Hari Poter i Kamen mudrosti

0

Film koji je srušio sve rekorde

,,Hari Poter i kamen mudrosti”, prvi je u serijalu filmova o dečaku – čarobnjaku, Hariju Poteru. Poput ostalih filmova iz franšize, snimljen je po istoimenom romanu britanske spisateljice Džoan Ketlin Rouling.

Kao prvi u nizu uspešnih filmova, ,,Hari Poter i kamen mudrosti” srušio je mnoge dotadašnje rekorde gledanosti. To mu je pošlo za rukom, najpre zahvaljujući knjizi, koja se u to vreme rado čitala širom sveta, pa su mnogi jedva čekali da pogledaju ekranizaciju ovog dela, koja je napokon ugledala svetlost dana 2001. godine.

Reditelj filma, Kris Kolumbus, iza sebe je već imao iskustvo kada je reč o snimanju filmova za decu. Čuveni porodični filmovi, na kojima je Kolumbus radio su ,,Sam u kući”, ,,Turbo tata”, ,,Noć u muzeju”, ,,Persi Džekson” i drugi.

hari poter i kamen mudrosti film
Radnja filma ,,Harry Potter”

Na početku filma, Hari je, naizgled, sasvim običan dečak. Još kao beba ostao je siroče, i usvojili su ga tetka i teča. Hari sada ima jedanaest godina, i živi u Šimširovoj ulici sa tetkom, tečom i njihovim sinom Dadlijem.

Dečak je veoma nesrećan, niko u kući ga ne voli, soba mu se nalazi u ostavi ispod stepeništa, a odeća koju nosi mu je za nekoliko brojeva veća, pošto su to uglavnom stare stvari njegovog brata Dadlija. Na čelu ima čudan ožiljak u obliku munje.

Na njegov jedanaesti rođendan posetiće ga iznenada misteriozni džin Hagrid. Hagrid će ga iznenaditi činjenicom da je, on, Hari zapravo čarobnjak i da je pozvan da upiše Hogvorts, školu za veštice i čarobnjake koju vodi dobroćudni profesof Dambldor, što dečak oduševljeno prihvata.

U Hogvortsu je Hari napokon srećan. Naučiće da barata čarobnim štapićem, da vozi metlu, upoznaće svoje nove prijatelje Rona i Hermionu, ali i Draka Melfoja sa kojim se konstantno sukobljava. Dobiće i svog prvog kućnog ljubimca, sovu Hedvigu, koja raznosi pisma. Međutim saznaće i neke strašne stvari iz svoje prošlosti. Njegove roditelje je zapravo ubio zli čarobnajk lord Voldemort, koji je misteriozno nestao nakon što je pokušao da ubije i Harija. Zato Hari nije čak ni običan čarobnjak, već ,,odabrani” s obzirom da je još kao beba nekako  uspeo da zaustavi neprijatelja kome ni vrhunski čarobnjaci nisu mogli ništa. Međutim šuška se da se lord Voldemort vraća…

radnja filma hari poter i kamen mudrostiKraj filma ( upozorenje: spojler )

Na samom kraju filma Hari će se prvi put suočiti sa Voldemorom. Međutim, Voldemor je još uvek slab i zavisi od tuđe pomoći, tako da biva prinuđen da pobegne i sačeka da ojača dovoljno kako bi zauvek pokorio čarobnjački svet.

Takođe, Harija muče i neka druga pitanja, od kojih je glavno kako je on to uspeo da, još kao beba, pokori ovako moćnog čarobnjaka i prođe samo sa ožiljkom na čelu? Da li je on zasita taj odabrani čarobnjak koji može da zaustavi Voldemora i pokori ga zauvek.

Nerešena pitanja, naravno, ostavljaju prostora i za nastavak priče, a avanture Harija i njegovih prijatelja nastavljaju se u drugom delu sage, koja nosi naziv ,,Hari Poter i dvorana tajni”.

kraj filma hari poter i kamen mudrostiGlavni likovi i glumci koji ih tumače

Hari Poter ( glumac Danijel Redklif ) – Hari je glavni lik, što iz naslova možemo zaključiti. Kada je imao godinu dana, zli čarobnjak Voldemor ubio je njegove roditelje, ali je nastradao i izgubio svoje moći  u pokušaju da ubije Harija. Niko ne zna kako. Da bi ga zaštitili, prijatelji njegovih roditelja su ga odveli kod tetke i teče, gde je boravio do jedanaeste godine, kada je upisao Hogvorts, školu za čarobnjake. Hari izgledom liči na oca, s tim što ima majčine zelene oči. Obožava kvidič, sport u kojem se voze metle i veoma je dobar u tome. Iako je ,,odabrani” često se ne oseća tako, uvek je pomalo nesiguran u sebe, ali je spreman i da pomogne drugima. Hari je hrabar, požrtvovan i snalažljiv.

Ron Vizli ( glumac Rupert Grint )
– Harijev najbolji drug je riđokosi Ronald Vizli, zvani Ron. Odrastao je u velikoj porodici, sa petoricom braće i mlađom sestrom. Porodica nije stabilnog materijalnog stanja, s obzirom da ih je mnogo, pa Ron kao najmlađi od braće, često nosi njihovu odeću. Iako je dobar dečko, sa puno vrlina, Ron često ima komplekse, pošto se ceo život takmiči sa braćom koja su u neku ruku pametnija i snalažljivija od njega. Ume da bude i ljubomoran, čak i na Harija. Baš kao i Hari voli kvidič, ali nije baš među najboljim đacima u školi.

Hermiona Grejndžer ( glimica Ema Votson ) – Hermiona je najbolja učenica u razredu, Harijeva i Ronova najbolja drugarica. Iako se u početku nisu slagali, nakon incidenta sa trolom, Hari, Ron i Hermiona postaju nerazdvojni trio koji će tokom godina doživeti mnoge avanture. Šta više, Hermionino znanje o magiji će ih često spasiti iz nevolje. Možemo reći da je ova devojčica prava riznica magijskog znanja. Hermiona je nezavisna, hrabra,  pametna, kako je neki nazivaju – pravi uzor za svaku devojčicu. Ne može se pohvaliti atraktivnim izgledom jer ima tršavu i čupavu kosu, a u knjizi se navodi i da su joj prednji zubi upečatljivo veliki. Hermiona je normalskog porekla, odnosno niko iz njene porodice nije čarobnjak, za razliku od recimo Rona koji je iz čistokrvne čarobnjačke pordice. Zato će tokom godina imati mnogo problema, jer i u čarobnjačkom svetu postoje rasisti, koji ljude poput Hermione pogrdno nazivaju ,,blatokrvnima”

Ron i Hermiona, Harijevi najbolji prijatelji

Ron i Hermiona, Harijevi najbolji prijatelji

Rubijes Hagrid ( glumac Robi Koltrejn ) – Hagrid je poludžin i čuvar školskog imanja na Hogvortsu. Njegov otac je bio običan čarobnjak, a majka džinica. Hagrid je dobroćudni čikica, kojeg karakterišu duga žbunasta kosa i brada. Mnogo voli decu, posebnu nakolnost gaji prema Hariju i njegovim prijateljima. Obožava životinje i magijska stvorenja, čak i ona malo opasnija od kojih svi beže. Često je i veoma naivan, pa je od njega lako izvući i najstrožije tajne.

Hagrid

Hagrid

Profesor Albus Dambldor ( glumac Ričard Haris ) – Dambldor je direktor škole Hogvorts. U pitanju je veoma mudar i moćan čarobnjak. Karakterističan je po dugoj sedoj kosi i bradi. Ima simpatičan smisao za humor, uvek je veseo a svakom suparniku odgovara smireno i mudro. Hari se često oslanja na njega u teškim situacijama, a u Hogvortsu se svi uvek osećaju bezbedno dok je Dambldor tu.

Profesor Dambldor

Profesor Dambldor

Profesorka Minelva MekGonagal ( glumica Megi Smit ) – Profesorka MekGonagal je stroga ali pravedna profesorka. Vodi takoznavu Grifindorovu kuću ( Hogvorst ima četiri kuće gde boravce učenici: Grifindor, Haflpaf, Revenklo i Sliterin). Hari i njegovi prijatelji su u Grifindorovoj kući i pod nadzorom profesorke MekGonagal. Ona je i animagus, odnosno čarobnjak koji može da se pretvori u životinju, a takvih je veoma malo. Pretvara se u mačku, što joj često omogućava da krišom dođe do određenih informacija, kada treba neprimetno da prođe.

Profesorka MekGonagal

Profesorka MekGonagal

Profesor Severus Snejp ( glumac Alen Rikmen ) – Profesor Snejp je jedan negativnih likova u filmu. U Hogvortsu predaje napitke. On je starešina kuće Sliterin. Sliterin važi za kuću iz koje izlaze uglavnom zli i mračni čarobnjaci. Profesor Snejp ima mračnu prošlost i ne krije da se sa Harijevim ocem loše slagao tokom školskih dana, ali iz nekog razloga, profesor Dambldor mu veruje. Kada po Hogvortsu počinju da se dešavaju čudne stvari koje najavljuju Voldemorov povratak, glavna sumnja pada upravo na profesora Snejpa.

Profesor Snejp

Profesor Snejp

Drako Melfoj ( glumac Tom Felton ) – Glavni Harijev suparnik u školi je Drako Melfoj, razmaženi sin jedinac, koji potiče iz uticajne čarobnjačke porodice. Na početku školske godine, Drako saznaje da sa njim u razred kreće i čuveni Hari Poter, pa pokušava da se sprijatelji sa njim. Međutim Hari shvata odmah na početku koliko je Drako zapravo podmukao i loš, i odbija bilo kakvo druženje sa njim. Drako uživa da ponižava druge ljude, pogotovo Harija, ali i Rona i Hermionu. Raspoređen je u kuću Sliterin, uvek se kreće sa dva druga iz razreda, Krebom i Gojlom, koji su mu poput telohranitelja.

Drako Melfoj

Drako Melfoj

Profesor Kvirel ( glumac Ian Hart ) – Provesor Kvirel predaje odbranu od mračnih veština. Uglavnom je zbunjen, često deluje preplašeno i pogubljeno. Najviše se plaši profesora Snejpa.

Profesor Kvirel

Profesor Kvirel

Uloge koje su glavnim glumcima promenile život.

Velika većina glumaca koja je glumila u ,,Kamenu mudrosti” ostala je i da glumi do samog kraja serijala. Izuzetak je recimo Ričard Haris koji je preminuo nakon drugog dela sage. Na radost publike glavni likovi su ostali da glume i u narednih sedam filmova iako je tokom serijala bilo razmatranja da se zamene mlađim glumcima jer su svoje likove odavno prerasli.

Danijel Redklif, Rupert Grin i Ema Vatson stegli su globalnu popularnost nakon ,,Harija Potera”. Međutim sa sobom nose i određeno breme. Iako se i dalje bave glumom, za sada ih svi pamte isključivo po ulogama iz ,,Harija Potera”, a svako naredno ostvarenje u kojima su glumeli je, na neki način, zanemareno.

Dž. K. Rouling imala je određene uslove kada je dozvolila ekranizaciju svoje knjige. Između ostalog tražila je da se film snima u Velikoj Britaniji, sa britanskim glumcima. Ako izuzmemo mlade glumce, od kojih je mnogima snimanje Harija Potera bilo prvo filmsko iskustvo, u ovom ostvarenju je glumio sam krem britanskog glumišta.

hari poter i kamen mudrosti zanimljivostiKritike i recenzije

,,Hari Poter i kamen mudrosti” startovao je sa budžetom od 125 000 000 dolara, a zaradio čak 974 755 371 dolara. Imao je i tri nominacije za Oskara, ali nije osvojio nijednu.

Kao i svaki film snimljen po romanu, ni ,,Kamen mudrosti” nije mogao da u potpunosti da isprati knjigu. Ipak, za razliku od nekih narednih ,,Hari Poter” filmova, ,,Kamen mudrosti” možete pratiti a da pri tom shvatite o čemu se radi u filmu, dok će vam neki naredni delovi biti u potpunosti nejasni ukoliko niste čitali knjigu.

Knjiga je i pre filma bila popularna, ali ekranizacija je vinula Harija u same zvezde. On je danas svojevrstan brend Velike Britanije. Samim tim Hari je uspeo ono što dugo niko nije mogao – da vrati decu u biblioteke i knjižare. Jer nakon ,,Kamena mudrosti”, svi su poželeli da odmah saznaju u kakve će avanture Hari ponovo uploviti, pa su pohitali na čitanje knjiga. I to ne samo deca već i oni malo stariji.

Ima i onih koji su se pobunili. Crkva je najveći protivnik Harija Potera, kako katolička, tako i pravoslavna, jer su glavni protagonisti veštice i čarobnjaci, što se kosi sa hrišćanskim uverenjima, kao i činjenica da je Harijeva mama sebe položila kao žrtvu da bi time zaštitila svog sina. Nije se previše hvalila ni gluma glavnih glumaca, ali opet ovo je bilo njihovo prvo, ozbiljnije glumačko iskustvo, pa im je i delimično oprošteno.

hari poter i kamen mudrosti kritice recenzijeZanimljivosti – filmske trivije

Džoan Rouling je Alenu Rikmenu otkrila neke detalje iz, tada još neobjavljenih knjiga o Hariju Poteru, kako bi mu bolje dočarala lik profesora Snejpa i kako bi ga Alen što bolje odglumio.

Deca glumci su tokom scena u kojima pišu na časovima, zaista radili svoje prave domaće zadatke, i na taj način spojili posao i školske obaveze.

Jedan od potencijalnih reditelja koji su trebali da režiraju film bio je i Stiven Spilberg.

Danijel Redklif, kao nestašni dečak, često je pravio razne smicalice starijim glumcima. Jednom prilikom je glumcu Robiju Koltrejnu promenio jezik na mobilnom telefonu, pa se stariji glumac čudio ko mu to šalje poruke na turskom. Sreća pa Robi ima prijatelje turskog porekla, koji su mu objasnili kako se na turskom kaže ,, promeniti jezik”

Ričard Haris prihvatio je ulogu Albusa Dambldora na zahtev svoje unuke.

Rupert Grin je odrepovao zašto bi baš on trebalo da dobije ulogu Rona, što se ljudima koji su birali glumce jako dopalo. Inače, Rupert poput Rona ima prirodno rođu kosu, i takođe ima veliku porodicu.

8.9 ocena

Divna, fantastična priča, pravi film za celu porodicu. Za razliku od nekih narednih delova i nije previše strašan, pa ga mogu gledati i mlađa deca. Kako da ne ispadne ovako dobar film - Kris Kolumbus je već snimio dosta dobrih dečijih filmova, a tu su i legendarni britanski glumci koji su oživeli likove naših omiljenih čarobnjaka.

  • Režija 10
  • Gluma 7.5
  • Kostimi 8.9
  • Specijalni efekti 9.1
  • User Ratings (14 Votes) 8.2
Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!