista ima dosta kvalitetnog materijala kada su citati u pitanju, a mi smo izdvojili par po našem mišljenju najlepših citata:

  • “Imala sam misli o njemu s kojima nisam znala što bih, a on je sve do jedne pročitao. Ponašala sam se kao sasvim druga žena, no nekako sam bila više svoja nego ikada.”
  • “Stari snovi su bili dobri snovi, nisu se ostvarili, ali sam srećan što sam ih sanjao.” Mostovi okruga Medison (6)
  • “Sada mi je jasno da sam se već dugo kretao ka tebi i ti ka meni. Iako ni jedno od nas nije znalo za onog drugog pre no što smo se sreli, postojala je neka vrsta nesvesne izvesnosti koja je radosno pevušila ispod našeg neznanja i koja nas je spojila. Kao dva usamljene ptice koje lete  preko velikih prerija po nebeskom proračunu, za sve ove godine i svih života mi smo se kretali jedno ka drugom.”
  • Bože, toliko sam ga volela. Volela sam ga tada, više nego što sam mislila da je moguće, a danas ga volim još više.”
  • “Frančeska, zbog ovoga se nalazim u ovo vreme na ovoj planeti. Ne zato da bih putovao ili slikao nego da bih tebe voleo. Sada to znam. Padao sam sa ivice velikog, visokog mesta, negde daleko u vremenu, mnogo godina pre nego što sam živeo u ovom životu. I kroz sve te godine padao sam ka tebi.”

 

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.