Predrag Smiljković: biografija, obrazovanje, porodica, uloge …

0

Predrag Pepi Smiljković je domaći glumac, poznatiji javnosti kao Tika Špic, ali i kao glumac ,,Leskovačkog pozorišta”.

Pepi je rođen 5. septembra 1969. godine u Vlasotincu, gde i danas živi, premda s vremena na vreme odlazi u Beograd zbog posla.

Detinjstvo je uglavnom proveo u rodnom mestu, s tim što je još u to vreme često išao za Beograd, pošto mu je majka beograđanka, a porodica Smiljković u glavnom gradu ima puno rođaka.

Kada je Pepi imao oko deset godina, u Vlasotincu se snimala serija ,,Vruć vetar”. Dečaku je ovaj događaj bio zanimljiv, pa se vozio svojim biciklom oko snimatelja, uspeo je čak i da upadne u jedan kadar. Zato danas u šali kaže da mu je to bila prva uloga.

Nakon srednje škole, upisao je biologiju, ali je bio prinuđen da napusti školovanje, delimično i zbog inflacije koja je zahvatila zemlju početkom devedesetih, pa je Pepi morao da se bavi raznim poslovima da bi preživeo. Nikada nije upisao glumu, što ga nije sprečilo da svoj talenat razvije kao pravi školovani glumac.

Glumac Predrag Smiljković

Foto: Blic

Ljubav prema glumi ga nije napustila. 1993. godine otišao je u ,,Leskovačko pozorište” kada su se tražili novi članovi i od tada je deo ansambla ove prestižne ustanove kulture.

Predrag Smiljković nije oženjen, a poput većine svojih kolega, privatni život drži podalje od očiju javnosti. Iako je razmišljao o preseljenju u Beograd nakon uspeha serije ,,Porodično blago”, predomislio se i ostao u Vlasotincu, jer mu se ne dopada beogradski način života.

,,Porodično blago”

U početku je igrao pretežno u pozorištu, imao je dve, tri sporedne uloge na televiziji, uključujući i seriju ,,Srećni ljudi”. Svojih pet minuta dobio je kada je krajem devedesetih zaigrao u seriji ,,Porodično blago”, Siniše Pavića.

Pavić mu je dodelio ulogu poljoprivrednika Tihomira Stojkovića, zvanog Tika Špic. Glumac je savršeno dočarao lik Tike Špica i osvojio srce domaće publike, ali i ljudi iz regiona.

Možemo da kažemo da je Predrag Smiljković pokrenuo novo doba u domaćoj kinematografiji, jer je nakon ,,Porodičnog blaga” dosta reditelja ubacilo južnjačke likove u svoje serije i filmove, naročito kada je reč o komedijama.

Siniša Pavić je iskoristio lik Tike Špica za svoj film ,,Te kjero Radiša”, ali i za seriju ,,Bela lađa”.

Tihomir Stojković doneo je Pepiju nagradu ,,Zlatna arena” za najupečatljiviji TV lik na ,,Festivalu domaćih igranih serija” 2011. godine.

Tika i Đoša u ,,Porodičnom blagu”.

Foto: Južne vesti

Bogoljub Mitić

Možda Tika Špic, ne bi bio toliko interesantan da nije bata Đoše. Bata Đoša je takođe lik iz ,,Porodičnog blaga”, nerazdvojni pratilac Tike Špica i njegov brat. Đošu glumi Bogoljub Mitić, Pepijev kolega iz ,,Leskovačkog pozorišta”. On i Pepi su postali omiljeni televizijski tandem, dostigli su popularnost legendarnog Paje i Jareta iz ,,Kamiondžija”, koje su glumili Pavle Vujisić i Miodrag Petrović Čkalja.

Predrag Smiljković i Bogoljub Mitić postali su bliski prijatelji, čak su se i okumili. Ipak po medijima se provukla vest da glumci danas ne govore, što su oni demantovali, priznavši usput da ipak nisu toliko bliski kao nekada.

Bilo kako bilo, Smiljković i Mitić su dugo držali popularnost ,,Porodičnog blaga”. Za razliku od Đoše kojeg su svakodnevno prepoznavali na ulici, Pepi je bio manje poznat, jer Tika Špic nosi šešir i brkove, a Pepi ne. Šta više, glumac privatno nosi i naočare, pa je bilo teže prepoznati ga.

Smiljkoviću i Mitiću je zajedničko i to što su i u privatnom životu dobili nadimke koje imaju u seriji.

Ostale uloge

Predrag Smiljković ostvario je još nekoliko značajnih uloga, ali nikada nije dostigao popularnost koju mu je doneo Tika Špic.

Detalj iz predstave ,,Mušica”.

Foto Južne vesti

Nastavio je saradnju sa Pavićem, pa se pojavio kao značajan sporedni lik u seriji ,,Stižu dolari” i ,,Bela lađa”, gde opet glumi Špica. Imao je zapažene uloge u još nekim RTS -ovim serijama, kao što su: Miris kiše na Balkanu, Vojna akademija, Ranjeni orao, itd.

Predrag Smiljković se pojavljuje u sledećim filmovima i serijama:

Srećni ljudi, Srećni ljudi: novogodišnji specijal – kao Sudija
Porodično blago, A sad adio, Tajna porodičnog blaga, Lele bato – kao Tihomir Stojković – Tika Špic
Stižu dolazi – kao Budimir
Te kjero Radiša ( Te quiero Radiša ) – kao Tihomir Stojković – Tika Špic
Ono naše što nekad bejaše – kao Ikicin otac
Zauvjek mlad – kao Poslanik
Cvat lipe na Balkanu – kao Svetozar
Ranjeni orao – kao Olgin otac
Bela lađa – kao Tihomir Stojković – Tika Špic
Vojna akademja 1, 2 i 3 – kao Zimčetov otac
Sinđelići – kao Maksim
Samac u braku – kao Tatjanin otac

Što se tiče predstava u kojima je glumio Predrag Pepi Smiljković, pomenućemo komade: Slika, Mušica, Ranjeni orao, Galeb, Narodni poslanik, Ljubavnik velikog stila, Mandragola …

Zanimljivo je da televizijska publika Pepija pamti pretežno po komičnim likovima, dok se u pozorištu ostvario u nešto ozbiljnijim rolama. Od početka svoje glumačke karijere, pa sve do kraja devedesetih igrao je pretežno drame.

Predrag smiljković: biografija, uloge, porodica …

Foto: Forum Srbija

Intervjui

Sada svi iz provincije dolaze u grad, i to više nije onaj Beograd kakav ja pamtim. Zato ja volim svoj mir i život koji imam u Vlasotincu. Živim na relaciji Beograd – Vlasotince i ne pada mi teško. Imam običaj da kažem da sam više šofer nego glumac. Imam jedno spokojstvo kada sam u kolima na autoputu.
( ,,Blic” )

Celo vreme sam bežao od lika Tike Špica, ali on me stalno pratio. Kada sam počeo da tumačim taj lik, nisam očekivao da će on postati tako popularan.
( ,,Glas srpske” )

Ako si pokondirena tikva i imaš provincijalski duh, o kome je pisao Momo Kapor, bićeš malograđanin i u Njujorku. Nije važno gde si, već kakav si.
( ,,Novosti” )

Share.

Comments are closed.