Pobesneli Maks (Mad Max) – za ljubitelje dobre akcije

0

Svi ljubitelji dobre akcije sigurno su čuli za čuvenu australisku franšizu pod nazivom „Pobesneli Maks“, koja je proslavila Mela Gibsona, a mnogi smatraju da mu je baš uloga Maksa bila kruna karijere. „Pobesneli Maks (engl. Mad Max)“ je australijski filmski serijal, koji predstavlja futurističko apokaliptičnne dramske filmove pune buke i besa, koji do sada broje ukupno četiri filma. “Pobesneli Maks” je imao veliki uticaj na filmsku industriju i popularnu kulturu. Ovaj serijal nije lako žanrovski okarakterisati, jer sam u sebi sadrži dosta elementa koji pripadaju različitim žanrovima. Pa tako u filmu imamo elemente akcije, drame, naučne fantastike, vesterna, komedije i avanture.

Pobesneli Maks 1

Prvi iz ovog serijala filmova snimljen je još 1979-te godine. Režiser ovog ostvarenja bio je Džordž Miler koji je proizveo ovaj film u sjajnoj sradnji sa producentom Bajronom Kenediom. Ovaj dvojac je ujedno zadao nacrte scenarija, po kojima je kasnije Džejms Makozland i napisao isti. Film traje 88 minuta, a idavačke kuće zadužene za distribuciju su “Vilage Roadshow Pictures” za australijsko i “Varner Bros” za svetsko tržište. Iako je imao budžet od samo 650 hiljada dolara, film je zaradio 100 miliona dolara čime je se upisao u “Ginisovu knjigu rekorda” kao najisplativiji film.

Pobesneli Maks 1

Režiser Miler je za ovo ostvarenje želeo da angažuje manje poznate glumce, koji javnosti nisu poznati po ranijim projektima.

Mel Gibson je na audiciju došao, kada je imao samo jedan snimljeni film “Summer City” iz 1997-e godine, a ono što je interesanto to je da se Gibson pojavio sav u modricama. On je ustvari došao kao pratnja svog drugara koji je konkurisao za ulogu, ali kako je bio jako zanimljivog izgleda, Miler mu je rekao da dođe za tri nedelje na audiciju, što je Gipson i uradio i dobio glavnu ulogu u filmu – ulogu Maksa Rokatanskog. Maks je čovek čija je najizraženija osobina – borbena vožnja. On je spretan i okretan čovek sa brzim refleksima i dobrom moći improvizacije. U filmu se još u bitnijim ulogama pojavljuju i Džoana Samjuel, Hju Kiz-Bern, Stiv Bizli, Tim Berns, Džef Pari i Vinsent Gil. Radnja filma smeštena je u budućnost, kada su sve naftne reserve na našoj zemlji iscrpljene. Društvo se nalazi u opštem haosu, a državama haraju razne bande. Maks je policajac koji se nalazi u penziji. Međutim kada mu motorizovana banda ubije ženu i dete, Maks dobija novu svrhu u životu. A to je da se osveti svima koji su učestvovali u ubistvu.

Pobesneli Maks 1 1

Prvi deo akcione australijske franšize došao je na loš prijem kod kritičara koji su mu uglavnom davali loše ocene i nepovoljne kritike. Međutim velika popularnost ovog filma kod publike, ogromna gledanost i zarada koja je čak ušla u Ginisovu knjigu rekorda dovela je do toga da samo dve godine nakon izlaska film dobije i svoj nastavak.

Pobesneli Maks 2: Drumski ratnik

“Pobesneli Maks 2: Drumski ratnik (engl. Mad Max 2: The road warrior)” jeste nastavak franšize koji je snimljen i prikazan 1981-e godine. Režiser je kao i kod prvog dela – Džordž Miler, a ovoga puta scenario je po njegovj priči napisao Teri Hejz. Budžet ovog projekta iznosio je 4 miliona dolara, a njegova zarada nešto više od 23 miliona dolara. Nastavak traje 95 minuta, a radnja filma se bazira na period nakon nuklearnog rata koji je nastao zbog nedostatka nafte. Sada planeta je pretvorena u pustoš kojom haraju motorizovane bande. Ovoga puta i Maks je taj koji brzo vozi tragajući za gorivom i sukobljavajući se sa bandama. Ulogu Maksa odglumeo je Mel Gibson koji je se dokazao u prvom delu kao izuzetan glumac. Pored Gibsona posebno su se istakli Brus Spens, Emili Minti, Majkl Preston, Virdžinija Hej i Veron Vels.

Pobesneli Maks 11

Pobesneli Maks 3

“Pobesneli Maks 3 (engl. Mad Max beyond Thunderdome)” je treći film iz ovog akcionog filmskog serijala. Snimljen je 1985-te godine. Režiser je već uhodani Džordž Miler, koji je ujedno i scenarista i producent zajedno sa Teri Hejsom. Treći deo traje 107 minuta i imao je budžet od 12 miliona dolara i zaradu od preko 36 miliona.

Pobesneli Maks 3

I u trecem delu kao glavni protagonista angažovan je Mel Gibson, a glavna ženska uloga sjajnoj američkoj pevačici Tini Tarner. Pored njih dvoje bitno se ističu i uloge Brus Spensa, Frenk Tringa i Anđela Rosita. Radnja filma ponovo prati glavnog aktera Maksa kojem nažalost kradu sve svoje zalihe. Maks je čuo da u gradu postoji čovek koji je u ovo apokalipstično vreme uspeo da sačuva neku vrstu tehnologije  i nevoljno kreće u taj grad po zalihe. Međutim gradom haraju motorozovane bande, a Maks mora pronaći način da se izbori sa njima ako želi da preživi.

Pobesneli Maks 4: Autoput besa

35 godina nakon izdavanja trećeg dela Pobesnelog Maksa, u bioskope nam stiže i četvrti deo ove franšize pod nazivom “Pobesneli Maks 4: Autoput besa (odnosno Furiozni put) (engl. Mad Max: Fury Road)”. Džordž Miler se ponovo nalazi u ulozi režisera ovog australijskog filma i kao pisac scenarija, gde su mu pomoć pri pisanju pružili Brendan Mekarti i Niko Latorijus. Izdavačka kuća ostala je ista kao u prethodna tri dela – “Varner bros”, dok je budžet bio dvostruko veći od budžeta sve tri predhodna filma ove franšize zajedno.

Što se tiče glumačke postave, na razočarenje Gibsonovih fanova u poslednjem delu on se ne pojavljuje. Njega nasleđuje fantastični engleski glumac Tom Hardi, koji je sudeči po kritičarima sjajno izneu ulogu pobesnelog Maksa. Prelepa južnoafrička glumica Šarliz Teron tumači glavnu žensku ulogu, odnosno ona je imperatorka Furiosa. Zapaženije uloge imali su i Nikolas Hoult, Zoi Kravic, Rajli Kio i Rouzi Hantington Vajtli. Radnja poslednjeg filma ove franšize prati Maksa koji se nalazi u pustinji, naravno čovečanstvo je i dalje u fazi raspada, a jedini koji mogu da vrate red su Maks i Furiosa ratnica koju će Maks vrlo brzo upoznati i početi da gaji simpatije prema njoj.

Pobesneli Maks 448

Što se tiče recenzija ovog filma, treba istaći da je on dobio značajno priznanje od kritičara, gde su ga neki od njih proglasili najvećim akcionim filmom ikaa snimljenim. Četvrti deo “Pobesnelog Maksa” dobio je pohvale za svoj glumački ansambl, pravac u kome film ide, scenario, praktične efekte, vratolomije i scene akcije.

Da je se film dopao i publici dovoljno govori zarada koja je do kraja juna ove godine iznosila ukupno 359 miliona dolara.

Zanimljivosti

 • Tokom snimanja prvog dela, uništeno je 14 različitih tipova vozila, a automobile koji je uništen u uvodnoj sceni pripadao je režiseru Mileru. Miler je iskoristio svoj automobile pošto je produkciji ponestao novca. Takođe zbog malog budžeta, 20% scena potrere nije snimljeno, a kožna odela od većine policajaca nisu bila napravljena od prave kože.
 • Poznati svetski reditelj Džejms Kameron, najpoznatiji po režiji filmova “Titanik”, “Avatar” i “Terminator” izjavio je da je baš “Pobesneli Maks” imao najveći uticaj na njegov rad.

Pobesneli Maks 98

 • Tokom snimanja četrvrtog dela, monter i producenti su samo 20% efekata uradili kompijuterskom izvedba. Ti efekti su uglavnom pejzaž i odsečena ruka Furiose.
 • Interesantno je da je film sniman redosledom kojim su scene i prikazane.
 • „Autoput besa“ je jedini film u serijalu koji je sniman u 3D tehnologiji.

Pobesneli maks 33

 • Hardi je u jednom svom intervijuju izjavio kako je išao na večeru sa Gibsonom kako bi diskutovali o liku Maksa i kako mu je Gibson davao savete, kao i svoj blagoslov.
 • Šarliz Teron je obrijala glavu za potrebe snimanja ovog filma.
 • Režiser je još 2003-te želeo da snimi nastavak sa Gibsonom u glavnoj ulozi, međutimon je konstantno bio zauzet snimanjem filmova.
 • Mel Gibson je se pojavio na premijeri “Furioznog puta” i izjavio da je prezadovoljan filmom kao i svojom zamenom.

Greške iz petog dela filma “Furiozni put”

 • Kada Rig prvi put prolazi kroz kanjon jedna od zastavica na vrhu prikolice je spuštena skroz dole. Međutim par sekundi kasnije u istoj sceni mogu se jasno videti obe zastave podignute na vrhu prikolice.
 • Kada je Maks okovan pored Nuksovog automobile, jasno se vidi da Maksova krv ide niz cev prema Nuksu. Nekoliko trenutaka kasnije ova cev je nestala.
 • Da je Maks dozvolio Furiosi da svoju pušku “SKS” stavi na njegovo rame i puca, on bi pretrpeo trajno oštećenje sluha.

Pobesneli Maks 98

 • Postoji nekoliko scena u filmu u kojima se ljudi hvataju za vertikalne izduvne cevi dok puze iz kabine Riga. Međutim auspuh od kamiona, često može dostići temperature veću od 350 stepeni celzijusa, što znači da je nemoguće držati se za ove cevi golim rukama.
[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.