Paklene ulice (The Fast and The Furious)

0

Paklene ulice (engl. The Fast and the Furious)“, poznatiji kao (engl. Fast & Furious), odnosno „Brzi i besni“ je američka filmska franšiza koja je izdala mnoštvo akcionih filmova, koji za temu imaju ilegalne ulične trke i pljačke. Ovaj filmski serijal je distribuirala američka izdavačka kuća Univerzal Pikčurs (engl. Universal Pictures) prvi put 2001. godine. Do sada objavljenjo je sedam filmova „Paklene ulice“, kao i dva kratkometražna filma i mnoštvo video igara.

Ova američka franšiza sa zarađenih više od 3,8 milijardi američkih dolara (zarada računata zaključno sa aprilom 2015. godine) posta je najveća franšiza Universal Pikčursa svih vremena. Akciona franšiza kakvu do sada nismo imali prilike da gledamo je jako brzo stekao veliki broj fanova i postigao neverovatne uspehe na blagajnama širom sveta.

Paklene ulice – prvi deo

Prvi deo ove franšize premijerno je prikazan 22-og juna 2001. godine. Ovaj projekat režirao je sjajni Rob Koher (engl. Rob Cohen) po scenariju koji su napisali Geri Skot Tomson (engl. Gary Scott Thompson), David Ajer (engl. David Ayer) i Erik Berkvist (engl. Erik Bergquist). Film je imao budžet od 38 miliona dolara, a širom bioskopskih blagajni zaradio je preko 207 miliona. Muziku za film specijalno je uradio američki muzički producent Brajan Vejn Tresej (engl. Brian Wayne Transeau), poznatiji kao BT, a koji je za ovaj film napravio posebnu mešavinu elektronske muzike, hip-hopa i rep muzike.

Paklene ulice (9)

Što se tiče kritika ovog filma zanimljivo je da je on dobio pomešane kritike od kritičara, međutim film je apsolutno oduševio publiku, što mu je donelo rekordnu zaradu i veliki broj nastavaka, koji su obarali rekorde gledanosti prvog dela.

Pol Voker i Vin Dizel kao glavni protagonisti

Glavnu ulogu u filmu dobio je neprevaziđeni Pol Voker (engl. Paul Walker) koji tumači ulogu glavnog protagoniste Brajana O’Konera, detektiva Los Anđeleske policije, koga je FBI tajno poslao da locira i privede otmicare kamiona. Uloga glavnog negativca pripala je sjajnom Vin Dizelu (engl. Vin Diesel), koji glumi Dominika Dona Toreta glavnog u bandi otmičara. Kao mali je ostao bez oca, koji je tragično preminuo i živi sam sa svojom sestrom Miom, koju tumači Džordana Bruster (engl. Jordana Brewster). Bitno se izdvaja još jedan lik, a to je Leti Ortiz-Donova devojka, koja je odrasla na ulici i stalno je možemo videti kako vozi, a pored toga što je odličan vozač ona je i vešt mehaničar. Lik Leti tumači Mišel Rodriges (engl. Michelle Rodriguez).

Paklene ulice (4)

Opis radnje filma

Radnja filma prati dešavanja vezana za uličnie trke koje se održavaju  u kasne noćne sate. Dominik (Vin Dizel) je jedan od najboljih trkača, ali i bivši robijaš čiji život nije bio nimalo lak. On i njegovi saradnici bivaju osumnjičeni za krađu veoma skupe elektronske opreme. FBI agent Brajan O’Korner (Pol Voker) dobija zadatak da razotkrije ovu bandu u krađi, ali se zaljubljuje u Dominikovu sestru Miu (Džordana Bruster) i okreće se na Dominikovu stranu. Pokušava da je ubedi da pođe sa njim ne bi li spasili njenog brata od vozača kamiona koji žele da ih ubiju. Kada je konačno ubedi oni stižu prekasno i kamiondžije teško povređuju Leti (Mišel Rodrigez) i Vinsa. Tada dolazi do kulminacije radnje i ova banda i policajac upadaju u nevolju kojoj se nisu nadali…

Paklene ulice 2 – Previše brzi, previše besni

„Paklene ulice 2 (engl. 2 Fast 2 Furious)“ je drugi nastavak ovog filmskog serijala  iz 2003. godine. Ovoga puta režiser je bio Džon Singleton (engl. John Singleton), dok su scenario napisali Majkl Brent (engl. Michael Brandt) i Derek Has (engl. Derek Haas). Film je imao veći budžet od prvog dela u iznosu od 76 miliona dolara, ali i veću zaradu koja je iznosila 237 miliona. Zanimljivo je da je od kritičara film uglavnom dobio negativne kritike, ali ga to nije sprečilo da postane pravi bioskopski hit.

Paklene ulice (7)

U nastavku ove popularne akcije glavnu ulogu i dalje ima Pol Voker koji je igrom slučaja bio uhvaćen od strane agenata Blinkinsa i Markama, a koji mu daju šansu da ponovo krene na tajni zadatak i da pokuša da uhvati glavnog narko bosa Kartera Verona, a za uzvrat će mu oni izbrisati komplatan dosije. Brajan je prihvatio ponudu pod uslovom da sam izabere partnera, što su mu dozvolili. Pa se tako on vraća kući i bira svog najboljeg druga iz detinjstva Romana Pirsa, sa kojim zajedno kreće u avanturu prepunu akije…

Ovoga puta glumačka postava je nešto drugačija, pa tako pored ustaljenog Pol Vokera, imamo sjajnu Evu Mendez (engl. Eva Mendes), neverovatnog Tajriz Gibsona (engl. Tyrese Gibson) i Kola Hauzera (engl. Cole Hauser), koji je fantastično odglumeo ulogu glavnog negativca.

Paklene ulice 3 : Trka kroz Tokio

„Paklene ulice 3: Trka kroz Toko (engl. The fast and the Furious: Tokyo Drift)“ je amerčki akcioni film iz 2006. godine, a poznat je i pod imenom „Tokiski drifting“ i „Tokiski implus“. Treći nastavak „Paklenih ulica“ režirao je izuzetni Džastin Lin (engl. Justin Lin) po scenariju Krisa Morgana (engl. Chris Morgan). Producent ovog dela je isti kao i kod prva dva, a to je Kris Mortiz (engl. Chris H. Mortiz) koji je sa snimanjem počeo 8-og juna 2005. godine. Ovoga puta promenjena je kompletna glumačka postava, pa su se tako u glavnim ulogama našli Lukas Blejk (engl. Lucas Black), Sung Kang (engl. Sung Kang), Bej Bej(engl. Bow Wow) i Natali Keli (Nathalie Kelley).

Paklene ulice (3)

Radnja filma prati Šona Bozvela (Lukas Blejk) koji nakon što je uništio svoj automobil u ilegalnoj uličnoj trci, biva poslat da živi u Tokio kod svog oca, koji je oficir u američkoj ratnoj mornarici. Tamo se odmah sprijateljuje sa Tvinkijem (Bej Bej) koji ga uvodi u svet uličnih trka u Japanu. Iako je svestan da su trke zabranjene u Japanu, on odlučuje da se trka protiv Han Seula (Sung Kang), gde gubi potpuno uništivši auto koji nije bio njegov. Sada za uzvrat Šon mora da radi za Hana kako bi vratio dug…

Uprkos mešovitim kritikama dobijenim od kritičara treći deo popularne akcione franšize je prvog vikenda prikazivanja zaradio preko 24 miliona dolara. Film je imao budžet od 85 miliona, a zaradio je nešto više od 158 miliona dolara, što je manja zarada od svoih prethodnika, ali producenti su film smatrali i dalje dovoljno uspešnim da se opravda i nastavak, odnosno četvrti deo filma.

Paklene ulice 4: Novi model. Originalni delovi

Četvrti deo ove akcione franšize premijerno je prikazan 12-og marta 2009-te godine pod nazivom “Paklene ulice 4: Novi model. Originalni delovi (engl. Fast & Furious: New model. Original Parts)”. Ovoga puta uz izvrsnog producenta Krisa Mortiza, kao producent oprobao se i glumac Vin Dizel u saradnji sa Majl Forterom (engl. Michael Fottell). Scenario za četvrti deo, kao i za prethodni napisao je Kris Morgan, a takođe ostao je i isti režiser Džastin Lin.

Paklene ulice (1)

Kao glavni glumci ponovo se pojavljuju glumci iz prvog dela, Vin Dizel (kao Dom) i Pol Voker (Brajan) koji su u prvom delu ove globalne akcione franšize bili na različitim stranama, a na kraju filma svako je otišao na svoju stranu. Sada  igrom slučaja ovaj dvojac ponovo se sukobljava na ulicama Los Anđelesa i shvativši da imaju isti problem, odnosno zajedničkog neprijatelja, njih dvojica se ujedinjuju kako bi ga pobedili zajedničkim snagama. Pored ovog sjajnog gluamačkog tandema u filmu se pojavljuju u glavnim ulogama još i Mišel Rodriges i Džordana Bruster, koje su takođe bile deo glumačke postave prvog dela.

Paklene ulice (2)

„Paklene ulice 4“ su kao i prethodnici nastavili da dobijaju loše kritike od publike međutim to ih nije sprečilo da obore rekorde gledanosti i da postanu pravi filmski hit. Prvog dana u bioskopima film je zaradio 30,5 miliona dolara, što ga je stavilo na prvo mesto na blagajnama širom sveta po zaradi i broju prodatih ulaznica. Za vikend prikazivanja ovaj film je zaradio ok 71 milion dolara, više nego što je treći deo zaradio za sve vreme bioskopskog prikazivanja. Ukupna zarada filma je 363,2 miliona dolara što ga čini četvrtim najuspešnijim filmom u ovoj franšizi, kao i petim filmom sa najvećom zaradom u kategoriji filmovi aubomobilskog žanra.

Paklene ulice 5

„Paklene ulice 5 (engl. Fast & Furious 5: Rio Heist)“ je peti nastavak ove franšize iz 2011. godine. Scenarista, producent i režiser su isti kao kod predhodna dva filma ove fanšize. U nastavku ovog adrenalinskog hita glavne uloge su zadržali Dizel i Voker sa ženskim članovima ekipe Brusterovom i Rodrigezovom. Kako je njihov ponovno angažovanje u četvrtom delu pokazalo kao pun pogodak, tako nas ne iznenađuje ni to što su baš oni izabrani za nastavak koji je uspeo čak i da premaši svog prethodnika.

Jako je zanimljiva činjenica da je upravo peti deo, prvi deo koji je dobio uglavnom pozitivne kritike od kritičara, koji su za njega imali samo reči hvale. Film je  postigao ogroman uspeh i oborio sve rekorde prethodnika za ukupnom zaradom od 626,2 miliona dolara, što je ovo ostvarenje stavilo na 71 mesto filmova sa najvećom zaradom ikada, a na sedmo mesto za najvećom zaradom 2011. godine. Drugi je film za najvećom zaradom ove franšize (Samo je šesti deo uspešniji), a peti film sa najvećom zaradom izdavačke kuće „Univerzal film“.

Paklene ulice (8)

Radnja petog dela prati dešavanja iz četvrtog dela, pa tako se nadovezuje na nju. Pa tako se sada bivši policajac Koner ponovo udružuje sa bivšim zatvorenikom Domom. Pošto su Brian i Mia izukle Doma iz zatvora, prinuđene su bile da zajedno sa njim pređu granicu i odu u Rio de Žanerio kako bi se sakrile od vlasti. Tamo okupljaju elitni tim vrhunskih vozača kako bi se suprostavili korumpiranom biznismenu i pobegli iz te zemlje. Međutim problem je što on nije jedini koji ih juri. Za petama ovoj družini je i federalni agent koji će zajedno sa svojim timom učiniti sve da ih uhapsi…

Paklene ulice 6: Svi putevi vode do ovog

2013. godine već dobro poznati režiser Džastin Lin i scenarista Kris Morgan zajedno sa producentom Kris Mortizom nam donose i šesti deo koji nosi naziv „Paklene ulice 6: Svi putevi vode do ovog (engl. Fast & Furious 6: All roads lead to this)“, poznatog još po imenima „Furious 6“ i „Fast Six“. Koliko je uspešan ovaj serijal govori i podatak da čak i za holivudske standarde, izuzetno je retko da se radi šesti nastavak nekog filmskog ostvarenja. Sa budžetom od 160 miliona, šesti deo zaradio je ukupno 789 miliona dolara, što ga čini 46 filmom sa najvećom zaradom i šestim filmom sa najvećom zaradom 2013. godine. Do pojave sedmog dela, bio je najupešniji film ove franšize, a onda ga je sedmi deo sa zaradom od preko jedne milijarde pretekao.

Paklene ulice (5)Zvezde šestog dela je ustaljena ekipa: Voker, Dizel, Brusterova, Rodrigezova, kojima se priključuju još Dvejn Džonson (engl. Dwayne Johnson), Kris Bridžes (engl. Chris Bridges), Sung Kang (engl. Sung Kang), Džina Karano (engl. Gina Carano) i Tajriz Gibson (engl. Tyrese Gibson). Radnja šestog dela prati kriminalnu bandu koju je predvodio Don, a koji su penzionisani nakon uspešne pljačke (koja je se odigrala u petom delu). Za to veme naši junaci – Don i Brajan uživaju po celom svetu sa parama koje su dobili od pljačke. Ali to ih ne čini srećnim i zadovljnim jer i jedan i drugi ne mogu više da žive kao begunci i žele da se vrate u zemlju u kojoj su rođeni. Zato se njih dvojica udružuju sa Hobsom kako bi uhvatili ekipu lukavih i opasnih plaćenika na čelu sa Ovenom Šoom. Tako ovaj tim započinje svoju šestu i najluđu vožnju do sada…

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.