Pirati sa kariba: Proklestvo crnog bisera (Pirates of the Caribbean: The curse of the Black pearl)

0

„Pirati sa Kariba: Prokletstvo crnog bisera“ je američki film iz 2003. godine. Ovaj film mešavina je više žanrova: avanture, fantazije, komedije i romanse. Režiju je uradio Gor Verbinski, dok je producent filma Džeri Brukhajmer. Džeri je ovim filmom postigao pun pogodak, kada se uzme u obzir da su filmovi sa piratima davno izašli iz mode, i da svaki novi film sa piratima je loše prošao kod publike. Scenario su napisali Ted Eliot i Teri Rosio po priči Stjuarta Bita i Džej Volperta. Film traje 143 minuta, a produkciju je uradila čuvana američka produkcijska kuća Volt Dizni, odnosno „Walt Disney Pictures“. Film je imao budžet od 140 miliona, a zaradio je nešto više od 305 miliona dolara u bioskopskim blagajnama. Međutim ukupna zarada ovog filma isnosi preko 650 miliona dolara. Prvi deo Pirata sa Kariba je imao ogromnu gledanost, nominovan je za čak pet Oskara na 76-oj dodeli Oskara, a na sajtu IMDB – najvećem svetskom filmskom internet pretraživaču nalazi se u 250 najboljih filmova ikada snimljenih.

Glumci i uloge

Režiser Gor Verbinski je okupio fantastičan tim glumaca oko ovog projekta. Pa tako na kastignu glavnu ulogu je dobio maestralni Džoni Dep, koji u ovom filmskom ostvarenju tumači Džeka Sparoua, bivšeg piratskog kapetana ”Crni biser” koji očajnički želi da vrati svoj brod i posadu. Džoni Dep je glumeći u ovom filmu bio nominovan u kategoriji najbolji glumac na dodeli “Oskara”, kao i na dodeli “Zlatnog globusa”, a kritičari su oduševljeni kako je Dep izneo ulogu kapetana Džeka. Sjajni australijski glumac, dobitnik “Oskara” Džefri Ras, u ovom avanturističkom epu glumi kapetana Hektora Barbosu. Od glumaca u glavnim ulogama moramo istaći sjajnog Orlando Bluma kome je pripala uloga mladog kovača Vil Tarnera, kao i izvandrednu američku glumicu Kiru Najtli koja glumi Elizabetu Svon.

Proklestvo crnog bisera

Sporedne uloge tumače Džonatan Prajs, Li Arenberg, Makenzi Kuk, Zoi Saldana, Džek Davenport, Kevin Maknali i mnogi drugi.

Radnja filma

Radnja filma prati glavnog lika kapetana piratskog broda „Crni biser“ Džeka Sparoua i smeštena je u osamnaesti vek. Njegova posada predvođena Hektorom Barbarosom diže bunu protiv Džeka i ostavlja ga na pustom ostrvu, a oni kreću u potragu za čuvenim astečkim blagom španskog konkistadora Korteza.

Deset godina kasnije Barbarosa i njegovi ljudi napadaju grad na Jamajci, i otimaju guvernerovu kćer Elizabetu Svan zbog čudesnog medaljona koji ona nosi. U međuvremenu Elizabetin prijatelj iz detinjstva, koji je sada kovač Vil Tarner oslobađa kapetana Džeka iz gradskog zatvora, a za uzvrat Džek će njega odvesti do broda i pomoći mu da oslobodi Elizabet. Njih dvojica otimaju brod britanske flote i kreću u poteru za Crnim biserom, koji se oputio prema tajanstvenom Otoku mrtvih. Ono što Vil ne zna, a to je da je na kapetana i njegovu posadu bačena kletva koji ih je preobrazila u žive mrtvace i osudila na večnu patnju između života i smrti. Tako svakom pojavom mesečine oni se preobražavaju u žive kosture i da bi se spasili moraju vratiti sve delove astečkog blaga i prineti žrtvu. Međutim to nije njihov najveći problem, jer za petama im je Elizabetin Verinik – komadant Džejms koji je sa svojim brodom „Neustrašivim“ krenuo u pohod na njih.

Pirati sa kariba

Nastavci filma

Ovaj fantastični letnji blokbaster 2006. godine dobija svoj prvi nastavak pod nazivom “Pirati sa kariba: Tajna škrinje”, koji je prvog dana prikazivanja zaradio 55,8 miliona dolara i time je postavio rekord za najveću zaradu u jednom danu i najveću zaradu petkom svih vremena. Zanimljivo je to da je drugi deo ovog avanturističkog epa oborio rekord tokom prvog vikenda prikazivanja sa zaradom od preko 135 milona dolara, a predhodni rekord je držao film “Spajdermen 2” sa zaradom koja iznosi nešto više od 114 miliona dolara. Do kraja avgusta 2006. godine ovaj film je zaradio preko 400 miliona dolara u SAD-u, dok je širom sveta zaradio 864 miliona dolara i nalazi se na 11 mestu filmova sa najvećom zaradom širom sveta, a u top deset je sa zaradom u zemlji u kojoj je proizveden.

Zbog velike popularnosti i odličnog prijema kod publike godinu dana kasnije producent Džeri Brukhajmer u saradnji sa izdavačkom kućom Volt Dizni nam predstavlja drugi nastavak filma pod nazivom “Pirati sa Kariba: Na kraju sveta”. Treći film o piratima je nastavio da obara rekorde gledanosti i tako u samo šest dana prikazivanja zaradio neverovatnih 401 milion dolara, i ujedno predstavlja najgledaniji film ove franšize.

Četvrti film o piratima pod nazivom “Pirati sa Kariba: Na čudnijim plimama” dolazi nam nakon što su predhodna tri filma zaradila dve i po miliarde dolara samo u bioskopima, a svoju premijeru imao 2011. godine. Producent je kao i kod prva tri dela bio Brukhajmer, dok je se kao režiser ovoga puta našao Rob Maršal. Kao i predhodnici ovaj film je imao sjajan prolaz kod publike, ali je ostvario nešto manju zaradu u odnosu na svoje predhodnike.

Snimanje petog dela ove čuvene Diznijeve franšize pod nazivom “Pirati sa Kariba: Mrtva usta ne govore” je započelo ove godine, a bioskopsku premijeru će imati 2017. godine.

 

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.