Glumac Robert Dauni Džunior (engl. Robert Downey Junior) – biografija

0

Robert Dauni Džunior najpoznatiji je po glavnoj ulozi u filmu “Iron man”, a zašto ga bije epitet lošeg momka u Holivudu pročitajte u njegovoj biografiji. 

Datum rođenja, visina, roditelji, detinjstvo…

Robert Dauni Džunior (engl. Robert Downey Junior) je rođen 4-og aprila 1965-te godine u Njujorku. Otac mu je bio Robert Dauni, a majka Elsa. On ima dve godine stariju sestru Alison, koja je glumica i autorka tekstova. Već sa pet godina imao je svoju prvu filmsku ulogu u filmu svoga oca gde se pojavio samo na kratko.

Njegovo detinjstvo je bilo jako teško. On je odrastao okružen raznim vrstama droge, jer njegov otac je bio narkoman i svom sinu je dozvoljavao da koristi marihuanu već sa pet godina. Njegov otac je kasnije izjavio da mu je žao što je sina tako mladog dovodio u kontakt sa raznim vrstama droge, te da bi sve promenio da može da vrati vreme. Vezano za taj period života, Robert je izjavio da je upotreba droga postala emocionalna veza između njega i njegovog oca, te da on smrata da “uzimanje marihuane” jedini način na koji je njegov otac znao da izrazi ljubav prema njemu.

Robert Dauni Dzunior (3)

Nakon razvoda roditelja, Robert ostaje da živi sa ocem u Kaliforniji. Kako je njegov otac bio glumac mnogo je putovao zbog filmova koje je snimao, a Robert je živeo kao i ostala deca glumaca. Često je menjao mesto prebivališta, pa je tako pored Kalifornije i Njujorka, on živeo i u Londonu i Parizu. Otac ga je upisao i u letnji kamp “Stagedoor Manor” kako bi mogao da vežba glumu. S’obzirom da mu je od malih nogu usađena velika ljubav prema glumi, ne čudi što je sa sedamnaet godina sam zaputio u Njujork u želji da postane glumac. Ovaj šarmantni glumac visok 174 cm lako je našao posao kao “živa skulptura” u jednom noćnom klubu, a pored toga da se izdržava radio je i u restoran i prodavnici cipela.

Početak filmske karijere i najpoznatiji filmovi

Iako je prvi susret sa kamerama imao već sa pet godina u očevom filmu, javnost je Roberta zapazila prvi put 1985-te godine kada je nastupao u TV šou “Subota uveče uživo”, gde je pokazao svoje komičarske sposobnosti, kao i sjajnu sposobnost da imitira poznate ličnosti. Nakon toga on se seli u Holivud gde počinje da dobija uloge u tinejdžerskim filmovima. Njegovoj karijeri mnogo je pomoglo i prijateljstvo sa Mel Gibsonom sa kojim se sprijateljio 1990-te godine na snimanju filma “Er Amerika”. Njegov performans Čarlija Čaplina u biografskom filmu o Čarliju iz 1992-ge godine odneo je sve pohvale kritičara, ali i reditelja.

Robert Dauni Dzunior (5)

Reditelj Ričard Atenborg je toliko bio oduševljen mladim glumcem, da ga je okarakterisao kao izuzetno talentovanog glumca koji obećava. Uloga Čarlija Čaplina mu je donela i prvu nominaciju za prestižnu nagradu “Oskar” u kategoriji najbolji glavni glumac. Kada su ga nakon ceremonije dodele “Oskara” pitali da li je razočaran što je nagrada otišla u ruke Al Paćina, on je izjavio da nije, tim pre što je njegov omiljeni glumac – Petar O’ Tole bio čak sedam puta nominovan za nagradu i nijednom je nije osvojio. Nakon prve nominacije za “Oskara” sledile su uloge u filmovima “Kratki rezovi”, “Samo ti”, “Rođeni ubica” i druge. Posebno značajan za Roberta Daunija Mlađeg bio je početak novog milenijuma, kada 2000-te godine dobija “Zlatnog globusa” za najboljeg TV glumca u sporednoj ulozi. Njemu je uloga u seriji “Ali Mek Bil” donela i nominaciju za “Emi”. Godine 2003-e njegov sada već dobar prijatelj Mel Gibson mu je dao ulogu u filmu “Raspevani detektiv”, gde je se Robert sjajno pokazao. Iste godine je glumio i u psihološkom trileru “Gotika”, gde su kritičari pohvalili njegov performans. 2005-te godine on glumi sa nekim od većih imena Holivuda, pa se tako zajedno sa njim u naučno fantastičnom filmu “Replikator” pojavljuje zajedno sa Kijano Rivsom, a u filmu “Laku noć i srećno” kolega mu je bio fenomenalni Džordž Kluni.

Robert Dauni Dzunior (7)

2008-a godina je bila veoma uspešna za Roberta, najpre dobija glavnu ulogu u naučno fantastičnom filmu “Iron Man” koji je napravljen prema istoimenom Marvelovom stripu, a iste godine je dobio drugu nominaciju za “Oskara” za svoj performans u akcionoj komediji “Tropska grmljavina”. Za glavnu ulogu u filmu “Šerkok Houms” dobio je “Zlatnog globusa” 2009-te godine. 2010-te godine izlazi drugi deo “Iron Mana”, gde Robert ponovo tumači glavnu ulogu, a film postaje pravi bioskopski hit i sedmi po redu film sa najvećom zaradom u 2010-toj godini. Te godine on glumi u još jednom komercijalno uspešnom filmu “Due Date”. Naredne godine glumeo je u nastavku filma Šerlok Holms, a 2012-te godine reprizira ulogu Toni Starka u filmu “Osvetnici”, a samo godinu dana kasnije izlazi treći deo “Iron man”, gde se ponovo Robert nalazi u glavnoj ulozi.

Najpoznatiji filmovi u kojima se pojavljuje Robert Dauni Džunior:

 • “Prvenac” iz 1984-te godine kao Li,
 • “Buntovnik iz moje škole” iz 1985-te godine kao Džimi Parker,
 • “Džoni budi dobar” iz 1988-e godine kao Lio Vigins,
 • “To je adekvatno” iz 1989-te godine kao Albert Ajštajn,
 • “Er Amerika” iz 1990-te godine kao Bili Kovington,
 • “Čaplin” iz 1992-ge godine kao Čarli Čaplin,
 • “Kratki rezovi” iz 1993-e godine kao Bili Baš,
 • “Rošene ubice” iz 1994-te godine kao Ven Gejl,
 • “Kod kuće za praznike” iz 1995-te godine kao Tomi Larson,
 • “Opasna zona” iz 1997-e godine kao Džim Skot,
 • “Lovci na begunce” iz 1998-e godine kao Džon Rojs,
 • “Crno i belo” iz 1999-te godine kao Teri Donager,
 • “Raspevani detektiv” iz 2003-e godine kao Den Dark,
 • “Čarli: Život i umetnost Čarli Čaplina” iz 2003-e godine kao Čarli Čaplin,
 • “Gotika” iz 2003-e godine kao Pit Grejam,
 • “laku noć i srećno” iz 2005-te godine kao Džozef Veršaba,
 • “Mračni skener” iz 2006-te godine kao Džejms Baris,

Robert Dauni Dzunior (6)

 • “Iron man” iz 2008-e godine kao Toni Stark,
 • “Neverovatni Halk” iz 2008-e godine kao Toni Stark,
 • “Tropska oluja” iz 2008-e godine  kao Keri Lazarus,
 • “Šerlok Holms” iz 2009-te godine kao Šerlok,
 • “Ljubav i nepoverenje” iz 2010-te godine kao Rob,
 • “Osvetnici” iz 2012-te godine kao Toni Stark,
 • “Sudija” iz 2014-te godine kao Hank Palmer;

Problemi za zakonom i ozbiljna borba sa zavisnošću

Iako je neosporno da je Rober Dauni Džunior jedan veoma talentovan glumac, nekako je sav taj talenat ostao u senci njegovih problema sa drogama i alkoholom. Po tabloidima se više piše o njegovoj prekoj naravi, alkoholizmu, brojnim svađama sa kolegama, konzumiranju droge i slično, a manje se spominje njegov glumački talenat koji je i te kako veliki. Zbog svog problematičnog karaktera, Robert Džunior je izgubio veliki broj uloga. Reditelj Vudi Alen, koji je javno priznao da je jedan od najvećih obožavatelja Daunija, izajavio je da želi da upravo on glumi u njegovom filmu “Melinda i Melinda”. Međutim, Dauni je tada bio u zatvoru pa mu je izmakla uloga. Nakon što je se pročulo za njegove poroke, u svim njegovim ugovorima postojala je klauzula da neće biti isplaćen ukoliko ne završi snimanje filma.

Robert Dauni Dzunior (2)

Godine 1996-te prvi put Robert Dauni imao je problem sa zakonom. Tada ga je policija zaustavila zbog prebrze vožnje, a u autu mu je pronašla i heroin, kokain i vatreno oružije. Te večeri on je i pao na alkotestu. On je zbog ovih prekršaja dobio tri godina zatvora uslovno i poslat je u kliniku za odvikavanje od narkotika. Tokom 1997-e godine svakodnevno je bio testiran na narkotine, što je bio jedan od uslova puštanja na uslovnu kaznu. Međutim, krajem godine on biva ponovo uhapšen, ali ovog puta ga i osuđuju na šest meseci zatvora. Tri meseca je proveo u zatvoru, a tri meseca svoje kazne odslužio je u klinici za odvikavanje. Nije prošlo puno vremena i 1999-te godine nejga ponovo hapse zbog zloupotrebe opijata, nakon što ga je komšija pronašao kako spava u svom stanu. Kasnije je otrkiveno da je pod dejstvom droge on slučajno zamenio svoju i komšijinu kuću. Zbog konstanog kršenja uslovne kazne kao i zbog ponovnoe upotrebe opijata osuđen je na 15 meseci boravka u zatvroskom centru za odvikavanje od narkotia.

Za vreme snimanja TV serije “Ali MekBil”, Robert je počeo da se druži sa kolegama iz iste, gde je se činilo da je njegovim problemima sa zakonom konačno gotovo. Ali da nije tako on je pokazao krajem 2000-te godine kada ga policija ponovo hapsi zbog kršenja zakona, ali ga i pušta nakon što isplaćuje kauciju. Kada su ga ponovo uhapsili sledeće godine, autori serije su ga otpustili, iako je za svoj performans dobio “Zlatnog globusa”. Snimanje serije je moralo da teče po planu, a zbog svojih čestih “poseta” zatvoru on veoma često nije bio u mogućnosti da glumi u seriji, a kako snimanje nije moglo bez njega, odlučili su da ga otpuste. Ovo kao da je prodrmalo malo Daunija, jer je godinu dana bio u rehabilitacijskm centru, gde izalzi preporođen. Nakon ovoga kreće mirniji period za njega.

Ljubavni život Roberta Daunija Džuniora

Tokom osamdesetih godina jedan od najproblematičnijih momaka iz Holivuda zabavljao se sa glumicom Sarom Džesikom Parker. Oni su čak i sedam godina živeli zajedno, a par se rastao zbog velikih problema sa drogom koje je u tom period imao Robert.

Robert Dauni Dzunior (1)

Nakon nje, on se kratko zabavljao sa Umom Turman, Marisom Tomej i Kalistom Flokhart. 29-og maja 1992-ge godine on se ženi sa Deborom Falkoner, a 7-og septembra 1993-e godine par dobija sina. Nakon 12 godina braka, par se razveo. On se 2005-te godne ženi sa producentkinjom Suzan Levin koju je upoznao dve godine ranije na snimanju filma, a sa kojom ima dvoje dece – sina Ehtona Elijasa i čerku Avri Roel.

Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!