Težina lanaca, surova istina o raspadu Jugoslavije u dokumentarcu Borisa Malagurskog

1

Da li je u pitanju domaći film, odnosno dokumentarac?

,,Težina lanaca” je film Borisa Malagurskog, koji govori o životu u Jugoslaviji, kao i raspadu ove države za kojom mnogi i dan danas pate. Priča se dalje nadovezuje na ratne sukobe, bombardovanje 1999. godine, a završava se padom Miloševićeve vlasti i dolaskom novih lidera, koji su još više razorili državnu ekonomiju.

Iako je Malagurski poreklom Srbin, produkcija je kanadska, jer je film podržala organizacija ,,Global Research” iz Montreala. Dokumentarac ,,Težina lanaca” urađen je na engleskom i srpskom jeziku.

Boris Malagurski, mladi i smeli reditelj.

Boris Malagurski, reditelj filma ,,Težina lanaca” rođen je 11. avgusta 1988. godine u Subotici.

U Kanadu je emigrirao  sa sedamnaest godina i tada je nastao njegov prvi film ,,Canada project” ( Projekat Kanada ), koji govori upravo o Borisovom odlasku u ovu zemlju.

Malagurski nije samo reditelj, već i harizmatični aktivista, voditelj, novinar scenarista … Svoje aktivističke sposobnosti dokazao je kada je 2008. u Kanadi organizovao proteste protiv nezavisnosti Kosova. Proteste su podržali kanadski novinar Skot Tejlor i diplomata Meri Volš. Tada je nastao i dokuimentarac ,,Kosovo, can you imagine” ( Kosovo, možete li da zamislite ).

Pored ovih ostvarenja, Malagurski je snimio i sledeće filmove: Beograd, Pretpostavka pravde i Težina lanaca 2.

Nedavno se i oženio sa Ivanom Malagurski. U medijima ga čak i nazivaju srpski Majkl Mur, po ugledu na američkog kontraverznog reditelja koji se ne libi da u svojim filmovima prikaže surovu istinu kada su američke vlasti u pitanju.

Dokumentarni film ,,Težina lanaca", Borisa Malagurskog

Dokumentarni film ,,Težina lanaca”, Borisa Malagurskog

Foto: youtube

Sadržaj filma

Kao što smo već naveli ,,Težina lanaca” počinje još u staroj Jugoslaviji. Malagurski opisuje život tadašnjih Jugoslovena, uključujući i svoj, dok je još bio beba.

Radnja filma se dalje nadovezuje na početak ratnih sukoba u Bosni i Hrvatskoj, govoreći da su Jugosloveni zapravo bili protiv rata i da su sukobi podržani od strane zapada koji je želeo raspad ove države. Kroz film možete videti i nekoliko pozitivnih priča, kao na primer insert o rastanku muslimana i Srba u jednom bosanskom selu. Stanovnici koji su dali izjavu tvrdili su da među njima nikada nije bilo svađa, a kamoli nekih težih zločina, čak ni dok je besneo rat u Bosni. Ovaj insert je snimljen 1995., a prvo prikazivanje imao je tek u Borisovom dokumentarcu ,,Težina lanaca”.

Nakon ratova sledi priča i o bombardoanju Jugoslavije 1999. godine, dolasku KFORA na Kosovo, kao i o (ne)uspešnoj privatizaciji Srbije.

Kritike i komentari

Boris je za film ,,Težina lanaca” dobio mnogo pozitivnih kritika, ali bilo je i onih negativnih. Ovo su neki od komentara na film, koje možete naći u medijima.

Ne možete da nadjete posao, mala plata, teška ekonomska situacija?… Ukoliko vas muče ove životne sitnice krajnje je vreme da saznate pravi uzrok vaših problema!… „Težina lanaca“- film koji „daje odgovore“ (makar bih ja to tako nazvao), je delo našeg vrsnog mladog reditelja Borisa Malagurskog kojem moram da odam priznanje na hrabrosti i kreativnosti.

Oceni.rs

Filmom „Težina lanaca“ Malagurski pokušava da razbije mitove koje su „mejnstrim“ mediji na Zapadu stvorili ne bi li pomogli vlastima matičnih država da ubede širu javnost u neophodnost intervencije posle koje su strane interesne grupe ostvarile ogromne ekonomske dobitke.

Front-cg.org

Mladi subotički reditelj Boris Malagurski je napravio dokumentarni film ,,Težina lanaca” koji treba da osvetli dešavanja tokom devedesetih u Srbiji i na Balkanu. Hrabar i po nama ne baš uspeo pokušaj razjašnjavanja naizgled nevidljivih niti koje su se plele oko raspada Jugoslavije i otcepljenje Kosova.

Bastabalkana.com

Film i svi akteri u filmu su, upotrijebljeni, a neki i zloupotrijebljeni, samo da se zataška istorijska odgovornost Srba za rat.

Zijad Burgić, pisac

Već bi mogao da stekne epitet srpski Majkl Mur, bar prema načinu na koji pravi svoje dokumentarce. Njegov dokumentarac, “Težina lanaca”, u kojem su zabeleženi intervjui sa nizom američkih zvaničnika, srpskih, hrvatskih i slovenačkih intelektualaca i novinara, bavi se raspadom Jugoslavije, sa tezom da je rat dirigovan direktno iz Vašingtona i uz pomoć zapadnih sila.

Stako Stamenković, novinar

Malagurski je režirao: Težina lanaca, Težina lanaca 2, Projekat Kanada, Kosovo možete li da zamislite, Beograd.

Malagurski je režirao filmove: Težina lanaca, Težina lanaca 2, Projekat Kanada, Kosovo možete li da zamislite, Beograd.

Foto: kontrapress

Težina lanaca 2

S obzirom da je ,,Težina lanaca” imala veliki uspeh, iako su je u Srbiji pretežno gledali preko interneta, Malagurski je odmah počeo sa pripremema za ,,Težinu lanaca 2″.

Film je nakon nekoliko godina snimanja i prikupljanja finansijskih sredstava, napokon ugledao svetlost dana prošle godine. Osim u Srbiji prikazan je i u inostranstvu. Svoju svetsku premijeru imao je čak u Južnoafričkoj Republici 20. novembra 2014., a usledila su i prikazivanja u bioskopima širom sveta. Za razliku od ,,Težine lanaca 1″, nastavak se prikazivao i u srpskim bioskopima.

U nastavku ovog kontraverznog dokumentarca, Malagurski se bavi krahom ekonomije u bivšim jugoslovenskim republikama, stranim plaćenicima, neuspeloj privatizaciji i drugim faktorima koji su balkanske zemlje doveli na rub siromaštva. Film se takođe bavi i ostalim posledicama koje je ekonomski krah uzorkovao uključujući i zaglupljivanje stanovništva vulgarnim televizijskim programom i lošim sistemom obrazovanja, što je razlog više da pogledaate i ovaj dokumentarac.

U ,,Težini lanaca 2″ izjave su, između ostalog, dali i  Karla Delponte, Oliver Stoun, Mlađan Dinkić, Vuk Jeremić, Veran Matić, Sonja Biserko, Ivo Josipović, i drugi.

[review position="bottom"]
Share.

1 Comment