Najzapaženiji italijanski filmovi i zašto im treba posvetiti više pažnje

0

Zahvaljujući prelepim pejzažima i lokacijama, kao i slikovitom i jedinstvenom atmosferom i impozantnom kulturom kojom može da se pohvali, nije ni čudo zašto je Italija večita inspiracija za režisere i sve druge umetnike koji žele na najbolji mogući način da predstave svoje rad i ispolje svoje zamisli i inspiraciju.

Pored lokalnih ostvarenja, dugačak je spisak i holivudskih blokbastera čija je radnja delimično ili u celini smeštena u ovu prekrasnu zemlju. Italijanska kinematografija producirala je neke od najboljih filmova 20. veka, a Italija – njeni veliki gradovi, prelepa priroda, kao i bogata kultura, i dalje nadahnjuje pisce i reditelje širom sveta.

Sledi lista nekih od filmova, za koje se može reći da su najbolji italijanski filmovi. Neki od njih mogu poslužiti kao prava inspiracija za putovanje u ovu veličanstvenu zemlju, dok drugi bacaju svetlo na fascinantnu istoriju i kulturu Italije. Spremite kokice i uživajte gledajući neko od navedenih ostvarenja.

#1 Cinema Paradiso – film koji daje vredne životne lekcije

Cinema Paradiso je objavljen 1988. godine, a ovaj italijanski film je režirao Đuzepe Tornatore i veći deo radnje se odvija pretežno u njegovom rodnom gradu Bageriji, neposredno pored Palerma. Film prati priču o mladiću, Salvatoreu, koji se zaljubljuje u filmove i svaki trenutak provodi u lokalnoj filmskoj kući – Cinema Paradiso.

Salvatore razvija prijateljstvo sa projekcionistom, Alfredom, i uz druženje sa njim uči važnost praćenja svojiih snova. Ovaj film nudi neke nepogrešive pouke o budućnosti, a sve vreme je sniman na neverovatnom scenskom području, tik uz more. Prirodna lepota ovog dela omogućava filmofilima da otkriju veličanstvene čari ovog mesta i sve ono što Sicilija (Italija) mogu da ponude.

#2 Dolce vita – kultni italijanski film

La Dolce Vita, u prevodu Sladak život, je italijanski dramski film iz 1960. godine, a režirao ga je Federiko Felini, koji je bio i koautor scenarija. Film prati Marsela Rubinija, novinara i paparaca koji radi za “trač magazine”, tokom sedam dana i noći na svom putovanju kroz “slatki život” Rima u bezuspešnoj potrazi za ljubavlju i srećom.

La Dolce Vita je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu 1960. godine, kao i Oscara za najbolje kostime. Film je svojevremeno bio ogroman hit u Evropi, sa više desetina miliona gledalaca u bioskopima, pa ne čudi što je stekao status kultnog ostvarenja, koje morate pogledati.

#3 Život je lep – priča koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Život je lep (La vita e bella) je italijanski film snimljen 1997. godine, u režiji Roberta Benjinija, koji je bio i glavni protagonista u ovom ostvarenju. Priča filma prati jevrejsku porodicu, za vreme Drugog svetskog rata, koja završava u koncentracionom logoru i njihov način da tamo prežive i sve učine drugačijim i lepšim od okrutne stvarnosti.

S takvom životnom pričom, ali i komičnim pristupom, Jevrej Gvido (kog glumi Roberto Beninji), italijanski konobar, da bi spasao sina od smrti u nacističkom koncentracionom logoru, govori mu da je njihovo zatvaranje samo igra u kojoj treba da pobede. Ovo je priča koja slavi porodičnu ljubav u najtežim momentima i budi one najiskrenije emocije svima koji ga pogledaju.

#4 Il Postino – vanvremenska ljubavna priča

Poštar (Il Postino) je klasični italijanski film iz 1994. godine u režiji Majkla Redforda koji priča izmišljenu priču u kojoj čileanski pesnik Pablo Neruda ostvaruje prijateljstvo sa lokalnim poštarom – Mariom. Mario je prostodušni čovek i ostaje pod uticajem Nerudinih političkih stavova koji mu prenosi ljubav prema poeziji.

Na kraju pišući sopstvenu poeziju, Mario uspeva da osvoji srce Beatriče, devojke koju je oduvek voleo. Ova priča smeštena na prelepoj Siciliji će bez sumnje navesti gledaoce da osete snažnu ljubav prema likovima, a komad je smatran jednim od najomiljenijih italijanskim ljubiteljima filma.

#5 Velika lepota – ostvarenje koje će vas naterati na razmišljanje

Velika lepota (La grande bellezza) je italijanski dramski film iz 2013. godine, snimljen u režiji i po scenariju Paola Sorentina. Film govori o Đepu Gambardelu, sredovečnom piscu i nekrunisanom kralju rimskog visokog društva, koji nakon svog 65. rođendana i vesti o smrti svoje prve ljubavi, počinje da razmišlja o sopstvenom životu. On shata da živi potpuno apsurdan život ali život pun izuzetne lepote.

Film je nagrađen Oskarom, Baftom i Zlatnim globusom za najbolji film van engleskog govornog područja.

#6 La strada – film koji će vas ostaviti bez reči

Put (La Strada) je italijanska neorealistička drama koju je režirao Federiko Felini. Kao i drugi Felinijevi filmovi i ovaj priča priču o običnim ljudima, a ovaj put reč je o siromašnoj devojčici koju je njena majka prodala putujućem uličnom izvođaču.

Devojčica Gelsomina biva zlostavljana od strane Zampana, dok radi kao klovn u njegovim uličnim performansama. Ubrzo upoznaje Il Matoa (Budalu), koji je zbunjuje govoreći joj da je Zampano možda zlostavlja upravo zbog toga što je voli.

#7 Malena – najbolje ostvarenje Monike Beluči

Radnja filma Malena je smeštena u periodu Drugog svetskog rata, ali je reditelj Đuzepe Tornatore prikazao potpuno drugačiju priču u odnosu na brojne druge filmove koji se baziraju na taj nemili istorijski događaj.

Glavnu i naslovnu ulogu tumači Monika Beluči i mnogi smatraju da je upravo ovaj film najbolji koji je ova prelepa Italijanka snimila u karijeri. Glumi mladu, prelepu ženu koja, nakon što joj muž odlazi u rat, ostaje sama i nezaštićena u malom italijanskom gradu punom muškaraca koji je žele i žena koje je zbog toga mrze.

Italija je zemlja romantike i ljubavi, a to još više dolazi do izražaja kada je prikazano u filmskim pričama. Bez obzira na to u kakvom ste životnom raspoloženju, veliki je broj italijanskih filmova koje vredi pogledati i koji pričaju najlepše priče o životu i ljubavi u svim njenim oblicima, bilo da su u pitanju stari italijanski filmovi ili italijanski ljubavni filmovi. Sigurno je da će vas, ako ih pogledate, navedeni italijanski filmovi sigurno naterati da život zavolite još više.

Share.

Comments are closed.