Osveta na ženski način (engl. The other woman)

0

„Osveta na ženski način (engl. The other woman)“ je američka romantična komedija iz 2014. godine, koja nam predstavlja priču o udruženom poduhvatu prevarene supruge i dve ljubavnice koje pripremaju osvetu nezajažljivom preljubniku.

Produkcija, režija i zarada filma

Nik Kasavetes, nama poznat kao sin filmskih legendi Gene Roland i Džona Kasavetesa, dugo je kao glumac glumio u niskobudžetnim erotskim trilerima i akcionim filmovima, da bi mu se ukazala prilika da postane reditelj jedne drame, a kasnije i jednog velikog naslova „Beležnica (engl. The Notebook)“. U januaru 2013-te godine, Nik je izabra da režira ovaj film pisan po scenariju Melise Stak. Film traje 109 minuta, a distribuciju istog uradio je jedan od šest najvećih američkih filmskih studija „21st Century Fox Film Corporation“.

osveta na zenski nacin (6)

Snimanje filma počelo je 29. aprila u Njujorku i završeno je do 27-og avgusta 2013. godine. Pored Njujorka, snimano je i u Kineskoj četvrti, Bahamima, i na Menhetnu. „Osveta na ženski način“ je postala pravi bioskopski hit zarađujući preko pet puta više od svojih proizvodnih troškova. Pa tako je se našla na prvom mestu u Severnoj Americi 25-og aprila 2014. godine, kada je film prikazivan u 3205 bioskopa, gde je odneo zaradu od 24.7 miliona dolara i to tokom tri dana prikazivanja. Film je samo u Americi zaradio preko 80 miliona dolara. Budžet filma je iznosio 40 miliona dolara, a ukupna zarada širom sveta na bioskopskim blagajnama iznosila je oko 200 miliona dolara.

Glumačka postava filma

Glavna ženska uloga, uloga snažne, nezavisne njujorške advokatice Karli, koja živi po strogo definisanim pravilima kada je ljubav u pitanju, pripala je dobro poznatoj američkoj glumici, i jednom od „Čarlijevih anđela“ prelepoj Kameron Dijaz. Njenu suparnicu u filmu, odnosno domaćicu Kejti King, ženu koja otkriva da je suprug vara sa dve žene tumači sjajna Lesli Man, poznata po tome što uglavnom glumi u komedijama. Zanosnu Amber, supermodela koji reklamila kupeće kostime glumi američka glumica i model Kejt Apton, dok bogatog biznismena i velikog srcelomca Marka Kinga, kome nije dovoljno da ima jednu ljubavnicu glumi damski glumac, nama uglavnom pozna po ulogama u mračnim trilerima – Nikolaj Koster Valdaj.

osveta na zenski nacin (3)

Sporedne uloge tumače Niki Minaž, Tejlor Kinei, David Tornton, Olivija Kupolo i Don Džonson.

Radnja filma (tekst sadrži detalje o pojedinostima radnje)

Radnja filma prati Karli ,snažnu, samostalnu njujoršku advokaticu koja živi po strogim pravilima kada se radi o vezama i ljubavnim odnosima sa muškarcima. Ona upoznaje Marka Kinga, i po prvi put u životu prepušta se svojim osećanjima i on je u potpunosti osvaja. Njihova veza napreduje veoma brzo i Karli odlučuje da ga iznenadi, tako što će ga posetiti u njegovom domu u državi Konetikan. Kada stigne tamo, Karli otrkiva da njen dečko ima ženu Kejt, koja je predana domaćica i savršena supruga. To saznanje u Karli budi bes, dok kod njegove žene Kejt izaziva stanje šoka. Kejt ipak nakon saznanja da joj je dečko oženjen pokušava nastaviti sa normalnim životom. Međtuim, kada bolje upozna njegovu prevarenu suprugu otkriva da imaju puno zajedničkog, pa joj dotadašnji zakleti neprijatelj postaje najbolja prijateljica. I tako se njih dve udružuju protiv zajedničkog neprijatelja – Marka.

osveta na zenski nacin (5)

Nikola Koster Valaj i Kameron Dijaz kao srećan par u “Osveti na ženski način”

Špijunirajući Marka otkrivaju da postoji i treća osoba u Markovom životu – model kupaćih kostima Amber, koja je takođe žrtva njegovih laži, i tada tri prevarene žene, karakterno veoma različite, udružuju snage kako bi se zajednički osvetile lažljivom trostrukom varalici. Više nije bitno koja će biti sa njim, već kako mu se osvetiti. Kako njihove strategije za osvetu postaju sve domišljatije, tako se i ove tri žene sve više zbližavaju…

Negativne kritike za “Osvetu na ženski način”

„Osveta na ženski način“ je uglavnom dobila negativne kritike. Na internet sajtu koji se bavi prikupljanjem recenzija i kritika „Rotten Tomatoes“, ovo ostvarenje ima rejting od 23% sa prosečnom ocenom 4,2 od mogućih 10, a na osnovu mišljenja 145 kritičara. Ovaj sajt navodi da film „definitivno ima potencijala, ali sav taj potencijal i talenat glumačke ekipe nije u potpunosti iskorišćen, pa nam tako ovo ostvarenje donosi jeftin smeh umesto jednog brilijantnog ostvarenja“. Drugi sajt, koji se takođe bavi prikupljanjem recenzija i kritika „Metacritic“ objavio je da ovaj film ima prosečnu oscenu 39 od 100 sa naznakom da su recenzije uglavnom bile nepovoljne, i to na osnovu pregleda 35 kritičara.

osveta na zenski nacin (4)

Klaudija Puing, novinarka američkog lista „USA TODAY“ u svojoj recenziji dala je filmu ocenu „C“ navodivši da „sve tri žene koje tumače glavne uloge su manje zanimljive od Niki Minaž, koja tumači sporednu ulogu, a koja je naprosto blistala“, dok je njen kolega iz najpoznatijih američkih nedeljnih novina „The New York TImes“ rekao da je ovaj film „toliko glup, neoriginalan, lenj i nespretno montiran, da može da slomi bilo kojeg glumca primoranog da izgovara dijaloge, u kojima nema ni malo smisla za humor“. Koni Ogle iz američkih dnevnih novina „The Miami Herald“ dala je filmu tri od četiri zvezdica nazivajući ovaj film „toliko smešninm sa više humora nego što je neophodno, ali je i dalje umereno. Ovaj film spada u podkategoriju devojači filmovi – odnosno oni filmovi koje gledate sa svojim prijateljicama dok vašeg supruga ili dečka ostavljate kuće da prati NBA ligu“. Tri od četiri zvezdice filmu je dao i Kolin Konvert iz „Star Tribune“ uz objašnjenje da ovo ostvarenje „predstavlja snažnu žensku komediju, koja je se izdigla iznad svog nivoa za većinu svoje dužine, čineći ovaj film previše smešnim“.

osveta na zenski nacin (1)

Supermodel Kejt Apton, koja iako oduševljava svojim izgledom, nije oduševila i glumačim performansama

Iako su kritičari bukvalno zamerili sve što se može zameriti ovom filmu, publika nije bila tako stroga. O reakcijama publike dovoljno govori zarada filma koja iznosi preko pet puta više od svojih proizvodnih troškova. Publika je podržala glumu glavnih glumica, a ženskom delu publike posebno je se svidelo što u filmu ženski likovi vode glavnu reč. Velika količina humora osvaja pažnju publike, a po svakoj logici ženska populacija navija za tri glavna lika, iskazujući simpatije za karakterno različite žene koje se ujedinju na zajedničkom zadatku. Pa tako publika je oduševljena izbrom dve holivudske zvezde Kameron Dijaz i Lesli Man, dok izbor mlade manekene Kejt Apon jeste diksutabilan. Gledaoci su imali i zamerke na film koje su se prvenstveno odnosile na plitak scenario koji je sveden na dobro poznate muško – ženske odnose, gde su žene prikazane kao jadne, napaćene i naivne, a muškarci kao bezobrazni šovinisti sa druge strane.

5.8 Ocena

„Osveta na ženski način “ je komedija sa ustaljenim ritmom radnje, gde glavni likovi nisu dobili adekvatnu karaktreizaciju, već je sve to površno odrađeno. Iako nam ovo ostvarenje ne donosi originalan koncept, ipak ima dosta humora i zanimljivih scena koje mu daju posebnu draž, pa tako mislim da svakako zaslužuje šansu.

  • Karakterizacija likova 4
  • Humor 7.1
  • Ritam 6.6
  • Kostimi 8
  • Dijalozi 3.3
  • Transformacija 6.8
  • Razrađenost priče 5
  • User Ratings (2 Votes) 3.2
Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!