Zoran Radmilović – biografija, uloge, citati

1

Biografija, datum rođenja, prve uloge …

Zoran Radmilović, bio je domaći glumac, majstor improvizacije i legenda jugoslovenskog glumišta. Danas se smatra jednim od najvećih komičara sa ovih prostora.

Rođen je 11. maja 1933. godine u Zaječaru. Njegov deda bio je Nemac, koji se oženio Srpkinjom Stevkom, prešao u pravoslavlje i dobio ime Radmilo. Iz dedinog imena izvedeno je i prezime Radmilović. Stevkin i Radmilov sin Momčilo, postao je sudija, oženio se Ljubicom i dobio sina Zorana, koji će nekoliko godina kasnije postati najveće ime domaće komedije.

Kao dečak, Zoran je bio veoma brižan prema porodici. Ukoliko otac nije bio kod kuće, pazio je na majku i mlađeg brata. Kada bi majka otišla kod svoje sestre, koja je živela u blizini, Zoran bi išao po nju da ,,ne ide sama”. Porodica je često odlazila u pozorište, ne sluteći da će jedan njihov član nekoliko godina kasnije postati sjajan glumac.

Za glumu se zainteresovao u Gimnaziji, razmišljao je da upiše ,,Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju” nakon srednje škole, ali je otac insistirao da odabere drugi fakultet. Mladi Zoran poslušao je savet svog oca, i odlučio da studira prava. Nije imao sreće na ,,Pravnom fakultetu”, pa se prebacuje na ,,Arhitektonski”. Ni ovde se nije snašao, zato odlučuje da pređe na ,,Filološki” gde upisuje smer engleski jezik i književnost.

Krišom se i dalje bavio glumom. Postao je član kulturno – umetničkog društva ,,Ivo Lola Ribar”. Tu upoznaje Soju Jovanović, prvu srpsku rediteljku. Ona ga nagovara da skupi hrabrost i upiše glumu, tako da se Zoran prebacuje na ,,Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju” gde će diplomiorati 1963. godine.

Biografija Zorana Radmilovića

Biografija Zorana Radmilovića

Foto: 6yka

Počinje da radi u ,,Beogradskom dramskom pozorištu”. Njegova prva veća uloga bila je godinu dana kasnije u predstavi ,,Kralj Ibi”. U ovoj predstavi imao je glavnu ulogu pošto je od nje odustao glumac Ljuba Tadić. Tada je Zoran prvi put izveo neke svoje improvizacije, što se publici veoma dopalo. Predstava se igrala sa velikim uspehom i u inostranstvu.

Krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina u Jugoslaviji počinje ekspanzija filma i Radmilović rešava da se okuša i na velikom platnu. Prvu ulogu imao je već 1959. u filmu ,,Krizantema”, a prvu zapaženiju ulogu dobio je u ,,Čudnoj devojci” iz 1962. godine.

Iako je oduvek voleo ozbiljne uloge, kruna Zoranove karijere bila je predstava Radovan III. U ovoj predstavi, glumi Radovana, nezadovoljnog čoveka koji je došao iz Zavičaja u grad. Komedija ,,Radovan III“ se i dan danas rado gleda, a Radovanovi citati se uvek uz osmeh prepričavaju. Ono što je najinteresantnije, jesu Zoranove improvizacije, koje je primenio i u ovoj predstavi. Upravo zbog odličnih improvizacija, Zorana danas mnogi smatraju prvim sprskim stend-ap komičarem.

Glumeo je u mnogim filmovima i serijama, a najviše ga je proslavila poyorišna predstava ,,Radovan III".

Glumio je u mnogim filmovima i serijama, a najviše ga je proslavila poyorišna predstava ,,Radovan III”.

Foto: pulse.rs

Zoranova supruga i deca

Velika ljubav Zorana Radmilovića bila je njegova supruga, takođe glumica, Dina Rutić – Radmilović. Venčali su se 1966. godine i ostali u braku sve do Zoranove smrti 1985. Njen otac Joža, bio je poznati glumac. Dinu ste mogli da vidite u seriji ,,Banjica”, filmu ,,Bitka na Sutjesci”, itd. Zaboravljena od svih, Dina je posle Zoranove smrti ostala da živi u malom stanu u Beogradu sa skromnom penzijom. Kako bi preživela teško vreme, od devedesetih, pa nadalje, prodala je mnoge dragocenosti, uključujući i nagradu ,,Dobričin prsten” koju je Zoran osvojio kao glumac za životno delo.

Zoran i Dina imali su samo jedno dete, ćerku Anu, koja je završila glumu u Novom Sadu. To što je Zoranova ćerka, samo joj je otežavalo karijeru glumice, zato se preorijentisala na novinarstvo. Danas radi za ,,Balkan magazin”. Osim novinarstvom, bavi se i pisanjem, Napisala je dve knjige, posvećene njenom pokojnom ocu – ,,Kad je svet imao brkove” i ,,Zalažem se za laž” po kojem je snimljen istoimeni film.

Problemi sa alkoholom

O Zoranu Radmiloviću mogu se čuti razne priče, anegdote i urbane legende. Ljudi su ga često poistovećivali sa Radovanom iz predstave ,,Radovan III”. Govorilo se, između ostalog da je često pijan, da je non stop u kafani i da mora prvo da se napije da bi odigrao neku predstavu.

Ove glasine svojevremeno je demantovala Zoranova ćerka Ana, izjavivši da su glasine o Zoranovim pijanstvima lažne.

Smrt

Zoran Radmilović preminuo je 21. jula 1985. godine. Samo dvanaest dana pre smrti odigrao je dvesta devedeset devetu predstavu ,,Radovan III”, izdržavši velike bolove.

Kremiran je i njegova urna se nalazi na beogradskom Novom groblju u Aleji zaslužnih građana.

Pozorište u rodnom Zaječaru nosi ime Zorana Radmilovića. Dve glumačke nagrade takođe nose njegovo ime: Nagrada Zoran Radmilović i Zoranov brk. Podignuta su mu dva spomenika, jedan u Zaječaru, drugi u Beogradu. U ovim gradovima se nalaze i ulice koje nose Zoranovo ime. U Mileševskoj ulici u Beogradu, gde je Radmilović stanovao, nalazi se njeogova spomen ploča.

Predstave, filmovi, serije, uloge, nagrade ….

Zoran Radmilović osvojio je nagrade: Dobričin prsten, Oktobarsku nagradu grada Beograda, Sedmojulsku nagradu SR Srbije.

Zoran sa ćerkom, Anom Radmilović

Zoran sa ćerkom, Anom Radmilović

Foto: srbin.info

Od poznatih filmova i serija u kojima je glumio izdvojićemo:

 • Čudna devojka ( kao Peđa )
 • Kir Janja ( kao Mišić )
 • Marš na Drinu ( kao Petrović )
 • Glineni golub ( kao Predrag )
 • Gorski car ( kao Svetolik )
 • Rođaci ( kao Aleksa )
 • Ceo život za godinu dana ( kao Živko )
 • Kralj Ibi ( kao tata Ibi )
 • Obraz uz obraz ( kao Zoran )
 • Crni petak ( kao načelnik opštine )
 • Džangrizalo ( kao Džangrizalo )
 • Izgubljena sreća ( kao Dragi )
 • Zvezdana prašina ( kao Marko )
 • Kako upokojiti vampira ( kao Andrija )
 • Više od igre ( kao kapetan Šljivić )
 • Srećna porodica ( kao ujka )
 • Pripovedanja Radoja Domanovića ( kao Radoje Domanović )
 • Široko lišće ( kao Milan )
 • Šesta vrzina, Priče iz radionice ( kao Života )
 • Maratonci trče počasni krug ( kao Bili Piton )
 • Priče iz Nepričave ( kao domaćin )
 • Radovan III ( kao Radovan )
 • Šećerna vodica ( kao dr Dragović )
 • Prokleta avlija ( kao Karađoz )
 • Otac na službenom putu ( kao pilot )
 • Šmeker ( kao čiča Dača )

Citati

Osim glumom Zoran Radmilović se bavio i pisanjem. Evo nekoliko njegovih citata i stihova:

zoran radmilovic citati intervjui
Foto: Leptirica

Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

A, ko nas to plaši? Naravno, prvo mi sami sebe. Potom “ostale strukture”. Strukture koje odlučuju, drže snagu i moć. Snagu naše nevelike pameti, i moć našeg straha. A stvar je vrlo jednostavna! Na dohvat ruke, takoreći. Treba samo reći – NEĆU VIŠE TAKO! Svega tri reči. I možda još dve – MARŠ TAMO! Znači, sve zajedno pet reči!

Mislim da je život vrlo jednostavna i lepa stvar. I time što ga komplikujemo nepotrebnim htenjima, nepotrebnim željama koje idu van naših mogućnosti, samo sebi i drugima stvaramo nesreću.

Ne želim da se ponovo rodim. Zapravo, želim, ali posle smrti. Želim još jedan ceo život.

Share.

1 Comment

 1. kojesta…covek jeste bio alkoholicar.cerka je usvojena a zenu je varao sa onom glumicom iz grlom u jagode…gocom.a da…imao je jednog poznanika(inace lokalna legenda) u zajecaru kojeg je kopirao i imitirao u svojim ulogama…