Srđan Todorović, filmski velikan iz glumačke porodice

1

Biografija, visina, datum rođenja, porodica, otac ….

Srđan Todorović, zvani Žika je srpski glumac, poznat najpre po kultnim komedijama u kojima je ostvario prepoznatljive uloge. Osim što se bavi glumom Srđan je nekada bio i muzičar i to u izuzetno popularnim  jugoslovenskim rok bendovima.

Rođen je 28. marta 1965. godine u Beogradu. Prvo što ćete saznati o njemu jeste da mu je otac čuveni glumac Bora Todorović. Tetka, odnosno Borina rođena sestra je poznata glumica Mira Stupica, a Mirin suprug Bojan Stupica, srpski reditelj. Srđan je samim tim imao odlične mentore još od svojih prvih glumačkih koraka.

Nakon završene srednje škole prvo je upisao Tehnološki fakultet. Igrom slučaja otišao je na Fakultet dramskih umetnosti i za prijemni ispit spremio tekst, odnosno monolog, o čoveku koji je opsednut mastrubacijom. Profesorima je bio krajnje interesantan i nekoliko dana kasnije Srđan se našao na listi brucoša koji su upisali glumu.

Još u svojim momačkim danima Srđan Todorović se sprijateljio sa Srđanom Drgojevićem, poznatim rediteljem, u čijim će filmovima često glumeti. Njih dvojica su čak i svirali zajedno u jednom bendu.

Bora Todorović ženio se dva puta, a Srđan mu je sin iz prvog braka. Srđanova majka je balerina Snežana Matić. Nema rođene braće i sestara, ali ima dve polusestre sa očeve strane – Danu i Taru, koje je Bora dobio u drugom braku sa američkom gimnastičarkom Karolin Kilko.  Dana Todorović se takođe bavi glumom.

Srđan Todorović je visok oko 1,75m. Važi za pomalo ekscentričnu osobu, pa ga znamo i sa nekoliko različitih boja kose. Omiljeni glumac mu je Robert Deniro, a reditelj Martin Skorseze, čije filmove obožava, bez nekog posebnog izuzetka. Svira bubnjeve i gitaru.

Naš poznati glumac Srđan Todorović sin je čuvenog Bore Todorovića, koji ga je uveo u svet glume.

Naš poznati glumac Srđan Todorović sin je čuvenog Bore Todorovića, koji ga je uveo u svet glume.

oto: slobodnadalmacija

Srđan Todorović kao muzičar

Ako ste gledali filmove ,,Mi nismo anđeli” mogli ste videti Srđana Todorovića kako svira gitaru i peva neke od numera iz ovih poznatih filmova. Jedna od najpopularnijih je svakako obrada pesme ,,Čekala sam, čekala “, koju izvodi sa Urošem Đurićem. Srđan je zapravo nekada bio sjajan muzičar, svirao je u izuzetno poznatim bendovima  koji su harali starom Jugoslavojim.

Neki do tih bendova su i: Ekatarina Velika, Kazna za uši, Disciplina kičme… Međutim kada je počeo da glumi shvatio je da ne može da se bavi i jednim i drugim zanimanjem. Bendovi su svirali vikendom, a on je često subotom i nedeljom imao glumačke obaveze, pa je bio prinuđen da traži zamenu. Na kraju je shvatio da mora da se odluči za jedno, i kocka je pala na glumu. I danas ponekad nastupa sa svojim starim bendovima, ali priznaje da nije vešt kao nekada.

Pomenućemo da je Srđan Todorović jedan od retkih članova muzičkog sastava EKV ( Ekatarina Velika ) koji su još uvek živi.

Privatni život: supruga i sin. Problemi sa drogom

Srđan Todorović nije takozvani skandal majstor,  intervjue daje isključivo kada izlazi neki novi film u kojem glumi. Kako je sam rekao u više navrata, ima loša iskustva sa novinarima, koji često menjaju njegove izjave, pa zato ne voli ni da daje intervjue.

Postoji priča da je Srđan u mladosti imao ozbiljnih problema sa narkoticima. Priču dodatno podupire i činjenica da je Srđan tada bio član čuvene rok grupe EKV, a poznato je da su skoro svi muzičari iz ove grupe imali probleme sa zavisnošću, dobar deo njih je i preminuo od posledica droge. Ipak Srđan nikada nije otvoreno pričao o tome, i cela priča o  njegovoj zavisnosti se svodi na gradska prepričavanja i tračeve.
2004. godine, Srđan se oženio Anom, tada studentkinjom Filološkog fakulteta. Oko venčanja se nije podigla velika pompa, bilo je to skromno veselje na Cetinju, održano u kući Aninih roditelja. Par se preselio u Beograd i tek deset godina kasnije dobili su svoje prvo dete, sina Dejana. Po pisanju medija, Srđan i Ana su se upoznali na Adi Bojani, gde je Srđan često letovao, i nije bilo potrebno mnogo vremena da se zaljube jedno u drugo.
Na žalost samo dva meseca nakon Dejanovog rođenja  usledio je jedan tragični događaj, kada je Srđanov otac, Bora Todorović preminuo 7. jula 2014. od posledica moždanog udara.

Srđan sa članovima grupe EKV. U ovoj grupi je svirao bubnjeve.

Srđan sa članovima grupe EKV. U ovoj grupi je svirao bubnjeve.

Foto: index.hr

Uloge u filmovima i serijama

Srđan retko nastupa u pozorištu, ali i retko prihvata uloge u serijama. Izuzetak pravi jedino ako mu se nešto zaista dopadne, kao što je bio slučaj sa serijom ,,Vratiće se rode”. Njegovi likovi su veoma specifični, ostvario je neke od najupečatljivijih uloga glumeći loše momke, poput Đavola iz serijala ,,Mi nismo Anđeli” ili Dadana u filmu ,,Crna mačka beli mačor”. Ovo je lista najpopularnijih Srđanovih uloga i filmova:

 • Bal na vodi ( kao mladi Kića )
 • Već viđeno ( kao mladi Mihailo )
 • Oktobarfest ( kao Goran )
 • Dogodilo se na današnji dan ( kao Maleš )
 • Zaboravljeni ( kao Kifla )
 • Kako je propao rokenrol ( kao Koma )
 • Mi nismo anđeli 1, 2 i 3 deo ( kao Đavo )
 • Crni bombarder ( kao Fleka )
 • Vizantijsko plavo ( kao Toki )
 • Podzemlje,  Bila jednom jedna zemlja ( kao Jovan )
 • Tri palme za dve bitange i ribicu ( kao Lane )
 • Crna mačka beli mačor ( kao Dadan )
 • Rat uživo ( kao Dule )
 • Apsolutnih sto ( kao Igor )
 • Mrtav ladan ( kao Kiza )
 • Jagoda u supermarketu ( kao Marko Kraljević )
 • Sivi kamion crvene boje ( kao Ratko )
 • Potera za srećkom ( kao Inspektor )
 • Ivkova slava ( kao Smuk )
 • Vratiće se rode ( kao Dule Pacov )
 • Srpski film ( kao Miloš )
 • Montevideo Bog te video, Na putu za Montevideo, Montevideo vidimo se ( kao novinar  Bora Jovanović )
 • Top je bio vreo ( kao Lutvo )
 • Zduhač znači avantura ( kao Batica )
 • Folk ( kao Golub )
 • Atomski zdesna ( kao Mladen )

I za kraj jedna zanimljivost. Kao što smo već pomenuli, jedna od najvećih Srđanovih uloga jeste uloga Dadana u filmu Emira Kusturice ,,Crna mačka beli mačor”. Dadan je romski mafijaški bos, svi ga se plaše osim sestre koja uporno odbija da se uda. Dadan se u jednom trenutku obraća slici svog pokojnog oca, govoreći kako se on u tom trenutku sigurno prevrće u grobu. Na slici se zapravo nalazi Bora Todorović koji je isto igrao mafijaškog bosa Ahmeda u filmu ,,Dom za vešanje”. Ovaj film je  takođe režirao Emir Kusturica, nekih desetak  godina ranije.

Share.

1 Comment

 1. Gospodin Srdjan je jedan svestran , šarmantan gospodin ! Rijetko da neko u sebi ima tako nesto posebno sto zrači talentom , djeluje kao neka vječna nagrada za nas !