Žan Reno ( Jean Reno ), biografija francuskog glumačkog velikana

0

Žan Reno je globalno poznati francuski glumac, koji je svetsku slavu stekao pretežno glumeći hladnokrvne heroje i antiheroje u akcionim filmovima. Znamo ga kako iz francuskih, tako i iz holivudskih ostvarenja.

Svetsku slavu stekao je zahvaljujući francuskom reditelju Luku Besonu, ali i svom talentu, harizmi, poznavanju jezika …

Porodica, datum rođenja, odrastanje …


Glumac Žan Reno
je španskog porekla, i njegovo pravo ime glasi Huan Moreno ( Juan Moreno y Herrera-Jiménez ). Roditelji su se preselili u Maroko, težeći da se sklone od diktature Franciska Franka, tadašnjeg španskog vođe. U Maroku se  30. jula 1948. rodio i njihov sin Huan, a nešto kasnije i ćerka Marija Tereza. Huan će nekoliko godina kasnije promeniti ime u Žan.

Porodica je bila katoličke veroispovesti. Žanov otac uspeo je da se zaposli u štampariji i da obezbedi porodici normalan život. Na žalost Žanova majka umire kada je glumac bio adolescent. Negde u tom periodu on će odlučiti da se bavi glumom.

Odlazi u Francusku na studije glume, ali da bi dobio državljanstvo, morao je da odsluži vojni rok u svojoj novoj domovini.

Kada je krenuo da traži posao, promenio je ime u Žan Reno. Žan je zapravo francuska verzija njegovog imena. Prezime Reno je takođe na neki način izvukao kao skraćenu verziju svog pravog prezimena.

Sve o Žan Renou: porodica, deca, supruga, visina, datum rođenja, uloge filmovi ...

Sve o Žan Renou: porodica, deca, supruga, visina, datum rođenja, uloge filmovi …

Lični opis i osobine: izgled, visina, težina

Izrazito je visok, čak 187cm, a težina mu se kreće oko 90kg, što je za njegovu visinu sasvim zadovoljavajuće.

Ne možemo da kažemo da je spadao u glumce manekenskog izgleda, ali njegova harizma i specifičan izraz lica doneo mu je mnogo vrednije uloge. Zbog određene doze hladnokrvnosti koju bez problema može da iznese i pred kameru, Žan Reno je često igrao opuštene policajce, agente ili negativce, koji ne znaju za strah.

Prepoznatljiv je i po crnoj kosi sa omanjim zaliscima i tamno braon očima. Žan Reno govori četiri jezika: francuski, španski, engleski i italijanski.

Prve uloge u romantičnim komedijama i filmovima

Renoa je otkrio čuveni francuski reditelj Luk Beson, u čijim filmovima je poznati glumac i započeo karijeru. To su pretežno bile komedije ili akcije. Slavu su mu doneli filmovi Veliko plavetnilo, Profesionalac, Nikita… Žan Reno pozajmio je glas i Mufasi, Simbinom ocu u animiranom filmu ,,Kralj lavova”, ali u francuskoj sinhronizovanoj verziji.

Od sredine devedesetih, počeo je da glumi i u filmovima holivudske produkcije, a uspesi su se ređali jedan za drugim. Jedna zanimljivost kaže da je odbio ulogu Morfeusa u svetski popularnoj triologiji ,,Matriks”, kako bi prihvatio ulogu u blokbasteru ,,Godzila”. Godzila je finansijski prošla znatno lošije od Matriksa, ali je bila povod da Reno postane jedan od najpopularnijih glumaca u Japanu. Popularnost u zemljji izlazećeg Sunca, omogućila mu je da reklamira ,,Tojota” automobile.

Zanimljivo je da je na početku karijere biran uglavnom za uloge u akcionim filmovima. Međutim njegov talenat je vremenom došao do izražaja, što se može videti i po njegovim ulogama u romantičnim filmovima.

Sa Kristijanom Klavijeom u filmu ,,Posetioci"

Sa Kristijanom Klavijeom u filmu ,,Posetioci”

Poznate uloge Žan Renoa:

 • Veliko plavetnilo ( kao Enzo ),
 • Posetioci, Posetioci 2 – u hodnicima vremena ( kao grof Grodfroa ),
 • Posetioci osvajaju Ameriku ( kao Tibo, u američkom rimejku filma ,,Posetioci” gde takođe glumi i Kristijan Klavije koji se pojavljuje u originalnoj verziji )
 • Profesionalac ( kao Leon )
 • Jaguar ( kao Žan )
 • Francuski poljubac ( kao inspektor Žan Pol )
 • Nemoguća misija ( kao Franc )
 • Rozmarin grob ( kao Marselo )
 • Godzila ( kao Filipe )
 • Ronin ( kao Vinsent )
 • Vasabi ( kao Hubert )
 • Rolerbol ( kao Aleks )
 • Pink Panter 1, Pink Panter 2 ( kao Gilbert )
 • Da Vinčijev kod ( kao Bezu )
 • Prošišo kroz šolju ( kao Le Frog. U pitanju je animirani film, čiji originalni naziv glasi ,,Flushed Away”, gde je Reno pozajmio glas jednom od likova )
 • Nikita ( kao Viktor )

U planu je da 2016. izađe treći deo filma ,,Posetioci”, ali kao originalna francuska verzija, ne kao američki rimejk.

Privatni život, mesto boravka, supruga, deca….

Francuski glumac Žan Reno, živi na nekoliko lokacija:u Los Anđelesu, Parizu i Maleziji.

Ima šestoro dece i tri braka iza sebe. Po dvoje dece iz svakog braka. Razlika između njegove najstarije ćerke i najmlađeg sina je trideset tri godine.

Prva Renoova supruga bila je Genoveva, sa kojom ima ćerku i sina, Sandru i Majkla. Devedesetih se oženio poljskom manekenkom Natalijom, koju je upoznao u Parizu i  sa kojom je takođe dobio sina i ćerku, Toma i Serenu. Izgleda da Žan Reno jednom u deceniji menja suprugu, ali i da je slab na manekenke poljskog prekla. Njegova treža žena Sofija, takođe je manekenka i glumica iz Poljske, a ona mu je rodila sinove Klea i Dina. Na venčanju Sofije i Žana kumovao je nekadašnji predsednik Francuske Nikola Sarkozi, u to vreme ozbiljan kandidat za ovu funkciju.

Share.

Comments are closed.