Snežana Savić, biografija naše poznate pevačice i glumice

0

Snežana Savić je naša poznata glumica i estradna umetnica. Mnoge njene pesme među kojima je numera ,,Tri poljupca” rado se slušaju i nakon nekoliko decenija, a filmovi i serije u kojima je glumila već odavno imaju status kultnog.

Biografija, godište, visina, datum rođenja

Rođena je u Velikoj Plani 6. marta 1957. godine. U ovom gradu živela je do svoje sedme godine. Kada je završila prvi razred preselila se sa roditeljima u Beograd na Zvezdaru. Porodica je ovde sagradila kuću, a mala Snežana je nastavila sa školovanjem. Roditelji su bili strogi i zahtevni. Otac Dušan je bio građevinar, i nije baš odobravao da mu ćerka bude glumica, dok se majka uvek slagala sa Snežaninim izborom.

Kada je polagala prijemni ispit za glumu na ,,Fakultetu dramskih umetnosti”, odlučila se za monolog ,,Veštice” i narodnu pesmu ,,Nije blago ni srebro ni zlato”. Profesori su bili oduševljeni njenim nastupom, te je Snežana primljena iz prve. Završila je glumu u klasi profesorke Ognjenke Milićević, kao student generacije. Njene kolege sa klase bili su Bogdan Diklić, Radoš Bajić, Ljiljana Stjepanović, Zlata Petković, Lazar Ristovski… Dakle jedna veoma jaka klasa.

Kako je oduvek bila prava lepotica, nije bio problem da dobije upadljive uloge zavodnica, koje su veoma brzo osvojile srce publike. Danas je rado pamte kao Malinu Vojvodić iz ,,Srećnih ljudi”, Ninu Andrejević iz ,,Boljeg života”, itd. Celog života ostala je slobodan umetnik, tj nije bila stalni član ni jednog pozorišta.

1984. napravila je prekretnicu u svojoj karijeri i otisnula se u estradne vode, inspirisana radom na ,,Koštani”, gde je tumačila naslovnu ulogu, a ujedno i pevala. Zahvaljujući dobrom glasu, Snežana se odlično snašla kao pevačica narodne muzike. Izdala je dvanaest albuma, a njeni najveći hitnovi su: Tri poljupca, Oči šarene, Zašto te toliko volim, I na moju sreću došao je red, Nova ljubav …

Svoje glasovne sposobnosti iskoristila je i kao glumica. Kada je glumila Koštanu, izdala je čitav jedan album sa pesmama. Najradije se pamti pesma ,,Topolska 18″, jedna od numera iz serije ,,Srećni ljudi” koja je bila pravi hit.

Snežana Savić danas i dalje aktivno radi. Pesme izdaje u ,,Grand produkciji”. Uprkos tome što je prešla šezdesetu, može se pohvaliti odličnim izgledom, a važi za pravu damu. Visoka je 1,7m, za sebe kaže da je temperamentna, ali da svoj temperament suzdržava pred kamerama, jer je publika voli kao smernu osobu.

Snežana je završila glumu na FDU kao student generacije

Snežana je završila glumu na FDU kao student generacije

Foto: vesti-online

Ljubavni život, porodica, ćerka

Pevačica i glumica Snežana Savić, ima dva braka iza sebe. U prvi je stupila još dok je bila na studijama, ali se ta ljubav završila veoma brzo.

Drugi put se udala za reditelja Dragoslava Lazića ( njegovo najpopularnije delo je legendarna serija ,,Ljubav na seoski način” ). Sa njim ima ćerku Anitu Lazić. Par se kasnije razveo.

Anita Lazić, danas Todorović, otisnula se poput svoje majke u glumačke vode. Osim što je glumica, ona je: voditeljka, novinarka, pi – ar, predavač…. Udata je za Ivana Todorovića sa kojim ima ćerku Ninu. Glumila je u ostvarnjima: Seljaci, Treća sreća, Ranjena zemlja, Sve je za ljude, Zvezdara…

Uloge u filmovima i serijama

Snežana Savić ostvarila je veliki broj poznatih uloga. Prve role je dobila još tokom studija. Neka poznata ostvarenja u kojima se pojavila su:

 • Koštana ( kao Koštana )
 • Pad Italije ( kao Krasna )
 • Šta je s tobom Nina ( kao Nina )
 • Žikina dinastija ( kao žena u vozu )
 • U zatvoru ( kao Caca )
 • Tesna koža 2 ( kao Lepa )
 • Vuk Karadžić ( kao Vukova majka )
 • Bolji život ( kao Nina )
 • Dama koja ubija ( kao Silvija )
 • Žikina ženidba ( kao pevačica )
 • Srećni ljudi ( kao Malina ) – za ovu ulogu dobila je nagradu za glumački par 1996. godine. Nagrađena je sa glumcem Desimirom Stanojevićem koji u seriji glumi Vukašina Golubovića.
 • Porodično blago ( kao Rajna )
 • Stižu dolari ( kao Elizabeta )
 • Poslednja audijencija ( kao Đurđa )
Serija ,,Srećni ljudi" donela joj je veliku popularnost.

Serija ,,Srećni ljudi” donela joj je veliku popularnost.

Foto: youtube

Intervjui

Lepota je precenjena kategorija danas.
Balkanskom ulicom

Nisam rob svog izgleda, a ako se nekome čini da dobro nosim svoje godine, to je prevashodno zasluga genetike. Ujutru uradim vežbice, iscedim pomorandžu i popijem sok i pojedem kašičicu meda. Odnedavno sam počela i vitamine da pijem, a ranije ih nisam uzimala. Imam dobru kremu, koristim puder u prahu, retko kad tečni i kameni. Nikad nisam volela tešku šminku, a u ovim godinama još manje.
Lisa

Teško je to odvojivo, pjesma i gluma su sestre blizanke. Obje profesije zahtijevaju emotivni angažman. Koliko ste u mogućnosti pjevačkom interpretacijom doprijeti do ljudi, da ih pogodi na neki način, tako je isto i s glumom, koliko ste u stanju da budete sugestivni i uvjerljivi.
Dnevni avaz

Nisam se puno skidala. Imala sam golišave scene u seriji ,,Srećni ljudi’’ gde mi se vide grudi dok ležim u kadi. Moja ćerka nakon toga nije tri dana išla u školu jer su je deca zadirkivala. To je deo posla. Jednom prilikom za potrebe golišavih scena nisam želela da se skinem skroz gola pa su mi našli dublerku. Kada sam videla kolika je krupna, pomislila sam da je bolje da sam to ipak ja odradila.
Vesti.rs

Share.

Comments are closed.