“Prljavi Hari (Dirty Harry)” – kriminalistički film o inspektoru željnom pravde

0

“Prljavi Hari (engl. Dirty Harry)“ je američki kriminalistički triler iz 1971-e godine. Predstavlja prvi film u filmskom serijalu o Hariju koji broji ukupno pet filmova, koji su snimljeni i prikazivani u periodu od 1971-e do 1988-e godine. „Prljavi Hari“ je kriminalistički film koji je doživeo ogroman kritički, ali i komercijalni uspeh i zahvaljujući njemu stvoren je jedan nov pod žanr policijskih filmova. Jedan poseban motiv se ističe u ovom filmu, a to je policajac koji se ne obraća pažnju na zakon i pravila, već se brine o pravdi i tome da svako dobije ono što zaslužuje.

Režija, produkcija i realizacija filma

Kako je reditelj istakao lik glavnog protagoniste – Harija je zasnovan na stvarnom ispektoru koji se zvao Dejv Toši, a koji je bio jedan od glavnih istražitelja u čuvenom američkom slučaju nazvanom „Zodiac“. Za scenaristu filma izabran je sjajni Džon Milius koji je za potrebe stvaranja lika Harija pored lika Dejva Tošija iskoristio još jednog policajca kojeg je poznavao. Njegovim rečima taj policajac je bio vedrog duha, čovek koji je svakom kriminalcu dao ono što zaslužuje i to surovim metodama, ali sa druge strane nije mogla da se ne primeti njegova nežnost koju je osećao prema životinjama.Prljavi Hari (7)

Za režisera i producenta izabran je Don Sigel iz produkcijske kuće „Malpaso Productions“. Generalni distributer filma je jedan od najvećih američkih studija „Warner Bros“. Film je imao skroman budžet od samo 4 miliona dolara. Snimanje ovog projekta počelo je u aprilu 1971-e godine a zanimljivo je da zbog kompleksonsti scena koje su zahtevale razne rizične vrtaolomije i pucanje noću korićena je posebna tenika pri stnimanju. Kao lokacija snimanja korišćenje su različite lokacije u San Francisku, Kaliforniji i Los Anđelesu. Klin Istvud je čak uspeo da izdejstuvje da sam režira jednu scenu i to scenu samoubistva. Snimanje filma je proteklo bez većih problema i završeno je u planiranom roku.

Klint Istvud kao čuveni policajac „Prljavi Hari“

Na kastingu fenomenalni američki glumac, režiser, kompozitor i producent Klin Istvud nije bio prvi izbor za Harija, ali kako je sam bio oduševljen likom uspeo je da se izbori da baš on dobije ulogu Harija. Posebno mu se svidelo i to što lik kojeg on tumači pokazuje veliko interesovanje za žrtve ekstremnog i oktunog nasilja, a za koja je se on zalagao da se iskorene u tom vremenu. Tako Istvud dobija da tumači lik glavnog protagnoste Harija Kalahana, koga u stanici nazivaju Prljavi Hari zbog metoda koje korsti pri hvatanju kriminalaca, ako i zbog  toga što on dobija one zadatke koje niko neće i obavlja najteže poslove. Hari Guardino za zadatak je dobio da tumači ulogu Harijevog kolege Brejsera, dok je uloga glavnog kriminalnca i zločinca Škorpiona pripala Endrju Robinsonu. Izdvoćemo još i ulogu Reni Santorinija, koji tumači inspektora Gonzalesa, kao i ulogu Džon Vernona koji je dobio zadatak da tumali čik Majora San Franciska.

„Prljavi Hari“ – potera za Škorpionom može da počne

Radnja filma počinje prateći sadističkog serijskog ubicu koji sebe naziva Škorpion. On je snajperista koji najpre ubija jednu ženu na bazenu u San Francisku. Igrom slučaja Inspektor Hari dobija zadatak da nađe ubicu i reši ovaj slučaj. Škorpion šalje Hariju poruku da ovo nije bilo nasumično ubistvo, da će ubijati još a da je sledeća žrtva „katolički sveštenik ili crnac“. Prljavi Hari (6)

Pokušavajući da otkrije ko je sledeća žrtva ovog serijskog ubice on sprečava pljačku banke i to sa praznim revolverom. U međuvremenu, Škorpion ubija jednog crnca, a policajci iz stanice su uvereni da će sledeća žrtva biti sveštenik. Polako Škorpion stupa u kontakt sa gradskim vlastima tražeći otkup za tinejdžeru koju je oteo. Prlajvi Hari dobija zaduženje da mu odnese otkupninu, gde ovaj kreće da ga tuče. Harija od Škorpiona spašava njegovo partner, a ubica kojeg je Hari ranio uspeva da pobegne ali bez otkupnine.

Since Harry's last partners were shot or dead he doesn't feel the need to have another partner. He's forced to work with Reni Santoni (Police Inspector Chico Gonzalez).

Situacija se komplikuje kada doktor koji je očistitio Škorpionovu ranu otkriva detektivima gde živi isti i da je domar na stadionu. Tada Kalahan sa svojim partnerom bez sudskog naloga za pretres upada u njegov dom zahtevajući od njega da mu prizna gde se nalazi tinejdžerka koju je oteo. Škorpion priznaje da je ubio devojku, govoreći mesto gde je ista zakopana, ali detektivi zbog nepropisnog ulaska u stan i ne pridržavanja procedure ne mogu da uhapse Škorpiona. Tada Hari besni i pokušava da pronađe najlakši način da ovog serijkog ubicu strpa iza rešetaka…

Odlične kritike i recenzije za „Harija“

Iako je film izazvao velike kontroveze u vreme kada je premijerno prikazana, posebno stavljajući akcenat na policijsku brutalnost i prava žrtava, vremenom film je doživeo ogroman kritički uspeh. U vreme njegovog prikazivanja, kritičari se nisu toliko bavili glumom koliko onim što je prikazano u filmu (stavljajući akcenat prevashodno na policijsku brutalnost) pa je tako film nailazio na loše kritike u medijima, gde su se čak pojavljivali i natpisi poput „Prljavi Hari je Rotten svinja“.

Ali i tada bilo je kritičara koji su ostali oduševljeni ovim kultnim ostvarenjem. Pa tako Džej Koks pohvalio je Klintov performans kao Prljavi Hari, govoreći da je ovo bio najbolji performans koji je do sada video od Istvuda. Nil Gabler je takođe delio mišljenje svog kolege  i u svojoj recenziji filma implicirao da mu je veliko zadovoljstvo da gleda Istvuda da radi ono u čemu je najbolji. Kritičar Rodžer Ebert je takođe pohvalio film, posebno tehničke prednosti koje ovaj film pokazuje kao i sjajne kadrove, ali je osudio film za “fašističku moralnu poziciju”.

Harry is called Dirty Harry because he draws every dirty job. While eating a hot dog, he winds up shooting a bunch of bank robbers.

Kako je vreme prolazilo tako je i kritička reputacija filma rasla, pa tako danas ovaj film važi za jedan od najvećih filmova svih vremena. U januaru 2010 -te godine “Total film” je uključio “Prljavog Harija” na listu 100 najvećih filmova svih vremena. “TV Gudie i Vanity Fair” su ukljičili ovaj film u njihovu listu najboljih 50 filmova svih vremena. “Prljavi Hari” se smatra najboljim filmom 1971-e godine, a po mnogima je najbolji kriminalistčki film ikada snimljen.

2014-te godine “Time Out” je sproveo anketu gde su kritičari, reditelji, glumci i ostale filmadžije iz celog sveta birali najbolje akcione filmove. “Prljavi Hari” je zauzeo 78 mesto na ovoj listi.

Zanimljivosti o filmu:

 • Originalni “Prljavi Hari” bio je toliko popularan da je priča o inspektoru Kalahanu dobila još 4 nastavka: “Magnum Force”, ”Sudden Impact” “The Enforcer” i “The Dead Pool”.
 • Kultni film “Prljavi Hari” našao se na prvom mestu liste 50 najboljih filmova o žestokim momcima, koju je sastavio američki časopis “Mens džernal”. Prljavi Hari (1)
 • Nakon što se film pojavio u bioskopima, glumac Endrju Robinson, koji u ovom filmu tumači ulogu glavnog negativca primio je nekoliko pretnji smrću i morao je da se izbriše iz zvaničnog listinga telefona. Zanimljivo je da je Endrju Robinson  pacifista koji prezire oružje.
 • “Zodijak”- američki kriminalica po kome je zasnovan lik glavnog negativca je zatrpavao policiju i medije porukama o svojim zločinima, a u jednoj od njih je pretio da će oteti školski autobus pun dece.
 • Kada su se Klint Istvud i Don Sigel priključili projektu, unajmili su pisca Dina Rajsnera da razradi scenario. U prvoj verziji scenarija, scena pljačke banke se završava tako što Hari uperi pištolj u svoju slepoočnicu, povuče oroz, nasmeje se i ode. Istvud i Sigel su se složili da je taj gest previše ekstreman, čak i za Harija Kalahana.
 • Originalni naslov filma bio je “Potpuno u pravu”.
 • Klint Istvud je sam izveo sve kaskaderske scene, čak i onu kada skoči na krov otetog školskog autobusa sa mosta.Tokom snimanja tog kadra, snimatelji su uspeli da uhvate izraz njegovog lica, tako da se jasno vidi da je to on.
 • Policijski službenici na Filipinima koristili su film “Prljavi Hari” za obuku mladih policajaca.
 • Čuvena replika iz filma “Možeš li da postaviš samo jedo pitanje: Da li ću imati sreće? Dobro- učinišeš to bitango?” se našla na 51 mestu od 100 najboljih replika svih vremena na listi Američkog filmskog instituta.
 • Ulogu Harija Kalahana odbili su Robert Mičam, Džon Vejn, Stiv Mekvin i Bert Lankaster.
 • Film je više od godinu dana bio zabranjen u Finskoj.
 • Nakon prikazivanja filma, revolver 44 Magnum doživeo je porast prodaje.
 • Reditelja Dona Sigela možemo da vidimo kako prolazi pored Harijevih kola, kada se Hari I Čiko vraćaju u policijsku stanicu.
 • Završna scena u kojoj Prljavi Hari baca svoju policijsku značku u vodu, zgađen birokratijom i policijskom nepažnjom je omaž istoj sceni snimljenoj 1952-ge godine tačno u podne.

 

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.