Nenad Okanović, poznatiji kao sin Dragan

0

Glumac Nenad Okanović, rođen je u Kraljevu, 8. septembra 1980. godine. Poznat je, najpre, po ulozi sina Dragana u čuvenoj seriji ,,Selo gori a baba se češlja”, mada se pored glume bavi i raznim, drugim poslovima.

Porodica i obrazovanje

Iako je rođen u Kraljevu, Nenad je odrastao u selu Vrhpolje, kraj Ljubovije. Danas živi u Beogradu, a želja mu je da se jednog dana vrati u selo i tamo započne novi život.

Odrastao je sa roditeljima i bratom Aleksandrom, sa kojim je veoma blizak. Želeo je da bude ortoped ili košarkaš, ali se na kraju odlučio za glumu, jer glumac može da bude i ortoped i košarkaš, kako je jednom izjavio za magazin ,,Helou”. Voleo je ,,Nadrealiste”, a tokom svoje karijere imaće čast i da sarađuje sa Neletom Karajlićem. Sa tremom nije bilo problema, pa je mali Nenad imao sve preduslove za jednog glumca. Bio je veoma nestašan kao dečak, umeo je i da baca petarde ispred svojih nastavnika.

Biografija glumca Nenada Okanovića

Foto: ALO

Istorija njegove porodice je veoma zanimljiva. Po jednom predanju, Okanoviću si potomci Kosančić Ivana, junaka Kosovskog boja. Sinovi ovog kosovskog junaka su se nakon poraza srpske vojske 1389. godine uputili na Romaniju, gde su narednih vekova živeli u plemenskom savezu. Prezime Okanović dobili su po jednom čukundedi kojeg su zvali Okan. Glumac je za ,,Blic Puls” izjavio da se prvi Okanović zvao Nenad, kao i da njegovi roditelji nisu znali za taj podatak, kada je trebalo da odluče kako će im se zvati sin.

I sa majčine strane, Nenad ima ratničko poreklo. Jedna od njegovih čukunbaka je Milunka Savić, srpska heroina iz Prvog svetskog rata.

Posle osnovne škole, Nenad je upisao Gimnaziju u Ljuboviji, a nakon Gimnazije odlazi u Beograd, gde će upisati ,,Fakultet dramskih umetnosti” u klasi Mirjane Karanović.

Proslavio se ulogom sina Dragana u seriji ,,Selo gori a baba se češlja”, ali i kao Pera iz serije ,,Ubice moga oca”

Foto: BLIC

Prve uloge

Nenad Okanović je diplomirao glumu 2003. godine, i od tada kreće njegova profesionalna glumačka karijera. U početku je imao manje uloge u poznatim ostvarenjima kao što su Lavirint, Porodično blago, Guča, itd …

Međutim, u njegovom životu dešava se preokret kada je dobio ulogu sina Dragana u seriji ,,Selo gori a baba se češlja”. Odmah je osvojio srce publike, a ova komična rola mu je legla i više nego dobro. Postao je jedan od kultnih likova u domaćoj kinematografiji.

U narodu su ga dugo zvali sin Dragan. Okanović nikada nije bežao od ove role, smatrajući da su i velike glumce poistovećivali sa ulogama koje su ih proslavile. Njegova karijera nije stala na seriji ,,Selo gori, a baba se češlja”, već su usledile i druge uloge u poznatim projektima.

Veliki je poštovalac ,,Crvene Zvezde”.

Foto: MONDO

Nastavio je saradnju sa Radošem Bajićem, i zaigrao u seriji ,,Ravna gora”, ponovo kao jedan od vodećih likova.

Usledila je i uloga provalnika Pere u još jednoj hit serii, pod nazivom ,,Ubice moga oca”. Pera je takođe bio jedan od upečatljivih likova, koga je publika lako zavolela. Ova rola je umnogome pomogla Draganu da izađe iz kože sina Dragana, što se mnogim glumcima ne desi, pa ceo radni vek ostanu iza maske lika koji ih je proslavio.

Okanović nije samo filmski i televizijski glumac, iza njega je zavidan broj uloga u pozorištu. Izdvojićemo predstave: Hobit, Šest lica traži pisca, FBI dosije Tesla, Klackalica, Šaka, itd.

Žena i deca

Glumac Nenad Okanović privatno vodi miran porodični život.

Srećno je oženjen Željanom Okanović, sa kojom je u ljubavi još od Gimnazije, tačnije od druge godine srednje škole. Niko nije pretpostavio da će se ta ljubav završiti brakom, jer je Željana bila dobar đak i devojka za primer, dok je Nenad važio za školskog mangupa. U dugovečnosti njihove veze najviše je pomoglo međusobno razumevanje.

Sa suprugom Željanom je u vezi još od školskih dana.

Foto: Kurir

Željana i Nenad imaju dva sina, Trifuna i Danila. Njihovi roditelji im pomažu oko dečaka, iako žive u drugom gradu.

Voli selo, konje, a jedan od hobija mu je i vožnja snouborda. Poštovalac je fudbalskog kluba ,,Crvena Zvezda”, klub mu je ponudio čak i počasnu člansku kartu, što je odbio jer je želeo da bude ravnopravan sa ostalim navijačima.

Pored glume bavi se i drugim poslovima

Publika je zapamtila Okanovića i kao jednog od voditelja kviza ,,Ja volim Srbiju”, gde radi sa Ninom Senčar i Neletom Karajlićem. Sa Karajlićem je inače sarađivao na predstavi ,,FBI dosije Tesla”.

Suvlasnik je firme koja se bavi proizvodnjom peleta za grejanje. Sedište firme je u Zvorniku, a preduzeće se zove ,,Sviseko – pelet”. Time je odudario od većine svojih kolega glumaca, koji se pretežno bave ugostiteljstvom, pored glume. Njegovi proizvodi se izvoze u Zapadnu Evropu.

Nenad kao Mirna Radulović u šou programu ,,Tvoje lice zvuči poznato”.

Foto: prelistavanje.rs

Učestvovao je i u šou programu ,,Tvoje lice zvuči poznato”, na ,,Prvoj TV”. U ovoj emisiji emitirao je brojne poznate ličnosti: Mirnu Radulović, Lošu iz ,,Plavog orkestra”, Dada Topića, Niki Minaž, Kurta Kobejna, Marčela, Čarlija Čaplina, Neleta Karajlića, Ramba Amadesua, itd. U četvrtoj epizodi, odneo je pobedu zahvaljujući imitaciji čuvenog džezera Luja Amstronga. Nagradu od hiljadu evra poklonio je deci sa autizmom iz jednog udruženja, kako bi otputovali na ekskurziju. Celokupno takmičenje završio je na petom mestu. Bio je zadovoljan svojim učešćem, pre svega jer je upoznao nove prijatelje, ali i jer je šou humanitarnog karaktera.

Uloge u filmovima i serijama

Od serija i filmova u kojima se pojavljuje Nenad Okanović, izdvojićemo sledeće:

  • Porodično blago – kao poručnik Jovan Stevanović
  • Guča – kao Grašak
  • Selo gori a baba se češlja, Selo gori … i tako, Nova Godina u Petlovcu, Braća po babine linije – kao sin Dragan
  • Mešano meso – kao Marko Kraljević
  • Vir – kao Grof
  • Ravna Gora, Za kralja i otadžbinu – kao Milisav Janjić

Intervjui

Vratiću su ja na moju Drinu kad-tad. Planiram ja to odavno, ali čekam da se stvari nameste. Sigurno se vraćam u moju Ljuboviju u narednih 10, 15 godina. Do tog sanjanog povratka radim punom parom.

( ,,Blic” )

Ne navijam za Partizan, ja sam veliki zvezdaš, ali ne mrzim Partizan.

( ,,Story” )

Ne plašim se da ću zauvek ostati Sin Dragan. To je neminovnost. Legendarni Bata Stojković je, i pored mnoštva drugih velikih uloga, zauvek ostao Bubuleja.

( ,,Svet” )

Pa, ne postoji neki siguran recept za uspeh, ali uključuje borbu sigurno.

( prolog.rs )

Share.

Comments are closed.