Beli, beli svet, domaći film

0

,,Beli beli svet” je melodrama iz 2010. godine, koju je režirao Oleg Novković. 

Novković takođe potpisuje i scenario, zajedno sa Milenom Marković. 

Film je premijerno prikazan 6. avgusta 2010. godineu Švajcarskoj, na festivalu u Lokarnu, dok je srpsku premijeru imao 11. novembra iste godine u Boru. 

Imao je uspeha na nekoliko inostranih festivala, više puta je i nagrađen. 

Domaći film ,,Beli, beli svet”. Foto: Krstarica

Radnja filma

Radnja filma ,,Beli beli svet” godovi o tragičnim ljubavima između nekoliko glavnih likova, ali i tužnoj sudbini grada Bora, nekada velikog industrijskog centra. Priča počinje kada se mlada Rosa upusti u vezu sa starijim muškarcem po imenu Kralj, koji je desetak godina ranije imao aferu sa Rosinom majkom.

Rosina majka Ružica izlazi iz zatvora, unosi promene u živote naših likova i još uvek je zaljubljena u Kralja, zbog kojeg je i završila u zatvoru.

Čitava radnja filma dešava se u Boru, nekada bogatom rudarskom centru. S obzirom da je u proteklih nekoliko decenija posao sa rudarstvom značajno opao, i ostavio mnoge porodice bez prihoda, u filmu vlada tmurna atmosfera, koju upotpunjuju osećanja naših junaka, ali i tmurna scenografija.

Film je neka vrsta mjuzikla, jer u određenim segmentima likovi pevaju, ali ne igraju, što je specifično za mjuzikle. 

Glavne uloge: Uliks Fehmiju, Jasna Đuričić, Hana Selimović, Nebojša Glogovac…

Film verovatno ne bi bio toliko dobar da nije odlične glumačke postave. Glavni lik je Kralj, kojeg u ovom ostvarenju tumači Uliks Fehmiju. 

Hana Selimović glumi Rosu, buntovnu devojku, kojoj očajnički nedostaje roditeljsko vaspitanje. Njena buntovnost je rezultat razdvojenosti od majke, što se primećuje kada Ružica izađe iz zatvora, jer se Rosa delimično smiruje u njenom prisustvu i prihvata sve što joj majka naredi. Međutim ljubav prema istom muškarcu će ih ponovo razdvojiti.

Uloga Rosine majke Ružice, koja je zbog ljubavi završila u zatvoru, pripala je Jasni Đuričić. Jasna je za ovu rolu nagrađena Srebrnim leopardom na festivalu u Lokarnu. 

Glavne uloge: Hana Selimović, Jasna Đurić, Uliks Fehmiju … Foto: Blic

Marko Janketić je Tigar, koji je zaljubljen u Rosu, ali mu ona ne uzvraća ljubav. Uprkos tome, njih dvoje se druže, povremeno izlaze i provode vreme zajedno, iako Tigar insistira da njihova veza pređe na viši nivo.

Šlag na tortu u ovom filmu je Nebojša Glogovac, Rosin stric, koji prezire Ružicu. Možemo slobodno da kažemo da je Glogovac, svojom sporednom ulogom, u nekim scenama ukrao šou, ostlim likovima. 

U filmu glume i Boris Isaković kao Beli, Meto Jovanovski kao Crni, Milica Mihajlović kao Dara, Mira Banjac kao Tigrova baka, i drugi.

Odlične kritike za glumu dobio je i Nebojša Glogovac. Foto:MojTV.net

Muzika iz filma

Kao što smo već rekli, film je neka vrsta mjuzikla. Muzika koju pevaju likovi je jako tužna, depresivna i setna.

Gotovo svi likovi imaju neku svoju pesmu u filmu, ali je možda najpotresnija pesma rudara.

Za muziku u filmu bio je zadužen Boris Kovač. O svom radu na ovom projektu Boris je rekao:

,, Ti songovi, u izvođenju niza sjajnih glumaca koji igraju u ovom filmu, otkrivaju unutrašnji reljef nesrećnih likova ove tragične priče koja se odvija u devastiranom i beznadežnom ambijentu propalog socijalizma – gradu Boru. Njima sam želeo da proniknem u poetsku dimenziju tih likova čiji su realni životi lišeni bilo kakve poetike. Ti likovi nemaju šta da izgube i u tome je njihova snaga i zavodljivost koju sam muzićki doživeo kao neku vrstu tanga, sporog, melanholičnog, tragičnog… u nerazlučivom spoju erosa i smrti.“  

( preuzeto sa B92.net )


Kritike i recenzije

,, … Govori o igri ljubavi i smrti, odnosno igri strasti ili igri opčinjavanja i potčinjavanja, koju igraju odbačeni, otpadnici, lopovi i očajnici, ljudi sa periferije, koje je napustilo i društvo i sopstvena sudbina… “

Evo kako je film ,,Beli beli svet” okarakterisan u medijima, ali i šta su o njemu rekli njegovi tvorci.

B92

,, … Odlična glumačka postavka, izuzetna fotografija (red kamera viskoke rezolucija 4K) je upijala magične pejzaže širokim planovima i upijala sudbine likova krupnim kadroima. Tu se nadovezuje dobra šminka i neobična, ali skladna muzika koja se ovde posebno mesto ima u kompoziciji filma… “

Filmske radosti

,, … U svom propadanju Bor ima veličinu. Ova priča je tragedija i zahtevala je veličinu. S druge strane, ovaj film ima univerzalnost. Svako može da se prepozna u njemu, jer se bavi univerzalnim ljudskim strastima i odnosima… “

Reditelj Oleg Novković, Blic

Share.

Comments are closed.