„Kingsman: Tajna služba” – britanska špijunsko akciona komedija koja će vas oduševiti

0

„Kingsman: Tajna služba (engl. Kingsman: The secret service)“ je britanska špijunsko akciona komedija iz 2014 -te godine. Radnja filma bazirana je na čuvenoj knjizi „Tajna služba (engl. The secret service)“ koju su napisali engleski komičari Dejv Gipson i Mark Milar.

Produkcija akcionog britanskog ostvarenja

Distribuciju filma uradio je jedan od najvećih američkih studija „20th Century Focx“, dok su za njegovu produkciju zadužene četiri produkcijske kuće: „Marv films“, „TSG Entertaiment“, „Cloydu Productions“ i „Shangri – la Entertaiment“. Za režisera projekta izabran je sjajni Metju Von, koji je čuven po svojim blokbasterima koji su doživeli veliki uspeh: „Zvezdani prah“, „Iks – men“ i „U vrtlogu zločina“. Što se tiče scenaria, njega su za potrebe filma napisali Džejn Goldman i Metju Vagin. Budžet filma iznosio je 81 milion dolara, a sa snimanjem je započeto 6-og oktobra 2014-te u Detroidu, a zanimljivo je da je snimanje scena trajalo samo dva meseca.

Kingsman Tajna Sluzba (6)

Zanimljiv izbor glumaca u „Kingsmanu“

Producenti i reditelj su oko ovog projetka okupili dosta zanimljivih i dobrih glumaca. Pojavljuju se neka od imena stare dobro poznate garde, ali imamo i novih pridošlica javnosti do sada ne poznatih. Tako, uloga Egsija momka koji će zahvaljujući svojim sposobnostima dobiti šansu da se dokaže i u jednoj državnoj službi radeći kao tajni agent, pripala je mladoj zvezdi Tajron Egertonu, koga je baš ovaj film učinio poznatijim za široke narodne mase. Fenomenalni britanski glumac Kolin Firt za zadak je dobio da tumači ulogu glavnog agenta Harija koji regrutuje mladog Egsija. Zanilmjivo je da Kolin ranije nije imao dodirnih tačaka sa ulogama koje zahtevaju ovoliko akcije, međutim on je pokazao da je na visini zadatka, sjajno odradivši i džentlmenske, ali i akcione scene koje je njegov lik zahtevao. Glavnog negativnca filantropa i multimilijardera Ričmorda glumi vremešni Samjuel L. Džekson. U filmu se ističu još i Mark Strong kome je pripala uloga Merlina – višeg tajnog agenta i trenera, kao i uloga Sofi Koks, koja tumači lik Roki Morton. Kingsman Tajna Sluzba (3)

Sporedne uloge tumače: Majkl Kejn (kao Artur), Samanta Vomak (kao Mišel), Edvard Holkroft (kao Ćarli), Mark Hamil (kao profesro Džejms Arnold), Lili Travers (kao Lejdi Sofija) i drugi…

Regrutovanje mladih agenata može da počne

„Kingsman: Tajna služba“ nam donosi izvanredno režiranu priču o tajnoj špijunskoj organizaciji koja regrutuje grubog, ali obecavajuceg mladića sa ulice i daje mu priliku da ucestvuje u jednom posebnom programu obuke, gde će takmičiti sa najjačim mogućim konkurentima i to baš u vreme pojave velike globalne pretnje od zlog tehnološkog genija. Kada otac petogodisnjeg deteta gine na dužnosti tokom jedne tajne vojne operacije, njegova porodica dobija telefonski broj koji mogu zvati samo  jednom kada im je potrebna pomoć. Kingsman Tajna Sluzba (2)

Radnaj filma zatim smeštena je u period sedamnaest godina kasnije i vodi nas kod porodice poginulog tajnog agenta i donosi nam priču o mladiću po imenu Egsi. Egsi je nezaposlen i živi sa mamom u stanu. Nakon što ga policija uhapsi zbog krađe automobila, Egsise seća da ima pravo na jedan poziv tajnog broja, koji on poziva, kako bi mu pomogli da izađe iz zatvora. Spašava ga Heri Hart – lukavi špijun koji njegovom ocu duguje život. Videvši kako Egsi živi, a impresioniran njegovim sposobnostima Hart mu nudi priliku da promeni život i proba naći mesto u supertajnoj obaveštajnoj službi koja se naziva „Kingsman“. Da bi Egsi ušao u tajnu službu, on mora proći veliki broj teških i zahtevnih testova. On će se boriti sa konkurentima koji su visoko obrazovani, bogati, sa jakim vezama i preporukama. Egzi čak pobeđuje u toj borbi i postaje tajni agent. Ubrzo tajna služba ulazi u trag coveku, Ričmordu Valentinu – milijarderu i tehnološkom geniju, za kojeg smatraju da je odgovoran za moguće uništenje sveta. Egsi uz Hartovu pomoc postaje pravi špijun, i uz pomoc cele „Kingsman“ sluzbe uspevaju da osujete sve pokusaje Valentina da unisti svet.

Recenzije i ktitike britanske špijunske komedije

Na sajtu „Rotten Tomatoes“ koji se bavi prikupljanjem recenzija i kritika poznatih kriticara, film ima rejting od 74% sa prosecnom ocenom od 6.7/10 na osnovu 207 recenzija kritika. Na drugom sajtu, koji se takođe bavi prikupljanjem kritika – „Metacritic“ “Kingsman: Tajna služba” ima ocenu 58 od 100 na temelju 39 kritika. Prema kritikama sa „CinemaScore“ film je od publike dobio ocenu ,,B+”. Sve ovo nam ukazuje da publika ima podeljeno misljenje o filmu i da su kritike i recenzije mesovite. Kingsman Tajna Sluzba (1)

Džejson Vard koji piše za britanske nacionalne dnevne novine  “The Guardian” u svojoj recenziji ističe da sve o “Kingsmanu” nastoji prikriti cinjenicu da je cvrsto konzervativan film. Džordan Horfman za isti list pise da se kroz ceo film oseca duh 007 agenta. Horfman je takodje uporedio ovaj film i špijune sa superherojskim filmovima Kristofera Nolana i zaključio da je “Kingsman: Tajna služba” daleko bolji od Nolanovih superheroja. Petar Šobzonsku za sajt “ rogerebert.com “ ovom filmskom ostvarenju  je dao 2 od 4 zvezdice, kritikujuči scenaristu zbog prekomernog grafickog nasilja u filmu.

Ako posmatramo zaradu filma, možemo zaključiti da je on kod publike prošao sjajano. Do 31-og maja 2015-ge godine zarada britanske špijunske komedije u bruto iznosu iznosila je 406,7 miliona dolara, što u odnosu na budžet od 81 miliona, može se smatrati velikim uspehom.

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.