Režiser Ridli Skot (engl. Ridley Scott) – biografija

0

Ridli Skot jedan je od najpoznatijih britanskih reditelja i producenata koji je svetsku slavu dostigao zahvaljujući vrhunskoj režiji filma “Osmi putnik”, a zahvaljujući filmovima “Pad crnog jastreba” i “Gladijator” nema ko nije čuo za ovog vrhunskog režisera.

Datum rođena, porodica i detinjstvo

Ridli Skot (engl. Ridley Scott) je rođen 30-og novembra 1937-e godine u Saut Šildsu, Velika Britanija. Imao je dva brata, a stariji brat Frenks se još kao mali pridružio mornarici tako da skot nije imao dosta kontakta sa njim. Pored toga otac mu je bio časnik Kraljevske inđenjerije i nikada nije bio kod kuće. Može se reći da je Skot provodio jako malo vremena sa članovima svoje porodice, a za njegovo odrastanje je karakteristično da se njegova porodica često selila, tako da Skot nije imao puno prijatelja, a čim bi u nekom mestu i stekao jednog, morao je da se seli i sve tako iznova. Između ostalog Skot je živeo i u Nemačkoj, a nakon Drugog svetskog rata ponovo se vraća u rodni kraj. Još od najranijeg perioda detinjstva vreme je rado provodio gledajući filmove, a jedan od omiljenih mu je bio “Sedam samuraja”. Godine 1954-te on upisuje koledž odsek dizajn, koji i završava nakon četiri godine nakon čega je i upisao magistraturu koju je uspešno završio.

RIdli Skot (4)

Prvi početci karijere Ridlija Skota

Nakon završene magistrature, Skot dobija posao u časopisu koji je finansiran od strane njegovog koledža. On tu kao ljubitelj filmova utiče na druge i pomaže im da osnuju i filmsku rubriku. Polako počeo je da se zanima za predstave, kao i za produkciju filmova. U tom periodu Ridlije i snimio jedan kratki film. Godine 1963-e dobija posao kao scenograf na planetarno popularnoj televiziji “BBC”. Kako je veliki obožavaoc Stenli Kjubrika tako je njegov film “Staze slave”uredio i od dugometražnog napravio kratki film. Na BBS-ju su svi bili oduševljeni sa njegivom radiom pa su mu zato i dodeli da dizajnira vanzemaljske oblike života za drugu po redu sezonu serije “Doktor Hu”. Ali njegov temperament doveo je do svađa sa kolegama pa su ga ubrzo zamenili.

RIdli Skot (5)

Godine 1968-e on dolazi na ideju da osnuje kompaniju za produkciju kojoj daje naziv “Ridley Scott Associate”, gde je sarađivao sa čuvenim sir Alanom Parkerom i Hugom Džonsom. Naredih godina skot je se bazirao na uglavnom filmove čija je minutaža bila kratko i koji nisu postigli značajniji uspeh.

Godine 1977-e Skot radi svoj prvi dugometražni film pod nazivom “Dvoboj do istrebljenja”. Premijeru je imao na Filmskom fstivaluu Kanesu gde je osvojio nagradu u kategoriji najbolji debitanski film. On je takođe imao solidan uspeh u SAD-u, ali svojim autorima nije doneo zaradu.

Vrhunac karijere i najpoznatiji filmovi Ridlija Skota

Nakon razočarajućeg početka Skot neko vreme nije imao ideju šta bi mogao da režira, a da mu donese uspeh za kojim je čeznuo. Kada su mu ponudili da režira “Osmog putnika”, nije mu se dopalo što je žanr filma naučna fantastika sa elemenima horora. Dugo je razmišljao da li da prihvati tako nešto u svojoj karijeri i nakon što je odgledao “Ratove zvezda” bio je siguran da i sam može režirati film koji obiluje sa dosta specijalnih efekata, a koji je opet na nekin način biti realni i doprineti da film izgleda što kvalitetnije. Godine 1978-e film “Osmi putnik” doživeo je sovju premijeru, a Skotu je doneo pored međunarodnog priznanja i popularnost, pažnju medija, kao i veliku količinu novca. Sledeći film koji je režirao bio je “Istrebljivač” iz 1982-ge godine gde je sarađivao sa sjajnim glumcem Harisonom Fordom, a interesantno je da je i ovaj film bio naučno fantastičnog žanra. Međutim film je doživeo pravi fijasko i veoma brzo je skinut sa programa bioskopa. Interesantno je da iako je ovaj film prošao jako loše, on je stekao kultni status devedesetih godina kada ga je “Warener Bros” izdao na video formatu sa nešto izmenjenim krajem. Tri godine kasnije on režira film “Legenda” koji je u stvari bio adaptacija bajke. Za glavnu ulogu izabrao je Tom Kruza, ali interesantno je da je sam film imao dosta problmema tokom snimanja. Ipak završni rad je bio solidan i Skot je ponovo odneo sve pohvale za svoj rad.

RIdli Skot (6)

Iako su njegovi filmovi dobro prolazili kod kritičara, oni nisu donosili Skotu komercijalni uspeh koji je želeo. Krajem devedestih oprobao se i u režiranju trilera od kojih su najpopulanirji “Detektiv i dama” i “Crna kiša”. Početkom devedesetih snima film “Telma i Luis” koji je postigao veliki uspeh i doneo sjajnom britanskom reditelju i prvu nominaciju za “Oskara”. Nakon njega on odlazi na kreativnu pauzu, a sredinom devedesetih  zajedno sa bratom Tonijem osniva filmsku produkijsu kuću koja kreće da snima filmove. Ipak devedestih godina nijedan film se nije posebno izdvojio niti ponovio uspeh koji je “Osmi putnik” ostvario.

2000-te godine Ridli režira film “Gladijator” koji doživljava ogroman kritički i komercijalni uspeh i stiče status kultnog filma, a godinu dana kasnije on snima najznačajniji film u svojoj karijeri. U pitanju je ratni film pod nazivom “Pad crnog jastreba” koji je čak osvojio dva “Oskara” i doživeo veliki komercvijalni uspeh.  2005-te godine on snima film “Nebesko kraljestvo” koji postaje međunardni hit i samo učvršćuje poziciju koju je Skot imao na listi najboljih režisera. Sledeće godine ponovo sarađuje sa Raselom Krouom na filmu “Dobra godina”. 2007-e godine Skot briljira režirajući film “Američki gangster” gde ponovo sarađuje sa Raselom Krouom. Sama realizacija filma tekla je otežano zbog malog budžeta, ali krajnji rezultat je ispao fenomenalan. Od poslednjih filmova koje je snimio izdvojićemo posebno filmove – “Robin Hud” i “Prometej”.

Jedinstven pristup u stvarnju filmova

Skot je se istakao kao jedan od vodećih režisera i producenata, a zanimljivo je to da je on jedan od retkih koji voli da sasluša glumce sa kojima sarađuje i primeni neke njihove ideje. Ipak iako rado sasluša svakog glumca važi za veoma zahtevnog režisera koji je težak za saradnju. Tokom snimanja filma vremenom je razvio sopstveni stil koji uključuje veoma detaljno razrađenju scenografiju i spor ritam radnje čak i kada su akcije u pitanju. Ono što je karakteristično za njegove filmove jesu snažni ženski likovi, sukobi između oca i sina, korišnjenje takozvanog “V” snimanja gde se koriste dve kamere, kao i korišnjenje klasične muzike. Skot voli da radi sa glumcima koji su završili dramski fakultet ili imaju uspešnu pozorišnu karijeru, a on lično voli da prisustvuje kastingu i odabere glumce za svoj film.

RIdli Skot (1)

Zanimljivosti o Skotu:

  • Prvi put oženio se sa Felisiti Hejvod 1964-te godie sa kojom je dobio dvoje dece. Par se razveo nakon deset godinana braka, a druga Ridlijeva žena bila je Sendi Vatson sa kojom je u brak stupio 1979-te godine i imaju jedno dete.
  • Interesantno je da čak pet članova njegove porodice se bavi režiranjem filmova.
  • 2001-ve godine magazin “Entertaiment” stavio ga je na 31 mesto na svojoj listi “najmoćnije javne ličnosti”.
  • Aprila 2005-te godine postao je najuspešniji britanski reditelj ako gledamo zaradu koju filmovi donose.
  • Iste godine ga je magazin “Empire” stavio na peto mesto svoje liste “najbolji režiseri ikada”.
  • Pati od blažeg oblika klaustofobije.
  • Film “Istrebljivač” režirao je u čast svoga brata Frenka Skota koji je umro 1980-te godine.
  • Kada su ga na pitanje zašto ni u jednom njegovom filmu nema se*ksi scena odgovorio je: “Se*s je dosadan osim ako ga ne radite.
  • Najnoviji Skotov projekat je film “Marsovac” za koji je dosta istraživao trudeći se da stvori što autentičniji prikaz najzanimljivije planete za čovečansto. Ono što mnogi nisu znali, a to je da je NASA dva meseca pre davanja saopštenja o postojanju vode na Marsu prvo obavestila Skota kako bi mogao da izmeni film koristići se novim informacijama.
  • “VFX” zajednića je početkom sledeće godine odati posebno priznanje Ridliju Skotu nagradom za životno delo. Ovo je nagrada koja se dodeljuje stvaraocima vizuelnih efekata, a priznanje pre njega dobili su i reditelj Stiven Spilberg i Džon Dikstra.
Share.

Comments are closed.