Nermin Omić – biografija

0

Nermin Omić je bosanskohercegovački glumac, danas poznat po ulozi u popularnoj seriji ,,Ne diraj mi mamu”, ali i brojnim drugim rolama, koje je ostvario u pozorištu, na filmu i televiziji. 

Rođen je u Kaknju, 23. januara 1965. godine. Bio je okružen pravnicima, ali je Nermin imao druga interesovanja.

U mladosti se bavio muzikom, i zbog ove ljubavi odlazi u Sarajevo, grad koji mu je ponudio razne mogućnosti. Odlučuje da upiše ,,Akademiju scenskih umjetnosti” u Sarajevu i tada zapravo shvata šta znači biti dobar glumac. 

Već tokom studija dobija priliku da se dokaže. Imao je ulogu u predstavi ,,Velika auto trka u vodvilju”, koja se izvodila u sarajevskom  ,,Narodnom kazalištu”.  Iako je priželjkivao holivudsku karijeru, vremenom se sve više zaljubljivao u pozorište.

Glumac Nermin Omić. Foto: Biscani.net

1989. godine prelazi u Tuzlu, gde postaje stalni član tuzlanskog ,,Narodnog kazališta”. Ovde će ostvariti neke od najvećih uloga u svojoj karijeri, kada je reč o pozorištu.

Pored glume, bavio se i drugim granama umetnosti. Recimo, režirao je predstave ,,Opšta bolnica” i ,,Zagonetne varijacije”. Za ,,Opštu bolnicu” je čak uradio i scenografiju, ali i napisao muziku. Na taj način spojio je svoja dva glavna poziva: glumu i muziku. 

Glumio je u nekoliko poznatih filmova i serija, ali televizijsko ostvarenje koje je možda obeležilo njegovu karijeru jeste popularna serija ,,Viza za budućnost”. 

Porodicu Nermina Omića čine njegova supruga i dva sina Boris i Adi. Supruga mu je na neki način koleginica, jer se takođe bavi muzikom, odnosno radila je kao nastavnica flaute. Stariji sin je di džej, dok je mlađi krenuo očevim stopama i želi da postane glumac.

Pored glume, bavi se režijom, muzikom… Foto: Narodno pozorište Tuzla

Dobitnik je Nagrade za najbolje glumačko ostvarenje na ,,Pozorišnim igrama” u Jajcu 2008, kao i nagradu na festivalu ,,Čekajući Jajce i Brčko” za ulogu u predstavi Tvrđava

Uloge

Kao prvak drame, Nermin Omić se može pohvaliti brojnim pozorišnim ulogama, pa izdvajamo samo mali deo predstava u kojima je glumio: Siroti mali hrčki, Ko se boji Virdžinije Vulf, Revizor, Malograđanska svadba, Zagonetne varijacije, Žaba, Big sister, Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, Vrtla, Tajkun, Tvrđava, Kad bude bit će, Priče vesele, Lari Tompson show must go on, Priče turobne, Na Tri kralj, Tvrđava, Zmijsko leglo, Kokoš, Buba u uhu, i mnoge druge.

Evo i nekih filmskih i televizijskih uloga:

  • Na granici, I godina nova 2019 – kao Nediljko
  • Ne diraj mi mamu – kao Murat
  • Žaba – kao Omer
  • Lud zbunjen normalan – kao Džemo
  • Falsifikator – kao jatak
  • Kad bude biće – kao Budo
  • Dva smo svijeta različita – kao Osman
  • Ostavljeni – kao Tufekčić
  • Viza za budućnost – kao Sejo
  • Cimer fraj – kao Safet
Foto: Avaz

Intervjui

,, … Kad nisam u pozorištu, onda sam ispred pozorišta. Tu sjedimo, pijemo kafu, pričamo o normalnim stvarima, ali i onim manje normalnim, društvenim, političkim… “

Avaz

,, … U ovom poslu trajem duže 30 godina i nadam se da ću trajati dok mognem stajati na daskama koje život znače. Već sam rekao, pozorište je moja najveća strast … “

Azra

,, … U slobodno vrijeme, pošto sam ja ‘Tuzlolog’, imamo jezero tuzlansko gdje se okupamo porodično. Za neke dalje lokacije treba imati deblje novčanike… “

Radiosarajevo.ba

Share.

Comments are closed.