Poslednja ekskurzija (engl. Final Destination)

0

„Poslednja ekskurzija (engl. Final Destination)“ jeste američki film iz 2000-te godine koji je se sigruno izdvojio svojom originalnom pričom i vrhunskom realizacijom, jer je sama priča filma vezana za naš najdublji strah – strah od smrti. Iako je u našim medijima film preveden kao „Poslednja ekskurzija“, bukvalan i originalan naziv filma preveden na srpski jezik bi bio „Konačno odredište“. Ovo ostvarenje pripada popularnom žanru „teen slašera“, odnosno jedna vrsta tinejdžerskog horor filma

Produkcija i režija filma

„Poslednju eksurzju“ je režirao fenomenalni Džejms Vong, za koga važi pravilo da je pravi majstor stvaranja osećaja sveopšte nesigurnosti kada su u pitanju filmovi i serije čija je tematika misterija. Zanimljivo je da upravo Džejms učestvovao u režiranju kultne serije “Dosije iks (eng. The X Files)“, gde je scenario za seriju pisao između ostalih i Džefri Redik, koji je ujedno i pisac scenaria za ovo filmsko ostvarenje. Film je mešavina više žanrova: naučne-fantastike, horora, misterije i trilera.

Budžet za snimanje filma iznosio je 23 miliona dolara, a film je širom bioskopskih blagajni zaradio preko 112 miliona dolara. Producent ovog filma jeste Glen Morgan, dok je distribuciju filma publici uradila izdavačka kuća Nju Lajn Cinema (engl. New Line Cinema).

„Ne možes prevariti smrt“ – Više o samoj radnji filma

Slogan filma nosi izreku „Ne možes prevariti smrt (eng. You can’t cheat death)“. Ta izreka jednom rečenicom opisuje radnju filma. Naime, smrt za svakoga od nas ima plan, sve je unapred zapisano. A da li to znači da se od tog plana ne može pobeći? Da li to znači da moramo igrati po onim kartama koje su nam podeljenje bez mogućnosti da sami krojimo svoju sudbinu?

poslednja ekskurzija

Na ovome se bazira radnja filma, a u središtu iste je Aleks Broving koji zajedno sa svojim drugovima iz odeljenja kreće na matursku ekskurziju u Pariz. Stigavši na aerodrom, Aleks dobija predskazanje da će avion da eksplodira i da će svi putnici da poginu. Nedugo nakog tog predskazanja, on shvata da se događaji dešavaju na isti način kao i u viziji i on panično pokušava da pobegne iz aviona, što za posledicu ima njegovo izbacivanje sa leta 180, zajedno sa profesorkom Luton, najboljim drugom Todom, nepoznatom devojkom Klir, neprijateljski nastrojenim Karterom, njegovom devojkom Teri i Bilijem koji je kasnio da se ukrca na let. Na početku niko ne veruje Aleksu, ali kada zaista dođe do avionske nesreće svi shvataju da su zahvaljujući njemu preživeli. Međutim ubrzo jedan za drugim, preživeli sa leta počinju da gube život na misteriozan način, jer „smrt“ne priznaje ne kao odgovor, ona se približava, a Aleks je proklet saznanjem kada, kako i gde će sledeću žrtvu povesti na put bez povratka..

Glumačka postava i likovi koje tumače

Devon Sava jedna je od velikih holivudskih nada, koja je ovde pokazala kako se u okviru jednog tinejžerskog  horor trilera odlično snalazi, ali i da zaslužuje nastupe u ozbiljnijim filmovima. On tumači glavnu ulogu, lik Aleksa Brovinga, tinejdžera koji će dobiti “moć predkazanja”, a ujedno i sa njom moć da menja sudbine drugih ljudi.

poslednja ekskuryija 1

Sjajna američka glumica, koja pretežno glumi u horor ostvarenjima Ali Larter tumači lik Klir Rivers, jedine nepoznate devojke iz ekipe, odnosno devojka koja nije iz njihovg razreda, a koja će prva poverovati Aleksu i zajedno sa njim raditi na rešenju misterije.

U filmu se izdvajaju i brilijantni Ker Van Klev Smit kome je pripala uloga Karter Hortona, agresivnog momka koji je večito neprijateljski nastrojen ka našem glavnom junaku Aleksu, kao i izuzetni kanadski glumac Čad Donel, koji u ovom ostvarenju tumači lik Toda Vagnera, najboljeg Aleksovog prijatelja.

Uz njih u ovom sjajnom filmu nastupaju još i: Kristen Klok (kao Valerija Levton), Sin Vilijam Skot (kao Bili Hičkok). Amanda Detmen (kao Teri Čeni), Toni Tod (kao VIlijam Bludvort), Barbara Tajson(kao Barbara Broving) i mnogi drugi.

Prijem filma kod publike

Iako je film zbog scena nasilja bio zabranjen mlađima od sedamnaest godina bez prisustva roditelja i iako je od kritičara dobio uglavnom negativne kritike, „Poslednja ekskurzija“ je odlično prošla kod publike uspevajući da zaradi preko 112 miliona dolara. Publika je prosto bila oduševljena ovim filmom i njegovom tematikom. Postala je pravi hit film kod tinjedžera, a kako je gledanost filma rasla tako je on dobijao nastavke. Film je pokazao da je previše dobar da završi frašizu sa samo jednim nastavkom, pa je tako snimlljeno čak pet delova ovog filma.

poslednja ekskurzija 1

Mnogi uspeh filma vezuju za samu ideju, a to je pitanje života i smrti. Film nam u glavu nameće pitanje sudbine koja je oduvek bila u glavama ljudi. Producent Kreg Peri veruje da je ljudska radoznalost u vezi sa životom i smrću ono što serijalu donosi toliko interesovanje publike, odnosno da celi serijal zadire u uobičajene strahove koje svi imamo o umiranju. Bavi se pitanjima kao što su: „Šta ako umrem danas? Kako će se to desiti? Mogu li to da zaustavim? Da li sam uradio nešto što će ubrzati moju smrt?“

„Ne možeš dva puta prevariti smrt“ – Poslednja ekskurzija 2

Tri godine nakon realizacije prvog dela, „New line Cinema“ nam predstavlja nastavak ove američke franšize. Drugi deo je takođe baziran na priči Džefrija Redrika, dok je režiju uradio Dejvid Elis. Film je imao budžet od 26 miliona, a zaradio je nešto više od 90 miliona dolara, što ga čini manje uspešnim u odnosu na prvi deo.

poslednja ek. 2

Slogan drugog dela filma jeste „Ne možeš dva puta prevariti smrt (eng. You can’t cheat death twice)“. U filmu pratimo jedinu preživelu iz prvog dela Klier Rivers (Ali Larter) koja je završila u ludnici. Kada Kimberli ima istu viziju o saobraćajnoj nesreći kao i Aleks iz prvog dela filma, ona istraživajući na intertnetu shvata da nije jedina kojoj se to desilo i povezuje se sa Klir ne bi li joj pomogla da ovaj put zaustave „smrt“.

„Ova vožnja će te odvesti u smrt“ – Poslednja ekskurzija 3

Treći film ove franšize sa sloganom „Ova vožnja će vas odvesti u smrt (eng. This ride will be the death of you)“ je još sa realizacijom počeo raditi 2003. godine, a film je premjerno prikazan 2006. godine. Režiju filma je uradio Džejms Vrong, koji je zajedno sa Glen Morganom napisao scenario. Budžet filma je iznosio 25 miliona, a zarada nešto više od 117 miliona dolara.

Poslednja ekskurzija 3

Ovoga puta glavna junakinja predviđa nesreću koja će se dogoditi prilikom vožnje na rolerkosteru. Nakon vizije priča je ista kao u prethodnim delovima. Zanimljivo je da su producenti povezali filmove ove franšize, pa tako broj na vozu pred sam kraj filma je 081 ali kada se vidi odsjaj u ogledalu dobija se 180 što je broj leta u prvom “Poslednja ekskurzija” filmu. Još jedna interesantna činjenica za treći film iz franšize, a to je da se filmska ekipa i glumačka postava morala se voziti 26 puta na rolerkosteru kako bi uspešno snimili scenu iz vizije.

“Počivaj u komadićima” – Poslednja ekskurzija 4

Producent četvrte “Poslednje ekskurzije” koja nosi slogan “Počivaj u komadićima (engl. Rest in pieces)” jeste Kreg Peri, koji stoji iza produkcije sva četiri dela. Film je premijerno prikazan 28-og avgusta 2009. godine i autorima je doneo zaradu od preko 186 miliona američkih dolara, što ga čini najuspešnijim filmom ove franšize, a ujedno upravo ovaj deo jeste najgledaniji deo “Poslednje ekskurzije”.  Zanimljivo je da je ovaj film bio poslednji film čiju je distribuciju uradila izdavačka kuća “Nju lajn cinema (eng. New line Cinema)”, jer nakon ovog filma ova izdavačka kuća je spojena sa sestrinskim studjom “Varner Bros (engl.Warner Bros)”. Režiju je uradio sjajni Dejvid Elis, dok je scenario napisao već stalan član ekipe ovog serijala Džefri Redrik uz pomoć Erika Bresa.

poslednja ekskurzija 4

U četvrtom delu uspešnog horor serijala “Poslednja ekskurzija” grupa mladića i devojaka pokušava da prevari smrt. Ipak, ona se vraća po njih. Ovog puta, priča prati Nika, koji sa svojom devojkom društvom želi da provede uzbudljiv dan na trkalištu. Ali, dok motori grme i automobili kruže stazom maksimalnim brzinama, Nik doživljava zastrašujuće predskazanje: zalutali šrafciger ispada na stazu i dovodi do domino efekta koji prouzrokuje užasan sudar, nakon čega automobili lete prema gledalištu.

“Smrt nikada nije bila bliža” – Poslednja ekskurzija 5

Za sada zadnji deo ove franšize koji nosi slogan “Smrt nikada nije bila bliža (eng. Death has never been closer)” je premijerno prkazan 4-og avgusta 2011. godine u Kanadi. Film je širom blagajni zaradio preko 157 miliona američkih dolara. Kao reditelj poslednjeg dela potpisao je se nenadmašivi Steven Kvejl, koji je učestvovao u snimanju legendarnih filmova poput “Titanika”, “Terminatora 2” i “Avatar”, a ovo je treći film koji samostalno potpisuje. Za scenario je kao i u prethodnim delovima zadužen bio Džefri Redrik, dok mu je pomoć pri pisanju istog dao Erik Hajseri.

poslednja ekskurzija 5

U poslednjem delu nam je jasno da bez obzira na to gde bežiš, bez obzira na to gde se kriješ, ne možeš prevariti smrt. Pa tako smrt je, kao i uvek, sveprisutna i oslobođena nakon što predosećaj jednog čoveka spase grupu kolega od zastrašujućeg rušenja visećeg mosta. Ali ova grupa ljudi, kojoj nikada i nije bilo suđeno da preživi, u stravičnoj trci sa vremenom fanatično pokušava da pobegne zlokobnom spisku smrti. Zanimljivo je da u ovom delu imamo najdužu viziju smrti od svih u “Poslednjoj ekskurziji” filmovima i ona traje 4 minuta i 44 sekunde.

9.0 Ocena

Poslednja ekskurzija je film koji je prepun iznenađenja i obrta, iščekivanja i uzbuđenja, interesantan i napet od početka do kraja. Ustvari ovo ostvarenje jeste natprirodni triler koji kombinuje najbolje od žanra horora tako što zadržava natprirodno sa elementima trilera – akcijom, napetošću i drugim elementima koje očekujemo od tog žanra. Scenario, režija, i produkcija filma su sjajno urađeni sa solidnom glumačkom ekipom. I naravno na kraju moramo pohvaliti ideju i originalnost filma.

  • Gluma glavnih glumaca 7
  • Originalnost ideje filma 10
  • Scenario 9.6
  • Režija 9.2
  • Misterija 10
  • Akciona komponenta 8
  • User Ratings (5 Votes) 9.4
Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!