Najbolje domaće komedije svih vremena

1

Domaća kinematografija, poznata je pre svega zbog dobrih komedija. Spisak kultnih filmova, čije se replike i danas prepričavaju, je podugačak, a one najbolje upamtili su i mlađi i stariji.

Većina ovih komedija se uvek rado gledaju iznova, pa je to razlog zašto ih mnoge televizije često repriziraju.

Ako vam se gleda dobar film, a pri tom želite da se dobro opustite i zabavite, pogledajte neki filmova sa spiska najboljih domaćih komedija, koje smo pripremili za vas …

Treba vam preporuka za dobru domaću komediju? Pogledajte naš izbor najboljih. Foto: fastserbia

Tesna koža

Tesna koža je gotovo uvek na vrhu liste najboljih jugoslovenskih komedija. Glavni likovi su Dimitrije Pantić ( Nikola Simić ), koji je već godinama mlađi referent u firmi i ne može da napreduje, i njegov direktor Srećko Šojić ( Lane Gutović ), koji uporno drži direktorsku poziciju iako je ne zaslužuje. Šojićevo ponašanje iritira nesrećnog i nervoznog Pantića, a njihovi razgovori će vas navesti da se smejete do suza.

Iako je priča na neki način tragična, jer u našem podneblju direktor firme može biti svako ( čak i neko ko je neškolovan, glup i korupmiran ), publiku je ovaj film jako zabavio. Snimljeno je ukupno pet filmova, s tim što peti nikada nije emitovan.

Pored Pantića i Šojića u sećanju publike ostaće i Voja Brajović kao Đole, legendarna Rahela Ferari kao Pantićeva majka i mnogi drugi.

Glavni likovi iz ,,Tesne kože” poslužili su kao inspiracija za seriju ,,Bela lađa” koja je takođe bila veoma gledana.

Žikina dinastija

1977. godine izašao je film ,,Lude godine”, koji govori o zabranjenoj ljubavi gimnazijalke Marije, odlične učenice pred kojom je svetla budućnost, i mangupa Bobe, od kojeg se ne očekuje mnogo. Marija i Boba dolaze iz različitih porodica, pa se njihovoj vezi, pre svega protivi Marijin otac.

Verovatno niko nije očekivao da će od ovog tinejdžerskog ostvarenja nastati serijal ,,Žikina dinastija”, koji će imati čak deset filmova. Slično kao i kod ,,Tesne kože”, publika je zavolela određene likove, pre svega Žiku Pavlovića, Bobinog oca ( Gidra Bojanić ), koji vremenom preuzima glavnu ulogu.

U centru zbovanja čitavog serijala su porodične dogodovštine, a najpre odnos između Žike i Marijinog oca Milana ( Marko Todorović ). Prijatelji Milan i Žika postali su omiljeni filmski duo u domaćoj kinematografiji.

Hajde da se volimo

Lepa Brena je već bila na vrhuncu popularnosti kada je snimila trologiju ,,Hajde da se volimo”. Ovaj jugoslovenski mjuzikl govori o izmišljenim dogodovštinama Lepe Brene i njenog benda Slatki greh.

Film je doživeo veliki uspeh, a Breni doneo još veću popularnost. Slatki greh je iskoristio ovaj film za promociju svojih pesama, a inserte iz filma za spotove.

U filmu se pojavljuju mnoga poznata imena iz sveta filma, muzike, televizije, ali i poznata komičarska ekipa iz sarajevske ,,Audicije”.

Lajanje na zvezde

Na žalost, većina domaćih filmova bazira svoj humor i na nekim prostijim temama, kao što su preljuba, golotinja, seks, psovke i slično, pa i nisu kompetentne za sve uzraste, naročite ne za porodično druženje uz film.

Međutim to nije slučaj sa kultnim ostvarenjem ,,Lajanje na zvezde”, snimljene po knjizi Milovana Vitezovića.

NAJBOLJE IZJAVE I CITATI IZ FILMA ,,LAJANJE NA ZVEZDE”

Ova simpatična priča govori o grupi maturanata, njihovim ljubavima, zgodama i nezgodama sa profesorima, uspesima i neuspesuima… a sve to kroz niz duhovitih dogodovština.

Direktor za njih kaže da ,,Laju i na zvezde”, pa otud i naziv ostvarenja. U filmu glume, tada mlada imena koja su obećavala, a danas ozbiljni glumci: Nikola Đuričko, Dragan Mićanović, Nataša Šolak, Isidora Minić; ali i neka ozbiljnija poput Dragana Jovanovića, Bate Živojinovića, Aleksandra Berčeka, Vesne Trivalić, Bogdana Diklića, Nikole Simić, itd.

Pre svega će vas zabaviti Dragan Mićanović u ulozi Filozofa, i njegovo udvaranje drugarici iz razreda, ali i Nikola Đuričko, bokser sa prevelikim samopouzdanjem.

Balkanski špijun

Kada kažemo ,,Bata Stojković”, odmah pomislimo da je reč o dobroj komediji. Pa još kada znamo da je pisac ove drame Dušan Kovačević…

Ilija Čvorović ( Bata Stojković ) je paranoični komunista, koji je nekada bio rusofil. Nakon što je ,,prevaspitan”, Ilija počinje da umišlja špijune oko sebe, a glavnoosumnjičeni je njegov stnar Petar, koji se upravo vratio iz Pariza.

Možda ,,Balkanski špijun” i ne bi bio toliko zanimljiv, da Iliju ne glumi legendarni Bata, kome je ova uloga legla i više nego dobro. I dan danas se prepričavaju mnoge replike iz filma, poput:

  • Soko zove orla…
  • Orao pao
  • Oprostiće ti Đura što te je tukao
  • Možda ste okrenuli pogrešan broj ali ste dobili koga ste tražili

Ko to tamo peva

… i opet Bata Stojković, ali ovoga puta ima dobro pojačanje. U kultnoj komediji ,,Ko to tamo peva” osmeh su nam izmamili i Pavle Vujisić, Aleksandar Berček, Taško Načić… Uz njih glume i tada mladi glumci: Neda Arnerić, Dragan Nikolić, Slavko Štimac…

Priča govori o dugom putovanju u Beograd, autobusom prevoznika ,,Krstić”. Usput, naši likovi prolaze kroz razne avanture. Publika najradije pamti dva mlada Roma koji sviraju i pevaju u određenim segmentima filma, a kao najpopularnija pesma izdvojila se ,,Za Beograd”.

I ovaj film pamtićemo po raznim replikama, koje se danas koriste u svakodnevnom životu:

   • Vozi Miško
   • I tata bi sine
   • Ne brintite, puška je zakočena
   • Samo sam razgledao top

Varljivo leto 68

…. iiiiiii opet Bata Stojković… Sada u ulozi strogog oca, mladog Perice koji je i glavni lik ovog filma.

Priča prati, maturanta Pericu ( Slavko Štimac ), koji je rešio da se leta 1968 zaljubi. Kao i većina mladića, brzo se zaljubljuje, a još brže razočara i odljubi. Dešavaju mu se razni maleri, a da bi situacija bila još smešnija tu je i njegova porodica, sa kojom prolazi kroz razne dogodovštine.

Maratonci trče počesni krug

Nećete verovati, opet Bata Stojković. Slično kao i u ,,Ko to tamo peva” društvo mu prave najbolji glumci naše scene među kojima su Zoran Radmilović, Seka Sabljić, Pavle Vujisić, Bogdan Diklić, Bora Todorović… Scenario potpisuje Dušan Kovačević, pa kada je ovakva ekipa u pitanju znate da film mora biti dobar.

U centru zbivanja je porodica Topalović, koja se bavi pogrebnim uslugama. Porodicu čine samo muški članovi, oni povremeno sarađuju sa lokalnim gangsterom Bilijem ( maestralno ga je odigrao Zoran Radmilović ), što će im tokom filma doneti samo nevolje, ali i niz komičnih situacija. S obzirom da porodicu čini pet generacija, Topalovići su često sami sa sobom u sukobu, pa će morati da se prvo pomire, kako bi se suprostavili Biliju.

I ovaj film ćemo upamtiti po zabavnim replikama:

   • Ne može brže, jurimo trideset.
   • I ti ćeš ovo isto da radiš, samo sutra.
   • Baš je ukusan ovaj Pantelija.
   • Ko je vas poznavao, ni pakao mu neće teško pasti.

Crna mačka beli mačor

Na listi se mora naći bar jedno ostvarenje Emira Kusturice, a izbor je pao na ostvarenje ,,Crna mačka, beli mačor”. Kusturičini filmovi su oduvek imali neku zasebnu lepotu, pa ni ovaj film nije drugačiji.

Publika je bila oduševljena Dandijem ( Srđan Todorović ), romskim gangsterom, koji pokušava da uda svoju sestru, ali se ona opire. Dandi planira da je uda za Matka, koji je, sa druge strane, zaljubljen u Idu.

Film se može okarakterisati kao romantična komedija na Kusturičin način. Muzika iz filma je takođe poslatal kultna, naročito pesma ,,Ženi nam se Vukota” grupe Zabranjeno pušenje.

Kad porastem biću Kenegur

Mnogi su se prepoznali u likovima i forama ekipe filma ,,Kad porastem biću Kengur”. U filmu se savršeno oslikava srpski mentalitet, a prepun je odličnih replika koje se rado prepričavaju.

NAJBOLJE PROVALE IZ FILMA ,,KAD PORASTEM BIĆU KENGUR”

Kengur je ,,dečko iz kraja” koji je uspeo u životu: živeo je skromnim životom, a sada je golman prestižnog engleskog fudbalskog kluba. Redovno ga prate stari drugari, koji vreme provode u lokalnoj kladionici i koji njegov uspeh smatraju i svojim.

Oni koje, pak, ne interesuje fudbal, vole da kuliraju na krovu lokalne zgrade, ali svi imaju jednu zajedničku crtu: neizvesnu budućnost jer su mahom nezaposleni i bez porodice.

Ipak likovi koji čine ovu ekipu su urnebesno smešni, a njihove fore će vas navesti da ovaj film pogledate i više puta, ako već niste.

Munje

Munje su urbana komedija iz 2001. godine, o grupi mladih i ambicioznih drugara koji žele da postanu muzičari. Za pomoć mole Gojka, mladog biznismena i njihovog školskog druga. Međutim Gojko im nikada nije zaboravio kako su ga maltretirali kao klinci i koristi ovu priliku da se osveti.

U filmu glume poznata imena domaćeg glumišta, koja su tada tek započinjala svoju karijeru: Boris Milivojević, Nebojiša Glogovac, Sergej Trifunović, Maja Mandžuka, Nikola Đuričko…

Moj tata na određeno vreme

Milen Dravić i Ljubiša Samardžić, oduvek su bili omiljeni filmski par, i često su bili partneri na velikom platnu. Tako je i u ovoj simpatičnoj komediji.

Milena glumi samohranu majku dečaka ( Nikola Kojo ), koji je samoinicijativno odlučio da njegov novi otac bude njegov nastavnik na određeno vreme ( glumi ga Ljubiša Samardžić ). Sve što treba jeste da spoji njih dvoje.

I Ljubiša i Milena su odlični komičari, a ovi likovi su im legli i više nego dobro. Ovo je takođe film koji možete gledati porodično, jer u njemu nema eksplicitnih scena i golotinje. Zabaviće vas i drugi likovi, među kojima je i Seka koja bezuspešno pokušava da se uda ( glumi je Seka Sabljić kojoj je takođe uloga sjajno legla ).

Film je deo triologije, koju čine još ,,Rad na određeno vreme” i ,,Razvod na određeno vreme”.

Ako vam se dopao ovaj film, preporučujemo i ješ jedno slično ostvarenje ,,Nije lako sa muškarcima”, gde ponovo glume Milena i Ljubiša.

Mi nismo anđeli

Kultni klasik Srđana Dragojevića iz devedesetih koji je deceniju kasnije dobio još dva nastavka.

Film je jedna od prvih tinejdžerskih komedija na ovim prostorima. U centru zbovanja su beogradski plejboj Nikola ( Nikola Kojo ) i Marina, njegova devojka za jednu noć, koja ostaje u drugom stanju. Marina pokušava da ga zavede uz pomoć svoje drugarice Bube, pošto nema puno iskustva sa muškarcima, dok Nikola ne može da se pomiri sa činjenicom da će postati otac i da treba da se skrasi.

Situaciju dodatno komplikuju Anđeo i Đavo, koji prate čitav događaj i koji se klade u konačan ishod. Glavnim likovima se život okreće naglavačke, a Đavo i Anđeo na sve gledaju kao na neku vrstu igre.

Osim Koja tu je još nekoliko vrhunskih glumaca: Srđan Todorović, Uroš Đurić, Milena Pavlović, Branka Katić, Zoran Cvijanović, Miki Manojlović, Sonja Savić…

A ko bi zaboravio čuveke replike iz ovog filma:

   • Mala je gluplja nego što sam mislio. Brinem se za nju.
   • Nikola, nisam ti ja majka, silazi dole.
   • Ena, Ela, Ema… eliminiši malu.
   • Nikola šta ti je? Pa reci baba Seri.
   • Ovo je ipak samo igra.

Mrtav ladan

Srđan Todorović i Nenad Jezdić u ovom filmu glume urnebesni duo – rođenu braću, koja imaju zadatak da prebace telo svog preminulog dede ( Bata Paskaljević ), na sahranu u Vršac. Iako se plaše svog oca, odlučuju da zadrže novac za transport i dedu prebace vozom, praveći se pred drugim putnicima da je samo zaspao.

Sticajem okolnosti, deda nestaje, pa braća moraju da ga pronađu kako znaju i umeju. U njihovu avanturu umešaće se neplanirano i Limeni ( Nikola Đuričko ), slučajna prolaznica Maja koju upoznaju u vozu ( Sonja Kolačarić ) i mala Ana ( Tara Manić ), ali i brojni drugi, urnebesni likovi.

Ovo je jedan od onih filmova gde su sporedni likovi ukrali šou, tako da je publika upamtila lik Radovana ( Milorad Mandić Manda ), kao i vozača Kola ( Nikola Pejaković )

Pomenućemo još i ….

Spisak dobrih domaćih komedija je veoma dugačak, tako da nemojte zameriti ako se vaš omiljeni film nije našao na ovoj listi.

Pomenućemo još neke dobre komedije, ali i nešto ozbiljnije filmove sa elementima humora, koji su vredni pažnje: Parada, Lepa sela lepo gore, Podzemlje, Profesionalac, Tito i ja, Zona Zamfirova, Rane, Dva sata kvalitetnog programa, Kako je propao rokenrol, Sivi kamion crvene boje, Ivkova slava i mnogi drugi.

Share.

1 Comment

 1. Сиви камион црвене боје је такође прилично добар.

error: Sadržaj je zaštićen !!