Italijanski posao (engl. The Italian Job) – 2003.

0

Jedan od najinteresantnijih akcionih filmova sa početka XXI veka, o kom se puno pisalo u trenutku izlaska te sad već davne 2003. godine. „The Italian Job“ je definitivno našao put do srca obovožavaoca akcionih filmva, brzih automobila i savršenih pljački bez obzira na jaku konkurenciju tokom 2003. godine.

Ovaj popularan akcioni film koji je zapravo rimejk legendarnog britanskog filma istog naziva, režirao je Geri Grej (F. Gary Grey) koji je ovu uzbudljivu akciju režirao na osnovu scenarija koji je napisao bračni par Powers, Dona i Vejn. Ipak, ovaj film u kom su glumili neki od najpopularnijih glumaca s početka XXI veka, se razlikuje svojom radnjom od britanske verzije filma istog naziva. Moglo bi se reći da je američka verzija The Italian Job filma zapravo omaž priči originala, te se i ne može očekivati ista radnja.

Bilo kako bilo, dvočasovna akcija The Italian Job je kao početni budžet imala 60 miliona američkih dolara, što je i više nego opravdala zaradom u bioskopima, s obzirom da se cifra od zarade utrostručila na 176 miliona $.

the-italian-job-recenzija-film

Izbor glumaca za film – „The Italian Job“ – Casting

Kasting za film Italian Job je reklo bi se prošao više nego odlično, pošto su u filmu glumili neki od najboljih svetskih glumaca, pogotovo akcionih filmova. Pogledajte kome su sve dodeljene glavne uloge u filmu Itajlianski posao.

Mark Volberg (Mark Wahlberg) je glavni lik u filmu pod imenom Čarli Kroker, koji je zapravo glava tj. šef bande i mozak iza svih operacija tima. Ova uloga ga je praktično očekivala pošto je režiser Gari Grej već neko vreme želeo da radi sa Volbergom, nakon što se oduševio njegovom ulogom u filmu „Noći Bugija“, u kojoj Mark glumi porno zvezdu.

Uz njega tu je i prelepa Šarliz Teron (Charlize Theron) koja glumi Stelu Bridžer profesionalnu obijačicu sefova poput njenog oca kog glumi još jedna holivudksa legenda – Donald Saterlend a kog tim želi da osveti, iako primenjuju različite tehnike za obijanje sefova. Teronova je bil prvi izbor režisera na predlog Mark Volberga, a kako bi se što bolje spremila za ulogu, bilo je potrebno da prođe obuku profesionalnog obijača sefova. Fantastični Edvard Norton (Edward Norton) koji je inače poznat kao problematičan kolega za saradnju, a koji glumi krticu tokom „posla u Veneciji“ i kasnije u filmu je takođe tu, kao i Set Grin (Seth Green) kog u filmu zovu Lajl ali i Napster, a koji glumi veštog kompjuterskog sveznalicu i hakera.

U ovaj uzbudljivi film je svoje glumačke napore uložila i akciona legenda Džejson Statam (Jason Statham) koji poput svoje druge legendarne uloge u filmu Transporter, takođe glumi ludog i brzog vozača koji vešto vozi automobile za beg, ali ne onakve na koje smo mi navikli i koje jedva čekamo da prodamo za otkup automobila uz http://otkupautomobila.rs/ već profesionalne Mercedes automobile poput onih u Transporteru i mnoga druga vozila iz snova, iako su u ovom filmu posebno mesto imali upravo drugačiji automobili, kao što su Mini Cooper modeli baš kao i u originalnom filmu iz 1969. godine. Koliko je vožnja bila važan deo filma govori i činjenica da su glumci morali da prođu detaljnu obuku za vožnju pre samog snimanja filma.

Ulogu je dobio i američki reper Mos Def, kao deo popularnog trenda tog perioda da poznati reperi glume u akcionim filmovima (setite se DMX-a u Exit Wounds filmu sa Sigalom ili recimo Ludacris-u u Fast and Furious sagi o trkama automobila i bandama itd.), a koji je svakako opravdao očekivanja iako nije glumac po profesiji.

Radnja filma „Italijanski posao“

Veoma zanimljiv zaplet, koji na početku možda može ostaviti utisak standardnog početka akcionog filma koji se obično osvrće na želju za osvetom ili ispravku nepravde. Naime, Džon Bridžer, profesionalni obijač sefova kog glumi holivudska legenda Donald Saterlend je najpre okupio pljačkaški tim koji treba da ukrade zlato vredno 35 miliona dolara iz sefa koji pripada italijanskim mafijašima iz Venecije, a koji su ga takođe ukrali svega nekoliko nedelja pre toga.

the-italian-job-film-mini-cooper-automobili

Nakon što uspevaju da učine ovaj poduhvat, pojavljuje se već pomenuta krtica u timu, ovaj put je to očekivano Edvard Norton koji glumi lik Stiva, a koji nakon uspešno obavljenog posla koji su izveli Čarli Kroker, Napster, Levo Uvo, Zgodni Rob i Džon, presreće ekipu uz pomoć svog ličnog izdajničkog tima u nameri da otme zlato nakon čega Džon biva ubijen.

Želja tima da osveti svog mentora i pljačkašku legendu vodi celokupan tim u novu opasnu avanturu, prepunu brze vožnje, pucnjave, nadmudrivanja ali i uključivanja novih likova, kao što je prelepa Šarliz Teron, koja glumi ćereku ubijenog Džona, i osobu koja će se pridružiti pljačkaškom timu u osveti, kako željom za osvetom tako i svojim „nasleđenim umećem“ za obijanje sefova. Ovo umeće je doduše potpuno drugačije od onoga kako je to radio njen otac, ali povezanost naravno i dalje postoji.

Mini Kuperi kao veoma popularna vozila još iz doba prve verzije filma, su pametno implementirana i u radnju ovog, s tim što su u pitanju novije verzije automobila koje su prikladnije vremenu u kom su snimane. Upravo Mini Cooper vozila su ta koja su imala ključnu ulogu u radnji samog filma, što zbog svog kvaliteta i simpatičnosti što zbog kompaktnosti i činjenice da su dovoljno mali automobili koji mogu da budu korisni prilikom vožnje u gradu koja i jeste glavni razlog za otkup automobila ove vrste kod nas, ali i radi pljačkaškog plana u samoj radnji filma. No, kako ne bismo otkrivali previše, pogledajte film i sami i otkrijte kako se film razvija i potom završava.

Uspeh filma i ocene publike i kritičara

Kada je u pitanju uspeh samog filma on je neosporan. Ipak, mnogo veće pohvale je dobio od strane publike nego od strane samih kritičara, iako su kritičari zapravo bili vrlo darežljivi prema ovoj akciji ako se uzmu u obzir neki drugi filmovi sličnog žanra koji nisu baš najbolje prošli.

Naime, dva najveća sajta koja se bave popisom filmova i svih informacija veznim za filmove, zatim filmskim kritikama i ocenama, naravno IMDb i Rotten Tomatoes, se zapravo slažu oko ocene radnje filma i njegove režije, što se i ne događa tako često. Naime, prosečna ocena filma na sajtu Rotten Tomatoes je oko 6,4 dok je na IMDb-u ta ocena oko 7.

Neki od kritičara su rekli da je Italian Job: „Veoma zabavan film u koji ne morate uložiti mnogo truda kako biste razumeli radnju i ispratili sve ideje i tok priče, ali na ipak kvalitetan i interesantan način koji neće učiniti da se osećate bezveze da ga gledate.“ Takođe, neki su rekli i: „Film je pitak i predstavlja moderan obrt na originalni britanski film iz 1969 godine, a za uspeh samog filma je dosta zaslužena popularna i simpatična glumačka postavka“, koju smo već pomenuli a koja zaista predstavlja neke od najpopularnijih holivudskih glumaca ikad.

Ova interesantna akcija je postala jedan od najgledanijih filmova 2003. godine iako je imala žestoku konkurenciju poput još jednog legendarnog akcionog filma kog smo već pomenuli – 2 fast 2 furious, zatim „The Matrix Reloadeed“, potom „Terminator 3“, zatim „S.W.A.T“ ali i potpuno drugih vrsta filmova poput završnog dela Gospodara Prstenova – Povratak Kralja, zatim Pirata sa Kariba, Hulka i mnogih drugih filmova.

The Italian Job je bio 23. najuspešniji film po broju prodatih bioskopskih ulzanica tokom 2003. godine sa 106 miliona zarađenih dolara, iako je ukupna zarada kasnije dostigla cifru od pomenutih 180 miliona $. Iako ovo nije film koji poseduje materijal za veliki nominacije, film je zaista vredan gledanja.

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.