Klopka, domaći film

0

Radnja filma “Klopka”

Glavni lik, Mladen živi u Beogradu  sa suprugom Marijom i sinom Nemanjom. Iako su podstanari, porodica živi sasvim solidno. Mladen je inžinjer, a Marija nastavnica engleskog u osnovnoj školi.

Situacija se pogoršava kada saznaju da mali Nemanja, njihov sin jedinac, ima srčano oboljenje. Izlečenje je moguće ali za operaciju je potrebna ogromna novčana suma. Marija i Mladen traže pomoć na sve moguće strane, međutim, bezuspešno.

Jednog dana Mladena poziva misteriozni čovek koji navodno može da pomogne. On će Mladenu dati neophodan novac, ali je potrebno da ubije izvesnog biznismena, koji se bavi i nelegalnhim radnjama.

Mladen u početku odbija ovaj predlog, ali Nemanja dobija napad i očajni otac više nema izbora.

Glumci i uloge

Mladen, Marija i Nemanja ( glumci Nebojiša Glogovac, Nataša Ninković i Marko Đurović ) – Oni su sasvim obična porodica srednje klase, koja živi u Beogradu. Nemanja je jedinac i najveće bogatstvo svojih roditelja, pa Mladen i Marija padaju u očaj kada saznaju da je Nemanja bolestan. Oboje se bore sa neizvesnošću, jer ne znaju kako da prikupe novac za Nemanjino lečenje. Mladen trpi dodatni pritisak jer ga nepoznati čovek ucenjuje da ubije lokalnog mafijaša, i na taj način zaradi novac za operaciju svog sina. Mladen kao plemenit i pošten čovek to odbija, ali ga roditeljska ljubav i očaj teraju ga na suprotno.

Glavne uloge u filmu ,,Klopka" tumače Nebojiša Glogovac, Nataša Ninković, Miki Manojlović ...

Glavne uloge u filmu ,,Klopka” tumače Nebojiša Glogovac, Nataša Ninković, Miki Manojlović …

Foto: maksimalno.com

Kosta Antić ( glumac Miki Manojlović ) – Misteriozni čovek koji ucenjuje Mladena, tražeći mu da za novac ubije lokalnog mafijaša, koji mu preti. Za Mladena je saznao iz oglasa u novinama u kojem je pozvao ljude dobre volje da doniraju novac za Nemanjinu operaciju. Kosta je prevrtljiv i dvoličan čovek koji ne preza ni od čega, najbitnije mu je da se sam izvuče iz nelagodne situacije u kojoj se našao.

Petar i Jelena Ivković ( glumci Dejan Čukić i Anica Dobra ) – Petar je poslovni čovek koji se bavi ilegalnim radnjama, a kojeg Mladen treba da ubije. On je bahat i opasan, ali je prema supruzi Jeleni i njihovoj ćerki veoma nežan. Jelena uz Petra uživa u luksuzu, a pri tom je i emotivno ispunjena. Ona je i dobronamerna osoba, što će dokazati željom da pomogne Nemanji. Međutim, dešava se tragedija i u njenoj kući.

Reditelj, zanimljivosti, muzika, nagrade.

Režiju filma potpisuje već iskusni reditelj Srđan Golubović, poznat po ostvarenjima Krugovi, Apsolutnih sto, Paket aranžman … Producent je Igor Kecman, a scenaristi Melina i Srđan Koljević.

Muziku za fil
m komponovao je Nemac, Mario Šnajder. ,,Klopka” je snimljena po motivima istomenog romana Nenada Teofilovića.

Domaći film ,,Klopka”
trebao je da ima i holivudsku verziju, a predviđalo se da će se u glavnoj ulozi naći Liam Nelson, zvezda akcionih filmova. Interesovanje se javilo još 2007. godine kada je ,,Klopka” imala svoju premijeru na Berlinskom festivalu, ali još uvek nije završen, niti je poznato dokle se stiglo sa snimanjem . Američki rimejk filma ,,Klopka” treba da nosi naziv ,,Poštena razmena” ili u originalu ,,Fair trade”. Radnja filma će biti nešto drugačija,  neće biti u pitanju triler, već akcija. Umesto Mladena, glavni lik će se zvati Voren i on će biti čovek sa visokim obrazovanjem koji u nedostatku posla vozi limuzinu.

,,Klopka” je snimljena u srpsko – nemačko – mađarskoj produkciji.

Film je  premijerno prikazan na Berlinskom festivalu, ali u netakmičarskom delu. Odmah pokupio pozitivne kritike, bilo je predviđeno da se kandiduje za Oskara u kategoriji za film van engleskog govornog područja, ali je na žalost ostao bez nominacije.

U Srbiji je prvi put prikazan na FEST-u.

Osvojio je deset nagrada na međunarodnim takmičenjima i skoro dvadeset u Srbiji. Mnogi su okarakterisali ,,Klopku” kao najbolji domaći film svih vremena.

Film ,,Klopka": radnja filma, kritike, recenzije, komentari ...

Film ,,Klopka”: radnja filma, kritike, recenzije, komentari …

Komentari i krikite

Razlog zbog kojeg je “Klopka” toliko snažan film jeste što vas tera da postavite sebi pitanje:”Šta bih ja uradio?” Ubistvo je nepojmljivo za većinu nas, mada, činjenica je da je retko ko svestan sopstvenog kapaciteta činjenja kada je u pitanju neko do koga mu je stalo. Kako Nemanji bude bivalo sve gore, Mladen će učiniti nezamislivo, ali će ga sustići griža savest, koja u tajkunsko-skorojevićkom društvu, ne prolazi.
kakavfilm.com

„Klopka“ je film ispovest, savremena balkanska verzija „Zločina i kazne“. O zločinu koji je spasao život detetu glavnog junaka i iskupljenju koje dolazi iznutra, iz nemogućnosti da se živi sa sopstvenim zločinom.
Krstarica.

Uticajni tabloid “Bild”, koji izlazi u višemilionskom tiražu, napisao je da od tog “srpskog trilera i Holivud može da uči”.
Mondo

8.4 ocena

Svakako jedan od boljih domaćih filmova koji treba pogledati. Radujemo se i holivudskoj verziji, ali po starom dobrom običaju ne očekujemo da će holivudski rimejk biti bolji od originala. Ipak lepo je znati da i Amerikanci ,,ukradu" po neku filmsku ideju od nas.

  • Režija 8,9
  • Priča 10
  • Glumci 9
  • Likovi 8,5
  • Lični utisak 7,9
  • User Ratings (7 Votes) 9.1
Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!