Nada Blam, glumica iz muzičke porodice

0

Nada Blam je srpska glumica koja je prvenstveno pokupila simpatije najmlađih Jugoslovena, pošto je pozajmila glas nekim od omiljenih crtanih junaka. Osim što se bavila sinhronizacijom crtaća, iza Nade su brojne uloge u filmovima, serijama, ali i pozorištu.

Rođena je u jevrejskoj porodici. Ćerka je poznatog muzičara. Njen brat je džez muzičar Miša Blam.

Istorija Nadine porodice je veoma zanimljiva.

Rođena je na Dorćolu 20. aprila 1951. godine u jevrejskoj porodici. Njenu porodicu čine Dorćolski starosedeoci, familija Blam je čak četiri veka ovde nastanjena, a nisu ih iskorenili ni burni istorijski događaji.

Iako su pre Drugog svetskog rata imali veliko bogatstvo, nakon 1945. godine, ostao im je samo stan na Dorćolu, u kojem danas živi Nada. Njena porodica se družila sa mnogim istaknutim umetnicima tog vremena.

Nadinu porodicu činili su umetnici i muzičari. Njen pradeda bio je dvorski svirač. Deda Markus David, je jedan od osnivača ,,Radio Beograda” i učitelj violine na dvoru. Nadin otac Rafael bio je džez muzičar i smatra se da je on bio osoba koja je donela ovaj muzički žanr u Beograd. Jedini je član porodice Blam, koji je preživeo holokaust.

Biografija glumice Nade Blam.

Foto: Novosti

Majka Živana imala je najveći uticaj na Nadu. Odrekla studija glume, kako bi se posvetila porodici i kako bi čuvala decu, pošto u to vreme nije bilo vrtića. Nikada nije prežalila što nije postala glumica, ali je tu ljubav prenela na Nadu. Nadin brat Miša Blam je takođe poznati džez muzičar. On je preminuo 2014. godine ostavivši veliki trag na domaćoj muzičkoj sceni.

Porodica je planirala da se i Nada bavi muzikom, odnosno da bude operska pevačica, ali je ona imala drugačije želje. Odlučila se za glumu.

Prve uloge

Već sa osam godina dobila je prvu ulogu i to u predstavi ,,Bez krivice krivi”, gde je stajala rame uz rame sa čuvenim Milošem Žutićem.

U šesnaestoj godini, dobija ulogu u mjuziklu ,,Kosa”, čuvenom hipi ostvarenju, gde je imala priliku da pored glume, pokaže i vokalne sposobnosti. Sa njom su glumele i, u to vreme, mlade nade jugoslovenskog glumišta, Dragan Nikolić i Miša Janketić. Nada se izjašnjavala kao hipik, pa je uloga u ,,Kosi” bila u isto vreme i posao i zadovoljstvo.

Danas je iza Nade veliki broj uloga, ali gluma nije jedini poziv kojim se bavila.

Deci koja su odrastala osamdesetih i devedesetih, Nada je uvek bila asocijacija na crtane filmove, jer je pozajmila glas mnogim animirnim junacima. Među njima su Oliva – Popajeva devojka, reporterka Ejpril O Nil iz ,,Nindža Kornjača”, kao i Transformersi. Na kraju svake epizode, narator je čitao imena glumaca koji su učestvovali u sinhronizaciji, a deca su lako pamtila specifično i kratko ime Nade Blam.

Zanimljivo je da je Nada ostvarila veću popularnost sinhronizujući crtane filmove, nego glumeći u predstavama i filmovima. Njen specifičan glas su mnogi upamtili.

Bavila se i ugostiteljstvom, držala je kafić i diskoteku. Pomalo i piše, a kako je izjavila u jednom intervjuu za magazin ,,Helou”, drznula se da napiše jedan komični pozorišni komad.

Nadin otac Rafael i brat Miša blam bili su poznati džez muzičari.

Foto: Svet

Da li je udata i ima li dece?

Nada iza sebe ima jedan brak. Razvela se devedesetih godina, kada su raspad države i sankcije bili u punom jeku. Taj period pamti kao izuzetno težak, ne samo zbog razvoda i neizvesne budućnosti, već i zbog toga što su joj i roditelji preminuli u tom periodu.

Ima ćerku Saru, koja radi sa majkom u ,,Narodnom pozorištu”, ali ne kao glumica, već kao kostimograf. Sara je oduvek želela da bude modni kreator, ali se Nada tome usprotivila, smatrajući da će joj život biti lakši ako upiše neko praktičnije zanimanje. Sara je poslušala majku i upisala defektologiju, ali je napustila fakultet nakon dve godine i posvetila se pozivu koji joj se dopada. Danas je uspešan kostimograf.

Glumica Nada Blam, ponosna je baka male Line.

Nadina prijateljica je pevačica Goca Tržan, sa kojom glumi u seriji ,,Selo gori a baba se češlja”. Veliki je ljubitelj pasa.

U kojim filmovima i serijama je glumila?

Iza Nade je karijera duga više od trideset godina. Evo nekih njenih zapaženijih uloga u domaćoj kinematografiji:

 • Đavolje merdevine – kao Milka
 • Tren – kao Ruža
 • Vruć vetar – kao Šurdina devojka
 • Vampiri su među nama – kao Nada
 • Drugarica ministarka – kao Azra
 • Sekula se opet ženi – kao daktilografkinja
 • Smrt gospođe ministarke – kao glumica
 • Svemirci su krivi za sve – kao Nada
 • Gnjurac – kao kuma Dušica
 • Hristos voskrese – kao Dada
 • Selo gori a baba se češlja, Selo gori… i tako, Nova godina u Petlovcu, Braća po babine linije – kao Smiljana

Sa koleginicama u seriji ,,Selo gori a baba se češlja”

Foto: Informer

Kada je reč o pozorišnim predstavama, dovoljno je reći samo da je do sada imala preko sedamdeset premijera. Od njenih pozorišnih predstava, izdvojićemo samo mali deo: Magbet, Vesele žene vinzdorske, Kad su svetale tikve, Sabirni centar, Sladoled, Kir Janja, Misis Tolstoj, Ženidba, itd.

Intervuji

Meni nikad nije bilo lepše nego u ovim godinama, zato što su dani mladosti teški i strašni. Mladost je veoma teška. Ja ne bih više bila mlada, pa da me neko tera, nikad više ne bih bila mlada. Mnogo mi je bilo teško kad sam bila mlada. Ništa ne znaš o sebi, sve se tražiš, hiljadu puteva je pred tobom. Sad je mnogo lakše.

( ,,Vesti online” )

Uopšte me ne drži mesto, takav mi je karakter. Relacije kraće od sedam kilometara uvek prepešačim.

( ,,Story” )

Pre neki dan sam išla da izvadim ličnu kartu i, na moju veliku sreću, gospođa koja radi na šalteru me je prozvala preko reda, ali kao Ejpril O’Nil. Dok sam radila sinhronizaciju crtaća, nisam mogla da pretpostavim koliko klinaca će me po tome zapamtiti.

( ,,Novosti” )

Novi klinci blam trenutno koriste kao reč koja označava bruku, pa se ja zapravo zovem Nada Bruka.

( ,,Gloria” )

Share.

Comments are closed.