“Ant-Man (Čovek-mrav)” – najnovija ekranizacija lika iz Marvelovog stripa

0

“Volt Dizni” studio nam ove godine donosi još jedno fantastično ostvarenje bazirano na likovima iz Marvilovih stripova. „Čovek – mrav (engl. Ant-Man)“ je najnovij americki superheroj film koji je dobio odlične kirtike i za manje od mesec dana ostvario zaradu od preko 292 milionda dolara.

Razvoj filma i njegova produkcija

Razvoj ovog filma počeo je još kasnih osamedesetih godina kada je kreator Sten Li prvi put razvio ideju o čoveku mravu. Međutim tada je sve ostalo samo kao ideja. Početkom 2000-te godine Hauard Stern sastao se sa čelnicima Marvelovih stipova kao bi kupio prava za adaptaciju “Ant-Man”. U maju te godine najavili su zajedničku saradnju, gde bi „Volt Dizni“ bio generalni distributer filma.

Sa pisanjem scenraija krenuli su još 2003-e godine četiri autora iz Marvilovog tima, koji je završen tek 2013-e godine. Međutim kako se producentima nije svideo, scenaristi su morali pre pred produckije filma da urade brojne izmene istog. U avgustu 2014-te godine zvanično počelo je snimanje filma. Za režisera je izabran Pejton Rid, dok je producent bio Kevin Pejdž.Ant Man (3)

Snimanje je započeto u San Francisku, a snimano je i u Antlanti. Snimatelj Rasel Karpentr koristio je za potrebe projektta 1.85 aspcet fotografije sa “M” kamerama koje su pogodne za scene borbe i snimanje helihoptera. Ekipa zadužena za snimanje i montažu dosta je morala da koristi i makro fotografije kako bi film vizuelno bolje izgledao i bio dopadljiviji publici.

Posebno teško je bilo izvesti da se snima iz perspektive mrava, koja se za četiri inča razlikuje od ljudske perspektive. Scene su snimane običnim kamerama, koje kada su snimane nastajale su vibracije koje su kasnije monterima snimaka otežavale posao. Sama montaža i post produkcija su najviše trajali i zahtevali najviše truda. Konačno krajem maja ceo projekat je završen i mogli su početi sa marketingom i radovima vezanim za premijeru filma.

Likovi i glumci koji ih tumače

Paul Rud kao Skot Leng (Čovek-mrav): Bivši sistemski inženjer u „VistaCorp“ i sitni kriminalac, koji stiče odelo koje mu omogućava da smanjuje veličinu, a povećava snagu. On čak ima sposobnost i da kontroliše mrave. Što se tiče kastinga producent Kevin je za sjajnog Ruda rekao: “Pogledajte tog sitnog lopova koji dolazi u kontakt sa bojim i daje sve od sebe da bude dobar, a onda pogledajte nekoga kao Paul Rud, koji može da uradi nešto nepoželjno kao što su provale u kuće drugih ljudi i da idalje bude šarmantan i prijatan.“ 

Ant Man (5)

Pol Rid kao Čovek-mrav

Evandželin Lili kao Houp van Dajn: Ćerka Hanka Pima i Dženet Van Dine i viši član upravnog odbora „Pim“ tehnologije, koja pomaže Deren da preuzme kompaniju. Opisujući svoj lik, Lili je izjavila: “Ja sam odrala uz dva super-heroja. Dakle, ja sam na prilično s****n ljudsko biće. Ja sam takođe prilično sposobna, jaka, a igrati jednu lošu devojku je divno, ali najzabavnije je bilo predstaviti koliko je ona izmenila dva super-heroja. I jasna poruka je bila poslata u moje ime, da ja i nisam neki veliki fan moga oca i zato sam uzela majčino prezime.“ 

Ant Man (6)

Evandželin Lili kao Houp van Dajn

Kori Stul kao Daren Kros: Bivši štićenik „Pima“, koji kasnije preuzima celu kompaniju i stvara sličnu verzuju Odela „Ant- mena“. Opisujući odelo, Stul je rekao: “Daren Kros… ima odelo koje je neka vrsta nove generacije Čoveka-mrava, koje može učiniti sve što Čovek-mrav može da uradi,čak i više.“  

Bobi Kanavel kao Pakston: Policajac koji je veren sa Lengovom bivšom ženom Megi. Kanavel je naveo da su ga Rud i MekKaj ubedili da se priduži filmu, govoreći: “Oni su moj deo na neki način napumpavali i oboje su me zvali i rekli: “Moraš uraditi ovo.“ Zvali su me i pre nego što me je Marvel nazvao. Ja sam iskreno samo otišao, verovajući njima da je scenario jako dobar, znači samo sam im verovao.“

Mičael Pena kao Luis: Langov bivši cimer i član njegove posade. Pena ga je naveo po uzoru na Luisa da konkuriše za ulogu koja zahteva „vokalski stil i pozitivan pogled na život” , kako je sam izjavio. Lik koji tumači opisao je ovako: “On ima taj osmeh na licu i nije ga briga. On je onaj tim momka,“Ej, šta radiš ovog vikenda?“ i u fazonu „Otišao sam u zatvor“, ali sa osmehom na licu.“

O čemu se radi u najnovijoj ekranizaciji Marvelovog stripa?

  U proslosti doktor Henk Pim verujuci da je tehnologija koju je izmislio, odonosno odelo za čoveka-pauka, veoma opasna i da moze doci u pogresne ruke, odlucuje da svoje otkrice sakrije. Radnja filma je smeštena u danasnjicu, gde vidimo kako izlazi iz zatvora Skot Lang. On pokusava da svoju kriminalnu proslost ostavi iza sebe u nadi da ce tako lakse i cesce vidjati svoju cerku. Ipak, zbog problema koji mu pravi kriminalni dosije i nemogucnost pronalaska i zadrzavanja posla, pristaje da ucestvuje u jednoj pljacki u kojoj bi trebalo da podje sve bez nekih većih problema.Ant Man (1)

Njegov cimer iz zatvora i jos dvojica saucesnika pomazu mu da opljackaju jedan sef bogatog dekice Henka Pima. Pljacka po njih ne prolazi bas dobro, jer nalaze samo beskorisno odelo. Skot ubzo saznaje da odelo nije ni malo beskorisno i dolazi u situaciju kada mora da pomogne Henku i njegovoj cerki Houp da pokusaju da sprece,  Darena u pokusaju da prototip ovog odela proda pogresnim ljudima. Tada Skot pomocu odela postaje superheroj Ant – Man, ofnodno čovek- mrav. Tada doktor Henk sa cerkom Houp i Sckotom koji je naoružan genijalnim odelom sa neverovatnom sposobnošću da se smanjivanjem do veličine mrava i kontrolisanjem mrava,  kreće u misiju da spasi svet od haosa koji ga očekuje…

Uglavnom dobre kritike za “Čoveka-mrava”

“Ant-Man” je od kritičra pokupio sve pohvale, pa tako na sajtu „Rotten Tomatoes“, koji se bavi prikupljanjem recenzija i kritika poznatih kritičra,  film ima rejting od 79% sa prosečnom ocenom 6.8 od 10 na osnovu 224 kritike. Konzeus sajta navodi,“Vođen šarmantom performansom od Paul Ruda, “Ant-man“ nudi Marvelova uzbuđenja na odgovarajući način, mada ne onako glatko kao svoje najuspešnije prethodnike.“ Na sajtu „Metacritic“, film ima prosečnu ocenu 64 od 10, na osnovu 43 kritike, sa naznakom „generalno povoljne kritike.“ „CinemaScore“ je prijavio da je publika dala filmu ocenu „A“ na skali od A+ do F.

Kritičar Džastin Čang iz američkih novena „Variety“ je rekao „film uspeva da napravi veoma dobru diverziju,koja je nekada predvidljiva, zasnovana na Holivudskoj mudrosti da manje zapravo može biti više.“ Njegov kolega Kent Turan iz „Los Angeles Times“ u svojoj recenziji je napisao: “Na razigrane i neočekivane načine i ukrašen sa instinskim off-centralnim smislom za humor,“Čovek-mrav“ je svetlo na nogama koji na neki način opisuju Marvela kao što nikad nisu.“ Sa druge strane, Alonso Duranldefe iz američkih novina „The Wrap“ je rekao da ovaj film „služi samo šalama koje nisu uzbudljive.“Ant Man (2)

Kada se uzmu u obzir reakcije gledaoce može se reći da im se dopalo ovo ostvarenje, čemu svedoči rekordna poseta bioskopa, kao i fenomenalna zarada koju je “Čovek-mrav” do sada ostvario. Film je svetsku premijeru doživeo 17-og jula ove godine, a do 2-og avgusta ostvario zaradu od 132,2 miliona dolara u SAD-u i 159,5 na ostalim teritorijama, što čini ukupnu zaradu ovog filma za samo dve nedelje prikazivanja – 291,8 miliona dolara.

Međutim iako je film od početka prikazivanja do sada na vrhu bioskopskih blagajni i donosi sjajnu zaradu kada ga uporedimo sa ostalim Marvelovim izdanjima u Diznijevom produkciji, možemo reći da je ovo jedan od debija koji je imao najmanju zaradu u prvim nedeljama prikazivanja. Ipak iz studija Volt Dizni su izjavili da su prezadovoljni, kao i da prikazivanje filma u bioskopima još uvek nije završeno i da očekuju da će zarada nastaviti da raste i u predstojećem periodu.

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.