Vesna Čipčić, najlepši osmeh stare Jugoslavije

0

Vesna Čipčić, jugoslovenska, odnosno srpska glumica, ostala je upamćena prvenstveno po svom raskošnom osmehu.

Rođena je u Beogradu u porodici prosvetnih radnika, 23. marta 1954. godine. Sa porodicom se kasnije preselila u Kikindu, gde je odrasla.

Glumu je zavolela zahvaljujući reditelju Draganu Joviću, kod koga je stekla prva znanja vezana za ovo zanimanje. Njihova glumačka trupa je dosta nastupala, a kako je Vesna rekla u intervjuu za ,,Novosti”, nagrade su kupili u velikim korpama.

U Beograd se vraća nekoliko godina kasnije i upisuje ,,Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju”, u klasi profesora Milenka Maričića. Za razliku od većine njenih vršnjaka, koji su poželeli da se bave glumom, Vesna je imala punu podršku svojih roditelja.

Glumu je upisala prvenstveno zbog ljubavi prema pozorištu. Još tokom studija postaje član ,,Pozorišta na Terazijama”, gde ostaje četiri godine. Od 1979. prelazi u ,,Beogradsko dramsko pozorište”, čiji je član i dan danas. Radila je i u nekoliko drugih pozorišta, poput ,,Jugoslovenskog dramskog”, ,,Narodnog pozorišta”, ,,Pozorištanceta puž”, itd.

Glumica Vesna Čipčić - biografija

Glumica Vesna Čipčić – biografija

Foto: novayugoslavia.blogspot

Pravi ,,bum” u njenoj karijeri napravila je serija ,,Vruć vetar”, gde Vesna tumači glavnu ulogu, odnosno imenjakinju Vesnu, suprugu glavnog protagoniste Borivoja Šurdilovića. Ovde je igrala uz velikane jugoslovenske kinematografije: Čkalju, Radmilu Savićević, Ljubišu Samardžić … ali nikako nije ostala u njihovoj senci.

Popularnost joj je donela i Nemica Elza koju je tumačila u filmskom serijalu ,,Žikina dinastija”.

Vesna se privatno bavi slikarstvom. Kako važi za optimističnu i vedru osobu, svoj stav prenosi i na svoja dela. Često letuje u Hrvatskoj, naročito u Rovinju gde danas poseduje manji stan.

Ćerka Anja je takođe glumica

Vesna Čipčić bila je udata za kolegu Aleksandra Alača, sa kojim je bila preko dvadeset godina u braku. Imaju dvoje dece, ćerku Anju i mlađeg sina Ivana.

Supruga je upoznala, još pre ,,Akademije”, i on joj je bio velika podrška tokom školovanja i u karijeri.

Vesna sa ćerkom Anjom

Vesna sa ćerkom Anjom

Foto: Story

Anja Alač je takođe glumica, i mlada nada domaćeg glumišta. Za sada je ostvarila nekoliko manjih uloga, a javnosti je poznata i po tome što je u ljubavnoj vezi sa Radovanom Vujovićem, zvezdom serije ,,Vojna akademija”.

Iako se glumi nije posvetila da bi bila popularna, Vesna je često u medijima, a najveća pompa se digla nakon njenog razvoda. Po Vesninim rečima ona i Aleksandar danas imaju korektan odnos, mada joj je razvod, jako teško pao.

Da li ima novog dečka?

Vesna je, nakon razvoda, svoj privatni život skrivala od očiju javnosti. Na svim javnim skupovima se pojavljivala bez pratioca, tako da se niko nije preterano interesovao za njen ljubavni život.

Međutim, 2011. godine u žutoj štampi se pojavio trač da je Vesna u vezi sa petnaest godina mlađim umetnikom iz Novog Sada. Ovaj trač bio je kratkog veka, nekoliko dana se provlačio u medijima, da bi na kraju interesovanje novinara za Vesninog novog dečka utihnulo.

U jednom intervjuu je priznala da joj je razvod jako teško pao.

U jednom intervjuu je priznala da joj je razvod jako teško pao.

Foto: alchetron

Uloge, filmovi, predstave …

 • Vruć vetar ( kao Vesna Šurdilović )
 • Kraljevski voz ( kao Rule )
 • Ljubi ljubi al glavu ne gubi, Kakav deda takav unuk, Idi mi dođi mi, Šta se zgodi kad se ljubav rodi, Žikina dinastija, Žikina ženidba ( kao Elza )
 • Timočka buna ( kao kraljica Natalija Obrenović )
 • Sekula i njegove žene ( kao Đina )
 • Mister Dolar ( kao Mariška )
 • Osveta ( kao Jelena )
 • Tri karte za Holivud ( kao Učiteljica )
 • Pokondirena tikva ( kao Fema )
 • Nikoljdan 1901. godine ( kao Jovanka )
 • Mešoviti brak ( kao Vanja )
 • Zvezdara ( kao Anđa )
 • Šešir profesora Koste Vujiča ( kao ministrova žena )

Pomenućemo i neke pozorišne predstave u kojima je igrala: Harlod i Mod, Mesec u plamenu, Pokondirena tikva, Gospođa Ministarka, Vesele žene Vinzdorske, Oskar i mama Roz, Opera za tri groša, Klopka, Transilvanija, Sve o mojoj majci, Moj sin samo malo sporije hoda, Dugo putovanje u Jevropu…

Intervjui

Ne živim od uspomena. Živim pun život, pa nemam vremena da se osvrnem unazad. To je gubljenje vremena, rasipanje snage.
Story

Ljudi su puni predrasuda. Nije lako izboriti se sa tim.
24sata

Pre svega se radujem dobroj ulozi, dobroj ekipi, timu i veštoj rediteljskoj palici.
Lisa

Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!